ECONOMIE
BENZINĂRIILE din Cluj care au REDUS vineri prețul la CARBURANȚI. Unde găsiți benzină și motorină mai IEFTINE cu 50 de BANI

Benzinăriile Lukoil și Petrom din Cluj-Napoca au scăzut prețurile la pompă, după ce în noaptea de joi spre vineri a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a prețului la carburanți. Această reducere este voluntară, ceea ce înseamnă că benzinăriile nu sunt obligate să o aplice.
În Cluj-Napoca, benzinăriile care au acceptat până acum să reducă de vineri prețurile la pompă sunt Lukoil și OMV Petrom, dar prima este și singura care a afișat noul preț. La stațiile Petrom și OMV, la pompă, afișajul electronic va indica prețul carburanților fără reducerea de 50 de bani.
Prețuri mai mici cu 50 de bani la benzină și motorină
Astfel, la Lukoil benzina standard era vineri 8,11 lei pe litru, în timp ce la celelalte benzinării prețul afișat era între 8,61 – 8,77 la Pertom și OMV și 8,67 de lei la MOL.
Citește și: Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru reducerea VOLUNTARĂ cu 50 de bani a prețului la carburanți
Tot aici, benzina premium costă 8,81 de lei, iar la celelalte benzinării prețul afișat este de 9,32 de lei pe litru la Petrom și MOL.
În ceea ce privește motorina, la Lukoil prețurile sunt:
- motorina standard – 8,69 lei/litru – față de prețuri afișate între 9,19 și 9,25 la Petrom și 9,25 la MOL
- motorina premium – 9,05 lei/litru – față de prețuri afișate de 9,55 și 9,74 la Petrom și 9,74, la MOL, potrivit aplicației Monitorul Prețurilor.
OMV Petrom a anunțat dimineață că a redus cu 50 de bani prețurile tuturor sortimentelor de benzină și motorină din stațiile de alimentare. Doar că, la pompă, afișajul electronic va indica prețul carburanților fără reducerea de 50 de bani, potrivit reprezentanților companiei.
Reducerea va fi afișată pe totemuri, la intrarea în stațiile de alimentare OMV și Petrom, și va fi reflectata pe bonul fiscal. La pompă, afișajul electronic va indica prețul carburanților fără reducerea de 50 de bani.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat pe Facebook că toate marile lanţuri de benzinării din România au aplicat reducerea de 50 de bani pentru clienţii finali.
Proteste la Cluj din cauza prețului la carburanți
Reducerea de 50 de bani a prețului carburanților nu îi mulțumește pe șoferi și pe bună dreptate, având în vedere că, iată, doar o benzinărie a și adoptat-o. Șoferii spun că și cu această reducerea prețul benzinei și morotinei este prea mare pentru puterea de cumpărare.
FOTO. Protest la o benzinărie din Cluj. Şoferii au blocat accesul maşinilor. Staţionare în dreptul pompelor
Astfel, mai mulţi clujeni au protestat joi, blocând benzinăriile.
Reducerea de 50 de bani se aplică astfel: 25 de bani vor fi suportați de către bugetul de stat, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanțurile de benzinării, în cazurile când doresc să ia și această reducere de la bugetul de stat de 25 de bani, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.
Nicolae Ciucă: Prețurile la carburanți au scăzut, e o realitate
În același timp, premierul României, Nicolae Ciucă, a spus în această dimineață că prețurile au scăzut la pompă și că acest lucru este o realitate.
„Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în dimineața aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren și să ia măsuri imediate. Instituțiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenția: ordonanța de urgență în ceea ce privește compensarea și ordonanța anti-speculă”, a scris pe Facebook Nicolae Ciucă.
El a precizat că pentru transportatori este deja în vigoare schema de ajutor care compensează adițional parte din prețul litrului de carburant, program cu o valoare de 60 milioane de euro.
„Prin acest pachet de măsuri, am evitat penuria și raționalizarea carburantului – așa cum se întâmplă deja în alte state – și am generat o scădere a prețului pe care bugetul de stat să o poată susține fără a afecta masiv alte sectoare. Avem unul dintre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa și trebuie să rămână așa”, a mai scris premierul.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Lucian Ștefan Budur are de 33 ani și locuiește din Florești. Face taxi de 3 ani, fiind angajat, în prezent, la firma Daniel din Cluj-Napoca, mașina sa având indicativul 230. Din dorința de a oferi o călătorie plăcută clienților săi, acesta și-a „dotat” mașina cu un ”mini bar” în portiere, care conține sticle de apă, răcoritoare și bomboane.
Pe timp de caniculă i s-a întâmplat, de mai multe ori, să aibă clienți care resimțeau discomfortul termic, erau însetați și s-au bucurat dacă i-a servit cu ceva de băut. Drept urmare, acesta și-a dezvoltat ideea și a umplut mașina cu necesarul de apă și sucuri.
”Clienții reacționează pozitiv, de cele mai multe ori, sunt uimiți că nu trebuie să le plătească. Într-o seară, chiar am avut un cuplu care, mi-a atras atenția că și-a uitat cineva sucurile în ușă, apoi i-am invitat să se servească. Au fost foarte surprinși, deși nu au consumat nimic”, a spus Ștefan.
Faci bine, primești bine
La prima firmă de taxi la care s-a angajat în urmă cu aproximativ 3 ani, a văzut la un coleg că avea apă pentru clienți, apoi a plecat la altă firmă iar anul acesta când a mai adunat experiență și a primit o mașină bună, pe care lucrează singur, și-a amintit cum ar putea oferi un plus de calitate serviciilor sale.
Când îl întrebi de ce o face, ce scopuri are, Lucian recunoaște timid că o face doar pentru… kharma.
Că a învățat că dacă faci bine, primești bine, dar trebuie să o faci lipsit de acest scop, să vină din tine.
Astfel că taximetristul e fericit când cineva îi apreciază acest gest mic, prin care, un necunoscut care se urcă la el în mașină se poate delecta cu un suc până la destinație.
„Am mai avut pe unul cu care am povestit tot drumul și printre altele, i-am spus că trag tare, să-mi iau mașina mea, pe care să lucrez singur. Când a coborât, mi-a spus doar atât: la cum te prezinți și ce oferi sunt sigur că îți vei îndeplini visul, foarte repede. Mi-a făcut ziua mai bună”, a adăugat Ștefan.
De asemenea, povestește cum, într-o zi, s-a oprit lângă un om al străzii, așa părea cel puțin, arăta foarte rău, era și foarte cald afară. Șoferul i-a dat apă, o sticlă de cola și i-a cumpărat un sandvici, iar omul a fost impresionat.
”Mi-a mulțumit încontinuu până am plecat cu mașina, iar în ziua respectivă am avut doar curse lungi, plăcute și toate au mers perfect”, mai spune taximetristul.
Unii clienți nu servesc nimic în timp ce alții iau tot
Clienții nu sunt toți la fel, în timp ce unii servesc, modest, o apă sau o bomboană, alții îl refuză politicos. Dar sunt printre ei și persoane care au golit și plecat cu tot, sau au servit doar jumătate și restul au lăsat în mașină, au servit tot și au aruncat ambalajele pe banchetă.
Ștefan nu-i blamează nici de ăștia, îi pomenește cu o ușoară supărare, zâmbește precum unul care a văzut multe pe parcursul curselor sale și le urează de bine, deoarece ”o având și ei ale lor”.
Pe viitor, intenționează să păstreze serviciile speră ca, în curând, să-și împlinească și visul de a avea propria mașină pe care să facă taxi. „Pentru mine e destul. Dacă reușesc asta, să am al meu, să pot lucra și câștiga din asta cinstit, atunci voi fi liniștit. Nu-mi trebuie mai mult. Dar știu că se va întâmpla”, încheie Lucian Ștefan Budur.
R.T.
EVENIMENT
FOTO. Accident la Raliul Clujului. O mașină a căzut într-o râpă. Pilotul și copilotul, la spital

Forțe și mijloace din cadrul ISU Cluj, aflate în misiune la Raliul Clujului, au fost solicitate, sâmbătă, să acorde prim ajutor calificat unui echipaj implicat într-un accident petrecut în timpul cursei, în apropiere de localitatea Dângău.
Imediat s-au deplasat la fața locului două ambulanțe SMURD și o autospecială cu modul de descarcerare.
”Forțele operative au găsit un autoturism căzut într-o râpă de aproximativ 5 metri, însă din fericire pilotul și copilotul nu au fost încarcerați. Totuși, pentru a nu agrava posibilele leziuni, copilotul a fost ridicat din râpă de către pompieri folosind targa cu lopeți.
Ambii sunt transportați în aceste momente la spital pentru investigații suplimentare, fiind conștienți și cooperanți”, arată ISU Cluj.
Este vorba despre echipajul compus din pilotul Tudor Pătruțoiu și copilotul Vasile-Alin Cosman de la ACS Oltenia Racing care conduceau un VW Golf.
EVENIMENT
Primarul Gelu Topan răspunde Partidei Romilor: Votul privind membrii CA al liceului din Gilău, exercițiu democratic

Primarul comunei Gilău, Gelu Topan, a reacționat la avertismentul Partidei Romilor ”Pro Europa” privind ruperea legăturilor cu administrația locală după votul din Consiliul Local pentru alegerea membrilor Consiliului de Administrație al Liceului ”Gelu Voievod”.
”Opinia mea personală este că domnul consilier local Aurel Roșianu, de la Partida Romilor Pro Europa, ar fi fost un foarte bun membru al Consiliului de Administrație al Liceului “Gelu Voievod” Gilău.
Legea însă prevede alegerea reprezentanților Consiliului Local în Consiliul de Administrație al liceului, al instituțiilor din educație în general, prin vot secret.
Au existat trei candidaturi pe cele două locuri, iar în urma centralizării voturilor, domnul Roșianu s-a clasat abia pe locul al treilea. Au obținut mai multe sufragii consilierii locali Ioana Abrudan, de la PNL, și Harasztosi Pal, de la UDMR. Așa cum știți, primarul nu are drept de vot.
Înțeleg dezamăgirea consilierului local și îl asigur de toată simpatia mea. Domnul Aurel Roșianu trebuie să înțeleagă că a fost un exercițiu democratic. Sunt convins că la următoarea candidatură, domnia sa va reuși să obțină ceea ce își va propune”, a spus Topan.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc: Elevii din zona metropolitană să aibă transport gratuit pe toate liniile CTP în Cluj-Napoca. Precizări pentru studenți

Primarul Emil Boc propune ca elevii comunelor din zona metropolitană să beneficieze de transport gratuit pe raza municipiului Cluj-Napoca, pe toate liniile CTP, nu doar pe o linie cum este în prezent. Acesta a făcut și precizări privind transportul gratuit al studenților din centrul universitar clujean.
Boc a declarat, sâmbătă, în ședința extraordinară a Consiliului Local, că așteaptă o analiză a Companiei de Transport Public (CTP) pentru a-i ajuta pe elevii din comunele zonei metropolitane.
”Pentru Cluj-Napoca, educația este prioritatea numărul unu. Toți elevii din municipiul Cluj-Napoca au acces gratuit la transport, cost plătit integral de Primărie, la o valoare pe abonament de 95 de lei.
În ceea ce privește elevii care vin din zona metropolitană, din comunele Florești, Baciu, Apahida, Gilău etc, până azi, transportul public era plătit de primăriile respective pentru numărul de elevi care veneau la Cluj-Napoca, dar de azi este plătit de primăria municipiului reședință de județ unde vin copiii la școală, adică de Primăria Cluj-Napoca.
Toți elevii, indiferent unde locuiesc în zona metropolitană, au acces la transport public gratuit și aveau o linie gratuită în Cluj-Napoca să ajungă la școală.
Ca politică viitoare, am solicitat colegilor să pregătească, împreună cu CTP, pentru a vedea costurile, să aplicăm și pentru elevii din comunele din zona metropolitană, să aibă gratuitate în Cluj-Napoca pe toate liniile, ca o formă de respect pentru tot ce reprezintă acești elevi”, a spus Boc.
Acesta a precizat că o astfel de soluție le-ar da posibilitatea elevilor din zona metropolitană să participe la Cluj-Napoca la activități extrașcolare, iar părinții vor fi scutiți, astfel, de anumite cheltuieli.
”Avem nevoie de calcule exacte, dar pregătim acest lucru pentru o ședință viitoare a Consiliului Local Cluj-Napoca”, a precizat primarul Boc.
Doar UBB a semnat protocol cu CTP
De asemenea, edilul a afirmat trebuie puse în aplicare prevederile din noua lege a Educației potrivit cărora studenții beneficiază de transport gratuit în centrele universitare de la 1 octombrie, când începe anul universitar.
Emil Boc a explicat că pentru a asigura acest abonament, universitățile trebuie să achite 90%, bani primiți de la stat, iar Primăria Cluj-Napoca acoperă restul de 10%.
”De luni, studenții pot să își facă abonamente de transport gratuit în Cluj-Napoca. Studenții au două posibilități. Fie pot merge la unul din cele 12 centre ale CTP și primesc abonamentul gratuit, sau se pot înscrie pe o platformă pusă la dispoziție de CTP unde își introduc datele pentru emiterea abonamentului și se pot planifica la o dată și o oră la care să își ridice abonamentul.
CTP va primi de la universități contravaloarea abonamentului pe baza contractului pe care îl fac universitățile, iar acestea ne solicit nouă cuantumul de 10% pe care să-l plătim”, a arătat Emil Boc.
Directorul CTP Cluj-Napoca, Liviu Neag, a precizat că, până acum, singura universitate care a semnat protocolul cu CTP este UBB, iar cu restul se negociază încă.
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, sâmbătă, proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de acordare a facilităților la transportul public local și metropolitan rutier, pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, școlarizați pe raza municipiului Cluj-Napoca.