Connect with us

EDUCATIE

Băuturile energizante, interzise minorilor. Amenzi drastice pentru comercianții ce nu respectă prevederile din noua Ordonanță de Guvern

Publicat


Autoritățile vor să interzică prin Hotărâre de Guvern comercializarea băuturilor energizante către minori. Documentul prevede amenzi mari pentru comercianți, reguli de etichetare și interzicerea comercializării în automate, cu excepția celor aflate în spațiile de birouri.

Potrivit proiectului de HG, publicat pe siteul Ministerului Sănătății se interzice comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora.

Băuturile energizante puse pe piaţă în România, indiferent de provenienţă, trebuie să prezinte etichetarea în limba română, se mai arată în proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.

Comercianții care nu respectă prevederile hotărârii de guvern ar putea fi sancționați cu sume cuprinse între 5.000 de lei și 25.000 de lei.

Proiectul de Hotărâre de Guvern poate fi consultat AICI Hotărâre interzicere comercializare bauturi-energizante

Efecte cauzate de băuturile energizante

În nota de fundamentare se arată că potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Sănătate Publică au rezultat mai multe efecte nocive generate de produsele energizante:

”Institutul Naţional de Sănătate Publică, în colaborare cu DSP-urile judeţene, a realizat tudiul de perceptie a populatiei din grupe de varsta vulnerabile (ca si consumatori) cu privire la bauturile energizante comercializate in Romania.

La studiul de perceptie a populatiei din grupe de varsta vulnerabile au participat un numar de 421 subiecti cu varsta cuprinsa intre 16-18 ani si 421 subiecti avand varsta peste 55 ani, din toate cele 41 de judete si din Municipiul Bucuresti.

Rezultatele studiului releva cifre ingrijoratoare, o parte dintre acestea fiind enumerate mai jos:

Din raspunsul participantilor la studiu a rezultat ca 74% dintre subiectii avand varsta de 16-18 ani si 42% din cei cu varsta peste 55 ani au consumat bauturi energizante.

In cazul ambelor loturi, un procent important din cei care nu au consumat bauturi energizante, considera ca acestea pot dauna sanatatii (53% din subiectii cu varsta intre 16-18 ani si 47% din respondentii cu varsta peste 55 ani).

In ambele cazuri, frecventa consumului ocazional (de cel mult 5 ori pe an) este de 44-45%, in schimb un procent mai mare de adolescenti consuma in mod frecvent bauturi energizante (saptamanal) (23% fata de 8% in cazulpersoanelor din grupa de varsta peste 55 ani).

In cazul ambelor loturi studiate, majoritatea celor care au consumat bauturi energizante au raspuns ca niciodata nu au consumat mai mult deo doza.

Cauza consumului de bauturi energizante este reprezentata in majoritatea cazurilor de faptul ca bauturile energizante le ofera mai multa energie,fiind mentinuta starea de veghedupa consumul lor (61% la grupa de varsta 16-18 ani si 81% la peste 55 ani).

Un procent de 58% dintre subiectii cu varsta cuprinsa intre16-18 ani nu au citit eticheta bauturilor energizante, in timp ce la grupa de varsta peste 55 ani, 30% dintre acestia nu au citit eticheta.” se arată în documentul publicat pe siteul Ministerului Sănătății.

O parte dinpersoanele intervievate (9.62%) sustineca ar cunoaste care este continutul bauturilor energizante, la ambele grupe de varsta.Un procent de 80% in cazul persoanelor cu varsta intre 16-18 ani si 77% in cazul celor peste 55 ani au prezentat diverse simptome dupa consumul de bauturi energizante.

Vezi AICI : Documentul complet al Ordonanței de Urgență privind interzicerea comercializării băuturilor energizante la minori



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Cum va fi vremea în Cluj în weekend-ul 24-26 ianuarie. Prognoza pe localități în minivacanța de Mica Unire

Publicat

Weekend-ul de 24-26 ianuarie aduce o vreme schimbătoare în Cluj și împrejurimi, cu temperaturi moderate pentru această perioadă a anului.

Vineri vor fi ploi și averse scurte în majoritatea localităților, cu maxime de 6-7 grade Celsius și minime între -3 și -1 grade. Cerul va fi preponderent noros în Dej și Gherla, iar în Huedin se vor înregistra cele mai mari temperaturi, de până la 7 grade Celsius.

Sâmbătă, vremea se îmbunătățește, soarele făcându-și apariția în mai multe zone, inclusiv în Cluj-Napoca și Dej. Temperaturile maxime se vor menține în jurul valorii de 5 grade Celsius, iar minimele vor coborî până la -3 grade. Huedin se va bucura de condiții meteo favorabile, cu cer predominant însorit și maxime de 6 grade Celsius.

Duminică, norii revin pe cer, dar temperaturile cresc ușor. În Cluj-Napoca se vor înregistra maxime de 7 grade și minime de -1 grad Celsius. În Dej și Gherla, soarele se va îmbina cu norii, oferind condiții plăcute, cu temperaturi maxime de până la 8 grade Celsius. Huedin va avea din nou cele mai ridicate temperaturi, cu maxime de 9 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru vineri, 24 ianuarie

Cluj-Napoca: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; averse scurte (ploaie)

Turda: minime de -1 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; ploaie/burniță

Dej: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; noros

Câmpia Turzii: minime de -1 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; ploaie

Gherla: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; noros

Huedin: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; averse scurte (ploaie)

Prognoza meteo pentru sâmbătă, 25 ianuarie

Cluj-Napoca: minime de -3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Turda: minime de -3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; soare cu nori

Dej: minime de -3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Câmpia Turzii: minime de -3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Gherla: minime de -3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Huedin: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; predominant însorit

Prognoza meteo pentru duminică, 26 ianuarie

Cluj-Napoca: minime de -1 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant noros

Turda: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; predominant noros

Dej: minime de -3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; soare cu nori

Câmpia Turzii: minime de -1 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; noros

Gherla: minime de -3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; soare cu nori

Huedin: minime de 1 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

sursa: accuweather.com

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Mai multe clădiri și poduri din Cluj-Napoca, iluminate în culorile drapelului, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Publicat

Ziua Unirii Principatelor Române – 24 Ianuarie este marcată la Cluj-Napoca prin iluminarea unor clădiri emblematice și poduri în culorile drapelului național.

Astfel, în seara zilelor de 23 și 24 ianuarie vor fi iluminate în culorile drapelului țării noastre mai multe obiective din municipiul Cluj-Napoca precum clădirea Primăriei, Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, Podul Oașului-Răsăritului, Podul N.

„Prin această inițiativă ne amintim importanța solidarității și unității – principii care au stat la baza unirii de acum 166 de ani și care rămân fundamentale și astăzi”, a transmis Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Nou centru de medicină fizică și reabilitare, inaugurat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

Publicat

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a inaugurat un nou centru de medicină fizică și reabilitare, dedicat pacienților care necesită tratamente de recuperare medicală. Dotat cu echipamente moderne și personal specializat, centrul oferă servicii integrate.

Centrul de medicină fizică și reabilitare care are în compunere un cabinet de medicină fizică și reabilitare și un laborator de medicină fizică și recuperare reprezintă cea mai nouă facilitate medicală pusă la dispoziția pacienților de către Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Cabinetul este în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Cluj și este deservit de către Dr. Gabriela Rus, medic specialist de medicină fizică și reabilitare. Cabinetul vine în întâmpinarea nevoilor pacienților cu patologii reumatismale degenerative (artroze, spondiloze), patologii ortopedice și postraumatice (fracturi, entorse), ale coloanei vertebrale, alte boli musculoscheletale sau pentru recuperarea unui deficit motor sau senzitiv. Cabinetul cooperează în mod direct cu laboratorul de medicină fizică și reabilitare.

Facilități moderne pentru recuperare medicală

Laboratorul de medicină fizică și reabilitare, cunoscut și sub denumirea Baza de tratament, este o facilitate medicală reabilitată și dotată recent cu aparatură modernă și încadrată cu personal de specialitate (kinetoterapeuți, fiziokinetoterapeuți, asistenți medicali), având o bogată experiență în acordarea serviciilor de recuperare medicală de fizioterapie, tratament fizical-kinetic și masaj terapeutic.

În mod concret, pacienții cabinetului care primesc recomandare de tratament beneficiză de servicii integrate de recuperare în cadrul laboratorului, cele două structuri desfâșurându-și activitatea în aceeași zonă de servicii medicale.

Program și condiții de acces pentru pacienți

Cabinetul funcționează zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 07.00-15.00 (programul este provizoriu și va fi extins ulterior)  și este situat la parterul Clădirii Medicală II (Palat), în zona cabinetelor de ambulatoriu, camera nr. 17. Pentru a accesa serviciile cabinetului este necesar bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Programările pentru consultații în acest cabinet se realizează prin apelarea numerelor de telefon 0264.296 296 sau 0264.592771, interior 1765, în intervalul orar 07.30-08.30 sau direct în cabinet, în timpul programului de lucru.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Impactul tehnologiei blockchain în lumea jocurilor de noroc

Publicat

Tehnologia blockchain a început să fie tot mai prezentă în tot felul de domenii, iar lumea jocurilor de noroc nu face excepție. Cazinourile online și pariorii care vor să fie mereu cu un pas în față sunt deja cu ochii pe criptomonede și pe sistemul ăsta de registre distribuite, de care tot auzi pe la TV sau prin social media. Evident că mulți stau pe gânduri și se întreabă: “Oare e doar o fază de moment sau chiar vorbim de o revoluție adevărată?” Dacă te-ai săturat de metodele clasice de plată și de tot amalgamul ăsta de comisioane și timpi de procesare, e clar că niște beneficii pot exista.

Pe de altă parte, când spui blockchain, parcă te gândești instant la Bitcoin și la alte monede digitale. Dar e loc de mult mai mult decât atât, mai ales când intră în discuție și distracția specifică pariurilor, fie că vorbim de jocuri de masă sau de sloturi online. Și dacă îți plac fiorul și adrenalina, sigur te-au atras la un moment dat și variante de jocuri slot gratis pe care le vezi mereu prin ofertele platformelor. Până la urmă, un pic de încercare fără risc poate fi fix impulsul de care ai nevoie să testezi ceva nou, să vezi cum e să faci plăți cu criptomonede și să te bucuri de un sistem mult mai transparent.

Cum funcționează criptomonedele în cazinouri

La prima vedere, sistemul cu criptomonede poate părea un pic SF, dar hai s-o luăm pas cu pas. Ideea e că atunci când folosești un portofel digital (wallet) conectat la un blockchain, tranzacțiile se fac fără intermediari clasici — gen bănci sau procesatori de plăți care mai umflă comisioanele. Practic, tu ai un wallet personal, iar când vrei să depozitezi sau să retragi bani într-un cazinou care acceptă criptomonede, trimiți direct suma din contul tău în contul cazinoului, folosind adresa publică respectivă. Fără să mai fie nevoie să-ți verifice nimeni cardul în sistemul clasic, să aștepți zile întregi să se confirme tranzacția sau să-ți bați capul cu tot felul de limitări bancare.

Mai mult, blockchainul (fie că vorbim de rețeaua Bitcoin, Ethereum sau altceva) înregistrează fiecare tranzacție într-un fel de “mare carte de istorie” unde datele rămân stocate și nu pot fi modificate după pofta cuiva. Asta vine la pachet cu un soi de siguranță și transparență de care mulți s-au îndrăgostit la prima vedere. E clar că, pe partea de gambling, avantajul e enorm: depozite și retrageri rapide, comisioane potențial mai mici, plus că, dacă joci pe site-uri care permit doar crypto, teoretic scapi de birocratia clasică. Sigur, și aici apar discuții despre volatilitatea monedelor și despre legislația din diferite țări, dar, la modul general, se simte că în viitor tot mai multe platforme de profil vor îmbrățișa sistemul ăsta.

Avantajele blockchain pentru transparență și securitate

Poate te gândești: “Bine, dar de ce aș avea mai multă încredere într-un cazinou care folosește blockchain decât într-unul cu vechiul sistem centralizat?” Explicația e că tehnologia asta face posibilă verificarea corectitudinii rezultatelor într-un mod public, fără să stai să ghicești dacă operatorul a umblat la RTP (Return to Player) sau dacă există vreo șmecherie la mijloc. Printr-un mecanism numit “provably fair,” jucătorul are ocazia să verifice singur dacă rezultatele unei mâini de poker, ale unei rulete sau ale unui slot chiar sunt generate printr-un sistem corect, fără să fi fost modificate pe sub masă. Asta înseamnă că operatorul nu mai poate ține ascuns nimic, nu mai poate să manipuleze algoritmul și să te lase cu buza umflată.

În plus, conceptul de securitate nativă este alt punct forte. Blockchainul e, prin definiție, un lanț de blocuri legate între ele prin criptografie. Ca să schimbi ceva la un bloc anterior, ar trebui să re-calculezi complet tot lanțul, ceea ce devine aproape imposibil fără să sară toți participanții în aer. Așa că datele tale financiare sau istoricul tău de joc nu pot fi șterse sau modificate după bunul plac al cuiva. Dacă ai câștigat, rămâne înregistrat că ai câștigat; nu mai există discuții cum că “nu-i corect” sau “dă-ne banii înapoi.” E un sistem care te scapă de griji dacă știi cum să-ți gestionezi corect cheile private și să nu te lași păcălit de site-uri fantomă.

Pe lângă toate astea, e foarte mișto cum tehnologia blockchain reduce interacțiunea cu intermediarii. Hai să zicem că vrei să-ți trimiți câștigurile înapoi, direct în walletul tău. În loc să aștepți, cum e în mod normal, 2-3 zile bancare, plus niște euro dați pe comisioane, acum s-ar putea să vezi banii în cont în câteva minute, în funcție de rețeaua blockchain folosită. Fără să mai explici nimănui ce faci cu suma aia, fără să mai completezi tot felul de formulare. E un nivel de libertate și viteză la care mulți nici n-au visat. Bine, trebuie să știi cum să convertești criptomonedele înapoi în monedă fiat (gen lei sau euro), dacă vrei să-i scoți cash. Dar asta se rezolvă printr-un exchange sau, eventual, la un bancomat special care suportă crypto.

Sigur, unii sunt sceptici: “Ok, ok, dar nu cumva e un mic haos legislativ?” Da, poate că încă n-avem reglementări complete în fiecare colț al lumii. Și da, e posibil ca niște țări să pună bețe-n roate, să taxeze la sânge sau să vină cu restricții. Cu toate astea, direcția globală tinde spre integrarea criptomonedelor și adoptarea blockchain-ului în multiple industrii. Practic, e mai greu să ignori un val tehnologic care deja a convins milioane de oameni. Iar în gambling, unde transparența e un atu, e logic că blockchainul vine la fix. Plus că, la cum evoluează totul, n-ar fi de mirare să apară din ce în ce mai multe platforme dedicate, ba chiar și cazinouri fizice care să accepte Bitcoin ca metodă standard de plată la casierie.

Concluzie

Așa că, dacă ești genul de jucător care nu vrea să rămână blocat în trecut și îți place să experimentezi chestii noi, merită să fii atent la modul în care blockchainul se integrează în lumea jocurilor de noroc. E un amestec de inovație, securitate și viteză — exact ce cauți ca să nu pierzi timp și să știi că totul se desfășoară corect.

Sigur, nimeni nu zice că totul e perfect și că nu există riscuri. Volatilitatea criptomonedelor și lipsa unor reglementări clare pot fi subiecte de discuție. Dar, în același timp, dacă stai să compari beneficiile, vezi rapid că lucrurile se mișcă în direcția blockchain. Iar tu, ca jucător, poți avea parte de mai multă distracție și siguranță ca oricând, fără să ai de-a face cu zeci de verigi intermediare. Și cine știe, poate în câțiva ani, plățile crypto vor fi la ordinea zilei în toate cazinourile serioase, iar noi vom povesti cum, la un moment dat, părea ceva ieșit din filme. Noroc la mese și fii pe fază când apare următorul mare update!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate