Connect with us

Clujeni de 5 stele

BARTOLOMEU Anania a fost bătut în ARGINT. 100 de ani de la naşterea cărturarului clujean şi 10 de la moarte

Publicat


Un mare cărturar al Clujului a fost mitropolitul Bartolomeu Anania. De la naşterea sa se împlinesc 100 de ani. Iar de curând s-au împlinit 10 ani de la moarte. În semn de omagiu, Banca Naţională a Românie a lansat luni o monedă de argint cu portretul şi numele lui Bartolomeu Anania şi cu Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca.

5.000 de monede cu chipul mitropolitului şi stema României

BNR a lansat ieri în circuitul numismatic moneda de argint cu tema “100 de ani de la naşterea Mitropolitului Bartolomeu Anania”.

Aversul monedei redă imaginea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2021” şi stema României. Reversul monedei prezintă portretul şi numele Mitropolitului Bartolomeu Anania şi anii între care a trăit acesta „1921-2011”.

BNR precizează că monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Documentele includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese, iar preţul de vânzare al acesteia este de 450 lei, fără TVA, inclusiv broşura de prezentare.

Lansarea în circuitul numismatic a noilor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR.

Arestat şi exmatriculat din facultate

Bartolomeu Anania (Valeriu Anania, 18 martie 1921, 31 ianuarie 2011), cleric ortodox și scriitor, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, mitropolit, principalul contracandidat al mitropolitului Daniel la alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

În 1941 a fost arestat o lună pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar. În 1942 a fost arestat și condamnat din nou, la șase luni de închisoare. În 1946, ca student, a organizat și condus greva studențească cu caracter anticomunist, contra guvernului condus de Petru Groza. Din acest motiv este exmatriculat în 1947. A fost apoi cadru universitar, director, iar în 1958 a fost arestat din nou şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică. A fost eliberat în 1964.

În literatură a debutat în 1936, a scris în numeroase reviste, a publicat multe volume de poezii, piese de teatru, proză, eseuri, prezent fiind şi în câteva antologii. Printre altele, în 1982 a obţinut Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor şi numeroase onoruri şi distincţii.

În 2001 i-a fost tipărită Biblia din imagini, diortosirea și adnotarea Sfintei Scripturi, după Septuaginta.

Şi-a simţit moartea?

“Moartea nu este un fenomen prin ea însăşi. Este o pregătire a omului pentru ceea ce urmează. Eu sunt un om în vârstă. Şi chiar foarte în vârstă. Şi e normal să mă gândesc la sfârşitul meu pământesc. Dar nu mi-e frică. Nu e vorba că o să putrezesc undeva în pământ. E firesc. E vorba de ceea ce nu moare în om, sufletul. Şi de ceea ce putem numi destinul acestui suflet. Ştiu dinainte că-l pun în mâna Domnului”, a spus Bartolomeu Anania într-o predică din 2009, cu mai puţin de doi ani înainte de moarte.

10 ani de muncă de ocnaş la traducerea Bibliei

În imagine e o ediţie a Bibliei muncită de Bartolomeu Anania, cu dedicaţia sa cu 3 ani înainte de moarte (arhiva Cluj24). Probabil este cea mai completă şi complexă ediţie a Sfintei Scripturi în română, cu foarte multe note de subsol, explicaţii, adnotări.

După cum el a mărturisit, valoroasa sa opera i-a solicitat peste 10 ani de “muncă de ocnaş”.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

În acest an, proiectul „Energie în Şcolile Copilăriei” a fost dedicat COPIILOR cu nevoi speciale

Publicat

Ediția din 2023 a proiectului „Energie în Școlile Copilăriei”, inițiat de E.ON Energie România, a fost dedicată copiilor cu nevoi speciale și, astfel, cinci școli şi două instituții din județele Bacău, Sibiu, Cluj, Hunedoara, Iași și municipiul București care se ocupă de îngrijirea celor mici au avut parte de schimbarea completă a corpurilor de iluminat cu unele moderne, bazate pe tehnologia LED.

·         Șapte instituţii din judeţele Bacău, Sibiu, Cluj, Hunedoara, Iași și din municipiul București au, din acest an, sisteme de iluminat moderne, bazate pe tehnologia LED;

·         În premieră, au fost montate panouri fotovoltaice la Centrul „Lumina”, din Bacău, singurul centru de îngrijiri paliative pentru copii din România;

·         În zece ani, E.ON  Energie România a derulat acest proiect în 83 de instituții de învățământ având aproximativ 50.000 de beneficiari;

Proiectul aduce şi o premieră: E.ON Energie România a asigurat instalarea de panouri fotovoltaice cu o putere de 40 kW la Asociația „Lumina” din Bacău, singurul centru de îngrijire paliativă pentru copii din România.

În acest an, proiectul „Energie în Şcolile Copilăriei” a fost dedicat COPIILOR cu nevoi speciale

„A fost ceva cu totul neașteptat și nu ne-am gândit niciodată că vom avea panouri și de o așa capacitate. Vreau să le mulțumesc tuturor oamenilor cu suflet din E.ON și pot să le spun că împreună cu echipa asociației au dat viață și vor da viață zilelor acestor copii­”, spune Mihaela Dumitrache, directorul executiv al Asociației „Lumina” din Bacău.

„Noul sistem de iluminat oferă (…) o lumină apropiată de cea naturală”

Asociația „Lumina” din Bacău, Centrul Școlar de Educația Incluzivă nr. 1 din Sibiu, Școala Gimnazială Specială „Transilvania” din comuna Baciu și Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Kozmutza Flóra”, ambele din județul Cluj, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Rudolf Steiner” din Hunedoara, Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași  și Asociația „New Odyssey”  din București sunt instituțiile în care s-a înlocuit sistemul de iluminat, numărul beneficiarilor fiind de aproape 2.000 de copii și adulții care îi îngrijesc și îi educă.

Noul sistem de iluminat nu doar că oferă o ambianță plăcută și o lumină apropiată de cea naturală, care îi ajută pe cei mici să se concentreze mai bine, dar, în același timp, asigură reducerea consumului de energie electrică, implicit a cheltuielilor administrative și astfel banii economisiți pot fi folosiți pentru acoperirea nevoilor copiilor din cele șapte instituții.

Claudia Griech, directorul general E.ON Energie România afirmă „De peste 10 ani îmbunătățim condițiile de studiu pentru elevi prin proiectul „Energie în Școlile Copilăriei”, iar anul acesta facem noi pași pe drumul spre sustenabilitate.  Am instalat în premieră panouri fotovoltaice la Bacău unde funcţionează singurul centru de îngrijire paliativă a copiilor din țara noastră.

„E.ON  a decis să susțină educația”

Este doar una dintre cele șapte instituții alese în proiect alături de care am ales să #FacemBine și ne dorim cu toții ca elevii de aici să poată avea în viață un drum mai luminos.”

Proiectul “Energie în Școlile Copilăriei” este în derulare de mai bine de zece ani. Până în prezent, programul a vizat 83 de instituții de învățământ, cu aproximativ 50.000 de elevi și profesori drept beneficiari direcți și 15.000 de ore de voluntariat oferite de angajații E.ON Energie România.

Încă de la intrarea pe piața din România, E.ON  a decis să susțină educația și se implică în îmbunătățirea condițiilor de învățare în școli prin numeroasele proiecte cu un impact social și educativ semnificativ.

Despre E.ON Energie România

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 18 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 2,2 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,37 miliarde de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

AVERTIZARE de vreme rea la Cluj. Cod galben de VISCOL la munte. Rafale de până la 90 de kilometri pe oră

Publicat

De

iarna viscol

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting de vreme rea pentru zona de munte a județului Cluj.

Avertizarea este valabilă luni, 27 noiembrie, până la ora 20.00.

AVERTIZARE de vreme rea la Cluj. Cod GALBEN de viscol la munte. Rafale de până la 90 de kilometri pe oră

Astfeel, potrivit meteorologilor, în zona de munte a județului Cluj, la peste 1.800 de metri altitudine, se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70 – 90 de kilometri pe oră, viscolid ninsoarea şi spulberând zăpada.

Atenție! Vizibilitatea va fi scăzută.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fii RESPONSABILĂ de sănătatea ta! Program regional de screening al CANCERULUI de col uterin

Publicat

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN), în calitate de beneficiar, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Bistrița Năsăud (DSP BN) au implementat proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II ­ Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 50.708.577,82 lei, din care valoarea asigurată de Uniunea Europeană este de 43.102.291, 17 lei, iar finanţarea naţională este de 7.606.286,65 lei: 49.460.673,40 lei (Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuţă” Cluj-Napoca – Lider de parteneriat) și 1.247.904,42 lei (Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud -Partener).

Fii RESPONSABILĂ de sănătatea ta! Program regional de screening al CANCERULUI de col uterin

Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 37 de luni și s-a adresat tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani cu domiciliul în oricare din județele regiunii Nord Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) asigurate sau neasigurate.

În perioada 2021-2023 s-au realizat peste 80.000 de testări Babeș Papanicolaou și HPV, identificându-se un număr de peste 7.000 de femei cu rezultate pozitive care au evaluate ulterior suplimentar, femei care s-au dovedit în final purtătoare a unor leziuni precursorii cancerului de col uterin fiind referite spre examinare colposcopică, tratament și urmărire în timp spre centre evaluate și validate în proiect.

În lipsa programului și a acțiunilor noastre comune, acestea ar fi evoluat nedepistate spre forme invazive, multe dintre ele incurabile, de cancer de col uterin. Evaluarea și tratarea acestor leziuni, organizată tot în cadrul Proiectului, duce în final la vieți salvate, vieți a multor femei tinere care sunt active în familie și societate.

Obiective propuse și realizate în cadrul proiectului

1. A fost pilotată introducerea screeningului primar HPV în prima linie de depistare precoce a leziunilor precursorii cancerului de col uterin, pentru femeile aflate la risc cu vârste cuprinse între 30-64 de ani, ceea ce a dus la creşterea calităţii programului naţional de screening populațional organizat.

HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual și care nu prezintă simptome. Există peste 100 de subtipuri de virusuri HPV. Infecțiile cu unele din aceste prezintă fie un risc scăzut fie un risc înalt de a determina apariția unor leziuni precursorii cancerului de col uterin, care dacă nu sunt depistate, evaluate și tratate corespunzător și în timp util pot evolua spre leziuni invazive incurabile de cancer de col uterin.

Depistarea la timp urmată cât mai curând de evaluarea și tratamentul corect duce la salvarea multor vieți ale unor femei datorită accesului acestora la programele organizate de screening.

„Au fost testate numeroase femei din grupurile vulnerabile”

2. A crescut accesul femeilor, în special al femeilor din grupurile vulnerabile (femei sărace: angajate, mai ales necalificate, șomere, inactive, neasigurate; femei care lucrează pe cont propriu in agricultura; din mediul rural; femei de etnie roma; etc), la servicii de prevenire, diagnostic și tratament

3. Au fost testate numeroase femei din grupurile vulnerabile, proporția vizată fiind de 50% din totalul testelor realizate în cadrul proiectului.

4. Au fost testate femei indiferent de statutul de asigurate/neasigurate în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate realizându-se astfel creșterea accesului acestora la servicii de diagnostic și tratament al leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin

„A fost creată o rețea de furnizori”

5. Centrul dedicat EPIC de prevenire, educație, informare și control/referire la tratament precoce al cancerului de col uterin a gestionat programul asigurând:

– accesul echitabil al populaţiei ţintă, inclusiv al populaţiei vulnerabile la servicii de calitate prin testări realizate cu unitatea mobilă de testare care s-a deplasat constant în zone în care populația are acces greoi la servicii medicale

– parteneriate instituționale în județele din regiunea Nord-Vest

– baza materială

6. A fost creată o rețea de furnizori care a ajuns la 142 unități sanitare de stat și private

7. S-au realizat astfel peste 80.000 de testări Babeș Papanicolaou și HPV

Toate testele efectuate au fost prelucrate la Laboratorul Central Regional de citologie/HPV de referință al IOCN, având o calitate asigurată și controlată prin utilizarea unei aparaturi de performanță de ultimă oră nou achiziționată în cadrul proiectului sub directa supraveghere a unui colectiv verificat de experți citologi/medici de laborator/biologi/tehnicieni.

„Proiectul și-a încheiat activitățile de testare la sfârșitul lunii noiembrie”

Proiectul a fost cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020: Axa prioritara 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Prioritatea de investiție 9.iv: Creşterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, pentru apelul de proiecte: POCU/759/4/9/ ,,Creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii”.

Proiectul și-a încheiat activitățile de testare la sfârșitul lunii noiembrie și este continuat cu activități de monitorizare a finalizării cazurilor depistate pozitive până la intrarea acestora în circuitul curativ finanțat în continuare prin Contractul Cadru în derulare al centrelor de finalizare cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tavan PRĂBUȘIT peste mai multe persoane la o bancă din Dej. Sunt cel puțin trei VICTIME

Publicat

Tavanul unei sucursale a AlphaBank din Dej s-a prăbușit, luni, peste mai multe persoane. Sunt cel puțin trei victime. ISU Cluj a intervenit cu trei autospeciale.

„Forțele noastre au fost solicitate în urmă cu puține momente să intervină la sediul unei bănci din Dej, unde s-a prăbușit tavanul peste mai multe persoane. Echipajele au ajuns la fața locului și desfășoară o misiune de căutare-salvare.

VIDEO. Tavan PRĂBUȘIT peste mai multe persoane la o bancă din Dej. Sunt cel puțin trei VICTIME

Până acum au fost identificate trei victime, predate echipajelor SMURD. La fața locului au fost trimise trei autospeciale, o ambulanță SAJ și una SMURD.

Forțele sunt suplimentate cu echipaje de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca.

În urma evenimentului au rezultat trei victime, care din fericire sunt conștiente și cooperante. La spital vor fi transportați un bărbat și o femeie. Cealaltă persoană refuză transportul la spital”, a transmis ISU Cluj.

Se pare că una dintre victime, o tânără, are fractură de coloană vertebrală.

„La data de 27 noiembrie a.c., în jurul orei 12.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej au fost sesizați, printr-un apel SNUAU 112, despre faptul că pe strada Mărășești, la sediul unei instituții s-ar fi prăbușit podeaua.

În urma incidentului, au fost prinse sub dărâmături trei persoane, respectiv o femeie și un bărbat, precum și un angajat al instituției.

Persoanele în cauză au fost consultate de echipajele medicale sosite la fața locului, iar femeia și bărbatul au fost transportați la o unitate spitalicească.

Sunt efectuate cercetări sub aspectul infracțiunii de distrugere din culpă, urmând a fi stabilite cu exactitate circumstanțele în care s-a produs evenimentul.

În continuare, în paralel, vor fi derulate expertize de către autoritățile competente”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax