Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Boc dă asigurări că se face Aquapark la Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare va anunța veștile bune

Publicat


emil boc facebook

Emil Boc a dat asigurări că Aquaparkul din Cluj-Napoca se va realiza, totuși, și a anunțat că săptămâna viitoare va veni cu ”vești bune” despre acest proiect.

Primarul a declarat vineri că viitorul Aquapark se va întinde pe o suprafață de 5,7 hectare, fiind găsite soluții juridice.

”Lucrăm de un an de zile la scenarii alternative”, a precizat Boc.

Acesta a mai anunțat că în perioada următoare se va scoate la licitație și construirea viitorului bazin olimpic din Borhanci care are termen de execuție de doi ani.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, mesaj pentru Florin Piersic la ceas aniversar: Este o reală instituție

Publicat

De

florin piersic romascanu

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, i-a transmis „La mulți ani!” actorului clujean Florin Piersic cu ocazia împlinirii vârstei de 87 de ani.

Lucian Romașcanu spune despre îndrăgitul actor, care își va serba ziua pe scenă, că este un simbol și un reper pentru cinematografia românescă.

Ministrul Culturii a spus despre Florin Piersic că este o adevărată instituție și a postat o fotografie alături de actor.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, mesaj pentru Florin Piersic la ceas aniversar: Este o reală instituție

„Îndrăgitul actor Florin Piersic, simbol și reper pentru cinematografia românească, este astăzi, la ceas aniversar, în gândurile noastre și ale tuturor celor care îl prețuiesc și îi sunt alături. Iubit si admirat de generația sa, a reușit să devină un exemplu și pentru cei mai tineri, având abilitatea de a se adapta și reinventa neîncetat, de-a lungul anilor. De la Harap Alb, la Mărgelatu sau Anghel Șaptecai, uriașul artist este, totodată, o figură familiară și plăcută celor mai mici dintre spectatori”, a scris Lucian Romașcanu pe Facebook.

Actor de film, radio și televiziune, a creat roluri inconfundabile, reușind cu măiestrie să se facă remarcat și apreciat atât în dramă, comedie, tragedie sau filme cu caracter istoric.

„Cariera uluitoare a sărbătoritului zilei mă îndeamnă să afirm că Florin Piersic nu este doar actorul carismatic, iubit de public, ci, prin complexitatea personalității sale, o reală instituție.

Pentru tot ceea ce sunteți și ați făcut pentru cultura română, vă urez sănătate, liniște și gânduri bune, Maestre!”, a transmis Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

O carieră uluitoare

Florin Piersic a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (astăzi, UNATC), debutul sau având loc pe scena Teatrului Național din Capitală cu rolul Richard din „Discipolul…” și cu Alexei din „Tragedia optimistă”.

În cinematografie a avut o activitate prodigioasă, făcându-și debutul cu filmul „Ciulinii Bărăganului” (1957), în rolul lui Tănase.

Citește și: VIDEO. Marele ACTOR clujean, Florin Piersic, împlinește 87 de ani. Emil Boc: Vă dorim zile senine și multe bucurii

„Neamul Șoimăreștilor”, „De-aș fi… Harap Alb”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Șaptecai”, „Zestrea domniței Ralu”, „Frații Jderi”, „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze” sunt doar câteva dintre filmele în care personalitatea și harul lui Florin Piersic au dus la crearea unor personaje care s-au impregnat în mentalul cinefililor.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, iar în 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”, arată ministrul Culturii.

În luna decembrie 2006, Florin Piersic și-a lansat la Cluj-Napoca DVD-ul „Omul cu 100 de chipuri”, cu înregistrări și un interviu, iar trei ani mai târziu a înregistrat discul de autor „Florin Piersic – Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”.

Totodată, Florin Piersic este primul român cu stea pe Walk of Fame-ul autohton din Piața Timpului din București, primită în 31 ianuarie 2011, și cetățean de onoare al orașelor Oradea și Iași.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Peste 400 de câini fără stăpân au fost CAPTURAȚI la Cluj-Napoca anul trecut. Viceprimar: Noi nu OMORÂM câinii

Publicat

De

caini cluj1

447 de câini fără stăpân au fost capturați de pe străzi la Cluj-Napoca în anul care a trecut. Toți au fost duși la Centrul de Ecarisaj al RADP și puși spre adopție. Un câine din centru îi costă pe clujeni 500 de lei pe lună.

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a vorbit despre situția câinilor fără stăpân după tragedia de la București. O femeie din Capitală a fost atacată și omorâtă de o haită de câini lăsați nesupravegheați.

Citește și: O femeie a fost omorâtă de câini în timp ce făcea mişcare

Centrul de Ecarisaj de la Cluj-Napoca, aflat în subordinea RADP, are 15 angajați, din care 9 sunt medici veterinari, iar restul se ocupă de capturarea câinilor comunitari.

Peste 400 de câini fără stăpân au fost capturați la Cluj-Napoca anul trecut. Viceprimar: Noi nu omorâm câinii

În 2022, la Cluj-Napoca au fost prinși și duși la adăpost 447 de câini, a precizat viceprimarul Dan Tarcea, la postul de radio Ziua Live.

„330 de câini sunt acum în adăposturi, iar 339 de câini au fost adoptați anul trecut. 202 au fost luați de ONG-uri și trimiși spre adopție în țară sau în străinătate. Lucrăm bine cu ONG-rile, iar unele se ocupă și de sterilizare”, a precizat Dan Tarcea.

Câinii comunitari duși la Centrul de Ecarisaj din Cluj-Napoca sunt deparazitați, cipați și sterilizați.

caini cluj2

„Un câine ne costă 500 de lei pe lună, asta înseamnă mâncare, medicamente, întreținere, curățenie. Banii sunt alocați de la Consiliul Local, iar acesta este costul pentru ca oamenii să fie în siguranță. Noi nu omorâm câinii la adăpost. Dacă unul nu este adoptat, rămâne în adăpost până la adânci bătrâneți”, a mai spus Dan Tarcea.

Viceprimarul a povestiti că primul lui câine a fost adoptat chiar de la Centrul de Ecarisaj din Cluj-Napoca, în urmă cu 15 ani și a trăit 10 ani.

Abandonul, un fenomen și la Cluj-Napoca

Dan Tarcea a mai precizat că și la Cluj-Napoca sunt abandonați căței care au fost adoptați.

„Se practică abandonul, din pacate. Mulți iau un cățel și apoi își dau seama că nu mai pot să îi țină și îl abandonează la marginea orașului sau în păduri”, a mai precizat viceprimarul, care a ceut clujenilor să sune la Primăria dacă văd câini fără stăpân pe străzi.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Vilă interbelică în Piața Muzeului din Cluj-Napoca, scoasă la vânzare la peste 1 milion de euro. Are 12 camere nemobilate

Publicat

screenshot (655)

O agenție imobiliară oferă spre vânzare o vilă interbelică în Piața Muzeului din Cluj-Napoca, la peste 1 milion de euro.

„Imobilul a fost renovat complet, dispune de geamuri termopan și pe fiecare nivel există centrală termică proprie, cu contorizare separată pe fiecare nivel. Datorită zonei și compartimentării, imobilul se pretează perfect pentru orice tip de activitate de birou, cu sau fără public (cabinet notarial, de avocatură, consulat, birouri de IT, proiectare, contabilitate etc)”, se arată în anunț.

Casa cu regim demisol-parter-etaj-mansardă are o suprafață utilă de 500 de metri pătrați, fiind amplasată pe un teren de 180 de metri pătrați, lângă hotelul Fullton.

screenshot (657)

screenshot (659)

screenshot (661)

12 camere nemobilate

Parterul numără 4 încăperi și grup sanitar. Atât acesta, cât și demisolul și etajul au 125 de metri pătrați.

La etaj se află alte 4 camere, 1 chicinetă, un grup sanitar și terasă. Cele trei din urmă se regăsesc și la mansardă, care mai oferă o încăpere tip open space și 2 camere.

Clădirea a fost construită în 1925 și dispune, în total, de 12 camere, oferindu-se spre vânzare fără mobilier, la prețul de 1.600.000 de euro, ceea ce înseamnă că prețul pe metru pătrat este de 3200 de euro, echivalentul a peste 15000 de lei.

Contactați de Cluj24 pentru a afla mai multe despre ofertă și motivul pentru care prețul este atât de ridicat, în contextul în care vila este nemobilată, reprezentanții agenției au refuzat să dea curs discuției.

screenshot (656)

screenshot (658)

screenshot (660)

screenshot (662)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Peste 65% dintre clujeni au încheiat contractele cu noua firmă de salubritate. Dan Tarcea: Va fi ridicat tot gunoiul din oraș

Publicat

De

baciu gunoi

Noul operator de salubritate operează, începând de astăzi la Cluj-Napoca, dar și în alte localități din județul Cluj. Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a dat asigurări că va fi ridicat tot gunoiul din Cluj, inclusiv cel care a rămas neridicat de firmele care operau până acum în oraș.

„Cei de la Supercom sunt pregătiți cu toși angajații și utilajele și se vor ridica toate gunoaiele, inclusiv cele ramase neridicate”, a declarat Dan Tarcea la postul de radio Ziua de Cluj.

Peste 65% dintre clujeni au încheiat contractele cu noua firmă de salubtitate. Dan Tarcea: Va fi ridicat tot gunoiul

Gunoiul care a rămas neridicat în anumite zone, din cauza faptului că cele două firme care asigurau serviciile de salubritate până acum au răms încet fără angajați, va fi colectat de supercom.

De altfel, gunoiul va fi ridicat în totalitate din oraș timp de o lună, perioada pe care clujenii o au la dispoziție să încheie noile contracte, după care vor fi luate măsuri.

Viceprimarul Dan Tarcea nu a spus exact despre ce măsuri este vorba, respectiv dacă gunoiul nu va mai fi ridicat, pur și simplu, însă cei care nu încheie contracte vor fi amendați cu sume între 500 și 1.000 de lei.

Clujenii pot încheia contracte cu Supercom fizic sau online. Mai multe detalii despre cum puteți încheia contracte găsiți AICI.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax