EVENIMENT
Avertizare cod galben de PLOI pentru Cluj și alte 28 de județe din țară

ANM a emis, vineri, o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică pentru Cluj și alte 28 de județe din țară, conform Mediafax.
Potrivit ANM, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și vijelii în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, vestul Olteniei, precum și la munte.
În intervale scurte de timp (1 – 3 ore) cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, îndeosebi la deal și la munte.
Astfel de fenomene se vor semnala astăzi, izolat, și în restul țării. În zilele următoare, vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor.
Avertizarea este valabilă până la ora 23.00 și vizează județele: Satu Mare, Bihor, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Arad, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamț, Suceava, Botoșani, Iași.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Două mașini au luat FOC pe Viilor, în Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Două mașini au luat foc pe str. Viilor din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit cu două autospeciale. Nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un incendiu care se manifestă la două autoturisme aflate pe strada Viilor, intersecție cu Louis Pasteur. Nu sunt înregistrate victime, iar echipajele lucrează pentru lichidare. Acționăm cu două autospeciale”, a transmis ISU Cluj.
Foto/ Video: Info Trafic Cluj-Napoca
EVENIMENT
UPDATE. ACCIDENT la Luna, în Cluj. Unui șofer de 80 de ani i s-a făcut rău la volan. A lovit cu mașina un pieton

Un accident de circulație în care au fost implicate, din primele informații, trei mașini a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Luna.
Două persoane sunt evaluate de medici.
ACCIDENT cu trei mașini implicate la Luna, în Cluj. Două persoane rănite
Pompierii de la Detașamentul Turda intervin la accidentul rutier.
Echipajul SAJ a preluat doi bărbați, care sunt evaluați în aceste momente.
Ambii sunt conștienți și cooperanți.
UPDATE
La fața locului, din primele verificări efectuate, polițiștii au constat că un bărbat de 80 de ani, din comuna Luna, în timp ce conducea autoturismul dinspre Câmpia Turzii, ar fi pierdut controlul autoturismului, intrând în coliziune cu un cap de pod.
Ulterior, ar fi accidentat un pieton de 67 de ani, aflat în afara părții carosabile, iar apoi un autoturism care se afla parcat, pe care l-a proiectat într-un alt autoturism.
Primele cercetări indică faptul că evenimentul ar fi survenit ca urmare a unor probleme medicale cu care conducătorul auto s-ar fi confruntat în timp ce se afla la volan.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În cauză vor fi demarate verificări pentru stabilirea situației de fapt și pentru luarea măsurilor legale
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Din 29 septembrie, numărul mijloacelor de transport se va SUPLIMENTA, inclusiv pe liniile metropolitane

Începând cu data de 29 septembrie, CTP Cluj anunță suplimentarea numărului mijloacelor de transport pe mai multe linii, inclusiv pe cele metropolitane.
„Anul universitar va începe curând, iar Clujul se va anima cu noul val de studenți. Noi suntem pregătiți.
Începând cu data de 29 septembrie, numărul mijloacelor de transport se va suplimenta pe mai multe linii urbane, inclusiv pe cele metropolitane. Liniile care vor cunoaște suplimentări sunt: 4, 6, 7, 25, 9, 24B, 30, 32, 32B, 35, 36B, M26, M21, M31, urmând ca în funcție de evoluția valorilor din trafic să efectuăm alte noi suplimentări.
Din acest weekend se vor suplimenta și programele de circulație, valabile pentru zilele de repaus, ale liniilor: 6, 25, 30, 35, 24B.
Noile programe vor putea fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro și în aplicația de mobil www.tranzy.ro”, a transmis CTP Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, plasat sub control judiciar de Curtea de Apel Cluj. Amânare pentru octombrie

Curtea de Apel Cluj a amânat, vineri, procesul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, pentru data de 19 octombrie, la ora 10.00, pentru a-i da posibilitatea avocatului din oficiu să studieze dosarul. Magistrații au mai decis plasarea lui Cherecheș sub control judiciar pe 60 de zile, pentru a preîntâmpina sustragerea acestuia de la judecată sau de la o eventuală pedeapsă cu închisoarea, care ar fi definitivă.
Cherecheș s-a prezentat, vineri, la Curtea de Apel Cluj având un avocat din oficiu și un avocat ales, pe Stanca Gidro, fost decan al Baroului Cluj, care au solicitat acordarea unui termen pentru studierea dosarului.
Procurorul de ședință l-a acuzat pe Cherecheș că urmărește prin diverse tertipuri amânarea cauzei și prelungirea procesului până în aprilie 2024 când fapta de luare de mită se prescrie.
Procesul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, AMÂNAT la Curtea de Apel Cluj. Procurorul vrea să îl AMENDEZE
Mai mult, procurorul a cerut amendarea lui Cherecheș cu 5.000 de lei.
Instanța a acordat un nou termen în dosar pentru 19 octombrie, la ora 10.00, dată până la care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție cererea de strămutare a procesului înaintată de primar, care are termen în 17 octombrie.
Cătălin Cherecheș a venit la Curtea de Apel Cluj cu soția sa, Tabita, care a așteptat pe hol.
Magistrații Curții de Apel Cluj au luat în discuție și plasarea lui Cherecheș sub control judiciar pentru a se asigura că acesta nu se va sustrage judecății, urmând să ia o decizie.
Cherecheș, asigurări că nu se sustrage judecății
UPDATE. Primarul Cherecheș a dat o declarație în fața instanței și a spus că au fost în acest proces 120 de termene din care a fost prezent la 115.
UPDATE 2. Control judiciar pentru 60 de zile
5 ani de închisoare pentru luare de mită
Cătălin Cherecheș, care a primit o sentință de 5 ani de închisoare pentru luare de mită, a făcut apel. Sentința a fost data la Tribunalul Cluj în data de 24 februarie 2022.
„Condamnă inculpatul C.C. – la pedeapsa de 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Interzice inculpatului exercitarea, pe o durata de 4 ani, cu titlu de pedeapsă complementară, începând cu data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, a următoarelor drepturi: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a ocupa funcţia de primar.
Interzice inculpatului exercitarea, cu titlu de pedeapsă accesorie, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri până la data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, a aceloraşi drepturi a căror exercitare a fost interzisă cu titlu de pedeapsă complementară”, a arătat instanța.
Citește și: Primarul din Baia Mare condamnat la 5 ani de închisoare de Tribunalul Cluj pentru luare de mită
De asemenea, magistrații clujeni au dispus menţinerea sechestrului asigurător instituit de DNA– Serviciul Teritorial Cluj asupra autoturismului marca Porsche Cayenne S, proprietatea lui Cherecheș, terenului intravilan în suprafaţă de 74 de metri pătrați, din municipiul Baia Mare, şi a terenului intravilan în cotă de 9/788 parte aferentă parcării, nr. 2, din Municipiul Baia Mare, până la concurenţa sumei de 65.000 de lei şi 5.000 de euro cu privire la care s-a dispus confiscarea specială.
Totodată, instanța Tribunalului Cluj mai dispune ca sechestrul asigurător să garanteze şi executarea cheltuielilor judiciare în cuantum de 40.000 lei.
Foto: Cluj24.ro