Connect with us

ACTUALITATE

Blocurile și lifturile, medii favorabile pentru a lua COVID-19: Unii clujeni poartă mască în lift, pe când alții „uită”

Publicat


Problema COVID-19 avansează, iar medicii specialiști dau diferite indicații privind combaterea și prevenirea noului virus. În acest caz se află și Adrian Marinescu, medic specialist în cadrul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București. Acesta atrage atenția în special despre pericolul pe care îl reprezintă blocurile și lifturile.

Recomandări medicale

Cetățenii sunt informați cu privire la nevoia de a purta mască și mănuși chirurgicale, în spațiile închise. Totuși, atâta timp cât nu se poate respecta distanțarea socială în spațiile deschise și în aer liber, populația, în urma sfaturilor medicilor, este sfătuită să poarte mască. „În zonele aglomerate, riscul există. Masca trebuie purtată pentru că nu există acea distanță de siguranță. Lucrurile trebuie să meargă împreună”, spune dr. Marinescu.

Mai mult, magazinele destinate pentru aprovizionarea de produse de bază, necesare populației, instituțiile și blocurile de locuințe reprezintă zone cu risc ridicat de contact și infectare cu noul COVID-19. Motivul este reprezentat de spațiile închise și relativ mici, astfel virusul este transmis cu ușurință.

Situația în blocurile din Cluj

„Locuiesc în cartierul Mănăștur, iar blocul în care stau nu este dezinfectat periodic. Mai mult, oamenii nu au spirit civic și nu poartă măști nici măcar în lift. La începutul pandemiei lucrurile erau mult mai stricte, oamenii respectau indicațiile autorităților, iar blocul era mai mai bine curățat și dezinfectat. Cred că este unul dintre motivele care duce la creșterea cazurilor de coronavirus.”, spune Andrei, student în Cluj-Napoca.

,,Liftul este un spațiu închis de mici dimensiuni, care nu este aerisit, cu risc mare de transmitere și s-a demonstrat că există și riscul de transmitere prin aer. Dacă cineva s-a urcat în lift mai devreme, există risc de transmitere. Chiar dacă te urci singur în lift trebuie să purtăm masca, inclusiv în scara blocului.”, transmite dr. Marinescu.

Corelând, putem afirma faptul că oamenii sunt cei care pot conduce spre diminuarea virusului. Diana, o altă studentă din Cluj, ne transmite că blocul în care locuiește este dezinfectat atât de locatari cât și de firma de curățenie: „Zilnic am văzut persoane care dezinfectau butoanele lifturilor, clanțele, scările și ușile de la intrarea în bloc. Mai mult, în magazinele din apropiere nu este permis accesul fără mască. Am observat că în alte locații oamenii nu sunt obligați să poarte mască și nu li se ia temperatura. Consider că este important să ne protejăm pe cât posibil pentru a putea să îi protejăm și pe cei din jurul nostru”.

,,Dezinteres total din partea populației”

Cristian, inginer în Cluj, locuiește în zona Calea Turzii și concluzionează că există un dezinteres total din partea populației. Mai mult, ne spune că dezinformarea, speculațiile și conspirațiile au adus această formă de revoltă: „Să ne amintim cum era totul la început. Oamenii purtau măști și mănuși, foloseau dezinfectanți și produse de igienă inclusiv în public. Cunosc persoane care dezinfecrau legumele și fructele și produsele cumpărate din magazine. Acum s-a culcat lumea pe o ureche, iar cazurile cresc. Cred că ar trebui să fim mai responsabili”.

Dezinfectarea suprafețelor reprezintă un mod de combatere și prevenire. Chiar dacă la începutul acestei epidemii se considera că virusul este ușor transmisibil de pe o suprafață pe alta, s-a dovedit că prin purtarea măștii și a mănușilor se pot diminua riscurile de infectare.

„Suprafețele sunt o problemă, deși nu transmit așa ușor virusul cum credeam la începutul pandemiei. Dacă cineva a tușit sau a strănutat, iar noi atingem foarte repede suprafața, ducem mâna la gură sau la nas, riscul există. Ai nevoie de o igienă a mâinilor foarte clară și trebuie să evităm gesturile de a duce mâna la față, chiar dacă este foarte greu”, a spus medicul pentru Antena3.

Karla FANEA



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL

Publicat

iulius

Cu siguranță ai cel puțin un top pe care nu l-ai mai purtat în ultimele două sezoane, iar pantalonii despre care spui că nu te mai reprezintă sunt încă în dulapul tău. În acest weekend, la Iulius Mall Cluj, poți să le dai o nouă șansă. Prin acest gest simplu, contribui direct la reducerea risipei textile și la promovarea modei circulare, dar și la o cauză caritabilă extrem de importantă.

În perioada 21 – 30 martie 2025, în intervalul orar 10:00-22:00, la etajul Iulius Mall Cluj va avea loc campania de colectare ReClothing – Dă o nouă viață hainelor tale! Pe parcursul ultimilor ani, au fost salvate peste 15 tone de haine, în cadrul evenimentelor ReClothing. Dacă vrei să donezi piesele vestimentare pe care nu le mai porți, tot ce trebuie să faci este să vii la Iulius Mall, în zona Adidas.

ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL

Hainele colectate vor fi atent selecționate. Articolele în stare excelentă vor fi integrate în târgul caritabil organizat, între 1 – 4 aprilie 2025, tot la Iulius Mall Cluj, iar fondurile strânse vor susține Fondul de Peruci Gratuite al Asociației Gabrielle. Unele piese vor fi transformate în colecții upcycled, dovedind că moda poate fi creativă și responsabilă, iar alte articolele esențiale în stare bună vor ajunge la persoane aflate în nevoie. Fiecare haină donată înseamnă mai puțină risipă, mai mult impact pozitiv și o garderobă construită pe alegeri conștiente.

Sustenabilitatea este un pilon important pentru compania IULIUS, care continuă să implementeze strategii sustenabile la nivelul întregului său portofoliu (rețeaua Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava, proiectele mixed-use Palas Iași și Iulius Town Timișoara, proiectele Family Market Iași și clădirile office situate în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca), dar și să susțină inițiative care au un impact pozitiv asupra mediului.

Iulius Mall Cluj este partener de 4 ani al proiectului ReClothing, găzduind 9 ediții ale târgului caritabil, dar și ale evenimentelor de colectare a pieselor vestimentare.

Donează și hai să facem moda mai sustenabilă împreună, la Iulius Mall Cluj!

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Ora Pământului, marcată la Cluj. Mai multe instituții, „în beznă” timp de o oră

Publicat

Consiliul Județean Cluj se alătură inițiativei globale „Ora Pământului”. Sâmbătă, 22 martie, între orele 20:30 și 21:30, administrația județeană și mai multe instituții subordonate vor opri iluminatul ambiental exterior, demonstrând astfel solidaritate cu eforturile globale de protejare a mediului.

Consiliul Județean Cluj se alătură și anul acesta inițiativei „Ora Pământului”, derulată la nivel mondial, prin care oameni, organizații, companii şi instituții publice fac un apel de conștientizare asupra nevoii de a economisi resursele mediului înconjurător.

În acest sens, sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului, situat pe Calea Dorobanților nr. 106, din Cluj-Napoca, prin sistarea iluminării ambientale exterioare.

Iluminatul arhitectural al unor instituții va fi oprit timp de o oră

Primăria Cluj-Napoca a anunțat, de asemenea, că va opri lumina în turnul Primăriei pentru o oră, sâmbătă, 22 martie.

Totodată, și următoarele entități subordonate Consiliului Județean vor susține ideea reducerii risipei de energie și resurse, renunțând la iluminatul ambiental exterior în același interval de timp:

  • Muzeul Etnografic al Transilvaniei,
  • Muzeul de Artă Cluj-Napoca,
  • Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga”,
  • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului,
  • Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor,
  • Tetarom S.A. și imobile aflate în administrarea societății,
  • Centrul Agro Transilvania,
  • stadionul Cluj Arena.

Clujenii, îndemnați să se alăture demersului

„Profit de acest prilej pentru a îndemna, o dată în plus, întreaga comunitate clujean să manifeste o conduită responsabilă față de mediul înconjurător și să stingă lumina din locuințe timp de o oră. Consider că este datoria noastră, a tuturor, să contribuim la protejarea și conservarea naturii”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

De asemenea, ca o tradiție, angajații Consiliului Județean Cluj vor fi încurajați să stingă luminile din locuințele personale.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Se întâmplă la Cluj. Un tânăr a plecat din fast-food-ul Rosa de la Sora cu un…scaun

Publicat

a ploecat cu un scaun din fast-food

Reprezentanții fast-food-ului Rosa din Sora Shopping Center caută un tânăr care a plecat nu cu mâncare, cu cu un scaun.

Momentul a fost „imortaliza” pe camerele de luat vederi, iar conducerea shaormeriei l-a făcut public și speră să recupereze scaunul.

Un tânăr a plecat din fast-foodul Rosa cu un…scaun

“Uneori clienții pleacă cu amintiri… alteori cu scaune.

Vedeți în video un tânăr care, din motive doar de el știute, s-a gândit să plece dintr-unul dintre restaurantele noastre cu un scaun. Nu suntem siguri dacă l-a furat, l-a adoptat sau pur și simplu i s-a părut că ‘merge cu decorul de acasă’. Că e roșu și frumos. Nu putem decât să sperăm că scaunul va reveni la masa lui, unde îl așteaptă colegii din set.

Dincolo de glumă, nu putem încuraja astfel de comportamente. Ne dorim scaunul înapoi, nu atât pentru valoarea sa de inventar, cât pentru a ușura conștiința tânărului care l-a luat”, au scris reprezentanții fast-food-ului alături de imagini.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi hoți din Cluj au păgubit compania Orange cu 10.000 de euro. Au ajuns în arest după ce au furat un cablu

Publicat

De

Furt cablu telecomunicații Cluj

Doi bărbați au fost arestați la Cluj pentru 30 de zile după ce au tăiat și furat aproape 70 de metri liniari de cablu care aparține companiei Orange România.

Cablul era montat și aflat în funcțiune pe strada Căminului din satul Bogata, comuna Călărași, din județul Cluj.

Pagubă de 10.000 de euro provocată companiei Orange de doi bărbați din Cluj

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda a inițiat acțiunea penală împotriva celor doi bărbați, L.O.I. și A.L.I., acuzați de furt calificat. Aceștia au tăiat și sustras un cablu de telecomunicații aparținând companiei SC Orange Romania S.A. Furtul a avut loc în noaptea de 28 februarie 2015, în jurul orei 03:35 în satul Bogata, iar prejudiciul se ridică la aproximativ 10.000 de euro.

Cei doi au fost prinși de polițiștii de la Secția 9 Rurală Turda. În urma cercetărilor, procurorul a propus și judecătorul a aprobat arestul preventiv pentru cei doi inculpați.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate