Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Boc, chemat la raport pentru poluarea gravă a Clujului! Cum ne afectează dioxidul de azot. Primarul trebuie să le explice clujenilor şi nerealizările

Publicat


Cluj-Napoca este unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară. Iar sănătatea tuturor, în special a copiilor, este în pericol. Din această cauză, Comisia Europeană a început procedura de infringement împotriva României. Iar primarul Emil Boc a fost chemat la Ministerul Mediului.

România, în infringement din cauza Clujului

Comisia Europeană a decis joi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere prin care-i acordă patru luni pentru a lua măsurile necesare pentru rezolvarea deficienţelor cu privire la calitatea aerului. Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

„Comisia Europeană cere României să respecte cerinţele Directivei 2008/50/ECon referitoare la calitatea aerului înconjurător, un aer mai curat pentru Europa şi o evaluare fiabilă, şi să informeze opinia publică şi să raporteze în privinţa gravităţii poluării aerului.

În special, România nu a reuşit să respecte limitele maxime admise de dioxid de azot (NO2 ) în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, şi nu a luat măsurile adecvate pentru a păstra cât mai scurte posibile perioadele în care s-au înregistrat depăşiri, precizează Executivul comunitar. De asemenea, Comisia Europeană caută să clarifice monitorizarea adecvată a concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) în Bucureşti. Concentraţiile ridicate de dioxid de azot pun în pericol sănătatea oamenilor”, arată Comisia Europeană.

Pe data de 30 aprilie 2020, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a publicat Hotărârea privind condamnarea României pentru nerespectarea Directivei 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa. Documentul se referă la depăşiri ale limitelor maxime admise pentru PM10, în Bucureşti, dar şi la problemele pe care le înregistrează ţara noastră în procesul de combatere a poluării.

Primarul Boc trebuie să dea explicaţii la Ministerul Mediului

Ca o consecinţă a scrisorii Comisiei Europene, primarii municipiilor Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara sunt invitaţi luni să discute cu ministrul Mediului, Costel Alexe, planurile şi calendarul de măsuri pe care le vor lua pentru a limita emisiile de dioxid de azot (NO2), în condiţiile în care Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României din cauza depăşirilor constante ale concentraţiilor de NO2 în aceste oraşe.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MAP) a luat act de decizia Comisiei Europene, de a demara procedura de infringement împotriva ţării noastre, pentru depăşirile constante ale concentraţiilor de dioxid de azot (NO2) în aglomerările urbane Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Executivul European solicită ţării noastre să transmită măsurile pe care autorităţile locale care administrează cele cinci aglomerări le vor lua pentru a limita emisiile de NO2 şi, totodată, calendarul asumat de primării, în acest sens”, informează Ministerul Mediului.

„Comisia aşteaptă de la noi măsuri concrete şi termene clare. Îmi doresc ca, în cursul zilei de luni, să am discuţii cu toţi cei cinci primari pentru că vreau să aflu direct de la aceştia care sunt măsurile pe care intenţionează să le adopte. Le punem la dispoziţie întreaga noastră expertiză şi capacitate tehnică, pentru a ne asigura că planurile pe care le vor propune sunt îndeajuns de eficiente, astfel încât să satisfacă exigenţele Comisiei. În tot acest proces, noi vom fi avocatul autorităţilor locale în relaţia cu Bruxelles-ul, pentru că ne dorim ca această procedură de infringement demarată să nu înainteze. Însă, pentru asta, este nevoie să îi convingem pe partenerii noştri europeni că măsurile pe care primăriile le vor propune sunt suficiente şi, cel mai important, sunt şi puse cu adevărat în practică”, spune ministrul Mediului, Costel Alexe.

Bolile grave provocate de dioxidul de azot

Dioxidul de azot este un gaz toxic. Cele mai proeminente surse de dioxid de azot sunt motoarele cu combustie internă care ard combustibili fosili. Dioxidul de azot poate fi rezultatul traficului auto.

În spațiile închise expunere apare de la fumul de țigară, încălzire pe baza de butan și kerosen și de la sobe.

Emisiile în atmosferă nu numai că distrug natura vie, dar afectează în mod negativ sănătatea umană. Ele pot modifica însăşi proprietăţile atmosferei, ce poate duce la consecinţe ecologice şi climatice nefaste.

Poluanţii din atmosferă variază în funcţie de natura lor, concentraţie cît şi de durata acţiunii lor asupra organismului uman, provocînd astfel consecinţe grave.  Specialiştii în medicină şi ecologie au stabilit o legătură directă între degradarea mediului şi creşterea numărului de persoane care suferă de alergii, astm, cancer şi alte boli.

Poluanţii principali care acţionează negativ asupra oragnismului uman sunt: oxizii de azot, dioxidul de sulf, ozonul troposferic, monoxidul de carbon, aldehida formică, fenolii, pulberile în suspensie (PM10 şi 2,5 mkm).

Oxizi de azot (NO, NO2) sunt responsabili pentru ploile acide care afectează suprafaţa terestră şi ecosistemul acvatic. Sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calităţii apei, efectului de sera, reducerea vizibilităţii în zonele urbane.

Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cît şi pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decât cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentraţii ridicate poate fi fatală, iar la concentraţii reduse afectează ţesutul pulmonar.

Populaţia expusă la acest tip de poluanţi poate avea dificultăţi respiratorii, iritaţii ale căilor respiratorii, disfuncţii ale plamânilor. Expunerea pe termen lung la o concentraţie redusă poate distruge ţesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL

Publicat

iulius

Cu siguranță ai cel puțin un top pe care nu l-ai mai purtat în ultimele două sezoane, iar pantalonii despre care spui că nu te mai reprezintă sunt încă în dulapul tău. În acest weekend, la Iulius Mall Cluj, poți să le dai o nouă șansă. Prin acest gest simplu, contribui direct la reducerea risipei textile și la promovarea modei circulare, dar și la o cauză caritabilă extrem de importantă.

În perioada 21 – 30 martie 2025, în intervalul orar 10:00-22:00, la etajul Iulius Mall Cluj va avea loc campania de colectare ReClothing – Dă o nouă viață hainelor tale! Pe parcursul ultimilor ani, au fost salvate peste 15 tone de haine, în cadrul evenimentelor ReClothing. Dacă vrei să donezi piesele vestimentare pe care nu le mai porți, tot ce trebuie să faci este să vii la Iulius Mall, în zona Adidas.

ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL

Hainele colectate vor fi atent selecționate. Articolele în stare excelentă vor fi integrate în târgul caritabil organizat, între 1 – 4 aprilie 2025, tot la Iulius Mall Cluj, iar fondurile strânse vor susține Fondul de Peruci Gratuite al Asociației Gabrielle. Unele piese vor fi transformate în colecții upcycled, dovedind că moda poate fi creativă și responsabilă, iar alte articolele esențiale în stare bună vor ajunge la persoane aflate în nevoie. Fiecare haină donată înseamnă mai puțină risipă, mai mult impact pozitiv și o garderobă construită pe alegeri conștiente.

Sustenabilitatea este un pilon important pentru compania IULIUS, care continuă să implementeze strategii sustenabile la nivelul întregului său portofoliu (rețeaua Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava, proiectele mixed-use Palas Iași și Iulius Town Timișoara, proiectele Family Market Iași și clădirile office situate în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca), dar și să susțină inițiative care au un impact pozitiv asupra mediului.

Iulius Mall Cluj este partener de 4 ani al proiectului ReClothing, găzduind 9 ediții ale târgului caritabil, dar și ale evenimentelor de colectare a pieselor vestimentare.

Donează și hai să facem moda mai sustenabilă împreună, la Iulius Mall Cluj!

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Ora Pământului, marcată la Cluj. Mai multe instituții, „în beznă” timp de o oră

Publicat

Consiliul Județean Cluj se alătură inițiativei globale „Ora Pământului”. Sâmbătă, 22 martie, între orele 20:30 și 21:30, administrația județeană și mai multe instituții subordonate vor opri iluminatul ambiental exterior, demonstrând astfel solidaritate cu eforturile globale de protejare a mediului.

Consiliul Județean Cluj se alătură și anul acesta inițiativei „Ora Pământului”, derulată la nivel mondial, prin care oameni, organizații, companii şi instituții publice fac un apel de conștientizare asupra nevoii de a economisi resursele mediului înconjurător.

În acest sens, sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului, situat pe Calea Dorobanților nr. 106, din Cluj-Napoca, prin sistarea iluminării ambientale exterioare.

Iluminatul arhitectural al unor instituții va fi oprit timp de o oră

Primăria Cluj-Napoca a anunțat, de asemenea, că va opri lumina în turnul Primăriei pentru o oră, sâmbătă, 22 martie.

Totodată, și următoarele entități subordonate Consiliului Județean vor susține ideea reducerii risipei de energie și resurse, renunțând la iluminatul ambiental exterior în același interval de timp:

  • Muzeul Etnografic al Transilvaniei,
  • Muzeul de Artă Cluj-Napoca,
  • Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga”,
  • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului,
  • Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor,
  • Tetarom S.A. și imobile aflate în administrarea societății,
  • Centrul Agro Transilvania,
  • stadionul Cluj Arena.

Clujenii, îndemnați să se alăture demersului

„Profit de acest prilej pentru a îndemna, o dată în plus, întreaga comunitate clujean să manifeste o conduită responsabilă față de mediul înconjurător și să stingă lumina din locuințe timp de o oră. Consider că este datoria noastră, a tuturor, să contribuim la protejarea și conservarea naturii”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

De asemenea, ca o tradiție, angajații Consiliului Județean Cluj vor fi încurajați să stingă luminile din locuințele personale.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Se întâmplă la Cluj. Un tânăr a plecat din fast-food-ul Rosa de la Sora cu un…scaun

Publicat

a ploecat cu un scaun din fast-food

Reprezentanții fast-food-ului Rosa din Sora Shopping Center caută un tânăr care a plecat nu cu mâncare, cu cu un scaun.

Momentul a fost „imortaliza” pe camerele de luat vederi, iar conducerea shaormeriei l-a făcut public și speră să recupereze scaunul.

Un tânăr a plecat din fast-foodul Rosa cu un…scaun

“Uneori clienții pleacă cu amintiri… alteori cu scaune.

Vedeți în video un tânăr care, din motive doar de el știute, s-a gândit să plece dintr-unul dintre restaurantele noastre cu un scaun. Nu suntem siguri dacă l-a furat, l-a adoptat sau pur și simplu i s-a părut că ‘merge cu decorul de acasă’. Că e roșu și frumos. Nu putem decât să sperăm că scaunul va reveni la masa lui, unde îl așteaptă colegii din set.

Dincolo de glumă, nu putem încuraja astfel de comportamente. Ne dorim scaunul înapoi, nu atât pentru valoarea sa de inventar, cât pentru a ușura conștiința tânărului care l-a luat”, au scris reprezentanții fast-food-ului alături de imagini.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi hoți din Cluj au păgubit compania Orange cu 10.000 de euro. Au ajuns în arest după ce au furat un cablu

Publicat

De

Furt cablu telecomunicații Cluj

Doi bărbați au fost arestați la Cluj pentru 30 de zile după ce au tăiat și furat aproape 70 de metri liniari de cablu care aparține companiei Orange România.

Cablul era montat și aflat în funcțiune pe strada Căminului din satul Bogata, comuna Călărași, din județul Cluj.

Pagubă de 10.000 de euro provocată companiei Orange de doi bărbați din Cluj

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda a inițiat acțiunea penală împotriva celor doi bărbați, L.O.I. și A.L.I., acuzați de furt calificat. Aceștia au tăiat și sustras un cablu de telecomunicații aparținând companiei SC Orange Romania S.A. Furtul a avut loc în noaptea de 28 februarie 2015, în jurul orei 03:35 în satul Bogata, iar prejudiciul se ridică la aproximativ 10.000 de euro.

Cei doi au fost prinși de polițiștii de la Secția 9 Rurală Turda. În urma cercetărilor, procurorul a propus și judecătorul a aprobat arestul preventiv pentru cei doi inculpați.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate