Connect with us

ACTUALITATE

Boc, PRIMAR peste CLUJ, Floreşti, BACIU. Primarii localităţilor limitrofe, VICEPRIMARI de Cluj-Napoca

Publicat


Un proiect legislativ de regionalizare ar urma să fie adoptat în acest an. El îşi propune să unifice zone urbane mai mari, cum este cazul municipiului Cluj-Napoca, cu localităţi limitrofe mai mici, cum ar fi Floreşti sau Baciu. În schimbul acceptului lor, primarii localităţilor mai mici ar urma să devină viceprimari ai şi mai marelui municipiu. Iar primarul municipiului va deveni primar peste mai multe localităţi. Deja un referendum de unificare va avea loc în septembrie. Îîntre municipiul Buzău şi o localitate limitrofă.

Dacă nu s-a făcut de sus în jos, facem reforma de jos în sus

Primarul Emil Boc, care este şi preşedintele Asociaţiei municipiilor din România, a oferit câteva date despre proiectul propus, de mică regionalizare. Proiectul este în dezbatere publică şi presupune unificarea administrativă a municipiilor cu unităţi limitrofe.

„Dacă nu s-a făcut reforma administrativă de sus în jos şi 53 de ani au trecut şi nu s-a întâmplat nimic din 1968, noi, cei din Asociaţia municipiilor am venit cu o propunere. Să încurajăm această reformă de jos în sus. Şi am cerut modificarea legislaţiei. Astfel încât să oferim stimulente legislative unităţilor administrativ-teritoriale care ar dori să facă acest lucru. Şi am pornit de la exemplul Buzăului. Unde Primăria municipiului Buzău are în 26 septembrie un referendum pentru unificare voluntară cu o unitate administrativ-teritorială de lângă Buzău. Iar dacă acel referendum va reuşi, şi trebuie să reuşească în ambele localităţi, poate fi un imbold şi pentru alte autorităţi locale din România să treacă la nivelul următor.

Noi am venit şi am spus că la acele fuziuni care se fac pe parcursul mandatului 2020-2024, să fie câteva stimulente. De genul, primarul unităţii care fuzionează devine viceprimar până în 2024 la unitatea cu care fuzionează. De asemenea, impozitele şi taxele locale se reglementează în 8 ani să se omogenizeze. Nu imediat. Pentru a nu exista temerea acelora care se unesc cu municipiul că ar creşte taxele şi impozitele peste noapte”, a spus Emil Boc.

Cîţu ne susţine proiectul

El a mai spus că s-au făcut deja demersuri către partidele politice, în special către Florin Cîţu, despre care crede că va fi viitorul preşedinte al PNL.

„Noi ne-am adresat tuturor partidelor politice pentru a susţine un asemenea demers voluntar. Am primit deja din partea premierului Cîţu şi, sperăm noi, viitorul preşedinte PNL, susţinere pentru aceste demersuri de comasare voluntară şi ca în parlament să se adopte o modificare legislativă. Dar nu renunţăm noi la ideea de reorganizare administrativ-teritorială a ţării şi de constituire a zonelor metropolitane ca proces fundamental de reformare a acestei ţări. (…) Noi nu avem niciun proiect în acest sens la Cluj-Napoca, vom vedea. Dacă legislaţia se va modifica, vom trece la nivelul următor. Nimic nu ne opreşte însă ca voluntar să colaborezi.

Noi avem acord pentru realizarea centurii metropolitane, a trenului metropolitan, a metroului, a spitalului regional de urgenţă, a construcţiei de creşe. În Floreşti avem un primar care este deschis la această colaborare voluntară. Iar transportul în comun este de asemenea asigurat de municipiul Cluj-Napoca deja. Noi facem paşii aceştia ca să pregătim la un moment dat cadrul legal pentru o zonă metropolitană extinsă. Ce se întâmplă cu cei 70.000 de locuitori din Floreşti are un impact direct şi ne interesează, pentru că toţi sunt clujeni”, a completat Emil Boc.

PNL şi coaliţia să-şi asume riscurile

Emil Boc mai crede că partidul său, PNL, precum şi coaliţia de la guvernare trebuie să-şi asume asemenea proiecte. Chiar dacă ele presupun costuri politice, electorale.

„Marea reformă administrativ-teritorială a ţării nu trebuie uitată. Polonia a făcut două reforme, de la 46 de regiuni au redus la 33, apoi la 16. Au 16 motoare de dezvoltare economică. Noi stăm într-un singur motor, Bucureştiul. Toată lumea trebuie să meargă la Bucureşti pentru toate proiectele, fie europene, fi de dezvoltare, când ai putea avea cel puţin 8 motoare regionale extrem de puternice. (…)

Pentru ce înseamnă post 2024, ne trebuie o decizie politică asumată şi un curaj al coaliţiei de a duce România mai departe, chiar dacă implică costuri politice. Această coaliţie n-a fost aleasă să gestioneze doar lucrurile existente. A fost aleasă să modernizeze România. Şi trebuie să-şi asume proiecte curajoase care să schimbe în bine calitatea vieţii oamenilor, chiar dacă pentru început le par nepopulare”, a punctat Emil Boc.

Tentative de regionalizare

Regionalizarea României şi reforma administrativ-teritorială a fost tot fluturată de politicieni de peste 20 de ani, dar ea a tot fost schimbată şi abandonată apoi.

Un prim pas concret, dar, totuşi, formal, s-a realizat în 1998, când au fost făcut planul celor 8 regiuni de dezvoltare.

Apoi, pauză. În 2012, de exemplu, Liviu Dragnea. El spunea: „Din păcate, în România, de 23 de ani sistemul administrativ a fost blocat. L-am moştenit aşa de dinainte de revoluţie şi am rămas cu el în aceeaşi formă. Vrem să facem un sistem funcţional, un sistem care să ajute cetăţeanul să o ducă mai bine. Regionalizarea are două obiective: reducerea decalajului de dezvoltare dintre sat şi oraş, dintre regiunile slab dezvoltate şi cele dezvoltate şi asigurarea unor standarde de calitate înaltă a serviciilor publice pentru cetăţeni”.

Doi-trei ani mai târziu, în campania electorală din 2015, prezidenţiabilul Klaus Iohannis a vorbit şi el despre regionalizare. Dar n-a făcut nimic de 6 ani.

„Ca Președinte al României, voi susține reluarea unei discuții serioase cu privire la regionalizare și descentralizare. Actuala împărțire administrative teritorială a României datează din perioada comunistă și transformările prin care a trecut nu i-au alterat fondul”, susţinea Klaus Iohannis în programul electoral cu care a câştigat Preşedinţia României.

(MaAv)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Deputat de Cluj Băltărețu: Deschiderea podului peste Arieș la Turda, mai repede decât era prevăzut

Publicat

De

Deputatul USRPLUS Cluj Viorel Băltărețu a anunțat că a𝐜𝐜𝐞𝐥𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐮𝐥 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐀𝐫𝐢𝐞𝐬̗ a fost subiectul central al discuției cu reprezentanții ARL și DRDP și a precizat că, în acest moment, 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐮 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐱𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐯 𝐨 𝐥𝐮𝐧𝐚̆ 𝐦𝐚𝐢 𝐫𝐞𝐩𝐞𝐝𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐨 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐃𝐑𝐃𝐏 𝐨 𝐢𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐝𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞.
”Sper că după analiza costurilor suplimentare – reprezentate de o mobilizare dublă a macaralei -, specialiștii DRDP vor înțelege că acestea sunt nesemnificative în comparație cu beneficiile pentru cetățeni, în cazul deschiderii anticipate a podului.
Mai mult, e și în interesul constructorului să finalizeze lucrarea înainte de venirea iernii, pentru a evita eventualele amânări ale lucrărilor din cauza condițiilor meteo nefavorabile”, a spus Băltărețu.
Acesta a dat asigurări că accelerarea lucrărilor nu se va face în detrimentul calității acestora.

Cerere către primarul din Turda

”DRDP a întocmit cereri către CNAIR pentru repararea și asfaltarea bucății de drum cuprinse între pod și intersecția cu str. Armatei. Săptămâna viitoare, voi fi la CNAIR București, pentru a susține aceste cereri.
În aceste condiții – care cred că sunt realizabile – de finalizare anticipată a podului și asfaltare a bucății suplimentare de drum, solicităm dlui primar Matei să facă demersurile pentru repararea și asfaltarea sectorului de drum național (aflat în administrarea municipiului Turda) de la sensul giratoriu la pod”, a mai spus deputatul clujean.
Potrivit acestuia, e foarte important să se profite de această perioadă în care traficul e închis și să fie asfaltată toată secțiunea, sincronizându-se cu restul lucrărilor, pentru a nu prelungi disconfortul cetățenilor.
Inițial, termenul avansat pentru redeschiderea circulației pe podul peste Arieș era 22 decembrie.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Datoria externă a ajuns la 127 mld. euro, echivalentul a 55% din PIB-ul estimat

Publicat

De

Datoria externă a României a crescut puternic din 2019 încoace, până spre 127 de miliarde de euro la finalul lunii mai (55% din PIB-ul estimat pentru 2021), scrie ZF.

O creştere mai puternică s-a petrecut în criza financiară precedentă, cu deosebire că azi nu companiile private sunt responasabile de creşterea puternică a datoriei externe, ci statul.

Potrivit balanţei de plăţi, o statistică publicată lunar de BNR, datoria publică externă era în decembrie 2019 de 39,5 miliarde de euro, adică de 17,5% din PIB-ul de 222 mld. euro. În mai 2020 ea era de 57,5 miliarde de euro Dacă în trecut datoria externă a statului se limita cam la o treime din totalul datoriei externe, în această criză ponderea datoriei deţinută de stat a crescut puternic.

Statul are în prezent o datorie externă reprezentând 45% din totalul datoriei externe de 127 de miliarde de euro. În total, datoria internă şi externă a statului a ajuns la 50% din PIB-ul estimat de Comisia Naţională de Prognoză, pentru 2021, la 1.143 mld. lei (228 mld. euro). Ce este diferit faţă de trecut? În 2009, primul an al crizei financiare globale resimţite în România, datoria externă totală era de 78,6 miliarde de euro, adică 66% din PIB, dar datoria statului însemna spre 10% din aceasta, adică 11,9 miliarde de euro.

A venit criza, a venit împrumutul de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, de aproape 20 de miliarde de euro.

În raportările BNR (balanţa de plăţi şi datoria externă), împrumutul de la FMI este consemnat separat la rublica „împrumuturi”, nu ca datorie a statului. Doi ani mai târziu, în 2011, BNR consemnează o datorie publică externă de 19,5 miliarde de euro (în creştere cu 8 miliarde de euro faţă de 2009), dar care reprezintă doar 19,8% din datoria totală de 98,6 miliarde de euro a României.

Separat, este consemnat un împrumut de la FMI de 10,2 miliarde de euro (banii din împrumutul de la FMI au mers în majoritate la BNR pentru susţinerea băncilor şi a cursului şi doar cinci miliarde de euro au ajuns la guvern pentru acoperirea deficitului bugetar). Ceea ce este interesant în ultimul an şi jumătate este că ponderea împrumuturilor statului în total datorie externă creşte cum nu a mai crescut până acum. Chiar şi cu împrumutul de la FMI, împrumuturile statului de pe pieţele externe (guvern şi BNR) nu au sărit de 30% din PIB în criza precedentă. Astăzi, ponderea datoriei publice în total datorie externă a ajuns la 45% din PIB-ul estimat.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

BNR: Un român trebuie să muncească aproape nouă ani pentru a-şi cumpăra un apartament cu două camere

Publicat

De

Fără a apela la sprijin financiar printr-un credit bancar, un român ar trebui să muncească circa 8,5 ani pentru a-şi putea cumpăra un apartament cu două camere, iar în cazul unei locuinţe cu trei camere durata creşte la peste 11 ani (raportul preţ pe venit), arată datele publicate de BNR.

Raportul privind Stabilitatea Financiară publicat de BNR mai arată că expunerile în raport cu piaţa imobiliară rezidenţială, formate din credite ipotecare şi credite de consum garantate, s-au situat în martie 2021 la nivelul de 101,8 miliarde de lei, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi reprezintă 68% din stocul total de împrumuturi acordate populaţiei, indică raportul băncii centrale.

Potrivit acestuia, rolul semnificativ al creditelor ,,Prima Casă” a continuat să se menţină în perioada analizată, însă se regăseşte pe un trend descrescător, acestea reprezentând 18% din fluxul de credit nou ipotecar acordate populaţiei în ultimele 12 luni şi, respectiv, 39% din stocul total de împrumuturi ipotecare (la martie 2020) , în scădere cu 3 puncte procentuale faţă de martie 2019.

Indicele privind accesul la piaţa creditului ipotecar, care măsoară venitul median al unei gospodării în raport cu veniturile necesare pentru achiziţionarea unei locuinţe cu un avans de 25%, grad de îndatorare relative la venituri de 45% şi maturitate de 25 de ani, pune în evidenţă faptul că venitul mediu al unei gospodării tipice, conform datelor la luna decembrie 2020, era aproximativ egal cu venitul necesar pentru achiziţionarea unei locuinţe, înregistrând o îmbunătăţire faţă de nivelul înregistrat la finalul anului 2019.

“Începând cu anul 2015, indicele de accesibilitate a fluctuat între 90% şi 100%, indicând o evoluţie a preţurilor imobiliare în linie cu veniturile populaţiei. Consecinţă a creşterii accesibilităţii, creditul nou acordat populaţiei a urmat şi el un trend ascendent”, specifică raportul BNR.

Concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor. Astfel, împrumuturile acordate în Bucureşti şi Ilfov reprezintă 31% din totalul creditelor, iar judeţele Cluj, Timiş, Constanţa, Iaşi şi Braşov reprezintă 26% (date la martie 2021).

Raportul BNR mai menţionează că gradul de acoperire a împrumuturilor prin garanţii (loan-to-value – LTV) pentru creditele noi, respectiv pentru creditele ipotecare aflate în stoc acordate sectorului populaţiei, cu excepţia creditelor oferite prin programul guvernamental „Prima casă”, a fost de 78%, respectiv 72% (valori mediane) în martie 2021, în uşoară scădere faţă de valorile înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent, indicatorul menţinându-se la un nivel adecvat din punct de vedere prudenţial.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tarife speciale pentru pasagerii afectați de anulările de pe rutele aeriene Cluj – Londra Heathrow

Publicat

De

Compania Blue Air introduce „rescue fares” pentru pasagerii afectați de anulările de pe rutele către și de la aeroportul Heathrow din Londra Cei interesați pot cumpăra bilete de avion, la prețuri fixe.

Compania din România a anunțat că introduce facilitatea „rescue fares” pentru pasagerii afectați de anulările de pe rutele către și de la Londra. Este vorba despre pasagerii care nu au putut călători cu British Airways pe rutele București – Londra Heathrow – București și Cluj-Napoca – Londra Heathrow – Cluj-Napoca.

Facilitatea, oferită exclusiv pasagerilor afectați de anulările British Airways, este valabilă până pe 31 iulie. Aceștia vor plăti un tarif fix de 100 GBP/ 119 EURO dacă prezintă o dovadă a unei rezervări pe un zbor British Airways cu date de călătorie între 1 august – 2 septembrie.

Pentru a beneficia de acest tarif special, clienții trebuie să trimită un mesaj prin intermediul Facebook sau să sune în Call Center.

Compania aviatică din România evaluează, de asemenea, posibilitatea creșterii capacității pe rutele către aeroportul Heathrow din Londra.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate