Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Boc, chemat la raport pentru poluarea gravă a Clujului! Cum ne afectează dioxidul de azot. Primarul trebuie să le explice clujenilor şi nerealizările

Publicat


Cluj-Napoca este unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară. Iar sănătatea tuturor, în special a copiilor, este în pericol. Din această cauză, Comisia Europeană a început procedura de infringement împotriva României. Iar primarul Emil Boc a fost chemat la Ministerul Mediului.

România, în infringement din cauza Clujului

Comisia Europeană a decis joi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere prin care-i acordă patru luni pentru a lua măsurile necesare pentru rezolvarea deficienţelor cu privire la calitatea aerului. Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

“Comisia Europeană cere României să respecte cerinţele Directivei 2008/50/ECon referitoare la calitatea aerului înconjurător, un aer mai curat pentru Europa şi o evaluare fiabilă, şi să informeze opinia publică şi să raporteze în privinţa gravităţii poluării aerului.

În special, România nu a reuşit să respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2 ) în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, şi nu a luat măsurile adecvate pentru a păstra cât mai scurte posibile perioadele în care s-au înregistrat depăşiri, precizează Executivul comunitar. De asemenea, Comisia Europeană caută să clarifice monitorizarea adecvată a concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) în Bucureşti. Concentraţiile ridicate de dioxid de azot pun în pericol sănătatea oamenilor”, arată Comisia Europeană.

Pe data de 30 aprilie 2020, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a publicat Hotărârea privind condamnarea României pentru nerespectarea Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa. Documentul se referă la depăşiri ale limitelor maxime admise pentru PM10, în Bucureşti, dar şi la problemele pe care le înregistrează ţara noastră în procesul de combatere a poluării.

Primarul Boc trebuie să dea explicaţii la Ministerul Mediului

Ca o consecinţă a scrisorii Comisiei Europene, primarii municipiilor Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara sunt invitaţi luni să discute cu ministrul Mediului, Costel Alexe, planurile şi calendarul de măsuri pe care le vor lua pentru a limita emisiile de dioxid de azot (NO2), în condiţiile în care Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României din cauza depăşirilor constante ale concentraţiilor de NO2 în aceste oraşe.

“Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MAP) a luat act de decizia Comisiei Europene, de a demara procedura de infringement împotriva ţării noastre, pentru depăşirile constante ale concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) în aglomerările urbane Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Executivul European solicită ţării noastre să transmită măsurile pe care autorităţile locale care administrează cele cinci aglomerări le vor lua pentru a limita emisiile de NO2 şi, totodată, calendarul asumat de primării, în acest sens”, informează Ministerul Mediului.

“Comisia aşteaptă de la noi măsuri concrete şi termene clare. Îmi doresc ca, în cursul zilei de luni, să am discuţii cu toţi cei cinci primari pentru că vreau să aflu direct de la aceştia care sunt măsurile pe care intenţionează să le adopte. Le punem la dispoziţie întreaga noastră expertiză şi capacitate tehnică, pentru a ne asigura că planurile pe care le vor propune sunt îndeajuns de eficiente, astfel încât să satisfacă exigenţele Comisiei. În tot acest proces, noi vom fi avocatul autorităţilor locale în relaţia cu Bruxelles-ul, pentru că ne dorim ca această procedură de infringement demarată să nu înainteze. Însă, pentru asta, este nevoie să îi convingem pe partenerii noştri europeni că măsurile pe care primăriile le vor propune sunt suficiente şi, cel mai important, sunt şi puse cu adevărat în practică”, spune ministrul Mediului, Costel Alexe.

Bolile grave provocate de dioxidul de azot

Dioxidul de azot este un gaz toxic. Cele mai proeminente surse de dioxid de azot sunt motoarele cu combustie internă care ard combustibili fosili. Dioxidul de azot poate fi rezultatul traficului auto.

În spațiile închise expunere apare de la fumul de țigară, încălzire pe baza de butan și kerosen și de la sobe.

Emisiile în atmosferă nu numai că distrug natura vie, dar afectează în mod negativ sănătatea umană. Ele pot modifica însăşi proprietăţile atmosferei, ce poate duce la consecinţe ecologice şi climatice nefaste.

Poluanţii din atmosferă variază în funcţie de natura lor, concentraţie cît şi de durata acţiunii lor asupra organismului uman, provocînd astfel consecinţe grave.  Specialiştii în medicină şi ecologie au stabilit o legătură directă între degradarea mediului şi creşterea numărului de persoane care suferă de alergii, astm, cancer şi alte boli.

Poluanţii principali care acţionează negativ asupra oragnismului uman sunt: oxizii de azot, dioxidul de sulf, ozonul troposferic, monoxidul de carbon, aldehida formică, fenolii, pulberile în suspensie (PM10 şi 2,5 mkm).

Oxizi de azot (NO, NO2) sunt responsabili pentru ploile acide care afectează suprafaţa terestră şi ecosistemul acvatic. Sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de sera, reducerea vizibilităţii în zonele urbane.

Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cît şi pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentraţii ridicate poate fi fatală, iar la concentraţii reduse afectează ţesutul pulmonar.

Populaţia expusă la acest tip de poluanţi poate avea dificultăţi respiratorii, iritaţii ale căilor respiratorii, disfuncţii ale plamânilor. Expunerea pe termen lung la o concentraţie redusă poate distruge ţesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Peste 900 de clujeni rămân fără garaje. Primăria a trimis somații

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a trimis somații către peste 900 de proprietari de garaje, prin care aceștia sunt rugați să degajeze spațiul deținut, în vederea demolării. Municipalitatea demarează astfel etapa a doua a demolărilor.

Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, orașul are deja demolate peste 1500 de garaje în prima etapă și urmează să mai renunțe la încă 900.

În urma expedierii somațiilor către proprietari, aceștia au termen până în luna martie să elibereze voluntar garajul.

”Apoi vom interveni cu firma de demolări”, a spus viceprimarul.

Un exemplu catalogat drept ”pozitiv” este cel al cartierului Între lacuri, unde deja s-au demolat peste 300 de garaje.

Citește și Incidența cazurilor COVID din Cluj-Napoca a ajuns la 4,10. 11 localități din județ sunt fără infectați în ultimele 14 zile

Demersul este unul necesar mai ales având în vedere că în ultimii 10 ani numărul de mașini a crescut exponențial, iar în anii 60 urbaniștii au prevăzut doar un loc de parcare la zece apartamente.

Astăzi a fost dezbătut noul regulament de acordare a abonamentelor de parcare în parkingurile din Cluj-Napoca.

”Azi fiecare construcție nouă dacă are un apartament sub 100 mp e obligată să amenajeze 1 loc de parcare, iar dacă depășește 100 mp, 2 locuri de parcare per apartament”, a mai spus Dan Tarcea.

Pe amplasamentele intrate în posesia Primăriei vor fi amenajate locuri de parcare pentru mașini și biciclete.

Noi parkinguri vor fi realizate pe străzile Trotușului, Gh. Dima, Albac – Azuga. Printre priorități se are în vedere și construirea unui nou parking în cartierul Grigorescu, zona Donath – Casa Radio.

Citește și IRESPONSABILITATE. Un frigider nou care s-a defectat A DISTRUS 240 de VACCINURI anti-COVID în Cluj

M. M.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Florești face o „cărare” între strada Stejarului și situl Cetatea Fetei

Publicat

După ce lucrările de reabilitare a străzii Eroilor au eșuat, primăria Florești vine cu un proiect de hotărâre prin care face o o „cărare” între strada Stejarului și situl Cetatea Fetei. Proiectul, din inițiativa primarului Bodan Pivariu, prevede înființarea unui drum cu o lățime de 3 metri.

Potrivit proiectului de hotărâre, drumul se dorește a fi unul pietonal. Va avea o lățime de 3 metri și o lungime de 1.620 m. Din punctul de vedere al traseului, acesta pornește de la Cetatea Fetei (sit arheologic), cu suprapunere pe drumul de exploatare Del453 (621 m), aparţinând Ocolului Sivic Cluj, De 2703 (352 m), De2787 (64 m), teren necadastrat (217 m) şi De2818 (366 m). Traseul se află exclusiv pe raza UAT Floreşti.

„Având în vedere faptul că în momentul de faţă nu există o cale de acces amenajată până la situl arheologic Cetatea Fetei Floresti, pentru a putea pune în valoare acest sit arheologic, se impune în primul rând realizarea unei căi de acces pietonale care să ducă până la ruinele cetăţii începând din strada Stejarului”, spune edilul.

Situl Cetatea Fetei

Cetatea Fetei a fost construită în anul 1241, în apropiere de localitatea Florești. Cetatea a fost gândidă ca punct de pază și observație în fața invaziilor tătarilor.

În clipa de față mai există doar o serie de ruine și o gaură de puț din care pornește un tunel subteran, blocat la câțiva metri de o poartă din fier.

Numele cetății provine dintr-o legendă locală. Se spune că în timpul invaziilor tătare, o fată din sat a fost prinsă de tătari.  Aceasta, în ciuda torturilor, nu a dezvăluit locul în care se ascunseseră oamenii din sat. În amintirea ei, cetatea ar fi fost denumită Cetatea Fetei.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Gata cu ștampila! Aceasta va fi eliminată din semnăturile oficiale, la Ministerul Dezvoltării

Publicat

Cseke Attila a decis, prin ordin de ministru, că în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) nu vor mai fi folosite sigiliul sau ștampila, certificarea autenticității și forța juridică a actelor fiind date de semnătura ministrului ori a persoanei competente.

Ordinul de ministru face referire și la persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică care nu mai au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente ori înscrisuri depuse la MDLPA, transmite MDLPA.

Dispozițiile acestui ordin se aplică și la nivelul instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale aflate în subordinea MDLPA, precum și la nivelul unităților care funcționează sub autoritatea MDLPA.

Codul Administrativ prevede că, începând cu 1 ianuarie 2020, ștampila este necesară numai pentru proiectele și actele normative adoptate sau emise de instituțiile sau autoritățile publice enumerate în Constituție. Această prevedere va fi aplicată și pentru actele și documentele folosite în relația cu MDLPA, a precizat ministrul: „funcționarii din cadrul ministerului nu vor mai cere ștampilă pe o cerere sau un contract, de exemplu, iar încălcarea acestei prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

PMP Turda acuză că cei din PNL și UDMR țin „la sertar” proiectul privind bursele elevilor

Publicat

Partidul Mișcarea Populară(PMP) Turda a lansat câteva acuzații la adresa alianței PNL-UDMR, declarând public că cele două partide ar ignora voit proiectul privind bursele elevilor, lăsându-l înafara ordinii de zi din cadrul ședinței de Consiliu Local al Turda. PMP mai spune că în loc ca aceștia să se ocupe de bursele elevilor, aleg să își numească „oamenii lor” în Consiliile de la SC Salina Turda SA și SC Domeniul Public Turda SA.

„Asistăm la un abuz grav”

Astfel, într-o postare pe o rețea de socializare, Partidul Mișcarea Populară Turda scrie:

„Proiectul de hotărâre privind stabilirea burselor școlare pentru elevii turdeni, inițiat de consilierii PMP Turda, nu a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Turda, din data de 28 ianuarie 2021. Asistăm la un abuz grav și la o palmă dată principiilor democrației!

Persoane „sprijinite” de PNL-UDMR Turda

În schimb, alianța PNL-UDMR Turda este preocupată de numirea oamenilor lor (pentru ”merite deosebite” și ”servicii aduse partidului”) în Consiliile de Administrație de la SC Salina Turda SA și SC Domeniul Public Turda SA. Proiectele depuse de consilierii PNL-UDMR Turda sunt elaborate la circa o lună și jumătate după cel depus de PMP Turda, cu bursele școlare ale elevilor, însă acela se ține la sertar, fiind promovate interesele PNL-UDMR Turda”.

Totodată, cei de la PMP Turda au scris și câteva nume a câtorva persoane, care ar fi „sprijinite de alianța PNL-UDMR”, cerând totodată, prin intermediul postării, informații suplimentare despre persoanele menționate.

Întreaga declarație a PMP Turda poate fi văzută AICI.

Sursă foto: Facebook/ PMP Turda

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate