Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

ATENȚIE. Restricții de circulație pe Podul Garibaldi pentru șoferi și pietoni

Publicat


podul garibaldi

Circulația pe Podul Garibaldi se închide luni pentru câteva ore, atât pentru mașini cât și pentru pietoni.

Potrivit Primăriei, circulația rutieră și pietonală de închide luni, 15 noiembrie, începând cu ora 21.00, în vederea executării unor lucrări.

Circulația va fi închisă pentru aproximativ 6 ore, până la ora 3.00.

Acestea fac parte din investiția privind revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, care prevede extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului – zona I Lunca Someșului Mic.

Vor avea acces doar mijloacele de transport în comun.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Florin Piersic, în fața unei noi operații riscante. Intervenția de la Institutul Inimii din Cluj a fost făcută în timp record

Publicat

De

Medicii de la Institutul Inimii Cluj, care l-au tratat pe Florin Piersic

Florin Piersic mai are de trecut un hop. Marele actor clujean va fi supus unei noi intervenții chirurgicale, de data aceasta la genunchi, la București, dacă și atunci când medicii vor decide acest lucru. La Cluj, actorul a fost deja supus unei intervenții de îndepărtare a stimulatorului cardiac, la Institutul Inimii, chiar în prima zi de Paști.

Intervenția a fost făcută cu succes de medicii clujeni, iar la cererea familiei, Florin Piersic a fost transferat, marți, în Capitală.

Florin Piersic, în fața unei noi operații riscante. Intervenția de la Institutul Inimii din Cluj a fost făcută în timp record

Florin Piersic a fost transferat marți, cu un avion SMURD, la Institutul Matei Balș din București. Nu a fost vorba de o urgență, acest lucru făcându-se la solicitarea familiei.

El a plecat de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca fiind într-o stare bună, după ce a fost supus unei intervenții de extragere a sondelor de stimulare și îndepărtarea stimulatorului cardiac în prima zi de Paști.

Florin Piersic a ajuns la spital cu septicemie

O parte din medicii care s-au ocupat de marele actor clujean Florin Piersic în timp ce acesta a fost internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca au vorbit miercuri despre problemele cu care s-a confruntat acesta și tratamentul la care a fost supus.

Florin Piersic a fost internat inițial la Spitalul Militar din Cluj-Napoca pe secția de Boli Infecțioase, în 17 aprilie. Actorul avea septicemie, respectiv o infecție generalizată, după ce i s-a infectat proteza de la genunchi.

Problema a fost că a existat de la început riscul ca tratamentul antibiotic să nu dea rezultat din cauza zonelor protetice, două în cazul actorului clujean, respectiv la genunchi și la inimă.

„În acele zone (unde sunt proteze n. red.), germenii bacterieni se colonizează și se sustrag tratamentului antibiotic. Astfel, principiul general spune că ar trebuie extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acționeze împotriva germenilor care determină infecția septicemică”, a precizat prof. dr. Adrian Molnar, director medical la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Practic, ar fi trebuit extrasă proteza pe care actorul o are la genunchi, dar, din nefericire, în același timp s-au infectat si sondele stimulatorului cardiac, care sunt direct în inimă.

Operat de același medic care i-a pus stimulatorul acum 15 ani

După câteva zile s-a luat decizia ca Florin Piersic să fie transferat la Institutul Inimii. Dr. Horia Roșianu este cel care făcut operația.

Acesta a povestit că s-a întors în țară, din vacanță, vineri spre sâmbătă, iar în acea dimineață a avut loc o ședință multidisciplinară. Duminică, 5 mai, a avut loc intervenția chirurgicală necesară pentru a îndepărta focarele septicemice.

„O astfel de intervenție trebuie pregătită cu minuțiozitate. Sondele i le-am implantat eu în urmă cu 15 ani, un timp foarte lung. Iar extragerea sondelor este mult mai dificilă decât introducerea lor și necesită materiale speciale și abilități particulare”, a spus dr. Horia Roșianu.

O echipă de 11 medici a fost formată după ce s-a decis că trebuie îndepărate focarele secundare de infecție. Inclusiv chirurgi cardio-vasculari care au stat în stand-by.

Intervenția a durat în total 45 de minute de la începere și până la punerea pansamentului.

„Timpul efectiv de extragere din inimă a sondelor a fost de aproximativ 3 minute. Procedura se face sub control de raze Roentgen, iar toată iradirea a durat în total 3 minute și 13 secunde, un timp record”, a mai spus dr. Roșianu, care spune că starea actorului Florin Piersic s-a ameliorat după această intervenție.

Actorul a stat 48 de ore la terapie intensvă după intervenția chirurgicală.

Actorul a spus poezii și glume

În total, la Institutul Inimii, Florin Piersic a fost internat 7 zile. Starea lui s-a îmbunătățit. Managerul spitalului, Florin Crișan spune că actorul a fost în spital, ca pe scenă.

„A spus poezii, glume, asta a fost starea lui de spirit”, a declarat aceesta.

O nouă operație cu risc

Florin Piersic a ajuns marți seara la București și a fost internat la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș. Acolo urmează exact același tratament cu antibiotice pe care l-a urmat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Decizia a fost luată de familie pentru că atunci când medicii vor decide, actorul va fi supus unei noi operații, care prevede îndepărtarea protezei de la genunchi. Această intervenția putea fi făcută și la Cluj, dar aceasta a fost decizia lui și a familiei. Și în acest caz, intervenția va fi făcută de medicul care i-a pus proteza.

Medicii clujeni spun că este o nouă operație cu risc, la fel ca cea de la Institutul Inimii, iar situația este una „severă”, avvând în vedere vârsta actorului.

„Maestrul are foarte multe resurse biologice pentru a depăși acest moment dificil și să îl vedem din nou pe scenă”, a mai spus dr. Horia Roșianu.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Atenționare cod GALBEN de viituri și inundații în Cluj

Publicat

inundatii 3

Prefectura Cluj a lansat o atenționare de cod galben hidrologic, valabil în jud. Cluj în intervalul 08.05.2024, ora 12:00 – 09.05.2024, ora 08:00.

„În arealul Someș-Tisa sunt vizate sectoare de cursuri de apă din bazinele hidrografice Someșul Mic, Someș și Crasna.
Atenționarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale.

Atenționare cod GALBEN de viituri și inundații în Cluj

Specialiștii noștri monitorizează cursurile de apă și lucrările hidrotehnice din zonele aflate sun incidența atenționării hidrologice”, scrie pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi bărbați, reținuți pentru trafic de droguri în Cluj. Unul dintre ei a fost prins în flagrant delict

Publicat

De

Doi bărbați au fost reținuți pentru trafic de droguri de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj. Unul dintre ei a fost prins în flagrant delict.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj au reținut două persoane cercetate pentru trafic de droguri.

Cei doi sunt suspectați că, în aprilie și mai, ar fi procurat, deținut, manipulat și comercializat diferite cantități de substanțe psihoactive (2-CMC). Unul dintre ei a fost prins în flagrant delict. Avea asupra sa o cantitate de 500 de grame de droguri.

Prins în flagrant delict

„La data de 7 mai 2024, unul dintre bărbați a fost prins în flagrant delict, în timp ce ar fi deținut și transportat peste 500 de grame de substanță psihoactivă (2-CMC), destinată vânzării.

La data de 8 mai 2024, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea a doi bărbați.

Reținuți pentru 30 de zile

La aceeași dată, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunerea de arestare preventivă a acestora, pentru 30 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor IPJ Cluj –  Poliția Municipiului Turda și ai Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, precum și al jandarmilor din cadrul IJJ Cluj.

Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Peste 6.000 de garaje de tablă, demolate la Cluj. Au fost create 500 de locuri de parcare în plus

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca a înființat aproape 500 de locuri noi de parcare, după demolarea a circa 6.600 de garaje de tablă, în ultimii patru ani.

Primăria Cluj-Napoca a creeat, în ultimii patru ani, aproape 500 de locuri noi de parcare în cartierele orașului prin demolarea a peste 6.600 de garaje.

Peste 7.100 de locuri de parcare

„Pe parcursul ultimilor 4 ani, Primăria municipiului a demarat procesul de desființare a garajelor din cartierele orașului. Începând cu 2019, spațiul public a fost eficientizat, astfel, prin desființarea a 6679 garaje s-au creat 7165 locuri noi de parcări pentru cetățeni”, a transmis municipalitatea clujeană.

Proiectul de demolare a garajelor a fost demarat de Primăria Cluj-Napoca în 2018. Acesta vizează restructurarea și regenerarea urbană în cartierele municipiului pentru creșterea calității vieții cetățenilor prin îmbunătățirea spațiului urban. În locul spațiilor ocupate de garajele de tablă, administrația locală amenajează spații verzi și de odihnă, dar și locuri de parcare suplimentare celor redistribuite proprietarilor de garaje.

Până în prezent, Primăria a demolat garaje din cartierele  Zorilor, Gheorgheni, Grigorescu, Mărăști și Mănăștur. Procesul va continua ți în anii următori.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax