Connect with us

ACTUALITATE

Baschetbalistele Universității Cluj au obținut încă un succes în Liga Națională

Publicat


Baschetbalistele Universității Cluj au învins CSM Alexandria, cu scorul de 72 la 51, în meciul din etapa a 10-a din Liga Națională de Baschet Feminin. Partida s-a desfășurat în Sala Sporturilor din Constanța, sâmbătă, 9 ianuarie. Tabela a indicat pe sferturi 24-9, 13-18, 27-8, 8-16. 

Clujencelele au condus întreaga partida, reușind un joc solid, atât în atac, cât și în apărare.

La pauză, ”U” Cluj avea un avantaj de 10 puncte, cu scorul de 37 la 27.

În sfertul al treilea, clujencele s-au distanțat pe tabelă, iar scorul era 64 la 35, înaintea ultimelor zece minute.

Cea mai bună jucătoare a Universității Cluj a fost Korinne Campbell, care a reușit 26 de puncte, 11 recuperări, 4 intercepții și 2 pase decisive.

De asemenea, Rashida Timbilla și-a trecut în cont 20 de puncte, 13 recuperări, 7 assist-uri, 2 intercepții și un capac.

De la CSM Alexandria, Paloma Janin Cucu s-a remarcat cu 15 puncte, 7 recuperări, 5 intercepții, o pasă decisivă și un capac.

Mihaela Burcică (Mihai) a avut 14 puncte, 6 recuperări, 3 intercepții, un capac și o pasă decisivă.

Clasamentul Ligii Naționale de Baschet Feminin

Foto: Facebook CS Universitatea Cluj 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Ministerul Energiei: S-a SEMNAT un memorandum cu japonezii de la Itochu pentru proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

Publicat

tarnita-lapustesti

Luni, Ministerul Energiei a semnat un memorandum de înțelegere cu japonezii de la Itochu pentru proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești. În urmă cu două săptămâni, comisia de evaluare a Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a respins două oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate a proiectului.

SAPE, care are ca unic acționar Ministerul Energiei și care teroretic gestionează acest proiect, susținea că ofertele depuse nu au fost conforme cu cerințele caietului de sarcini, în condițiile în care, la reluarea licitației, acesta a fost modificat și adaptat pentru a fi mai accesibil și flexibil, scrie Hotnews.

Ministerul Energiei: S-a SEMNAT un memorandum cu japonezii de la Itochu pentru proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

„Ministerul Energiei din România și compania japoneză Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea investiției Tarnița-Lăpuștești, un proiect de importanță strategică pentru echilibrarea sistemului energetic național, absolut necesar în contextul creșterii ponderii energiei din surse regenerabile”, a transmis Ministerul Energiei.

Prin semnarea memorandumului, Ministerul Energiei a preluat frâiele de la SAPE pentru realizarea proiectării și execuției proiectului.

„SAPE este societatea statului român care administrează participațiile în energie și căreia i-am acordat toată încrederea și sprijinul meu în a duce la bun sfârșit prima etapa a proiectului, respectiv atribuirea SF-lui. După un an de zile constat că nu s-a înregistrat niciun progres și că suntem în același punct, SAPE nereușind să închidă licitația pentru atribuirea SF-ului”, spunea Burduja în urmă cu aproape o lună.

Memorandumul este planul B

Pentru studiul de fezabilitate au fost depuse două oferte a unor companii interesate, respinse ambele de SAPE.

Conform declarațiilor SAPE de acum două săptămâni, niciuna dintre oferte nu a fost conformă cu cerințele caietului de sarcini.

Surse din sectorul energetic au afirmat că SAPE a realizat în mod intenționat un caiet de sarcini care să nu poată fi respectat de către potențiali investitori.

Cu câteva zile înainte ca SAPE să respingă ofertele, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că SAPE nu reușește să închidă licitația pentru atribuirea studiului de fezabilitate, motiv pentru care se trece la planul B.

„Punem în aplicare planul B, pentru că întotdeauna avem un plan de rezervă. Am continuat chiar zilele acestea discuțiile cu partenerii strategici din Japonia și Franța, consorțiul format din Itochu-EDF, doi giganți energetici la nivel mondial”, a spus Burduja.

Ministrul susținea că Itochu din Japonia şi EDF din Franţa sunt dispuse să realizeze pe banii lor studiul de fezabilitate, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea şi execuţia centralei, a anunţat ministrul Energiei.

Burduja mai spunea că Tarniţa-Lăpuşteşti este proiectul este cel mai important pentru sistemul energetic românesc, vechi de 50 de ani, ignorat şi pasat de la un an la altul, deşi contribuie substanţial la securitatea sistemului energetic, la preţuri corecte şi, nu în ultimul rând, la producţia de energie curată şi stocarea de mari dimensiuni.

Cum a trecut Tarnița – Lăpuștești din eșec în eșec

Proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești a suferit eșec după eșec după mai multe anulări, reluări și prelungiri a licitațiilor pentru pentru un nou studiu de fezabilitate.

Documentația pentru licitație a fost concepută în așa fel încât să fie respinsă orice ofertă. Acesta este și motivul pentru care cei 15 posibili ofertanți au avut peste 70 de cereri de clarificări.

Licitația a fost lansată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei, condusă Bogdan Stănescu, o persoană care a avut și are atât de multe funcții la stat încât a fost nevoit să completeze peste 150 de declarații de avere și de interese, în 15 ani. Ulterior, documentația nu a fost suficient îmbunătățită, potrivit surselor HotNews.ro.

„Proiectul a fost suspendat în 2016”

Fosta companie de proiect Hidro Tarnița a fost dizolvată la începutul lunii iulie, anul trecut, pentru că nu a produs nimic în 10 ani de existență, nu putea fi finanțată în niciun fel și nu a fost găsit niciun investitor pentru construirea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuştești, potrivit unui răspuns către HotNews.ro al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), în calitate de acționar majoritar.

În 2015, și-ar fi manifestat interesul pentru proiect cinci companii chineze, iar trei dintre acestea au trecut de etapa de precalificare, însă orice discuție s-a blocat aici.

Deoarece nu și-a gasit utilitatea, proiectul a fost suspendat în 2016, însă a fost reluat în 2017 de guvernul de atunci și introdus în programele de guvernare care au urmat. În 2020, fostul ministru al energiei Virgil Popescu a spus că proiectul va fi scos din strategia energetică deoarece nu se justifică economic. Însă, nici atunci nu a dispărut cu totul proiectul, deoarece un an mai târziu, patru companii coreene s-ar fi arătat interesate de investiție. Nici de data aceasta nu au avut vreun succes discuțiile.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cine sunt președinții aleși ai comisiilor de specialitate din Consiliul Județean Cluj

Publicat

De

comisii specialitate

PNL și-a adjudecat, luni, cele mai multe funcții de președinți ai comisiilor de specialitate din Consiliul Județean Cluj, după ce consilierii județeni aleși în 9 iunie au fost votați în prima ședință convocată după constituirea deliberativului județean.

În cadrul ședinței, fiecare grup politic – PNL, PSD, USR, UDMR și AUR – a înaintat propuneri, iar în urma votului exprimat au fost aleși președinții celor 7 comisii.

De asemenea, s-au ales și membrii fiecărei comisii.

Președinții celor 7 comisii sunt următorii: Cristian Ciuta (PNL)- Comisia juridică și de administrație, denumită și Comisia nr. 1, Bashar Molhem  (PNL) Comisia de buget-finanţe, denumită și Comisia nr. 2, Paul Țiriac (PNL)- Comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului, denumită și Comisia nr. 3, Alexandru Cordoș (PSD) – Comisia de patrimoniu și servicii publice, denumită și Comisia nr. 4, George Moldovan (PNL) – Comisia de sănătate și protecție socială, denumită și Comisia nr. 5, Balla Francisc (UDMR) – Comisia de educaţie, cultură și sport, denumită și Comisia nr. 6, Lorinczi Zoltan – Comisia de turism, mediu și agricultură, denumită și Comisia nr. 7.

Opțiunile consilierilor

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat că la nominalizarea membrilor fiecărei comisii de specialitate s-au avut în vedere opţiunile consilierilor județeni, pregătirea lor profesională, dar şi domeniul în care aceștia îşi desfăşoară activitatea.

”Sunt încrezător că și în acest mandat vom adopta hotărâri care respectă cadrul legal și conformitatea cu prioritățile Consiliului Județean, iar expertiza consilierilor se va reflecta și în deciziile pe care le vom lua în ceea ce privește dezvoltarea socio-economică a comunității județului Cluj”, a spus Tișe.

 

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Remus Lăpușan (PSD Cluj): Marcel Ciolacu a venit în fața românilor cu un program foarte coerent de guvernare (PE)

Publicat

Lăpușan

Candidatul PSD Cluj la Camera Deputaților, Remus Lăpușan, a declarat la podcastul Contraste de pe Cluj24 realizat de Florin Danciu, că președintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat social-democrat la Președinția României, a venit în fața românilor cu un program foarte coerent de guvernare.

”Sunt foarte multe lucruri care s-au realizat în ultima perioadă și eu cred că trebuie să fim foarte atenți la ce alegeri facem. Pentru că nu cred că e chiar așa de ușor să conduci România sau să fii președintele României sau să fii prim-ministru României. (…) Noi, cei din PSD, și președintele Marcel Ciolacu ne-am întâlnit cu sindicatele, cu cetățenii, au fost întâlniri cu patronatele, cu tot felul de structuri din zona economică și așa mai departe.

Și candidatul PSD a venit în fața românilor cu un program foarte coerent de guvernare. Adică, în programul respectiv se regăsește fiecare categorie socială, fiecare zonă care trebuie să fie reprezentată și în Parlament, dar să fie reprezentată și de președinte, pentru că președintele este președinte pentru toți români. A venit cu niște chestiuni foarte coerente”, a spus Lăpușan.

Acesta susține că un element important al proiectului PSD este cel care privește reindustrializarea României și că este nevoie de o creștere economică bazată pe producție nu pe consum.

CMF 11240017

Citește mai departe

EVENIMENT

Îl VINDE CFR Cluj pe Louis Munteanu? Nelu Varga: Există ceva interes

Publicat

louis munteanu

CFR Cluj l-a transferat pe Louis Munteanu la începutul acestui sezon dar deja există interes pentru el din partea unor echipe de afară.

Cu 5 goluri în 12 meciuri pentru CFR Cluj și evoluții spectaculoase pentru România U21, Louis Munteanu e pe radarul mai multor cluburi din străinătate. Iar clujenii l-ar putea vinde în iarnă.

Îl VINDE CFR Cluj pe Louis Munteanu? Nelu Varga: Există ceva interes

Cumpărat pentru 2,3 milioane de euro, Louis Munteanu ar putea fi vândut pe o sumă mult mai mare. Pentru el există un interes de la VfB Stuttgart, locul 8 din Bundesliga. Nemții ar fi gata să ofere 8 milioane de euro, potrivit Fanatik. Dacă transferul se va realiza, CFR Cluj ar câștiga 5,3 milioane de euro în doar 6 luni.

Nelu Varga, finanțatorul lui CFR Cluj, a dezvăluit că Munteanu a atras atenția mai multor cluburi, dar orice negociere se va purta abia în iarnă, când se deschide perioada de transferuri.

„Da, există ceva interes pentru Louis Munteanu. Avem niște scrisori de intenție de la mai multe cluburi, pe niște sume foarte mari. Dar nu are rost să vorbim acum. Dacă e cazul, vom discuta în iarnă, când va fi perioada de transferuri”, a spus Nelu Varga.

Adus după despărțirea de Daniel Bîrligea, Louis Munteanu s-a integrat excelent la CFR Cluj. Are 5 goluri și o pasă de gol în 10 meciuri în Superligă, în timp ce în cele două meciuri din preliminariile Conference League nu are nicio reușită.

1.800.000 de euro e cota lui Louis Munteanu, potrivit transfermarkt.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax