Connect with us

EVENIMENT

UPDATE Bărbat dispărut din satul Nicula. Poliția l-a găsit

Publicat


Bărbat dispărut din satul Nicula, Cluj

Un bărbat în vârstă de 49 de ani din județul Cluj este căutat de familie.

Acesta a plecat voluntar de acasă și nu s-a mai întors.

Bărbat dispărut din satul Nicula. Este căutat de familie. Sunați la 112 dacă îl vedeți

La data de 12 august, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla au fost sesizați despre faptul că SIGHIARTAU MIRCEA VASILE, în vârstă de 49 de ani, a plecat voluntar de la domiciliul din satul Nicula, în jurul orei 13.30, iar până în prezent nu a mai revenit.

Bărbatul are o înălțime aproximativă de 1,70 metri, greutate aproximativă de 90 de kilograme, constituție robustă, față ovală, ochi căprui, păr șaten și o cicatrice pe față, în partea stângă.

La momentul plecării acesta purta o cămașă de pijama albă cu dungi verzi, pantaloni de fâș albaștri și șlapi de culoare neagră de piele.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre persoana plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

UPDATE

Bărbatul a fost depistat iar, conform primelor verificări, pe durata plecării nu a fost victima vreunei infracțiuni.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. AVARIE la rețeaua de apă din Dej. Primăria a distribuit sticle cu apă potabilă în școlile și grădinițele din municipiu

Publicat

O avarie a afectat rețeaua de alimentare cu apă din Dej, context în care primăria a asigurat apă potabilă copiilor și elevilor, la unitățiile de învățământ din municipiu.

Locuitorii din Dej au rămas fără apă curentă, marți dimineață, din cauza unei avarii la rețeaua publică de apă din municipiul Dej. Astfel, Primăria Dej anunță că a distribuit apă potabilă în unitățile de învățământ din municipiu.

Apă potabilă pentru copii și elevi

De asemenea, recipiente cu apă menajeră au fost amplasate în zonele Orizont și Dallas, a mai anunțat primăria.

„În condițiile situației generate de avaria la rețeaua de alimentare cu apă, Primăria Municipiului Dej a asigurat în această dimineață necesarul de apă potabilă și menajeră la instituțiile de învățământ afectate, Grădinițele Lumea Piticilor, Piticot, corpurile de clădire A, B și C ale Școlii Gimnaziale Avram Iancu și Liceul Tehnologic Special.

De asemenea se amplasează recipiente cu apă menajeră în zonele Orizont și Dallas”, a trasmis Primăria Municipiului Dej.

Potrivit administrației locale, din informațiile transmise de către Compania de Apă „Someș”, alimentarea cu apă se va relua în zonele afectate progresiv:  în jurul orei 14:00 în zona Orizont și ora 17:00, zona Dallas.

Citește mai departe

EVENIMENT

Miercuri, 11 septembrie, se întrerupe furnizarea APEI în mai multe localități din Cluj

Publicat

alimentare apă

În vederea efectuarii unor lucrari programate de intretinere la reteaua publica de alimentare cu apa, Compania de Apa Somes va intrerupe furnizarea apei potabile în mai multe localități din Cluj în data de 11 Septembrie 2024.

Iată care sunt acestea:

Miercuri, 11 septembrie, se întrerupe furnizarea APEI în mai mullte localități din Cluj

„Localitatea/Localitatile: Apahida, Sannicoara, Corpadea, Campenesti, Sub Coasta, Dezmir, Pata, Bodrog, Boju, Cara, Moristi, Cojocna, Caianu, Caianu Mic, Caianu Vama, Vaida Camaras, Barai, Valeni, Palatca, Petea, Muresenii de Campie, Sava, Bagaciu, Suatu, Aruncuta, Damburile, Frata, Poiana Fratii, Olariu Nou, Oas, Soporu de Campie, Berchiesu, Padurea Iacobeni, Razoare, Ceanu Mare, Valea lui Cati, Iacobeni, Ciurgau, Boian, Mociu, Ghirisu Roman, Turmasi, Rosieni, Zoreni, Chesau, Criseni, Falca, Boteni, Camarasu, Naoiu, Samboleni, Hagau, Hodaie, Valea Larga, Valea Uriesului, Valea Fratiei, Valea Glodului, Poduri, Jucu de Mijloc, Parc Industrial Tetarom III, Jucu Herghelie, Jucu de Sus, Gadalin, Visea, Borsa, Borsa-Catun, Ciumafaia, Giula, Chidea, Badesti, Rascruci, Bontida, Iclod, Livada, Orman, Fundatura, Iclozel, Cornesti, Lujerdiu, Morau, Barlea, Tioltur, Stoiana, Luna de Jos, Dabaca, Paglisa, Alunis, Ghirolt;

Interval orar afectare furnizare serviciu: intre orele 09:00 – 18:00

Rugam Clientii Companiei sa ia masuri de stocare a acelor cantitati de apa care sa le acopere necesitatile pe perioada anuntata.

In cazul intreruperilor datorate unor lucrari PROGRAMATE, clientii din zonele afectate sunt anuntati cu cel putin 24 h inainte prin publicare pe website, facebook si anunt in mass-media. In cazul clientilor care au furnizat un numar de telefon mobil, se transmite o notificare prin SMS.

Recomandam insistent tuturor clientilor si utilizatorilor sa transmita pe email cassa@casomes.ro numarul de telefon mobil in vederea introducerii in baza de date a Companiei pentru a fi notificati prin SMS in cazul intreruperilor programate ale alimentarii cu apa”, a comunicat Compania de Apă Someș.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la o hală din Râșca, în Cluj. Cauza, un scurt-circuit

Publicat

foc

Un incendiu a izbucnit, în noaptea de luni spre marți, la  o hală de producție din Râșca, jud. Cluj. Focul ar fi pornit de la un scurt-circuit la  un cablu de alimentare.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor Huedin, 1 și 2 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută pentru a stinge un incendiu care a afectată o hală de producție situată în localitatea Râșca.

FOTO. Incendiu la o hală din Râșca, în Cluj. Cauza, un scurt-circuit

Apelul de urgență a venit în jurul orei 23.50, iar la fața locului s-au deplasat imediat două autospeciale de la Huedin. În paralel, forțele au fost suplimentate cu autospeciale de mare capacitate de la Garda de Intervenție Aghireșu, respectiv Detașamentele 1 și 2 Cluj-Napoca. În total, au acționat la fața locului 4 autospeciale cu o capacitate de 10.000 de litri de apă, încadrate de 22 de subofițeri.

foc

Misiunea a fost condusă de 2 ofițeri. Incendiul s-a manifestat generalizat, la hala de producție de aproximativ 200 de metri pătrați, precum și la o zonă destinată depozitării, de aproximativ 100 de metri pătrați. Totodată, incendiul a fost favorizat de către materialele lemnoase depozitate în interior, cum ar fi rumeguș și cherestea.

Acțiunile de stingere au durat aproximativ patru ore, iar în urma acestui eveniment nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit la un cablu de alimentare”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Veturia Ghibu, supranumită ”doamna liedului”, comemorată la Cluj. Pianistă și soprană, a fost soția pedagogului Onisifor Ghibu

Publicat

De

Veturia Ghibu

Veturia Ghibu, una dintre figurile importante și adesea subestimate a culturii muzicale românești va fi comemorată la Cluj, la 135 de ani de la naștere.

Pianistă și soprană, Veturia Ghibu, a avut o contribuție remarcabilă în promovarea genului lied în România.

Veturia Ghibu, supranumită ”doamna liedului”, comemorată la Cluj. Pianistă și soprană, a fost soția pedagogului Onisifor Ghibu

Mai mult, ea a avut un rol însemnat în dezvoltarea creației muzicale românești și în organizarea vieții culturale din Transilvania, în special în Cluj-Napoca, după Marea Unire, arată reprezentanții Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), care anunță și proiectul cultural „Veturia Ghibu”.

„Prin aniversarea în 2024 a 135 de ani de la nașterea și 65 de ani de la trecerea sa în eternitate, proiectul readuce în atenție o perioadă esențială din istoria muzicii românești, marcată de reconfigurarea identității naționale și de integrarea în rețeaua culturală europeană”, arată reprezentanții UCIMR .

Veturia Ghibu a fost soția savantului, luptătorului pentru Marea Unire de la 1918 și pedagogului militant Onisifor Ghibu și o muziciană cu influență majoră în dezvoltarea creației muzicale românești și în promovarea liedului în România, fiind inițiatoarea acestui gen muzical la noi în țară.
Prima promotoare a recitalurilor de muzică românească

Ca soprană, pianistă și profesoară, de numele său se leagă mai multe premiere importante în domeniul muzical interpretativ și educativ în perioada 1919-1948.

Astfel, ea este prima promotoare a recitalurilor de muzică românească, susținătoare a învățământului muzical, organizatoare de concerte, animatoare a vieții cultural-muzicale în Cluj-Napoca, Sibiu și București, colaboratoare a lui George Enescu, acompaniată de acesta în concerte, prima interpretă de origine română înregistrată pe disc, la Casa de Discuri „Columbia” din Regatul Unit al Marii Britanii în 1927 și prima româncă difuzată la postul Radio-Paris.

Veturia Ghibu și influența sa asupra culturii muzicale românești și europene

Despre contribuția Veturiei Ghibu se știe și se vorbește foarte puțin astăzi, iar proiectul care-i poartă numele își propune sa-i omagieze viața și opera, aducând în atenție importanța și influența sa asupra culturii muzicale românești și europene, arată organizatorii.

Astfel, 5 popasuri muzicale, programate pentru lunile septembrie și octombrie, în orașele cu legătură semnificativă cu viața și activitatea sa, vor prilejui conlucrarea între factorul uman și noile tehnologii pentru portretizarea Veturiei Ghibu în tonuri contemporane, care să o apropie de publicul larg.

„Popasurile muzicale” vor avea loc, la Cluj-Napoca, București, Brașov, Sibiu și Sinaia.

Conferințele-spectacol vor cuprinde prezentări istorico-bibliografice și muzicologice, recitaluri în dialog multimedia, sesiuni de întrebări și răspunsuri, o expoziție de fotografie digitală, în orașe dragi ale artistei, de care era legată prin biografia, anii săi de formare, activitatea pianistică și de canto.

Recitaluri în dialog

Conferințele muzicologice despre viața și activitatea Veturiei Ghibu vor fi prezentate în urma unei ample cercetări realizate de Dr. Bianca Manoleanu, soprană și Cadru Didactic Asociat în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, și Dr. Corneliu Beldiman, istoric, muzeograf, cercetător științific la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Academia Română București.

Recitalurile în dialog vor fi prezentate de Dr. Bianca Manoleanu, cu participarea unui duo de voce și pian, compus de Stanca-Maria Manoleanu, soprană, și Mihai Murariu, pianist-compozitor.

”Aceștia vor interpreta lieduri compuse de compozitori contemporani nouă, într-un dialog multimedia cu înregistrări ale Veturiei Ghibu interpretând lieduri contemporane din vremea sa.

Liedul (din germană „Lied”, care înseamnă „cântec”) este o compoziție muzicală vocală, acompaniată de obicei de pian, bazată pe un text liric, adesea o poezie scurtă.

În cadrul evenimentelor vor avea loc sesiuni de întrebări și răspunsuri cu jurnalista Ivona Cristescu, muzicolog și realizatoare TVR”, au mai precizat organizatorii.

În paralel, va exista o expoziție de fotografie digitală cu imagini din viața Veturiei Ghibu, pe care cei interesați o vor putea accesa AICI.

Evenimentul de la Cluj-Napoca va avea loc la Academia de Muzică Gheorghe Dima – Studioul de concerte, joi, 19 septembrie, ora 19.00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax