Connect with us

EVENIMENT

ATENȚIE Toate locurile de Terapie Intensivă pentru COVID sunt ocupate la Cluj

Publicat


Explozia cazurilor de COVID din județul Cluj, 228 joi și 267 vineri, a dus la ocuparea, în totalitate, a locurilor de la secțiile ATI – Terapie Intensivă ale spitalelor care tratează bolnavi infectați cu noul coronavirus din Cluj-Napoca.

Prefectura Cluj a anunțat că toate cele 35 de locuri sunt pline.

”Sâmbătă deschidem Spitalul Municipal Clujana cu alte 17 locuri de ATI”, ne-a spus prefectul Mircea Abrudean.

În spitalul Clujana vor fi deschise, de asemenea, alte 120 de paturi pentru bolnavii de COVID, după ce s-a aprobat ca unitatea medicală să trateze bolnavii infectați cu coronavirus, alături de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie și cel de Recuperare.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


Clujul de altă dată

Arestarea Sfântului de Cluj. Iuliu Hossu a fost torturat în închisorile comuniste după ce a vestit Unirea

Publicat

Pe 29 octombrie 1948, la ora 01.00 noaptea, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, era arestat de comuniști. Arestarea sa venea la 30 de ani după ce el dădea de veste mulțimii adunate la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, Unirea Transilvaniei cu Regatul României.

“Credinţa noastră este viaţa noastră”

Arestarea lui Iuliu Hossu pe 29 octombrie 1948 a făcut parte din planul comuniștilor de a suprima Biserica Greco-Catolică. Se pare că, prin întemniţarea sa, comuniștii au încercat să îi înfrângă rezistența, prin condiții inumane de detenție. Dar încercările lor au eşuat.

Atunci, au încercat să îl cumpere și i-au oferit scaunul de mitropolit ortodox al Moldovei. Dar Iuliu Hossu a refuzat şi a preferat lanțurile de deținut în locul veșmintelor de mitropolit. El și-a rezumat atitudinea într-o singură frază: ”Credința noastră este viața noastră!”.

Aşa să rămână îmbrăţişaţi pe veci toţi fraţii români

Iuliu Hossu (30 ianuarie 1885, Milaș, Cluj, 28 mai 1970) a fost episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, deținut politic, cardinal şi cel care a citit, la 1 Decembrie 1918, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Apoi, el s-a îmbrățișat cu episcopul ortodox Miron Cristea, viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. „Pre cum ne vedeți azi îmbrățișați frățește, așa să rămână îmbrățișați pe veci toți frații români!”, a spus, atunci, Iuliu Hossu.

Beatificarea lui Iuliu Hossu de către Papa Francisc

Pe 2 iunie 2019, anul trecut, Papa Francisc l-a beatificat pe Iuliu Hossu pe Câmpia Libertăţii de la BlajAlături de Iuliu Hossu, atunci au fost beatificaţi de către Papa Francisc alţi 6 episcopi greco-catolici:  Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu.  Acesta este ultimul pas înainte de recunoaşterea lor în rândul sfinţilor.

*În imagine, un document semnat şi ştampilat de Iuliu Hossu (arhiva www.cluj24.ro), cu ocazia înfiinţării unei filiale a ASTREI.

(MaAv)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Victory Cluj s-a clasat pe locul al treilea la prima ediție a Master Cup Romania la tenis cu piciorul

Publicat

Campioanele celor două stiluri, Comexim R. Lupeni (fotbal-tenis) și Tengo Salonta (futnet) au disputat finala turneului Master Cup Romania la tenis cu piciorul organizat în premieră la Salonta de către Asociația Județeană de Fotbal-Tenis Bihor în parteneriat cu clubul Tengo și Primăria municipiului bihorean.

Având ca motto: „Doar fileul ne desparte”, turneul a avut ca principal scop creșterea nivelului de joc al participantelor și implicit dezvoltarea tenisului cu piciorul, dar și apropierea diferitelor stiluri în cadrul unei gale sportive. Totul s-a desfășurat cu respectarea normelor severe de combatere a pandemiei de coronavirus.

Din cauza faptului că jocurile s-au desfășurat fără spectatori, condiție impusă de protocolul medical, organizatorii au transmis turneul în direct pe canalul youtube al Asociației Județene de Fotbal-Tenis Bihor si a strans peste 2000 de vizualizari.

Inițial s-a mizat pe prezența a 8 echipe, dar, din motive obiective, la startul competiției s-au aliniat doar 2 echipe din Campionatul Național de Fotbal-Tenis (campioana Lupeni și medaliata cu bronz Cluj), alături de primele 4 formații din cadrul Campionatului României la Tenis cu Piciorul (Tengo seniori și juniori, Timișoara și Dumbrăvița).

S-a jucat în sistem cel mai bun din 5 jocuri (simplu și dublu după regulament fotbal-tenis, triplu, respectiv dublu futnet, iar în caz de egalitate, echipa cu setaverajul mai bun ar fi putut alege proba decisivă), mai întâi pe grupe, apoi în semifinale și finale.

Spectacol la fileu

Conform așteptărilor cele două campioane, Tengo și Comexim au câștigat grupele din care au făcut parte, trecând și de adversarii din semifinale (disputa dintre Comexim și Victory a a vut nevoie de 5 meciuri, fiind decisă de a doua probă de triplu), astfel, ultimul act al competiției a oferit un spectacol al celor mai bune formații din România.

A rezultat un joc viu disputat, cu dese răsturnări de situație și cu un spectacol de nivel internațional. Tengo și-a creat avans după proba de simplu, dar Comexim a restabilit egalitatea prin victoria de la dublu.

Au urmat două dispute extrem de echilibrate, la triplu, apoi la dublu futnet, în care Tengo a câștigat la limită, adjudecând primul loc. În finala mică, clujenii de la Victory au trecut cu 3-1 de juniorii clubului Tengo, cei care în grupe au reușit să devanseze formația din Dumbrăvița.

Fotbal-Tenis Timișoara s-a luat la trântă cu Tengo și Victory, ratând cu puțin prezența în careul de ași. Festivitatea de premiere a fost oficiată de invitatul de onoare al turneului, Frederico Tavares, președintele Fedrației Române de Fotbal-Tenis Cluburi și Asociații Județene.

Jocuri demonstrative

Profitând de prezența campioanelor naționale, dar și Europene respectiv Mondiale de la Lupeni, în frunte cu Anamaria Gherghel, componentele echipei feminine Tengo salonta au disputat un joc demonstrativ în compania acestora. Foști jucători emblematici ai clubului salontan, Georgel Bobiș și Páljános Zoltán, alături de arădeanul Tabarcea Petre, au oferit și ei un spectacol agreabil înainte de finale, demonstrând faptul că nu și-au pierdut abilitățile cu care s-au remarcat de-a lungul anilor.

Turneu util

„Le mulțumesc echipelor din campionatul FRFT pentru prezență, la fel și colegilor din campiontul de tenis cu piciorul pentru contribuția la succesul acestui eveniment. Chiar dacă practicăm stiluri diferite, cu toții avem o pasiune comună” – a concluzionat Vasile Sorean, conducătorul CS Tengo și președintele Asociației Județene de Fotbal-Tenis Bihor, care nu și-a ascuns speranța că pe viitor, turneul ar putea beneficia de participare internațională.

„Acest turneu a oferit meciuri bune din punct de vedere calitativ, demonstrând faptul că cele două campionate au echipe bine pregătite. Consider că a fost un test util pentru toți și sper să mai avem competiții comune de acest gen” – a precizat Frederico Tavares, președintele FRFT.
O prezență inedită a fost cea a lui Gabriel Marinescu, un om de sport originar din București, care actualmente locuiește în Franța unde este ambasador al futnetului. Acesta s-a declarat încântat de cele văzute la Salonta.

Înregistrarea competiției

Rezultate consemnate:

Grupa A (Sala Sándor Péter)

  • Tengo Salonta – Fotbal-Tenis Timișoara 3-1 (2-0, 2-0, 0-2, 2-0)
  • Victory Cluj – Fotbal-Tenis Timișoara 0-3 (0-2, 1-2, 0-2)
  • Tengo Salonta – Victory Cluj 3-1 (2-0, 1-2, 2-0, 2-1)

Grupa B (Sala Nicolae Talpoș)

  • Comexim R. Lupeni – Tengo juniori 3-1 (2-0, 1-2, 2-0, 2-1)
  • Dumbrăvița Timiș – Tengo juniori 0-3 (0-2, 1-2, 1-2)
  • Comexim R. Lupeni – Dumbrăvița Timiș 3-0 (2-0, 2-0, 2-0)

Semifinale

  • Tengo Salonta – Tengo juniori 3-0 (2-0, 2-0, 2-0)
  • Comexim R. Lupeni – Victory Cluj 3-2 (2-0, 1-2, 2-0, 1-2, 2-1)

Finala mică

  • Victory Cluj – Tengo juniori 3-1 (2-1, 2-1, 1-2, 2-0)

Finala mare

  • Tengo Salonta – Comexim R. Lupeni 3-1 (2-0, 0-2, 2-0, 2-0)

Loturile echipelor participante:

Tengo Salonta: Bagosi István, Nagy Darius, Sorean Vasile, Sorean Alex, Denis Purja, Illyés Gergö. Antrenor: Vasile Sorean sr.
Comexim R. Lupeni: Marius Stoenica, Purice Szel Lucian, Răzvan Vornicu, Daniel Popovici. Antrenor: Didi Druncea.
Victory Cluj: Alin Bălan, Florin Bozga, Alexandru Bota.
Tengo juniori: Marc Bence, Lăzău Norbert, Suciu David, Kádár Imre Péter. Antrenori: Alex Sorean și Vasile sorean jr.
Futnet Timișoara: Gabriel Voicu, Denis Trifoi, Tomy Andrei Ciucă, Darius Oltean, Alex Macedolean.
Dumbrăvița Timiș: Alexandru Ogășanu, Costel Ogășanu, Cătălin Olariu, Augustin Anghel, Csösz Krisztián.

Citește mai departe

Editorial Opinii

File din Istoria Ungariei: câțiva Evrei și Decebal

Publicat

Motto: ”Ce părere să am despre antisemitism? Să fim cinstiți domnilor. Iisus Hristos nu este din Fălticeni!” Petre Țuțea

În câteva versuri, Marin Sorescu face o pledoarie copiilor pentru Istoria României mai frumoasă decât multe serbede manuale contemporane.

Mircea cel Bătrân îmbrăcat în zale. /Alexandru cel Bun îmbrăcat în zale. / Ștefan cel Mare îmbrăcat în zale / Mihai Viteazul îmbrăcat în zale./ Ion Vodă cel Cumplit îmbrăcat în zale. / Și aici, în Oltenia, Tudor Vladimirescu / Primenit și el cu zale / Peste cămașa morții./ Mie-mi vine să mă așez pe genunchii lor / Și să-i trag de mustăți/ Și să-i întreb, de ce sunt toți /Îmbrăcați în zale? ” (versuri exmatriculate din clasele actuale).

Într-un asemenea manual de istorie, din România, se constată că de exemplu, zonei Islamice într-o perioadă i se acordă un spațiu mai mare decât zonei europene. Tot respectul pentru Islam, dar culmea, despre istoria vecinilor noștri mai nimic! De ce bulgarii au Institut de Tracologie ? De ce ucrainenii și polonezii se urăsc ? De ce este limba română persecutată în Timoc sau Ținutul Herței ? Poate, ce este mai important, un termen care ar vaccina de nostalgii comuniste, ce este HOLODOMORUL (masacrele făcute de ruși în timpul colectivizării care au dus la acte de canibalism și în interiorul familiei).

Și poate, cei mai vecini dintre toți, externi și interni cu ”tendințe de externalizare” maghiarii. Știm, cred, despre istoria lor, mai ales din șoapte, după colțuri sau din răbufneli cu miasme politice.

Starea aceasta de interogație (Chiar toți?) a celui mai mare poet român contemporan (părere subiectivă ) ne inspiră când voit, sau mai adesea nu, dăm de ilustre personalități ale culturii universale care sunt evrei-maghiari, sau americani de origine maghiară și religie iudaică.

Cântărețul Paul Simon, din familie de evrei-maghiari

Încercam să conving niște copii de frumusețea muzicii cu melodie și versuri, dând exemplu ”Condor el pasa” compus de Paul Simon. Am căutat rapid date despre si am aflat că provine (și el?) dintr-o familie de evrei -maghiari.

A ajuns faimos prin duetul Simon & Garfunkel, dar a compus toate cântecele  trupei, celebre fiind “The Sounds of Silence”, “Mrs. Robinson” și “Bridge over Troubled Water“.

Aflăm că pentru evoluțiile sale artistice, Paul Simon a câștigat 13 premii Grammy printre care marele premiu pentru întreaga activitate.  În 2001 a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame.

De unde aflăm? Aflăm din Google, Wikipedia și alte surse internautice ”nedemne de încredere” cum spun unii, mai mult sau mai puțin snobi, dar care ne-au acaparat existența.  Chiar dacă aflăm și reproducem (mai jos) de acolo, putem să fim impresionați de numărul și valoarea excepțională a unor personalități culturale care sunt evrei – maghiari.

Câțiva evrei –maghiari laureați ai Premiului Nobel

Dennis Gabor – fizician și inventator maghiar de origine iudaică, celebru pentru inventarea holografiei, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1971.

Róbert Bárány – medic neurolog și fiziolog austro-ungar, de origine evreu,  stabilit ulterior în Suedia, care, pentru cercetările sale privind fiziologia și patologia urechii interne primește Nobel pentru Medicină.

George Charles de Hevesy – chimist maghiar de origine evreiască, care a trăit și lucrat în Austria, Anglia, SUA, și mai ales în Germania, Danemarca și (vreme de 18 ani) în Suedia, laureat Nobel pentru chimie.

Imre Kertész – scriitor, romancier, jurnalist, traducător maghiar de religie iudaică, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2002.

Eugene Paul Wigner – fizician evreu-maghiar, naturalizat american în anul 1936, laureat Nobel în anul 1963.

Chiar toți, în spiritul întrebării de la început au fost iudaici? Desigur că nu! Doar cinci din opt laureați Nobel maghiari, conform surselor menționate, au fost și evrei.

Foarte interesant, din cei trei rămași mai este și George Andrew Olah, chimist american de origine maghiară, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie re se declară AGNOSTIC. Nu suntem specialiști, dar predispune la meditație, Olah și agnostic.

Marțienii – evrei maghiari

 Deloc nu se sfiesc maghiarii cu excepționalii lor evrei. I-au promovat și au inventat și un termen care li se aplică, marțienii. Există și o carte  Marțienii științei de Istvan Hargittai. Lucrarea istorisește viața captivantă a cinci oameni de știință maghiari celebri – Theodore von Kármán, John von Neumann, Leó Szilárd, Edward Teller și Eugene Wigner – care au avut un impact extraordinar asupra profesiei lor și asupra evenimentelor mondiale din secolul al XX-lea. Alți savanți au spus despre ei prin anii 1930 că  „erau cu adevărat vizitatori de pe Marte”.

Al doilea popor din lume cu sânge evreiesc

Aceleași tip de surse dă publicității o analiză recentă de teste ADN, strânse din mai bine de 100 de țări. Blogul MyHeritage dezvăluie un secret al țării foarte vecine pe care îl bănuiam de mult, care arată că maghiarii sunt al doilea popor din lume în privința numărului de persoane cu rădăcini evreiești.

Cred că acesta este un mare avantaj național prin calitatea indivizilor adusi în interiorul neamului, dacă ar fi doar să mai trecem în revistă alte câteva personalități.

Creatorul sionismului. Theodor Herzl, ziarist și dramaturg evreu din Ungaria, trăit în Austria, inițiatorul luptei pentru autodeterminare al evreilor. A inventat termenul de ”sionism politic” și a fondat Organizația Sionistă pentru renașterea statală a evreilor în Pământul Făgăduinței.

Joseph Pulitzer, unul din cei mai faimoși maghiaro, evrei  -americani (1847 – 1911, născut Politzer József, al cărui nume îl poartă Premiul Pulitzer.

În escaladarea nucleară, Edward Teller (1908 – 2003),  creatorul nefastei ”Bombe cu hidrogen”,

Cinematografia mondială, în special la începuturi, s-a bucurat de contribuția vizionară a unor producători și artiști evrei maghiari (unii transilvăneni, clujeni chiar).

La Hollywood, pe pereții unui studio, unul dintre patronii americani proveniți din Ungaria scria exasperat că ”stupina” rudeniilor nu lucrează eficient a scris cu litere imense: Nu este totul să fii maghiar  Când treceau pe acolo, angajații americani șopteau: Nu, dar ajută foarte mult!

Unde este cea mai mare sinagogă?

Cea mai mare sinagogă din Europa este în Budapesta pe str. Dohany. Ea este a doua în lume după Templul Emanu – El din New York.

De unde au fost exterminați evreii cel mai eficient din Europa?

Această informație nu am prea găsit-o în rețelele internet. Nici nu am prea căutat-o deoarece pare tendențioasă. Ca să folosesc un termen la modă, ”în variante print”  se poate afla că maghiarii si-ar fi  exterminat cel mai eficient evreii?

Maghiarii au recunoscut tragediile produse atunci (împotriva evreilor) și au realizat unul dintre cele mai emoționante monumente din lume. Expoziția papucilor (de bronz) de toate vârstele și din toate păturile sociale pe malul Dunării, în Budapesta, unde au fost multe pogromuri. În România au fost mult mai puține, mult mai puține victime, dar nu prea le-am recunoscut.

Decebal și evreii maghiari

De ce au fost atât de mulți evrei în Ungaria? Potrivit surselor de informare ale Internetului care repetăm, ne copleșesc, (sau si mai precis spus –wiki/History_of_the_Jews_in_Hungary), regele Decebal (pentru unii tineri contemporani  rege al Daciei( 87-106 d.H.) este primul și cel mai mare vinovat al prezenței evreilor pe teritoriul actual al Ungariei. El ”a permis evreilor care l-au ajutat în războiul său împotriva Romei să se stabilească pe teritoriul său.” ( cf. sursei anterior menționate).

Vor fi în măsură istoricii să deslușească o asemenea tărășenie dacică, dar indiferent de verosimilitatea informației, indiferent de ce a făcut Decebal, în secolele XIX și XX existența unui număr atât de mare de evrei maghiari, artiști și savanți înseamnă că în acea etnie și în acea țară s-a prețuit și s-a apreciat școala, educația la un nivel foarte înalt. Ceea ce ar trebui să reținem, să învățăm din Istoria Ungariei, veche și contemporană, care susțin, este prea puțin cunoscută la noi. Ar fi productiv, poate excepțional.

Sigur, este important și că în România s-au ridicat monumente și însemne în memoria victimelor românești pentru atrocitățile făcute de maghiari în 1940. Invităm să vedeți intrarea lui Horthy la Cluj în 1940!

Singurul lucru care nu poate fi luat este școala

Vorba cuiva, noi am ridicat monumente, tablouri, am vopsit bănci în parcuri, ei ne-au luat patrimoniul, retrocedat de mai multe ori, ne-au cumpărat în neștire teritorii și clădiri. Neștire – adică fără știre, fără să ne dăm seama și imens? Atenție, achiziționarea imobiliarelor este un procedeu folosit cu mare succes în relația Israel- palestinieni. Cât despre antisemitism ridiculizat atât de inspirat de Petre Țuțea ar fi greu de adăugat ceva.

Icoanele dragi la care ne închinăm în biserici reprezintă oameni din neamul ales.

În acel neam există o vorbă ” Copiii pleacă, soția te poate și ea părăsi, sănătatea se degradează, casa se prăbușește, banca se închide, afacerea îți dă faliment, dar singurul lucru pe care nu ți-l poate lua nimeni, este școala, educația din capul tău!”.

Impactul unui număr cât mai mare de oameni foarte bine educați și școliți într-o comunitate nu trebuie explicat.

Parafrazând un proverb românesc ”Cine nu are evrei să își cumpere !”

Sau cel puțin să nu îi vândă …

Adrian Marian

(Adrian Marian este ofițer de poliție, premiant al unor concursuri de cultură generală televizate și campionate de șah. A urmat în perioada antedecembristă studii la Politehnică și Știinte Economice, iar în anii de după Decembrie 1989 a fost jurnalist în presa locală și corespondent al unor publicații centrale. În Poliție a activat în structuri operative, dar a fost și realizatorul mai multor publicații, Politia clujeană, Poliția transilvană, Poliția monitor.  În prezent este la Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan ” Cluj-Napoca și  lector al unei Facultăți de Drept. A fost laureat național în 2007 în competiția ”Polițistul anului”).

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” organizează cursuri gratuite de antreprenoriat social pentru tineri

Publicat

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” organizeazӑ în perioada 9-20 noiembrie 2020 cursul gratuit de antreprenoriat social pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 14 ṣi 20 de ani – „Provoacă viitorul: fii antreprenor!”.

Cursul urmărește dezvoltarea de abilităţi antreprenoriale la tineri încadrați sau nu într-o formă de învăţământ, prin familiarizarea cu domeniul antreprenoriatului, al antreprenoriatului social ṣi al managementului de proiect.

Ce vor învăța tinerii?

În acest sens, tinerii vor învӑṭa cum sӑ iniṭieze ṣi sӑ dezvolte o afacere ṣi sӑ se implice în viaṭa comunitӑṭii.

Finalizarea programului se va face prin elaborarea de către fiecare cursant a unui plan de afaceri individual și prin elaborarea împreună cu alți cursanți a unui proiect de îmbunătăţire a calităţii vieţii comunităţii.

Implementarea proiectelor de îmbunătăţire a calităţii vieţii comunităţii se va putea face în măsura în care contextul pandemic o va permite, în echipӑ sau individual.

Participanṭii vor primi o diplomӑ la încheierea programului de instruire, în urma prezentӑrii proiectelor elaborate.

Organizarea cursului

Cursul se va desfăşura online, în limba română, prin douӑ serii a câte 20 de locuri fiecare, desfășurate zilnic, de luni până vineri, în perioada 9-20 noiembrie 2020, orele 14.00-17.00 – seria I și 9-20 noiembrie a.c., orele 17.00-20.00 – seria a II-a.

Cum te înscrii?

Înscrierile se pot face pânӑ în data de 5 noiembrie 2020, prin completarea formularului urmӑtor: https://tinyurl.com/y56b6ont.

Informaṭii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon 0264-430323 (luni-vineri: 10.00-18.00) sau la adresa de e-mail americancornercluj@gmail.com.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate