Connect with us

EVENIMENT

Boc, „cutremurat” de seismele din Olt, deși nu a simțit nimic: Trebuie să verificăm materiale care vor fi puse în construcție

Publicat


Primarul Clujului, Emil Boc, spune că autoritățile vor trebui să fie pregătite pentru orice fel de dezastru. El a decis să contituie grupuri de lucru pentru toate situațiile de urgență. Asta după ce cutremurul de marți din Olt s-a simțit bine la Cluj-Napoca și în tot județul.

Primarul spune că până acum, în ceea ce privește scenariile privind dezastrele, cutremurul nu au fost o prioritate.

Boc, „cutremurat” de seismele din Olt, deși nu a simțit nimic: Trebuie să verificăm materiale care vor fi puse în construcție

Emil Boc era în Primărie, marți, ziua în care cutremurul cu o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter din Gorj, s-a simțit la Cluj-Napoca mai puternic ca cel de luni, care a avut o magnitudine mai mică.

„Primul meu mesaj e de calm și echilibru. Nu există riscuri majore sau un pericol iminent. Dar dezastrele naturale se întampla și se vor întâmpla și trebuie să fim pregătiți. Pe partea de cutremure, nu a fost prioritatea nr. 1 la Cluj și nu sunt multe scenarii”, a spus Emil Boc la postul de radio Napoca Live.

Acesta a spus, însă că trebuie să anticipăm totul și oamenii să fie pregătiți pentru orice.

„În primul rând să avem o lanternă, medicamente de bază, lucruri mărunte.

Apoi ne gândim dacă o să cadă tot sistemul informatic. Ce faci? Nu mai poți să mergi la spital, nu mai poate pleca avionul. Deci trebuie să actualizăm tot”, a spus Emil Boc, care a precizat că el nu a simțit nici seismul de luni, nici pe cel de marți, când era la parterul Primăriei, dar colegii lui de la etajele superioare au simțit.

„Deci dacă se simte și la Cluj, am în plan de a crea un grupuri de lucru care să cuprindă și cutremurele în scenariile de urgență. Trebuie să fim pregătiți dacă o să cadă sistemul informatic sau curentul.

Trebuie să verificăm cum se constuiește în continuare. Clujul nu e în situația Turciei, dar trebui să verificăm materialele care se pun în construcție. Deci grupurile de lucru vor analiza din timp ce trebuie făcut ca să nu se întample lucruri negative, inclusiv în caz de cutremur”, a mai spus Emil Boc.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

6.000 de copii au venit pe lume în 6 ani de la inaugurarea Maternității Regina Maria Cluj

Publicat

De 6 ani, Maternitatea REGINA MARIA Cluj este alături de mamele care aleg să nască într-un mediu sigur, modern și performant.

Întreaga echipă – medici, personal medical de îngrijire, colegii din secțiile de Neonatologie și Anestezie-Terapie Intensivă – sprijină fiecare mamă pe parcursul întregii experiențe, de la primele consultații din sarcină până la naștere și îngrijirea post-partum. Fiecare bebeluș este o bucurie pentru întreaga echipă și o dovadă a angajamentului de a oferi îngrijiri la cele mai înalte standarde, siguranță și confort pentru mame și nou-născuți.

Luca, nașterea cu numărul 6.000

Nașterea cu numărul 6.000 este cea a micuțului Luca, primul copil al Arianei, o tânără mamă de 25 de ani din Cluj. Pe 20 martie, Luca a venit pe lume printr-o naștere prin cezariană, fiind un bebeluș sănătos, cu greutatea de 4,1 kg. Mama sa a fost îngrijită pe parcursul sarcinii și la naștere de Dr. Daniela Rotar, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie la Regina Maria Cluj.

„Ariana a avut o sarcină atent monitorizată, cu multiple investigații care au permis identificarea tuturor factorilor de risc.  Datorită colaborării între specialiștii noștri – de la obstetricieni la anesteziști și specialiști în medicină materno-fetală – nașterea a decurs fără complicații, iar mama și bebelușul s-au recuperat foarte bine”, explică Dr. Rotar.

Monitorizare specială pentru mamă și copil

Nașterea a fost asistată de o echipă multidisciplinară, iar fiecare etapă a fost gestionată cu atenție maximă pentru siguranța mamei și a copilului. În cazul Arianei, s-au utilizat toate metodele de investigare disponibile – anamneza, examenul clinic, ecografia, analizele de laborator și consulturile interdisciplinare.

„Deoarece viitoarea mamă prezenta un risc crescut din cauza trombofiliei ereditare, a fost necesară o monitorizare specială și o pregătire atentă înainte de intervenția chirurgicală. Alegerea nașterii prin cezariană a fost determinată de o disproporție feto-pelvină, iar echipa medicală a luat toate măsurile pentru ca intervenția să fie realizată în siguranță”, a mai precizat Dr. Rotar.

După naștere, evoluția post-partum a fost favorabilă, iar mama și bebelușul s-au putut bucura de primele momente împreună, cu sprijinul consilierilor în alăptare care au ajutat la stabilirea unei rutine optime pentru hrănirea nou-născutului.

Cel mai mic bebeluș născut avea doar 1.300 de grame

Spitalul REGINA MARIA Cluj continuă să ofere viitoarelor mame servicii de top, prin departamentele sale integrate, asigurând îngrijire multidisciplinară atât pentru mame, cât și pentru nou-născuți. De la diagnosticarea ecografică  a malformațiilor, îngrijirea în secția neonatală de terapie intensivă, până la intervenții chirurgicale în primele zile de viață, spitalul este pregătit să gestioneze și cele mai delicate cazuri.

Medicii supraspecializați în sarcini cu risc și aparatura ultraperformantă oferă mamelor siguranță în situații complicate, inclusiv în cazul nașterilor premature. Cel mai mic bebeluș născut aici a cântărit doar 1.300 de grame și avea 32 de săptămâni, însă a beneficiat de îngrijiri optime pentru a se dezvolta sănătos și a pleca sănătos acasă.

Șase ani de la deschiderea maternității

Maternitatea REGINA MARIA Cluj este pregătită să gestioneze cazuri complexe, oferind suport atât viitoarelor mame, cât și nou-născuților care au nevoie de îngrijire specializată imediat după naștere. Printre cele mai remarcabile realizări ale spitalului se numără deschiderea, în urmă cu 4 ani a Centrul de Fertilitate și FIV, care poate ține pasul cu orice laborator internațional performant.

În cei 6 ani de la deschiderea maternității, echipa medicală a fost martoră la nenumărate povești de curaj, emoție și bucurie, fiecare naștere fiind un nou început.

Pentru familiile care au ales să înceapă călătoria maternității la Regina Maria Cluj, nașterea a fost un moment unic, plin de emoție. Pentru echipa medicală, fiecare nou-născut reprezintă o celebrare a vieții și a progresului medical, o dovadă că, prin pasiune, dedicare și inovație, venirea pe lume a unui copil poate fi o experiență sigură, plină de bucurie și liniște.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO. Livrator de mâncare pe moped, acroșat de o mașină, pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca

Publicat

Un accident rutier a avut loc joi la prânz pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca. Un livrator de mâncare, aflat pe un moped, a fost lovit de un autoturism.

Incidentul a fost surprins într-o filmare postată pe grupul de Facebook Info Trafic Cluj-Napoca. La fața locului a intervenit de urgență un echipaj al Ambulanței Cluj-Napoca, care a acordat îngrijiri medicale victimei.

Deocamdată, nu se cunosc detalii despre starea de sănătate a livratorului. Revenim cu detalii pe măsură ce acestea devin disponibile.

UPDATE

„În data de 3 aprilie, în jurul orei 12.30, polițiștii au fost sesizați despre un eveniment rutier produs pe strada Corneliu Coposu, din municipiul Cluj-Napoca.

Din cercetările preliminare, polițiștii au constatat faptul că un tânăr, de 20 de ani, din Sri Lanka, ar fi condus un moped și nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare față de autovehiculul care îl preceda, la volanul căruia se afla un tânăr de 28 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, intrând în coliziune față-spate cu acesta.

În urma evenimentului, a rezultat rănirea tânărului de 20 de ani, fiind transportat la unitatea medicală pentru îngrijiri de specialitate. Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, a transmis IPJ Cluj.

UPDATE 2

Potrivit informațiilor oferite Cluj24 de managerul Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, Dr. Horea Simu, tânărul a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Cluj, cu politraumatisme minore – contuzii la nivelul toracelui.

Citește mai departe

EDUCATIE

Registratură electronică și arhivă digitalizată la UBB Cluj. Contract de peste 11 milioane de lei de reducere a birocrației

Publicat

De

ubb

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca va digitaliza arhiva și va transforma registratura într-una electronică, astfel încât documentele care intră și ies din instituție, vor fi transmise online. Alinierea la noile tehnologii face parte din unui proiect de peste 11 milioane de lei semnat, electronic, cu compania clujeană AROBS Transylvania Software și care va fi finalizat anul viitor.

Rectorul interimar Adrian Petrușel a declarat, joi, că momentul este unul  important din viața universității, digitalizarea fiind esențială în activitatea UBB.

”Contractul semnat cu AROBS sprijină comunitatea academică, începând de la studenți, cadre didactice și cercetători, până la administrația UBB, prin digitalizarea unor procese administrative. Vom avea registratură electronică, vom digitaliza arhiva, ceea ce înseamnă reducerea birocrației”, a spus Petrușel.

Potrivit acestuia, sistemul va contribui la eforturile universității de reducere a birocrației, eficientizare a activităţii şi simplificare a procedurilor prin digitalizarea a 250 de procese administrative interne în beneficiul studenților şi prin crearea unei registraturi electronice şi a unei arhive digitale.

”Studenții și angajaţii UBB vor putea iniția online multiple documente și solicitări, precum cereri de eliberare de adeverințe, cereri pentru întreruperea studiilor, de echivalare a unor discipline, de glisare taxå-buget, de returnare a unor taxe, cereri de cazare, dar și multe altele, fără a trebui să se mai deplaseze fizic la UBB sau să stea la coadă pentru a le depune și fără a mai folosi documente pe hârtie.

De asemenea, atât parcursul, cât și soluționarea acestor cereri vor putea fi urmărite online. Documentele încărcate în aceste fluxuri administrative vor fi avizate online și semnate electronic. Toate aceste fluxuri și documente nu vor mai trebui tipărite, ele putând fi arhivate electronic, respectând toate normele legale in acest sens”, a afirmat Adrian Petrusel.

Se mai păstrează și hârtia

Prorectorul Dan Lazăr a explicat că, în urma semnării noului contract, se va trece la simplificarea procedurilor registraturii și se vor arhiva digital documentele din UBB prin dezvoltarea unui sistem informatic.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește documentele pe hârtie, acestea vor putea fi folosite, în continuare, dar acestea se vor digitiza și vor fi trimise online.

”Se va simplifica mult activitatea secretariatului cu studenții”, a spus Lazăr.

CEO AROBS, Voicu Oprean, a precizat la rândul său că proiectul va fi unul greu, fiind vorba de multe facultăți, dar a promis că anul viitor proiectulul va fi implementat.

Registratura electronică și arhiva digitală a UBB face parte din cel mai mare proiect de digitalizare dintre universitățile din România, finanțat prin PNRR, și care are o valoare de aproape 65 de milioane de lei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Organizatorii Untold și Nicușor Dan anunță un festival de mare anvergură în Capitală, pe Arena Națională

Publicat

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a susținut joi o conferință de presă alături de reprezentanții Untold Universe, pentru a anunța organizarea unui nou festival de mare amploare la București.

Festivalul ar urma să fie organizat pe Arena Națională și în împrejurimi, unde vor fi amenajate mai multe scene, iar organizatorii se așteaptă la o participare de circa 150.000 – 200.000 de persoane.

Edy Chereji, managerul festivalului Untold, a declarat că festivalul de la București probabil nu va depăși din primul an de organizare dimensiunea Untold Cluj, care va aniversa 10 ani în august 2024. Cu toate acestea, Arena Națională, având o capacitate mai mare decât Cluj Arena (cu aproximativ 25.000 de locuri mai multe pe scaune), va permite extinderea progresivă a festivalului în anii următori.

Organizatorii au semnat un protocol de colaborare pe cinci ani cu Primăria București, ceea ce asigură continuitatea festivalului și permite dezvoltarea unei experiențe unice pentru public.

Măsuri pentru diminuarea poluării fonice

Pentru a minimiza disconfortul locuitorilor din zonele adiacente stadionului, organizatorii au spus că iau în considerare implementarea unor măsuri de diminuare a poluării fonice, inclusiv panouri fonoabsorbante. Cu toate acestea, aceștia subliniază că avantajele unui astfel de festival pentru comunitate sunt semnificativ mai mari decât potențialele inconveniente.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate