EVENIMENT
Boc, după semnarea contractului de execuție al centurii metropolitane:Ne apucăm de treabă, cel mai important proiect după metrou
Primarul Emil Boc a semnat, luni, la Ministerul Transporturilor, contractul de execuție al centurii metropolitane cu asocierea formată în jurul companiei Dimex 2000 și a spus că acest proiect de infrastructură este cel mai important după ce al metroului.
”Mă aflu la Ministerul Transporturilor unde, împreună cu directorul Direcției Tehnice din Primăria Cluj-Napoca, Virgil Poruțiu, am semnat, în prezența ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, contractul pentru realizarea centurii metropolitane a Clujului, de peste 1,1 miliarde de euro.
Ne bucurăm că am ajuns la acest moment de finalizare a licitației, de semnare a contractului de execuție. De astăzi, după semnare, ne apucăm de treabă și trecem și la implementarea acestui proiect major de infrastructură, cel mai important după metrou”, a spus Boc.
Test de maturitate pentru Dimex 2000
Potrivit acestuia, a semnat unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură a Clujului, care va face diferența în viața clujenilor.
”Cea mai aglomerată rută din România este Cluj-Napoca – Florești, cu peste 70.000 de mașini pe zi. Acest proiect rezolvă această problemă. Proiectul de 1,1 miliarde de euro are 24 de km, încă 20 de km de drumuri de legătură, 20 de noduri de legătură, 5 tuneluri, traversează Făgetul. Avem un proiect temeinic.
Știu că nu va fi ușor, dar am încredere că se va realiza la standardele menționate”, a spus Boc.
Citește și: FOTO. Tronsoanele 2 și 3 din centura metropolitană: Peste 40 de kilometri de șosea și 5 tuneluri în Făget și Pădurea Hoia
Acesta a mulțumit echipelor de la Ministerul Transporturilor și CNAIR pentru implicarea în derularea acestui proiect,
”Vreau să felicit firma Dimex, care are un test acum, să termine la timp, în iulie, conectarea Clujului la autostradă. Testul maturității depline a firmei este proiectul de centură metropolitană a Clujului.
Mulțumesc și UE, pentru că fără sprijinul și implicarea Europei, Clujul ar fi fost vitregit de o grămadă de proiecte de infrastructură. Când cineva întreabă unde este Europa, putem spune că Europa este aici, prin aceste proiecte de infrastructură.
Cum se spune în Ardeal, <<Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în straiță>>. Fără acești oameni de aici, fără dl. ministru Grindeanu și viziunea domniei sale și fără echipa din preajma sa, aceste lucruri nu ar fi devenit realitate”, a spus Boc.
Grindeanu: Proiecte provocatoare pentru municipalitate
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a spus că proiectul este unul important pentru Cluj, mai ales pentru traficul dintre Cluj-Napoca și Florești.
”Ca timișorean, m-am simțit puțin invidios față de clujeni, fiindcă au știu tot timpul, și primarul Boc a știut tot timpul, să meargă înainte cu proiecte provocatoare pentru municipalitate. Nu numai pentru Cluj-Napoca și și pentru zona limitrofă și pentru Transilvania.
S-a râs mult în urmă cu câțiva ani și s-a crezut că este SF proiectul de metrou și uite că nu e”, a spus Grindeanu.
Contractul prevede proiectarea centurii metropolitane într-un an și execuția în 3 ani, astfel că proiectul ar trebui finalizat în 2029.
Finanțare din fonduri europene
Tronsonul 2 al Centurii Metropolitane din Cluj, respectiv Gilău – A3 – Cluj- Napoca – Apahida – DX4, este finanțat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, din fonduri alocate prin Programul Transport 2021-2027.
Contractul este semnat de Primăria Cluj-Napoca și Asocierea DIMEX-2000 COMPANY (Leader), HYDROSTROY AD (Asociat), INTEGRAL INZENJERING A.D. LAKTASI.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ilie Bolojan (PNL) va fi desemnat premier de președintele Nicușor Dan. Va fi rotativă cu PSD

Joi vor avea loc, la Palatul Cotroceni, consultări cu liderii partidelor parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru, anunță Administrația Prezidențială, citată de Mediafax.
„În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Nicușor-Daniel Dan, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru”, anunță Administrația Prezidențială.
Consultările vor avea loc joi, 19 iunie 2025, după următorul program:
Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 11:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 13:00 – Partidul S.O.S. România (SOS);
Ora 13:30 – Partidul Oamenilor Tineri (POT);
Ora 14:00 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
Ora 14:30 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.
Acord politic cu Bolojan premier
Liderii partidelor pro-europene (PSD, PNL, USR, UDMR) au ajuns la un acord politic pe noua formulă de guvernare, spun surse politice pentru gandul.ro. Președintele României a acceptat varianta rocadei la Palatul Victoria, propuse de PSD.
Astfel, Ilie Bolojan urmează să preia șefia executivului în prima parte a mandatului, iar pe la finalul anului 2026 sau în prima parte a lui 2027, Palatul Victoria ar urma să fie preluat de un premier social-democrat, spun surse politice.
La discuții au fost avansate și nume de posibili viitori miniștri, dar și ponderea ministerelor în noul Guvern. Astfel, s-a ales varianta unei distribuții a ministerelor proporțională cu ponderea din Parlament.
PSD ar urma să primească 7 ministere, PNL 4, USR 3 ministere și UDMR 2, potrivit informațiilor obținute de gandul.ro.

Evenimentul Federației Tinerilor din Cluj-Napoca, “Cluj Never Sleeps”, revine și în acest an cu cea de-a 11-a ediție. Astfel în 28 iunie, pentru 24 de ore neîntrerupte, Cluj Never Sleeps promite să unească întreaga comunitate a orașului pentru o experiență culturală inedită și efervescentă.
Tema acestei ediții, “Shift”, surprinde o tranziție a perspectivei asupra tineretului – o chemare la acțiune, la implicare, la transformare. SHIFT este momentul în care tinerii preiau controlul, iar orașul devine un hub de creativitate, mișcare și expresivitate.
”Anul acesta, evenimentul revine cu o selecție de activități noi, gândite pentru a surprinde magia Clujului în cele mai vibrante forme ale sale – atât ziua, cât și noaptea. Alături de aceste noutăți, revin și reperele consacrate care au definit identitatea proiectului, precum Midnight Snack și Silent Party.
Expoziții și dezbateri
Pe parcursul a 24 de ore neîntrerupte, participanții sunt invitați să descopere expoziții ale artiștilor locali, dezbateri în aer liber, instalații interactive, concerte, reprezentări culturale, ateliere creative și workshop-uri multidisciplinare.
Orașul va fi activat în 3 puncte cheie: Parcul Feroviarilor, strada Iuliu Maniu, ZBOR Hub (strada Ioan Bob 12), dar și în locații satelit ce urmează să fie explorate de cei mai curioșii dintre participanți”, arată organizatorii.
Programul complet al activităților în cele 3 locații este disponibil aici: https://clujneversleeps.com/program.
Proiectul este implementat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, BCR și ZBOR Hub Cluj, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.
EVENIMENT
FOTO. Schele pe Spitalul Municipal Turda. Primarul Matei: Lucrările de renovare energetică a clădirii intră în linie dreaptă

Primarul Cristian Matei a anunțat, marți, că a început transformarea Spitalului Municipal Turda prin montarea primele schele, semn clar că lucrările de renovare energetică a clădirii intră în linie dreaptă.
”Este una dintre cele mai importante investiții din domeniul sănătății pe care le implementăm la Turda, cu un buget de 21,2 milioane lei (fără TVA), finanțată prin PNRR – Valul Renovării.
Proiectul vizează:
• izolarea termică a fațadei,
• înlocuirea completă a tâmplăriei,
• refacerea hidroizolației,
• modernizarea iluminatului,
• dotarea cu surse regenerabile de energie,
• instalarea unor sisteme eficiente de încălzire,
• și amplasarea a 5 stații pentru încărcarea mașinilor electrice.
Scopul este simplu, dar esențial: reducerea consumului energetic și creșterea confortului pentru pacienți și cadre medicale”, a spus Matei.
Acesta a precizat că Turda merge mai departe cu investiții care contează – ”investiții care înseamnă grijă față de oameni, eficiență administrativă și utilizarea inteligentă a fondurilor europene”.
EVENIMENT
ANALIZĂ. Randamentul apartamentelor în Cluj-Napoca, împărțit pe cartiere. În câți ani se amortizează apartamentul tău

Achiziția unui apartament pentru închiriere este una dintre cele mai frecvente forme de investiție în Cluj-Napoca și în România. Dar cât de repede îți recuperezi banii depinde semnificativ de cartierul ales și de tipul apartamentului. În acest studiu realizat de Imoradar24, analizăm randamentul investițional al imobilelor în cele mai relevante 16 cartiere clujene, folosind date agregate din perioada 10 mai – 10 iunie, 2025.
Am calculat numărul de ani necesari pentru amortizarea investiției folosind o formulă realistă: prețul mediu de vânzare împărțit la chiria lunară medie, ajustat pentru o ocupație de 10 luni pe an, luând în considerare perioadele de neocupare (renovări, schimbare de chiriași etc.).
Pentru simplitatea calculelor nu am inclus impozitul, aprecierea/deprecierea imobilului în timp sau variația prețului chiriei.
Cartierele sunt ordonate descrescător în funcție de randamentul general, de la cele mai avantajoase pentru investiții către cele mai puțin eficiente.Mai jos prezentăm o analiză vizuală comparativă generală, urmată de o detaliere individuală a fiecărui cartier, segmentată pe tipuri de apartamente (în funcție de numărul de camere).
Acest studiu demonstrează clar că randamentul imobiliar în Cluj-Napoca variază semnificativ de la un cartier la altul. Cele mai bune oportunități se regăsesc în cartiere aflate în dezvoltare, precum Dâmbul Rotund, Bulgaria sau Bună Ziua, în timp ce zonele centrale sau exclusiviste tind să aibă randamente mai scăzute, din cauza prețurilor ridicate la achiziție. Totodată, apartamentele cu 2 camere și garsoniere oferă constant cele mai bune rezultate din punct de vedere al recuperării investiției.