ACTUALITATE
Atenție părinți. Calendarul ÎNSCRIERII în clasa PREGĂTITOARE. Procedura de ȘCOLARIZARE a copiilor de 6 ani
Inspectoratul Școlar Județean Cluj informează părinții asupra modului de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, pentru anul școlar 2022-2023.
Astfel, luni, 28 martie 2022, Inspectoratul Școlar Județean Cluj va afișa circumscripțiile școlare, precum și numărul de clase pregătitoare alocate fiecărei unități de învățământ preuniversitar, potrivit planului de școlarizare propus pentru anul școlar 2022-2023.
Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2022, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare.
Toți copiii ai căror părinți solicită înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată. Prin domiciliu se înțelege inclusiv reședința, precizează reprezentanții IȘJ Cluj.
Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.
Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar va avea loc în perioada 30 martie – 8 aprilie 2022, după cum urmează:
- Pentru copiii care au frecventat grădinița – înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, conform Anexei 1 la O.M.E. nr. 3445/martie 2022.
- Pentru copiii care NU au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate – înregistrarea la CJRAE Cluj a cererilor în vederea evaluării. Evaluarea dezvoltării copiilor se va realiza în fiecare oraș/municipiu, din județul Cluj, conform programului postat pe site-ul I.Ș.J. Cluj, respectiv CJRAE Cluj.
Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, în anul școlar 2022-2023 sau ai celor pentru care nivelul de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.
Calendarul înscrierii în învățământul primar
- 11 aprilie –10 mai 2022_ Completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legal instituiți/reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor;
- 11 – 12 mai 2022_ Procesarea de către Comisia națională de înscriere a cererilor-tip, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție;
Orarul de înscriere în clasa pregătitoare,2022-2023, la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj este următorul: Luni – Joi ( 8:00-18:00); Vineri (8:00-17:00);
Toate dosarele se depun în această perioadă, indiferent dacă părintele optează pentru școala de circumscripție sau pentru altă unitate de învățământ preuniversitar;
Dacă părintele optează pentru o altă unitate de învățământ preuniversitar, decât școala de circumscripție și dorește revenirea la școala de circumscripție, în eventualitatea în care școala pentru care a optat inițial nu dispune de suficiente locuri, obligatoriu părintele/tutorele legal va marca cu X opțiunea „ întoarcerea la școala de circumscripție” din conținutul fișei de înscriere.
- 13 – 25 mai 2022_ Procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/ transmise de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ, decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
- 27 mai 2022_ Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere;
- 31 mai – 7 iunie 2022_ Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
- 8 iunie – 9 iunie 2022_ Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de către părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile;
- 10 iunie 2022_ Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare;
- 1 septembrie – 8 septembrie 2022_ Centralizarea și soluționarea de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj a cererilor părinților/tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la nicio unitate de învățământ preuniversitar.
„Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare este o etapă importantă în viața familiilor, de aceea recomand părinților să consulte site-urile școlilor și să se informeze din materialele de promovare cu privire la oferta educațională și la facilitățile oferite de către unitățile de învățământ, astfel încât să aleagă, informați, unitatea de învățământ la care își vor înscrie copiii.
În foarte multe situații, școlile de cartier, din proximitatea locuinței, oferă condiții mult mai bune, în ceea ce privește infrastructura școlară, astfel încât nu se justifică eforturile pe care le fac de a găsi soluții pentru a înscrie copiii în școlile din zona centrală a orașului, aglomerând unitățile de învățământ și programul copiilor”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
Toate informațiile cu privire la calendarul și la etapele înscrierii în învățământul primar, an școlar 2022-2023, pot fi consultate pe site-ul unităților de învățământ preuniversitar și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
TEL VERDE IȘJ CLASA PREGĂTITOARE: 0800816264, disponibil de luni până joi, în intervalul orar 9:00-16:00 și vineri, între orele 9:00-14:00.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Infractorii cibernetici sunt din ce în ce mai inventivi. O nouă metodă de înșelăciune pune în pericol românii care primesc apeluri telefonice de la persoane ce pretind că sunt reprezentanți ai bursei. Escrocii contactează victimele cu promisiunea unor dividende false, încercând astfel să obțină acces la datele lor personale.
DNSC avertizează că este vorba de o serie de tentative de fraudă în care infractorii se folosesc de vishing (apeluri telefonice de phishing) pentru a convinge utilizatorii români să partajeze date cu caracter sensibil, în special date bancare.
Alertă DNSC: Infractori care se dau reprezentanți ai bursei sună pentru a oferi DIVIDENDE
„Atacatorii apelează victima, pretinzând că sunt din partea SIF Muntenia sau BVB, și folosesc drept pretext al apelului presupuse acțiuni vechi pe care victima le-ar deține din perioada cuponiadei din anii ’90, dar despre care a uitat. Atacatorii susțin că aceste acțiuni s-au apreciat foarte mult ca valoare, însă pentru a le vinde și a încasa sumele respective, victima trebuie să urmeze un proces la îndrumarea atacatorului. Bineînțeles, în realitate nu există aceste acțiuni, iar atacatorii cer victimei să instaleze pe dispozitiv anumite aplicații, care de fapt le oferă infractorilor acces de la distanță (ex: ANYDESK) pentru a prelua controlul dispozitivului”, arată specialiștii DNSC.
Conform acestora, atacatorii accesează apoi datele utilizatorilor, în special date de autentificare la aplicații de banking, respectiv date de card, iar mai apoi extrag sume importante de bani din conturile victimelor.
Mai departe, în alte cazuri atacatorii s-au folosit de accesul la dispozitiv pentru a propaga tentativa de fraudă și către contactele victimei, în speranța că vor avea succes și în alte cazuri.
Tazz, una dintre cele mai importante platforme de livrare rapidă din România, a lansat Topul Tadaaazz. Potrivit datelor, produsul preferat de români în 2024 este burgerul, cu peste 3 milioane de comenzi. Cel mai comandat preparat în Cluj-Napoca a fost pizza, cu peste 48.000 de produse vândute. În plus, Cluj-Napoca este pe locul al treilea în topul orașelor cu cele mai multe comenzi în aplicație, după București și Timișoara.
· Topul restaurantelor cu cele mai multe comenzi, din Cluj-Napoca: Big Belly, Grande, Express Chef, Poco Loco, Samsara.
· Clujenii conduc și anul acesta detașat la numărul de comenzi de grup, cu peste 22.400.
STUDIU Tazz: Cel mai comandat preparat în Cluj-Napoca în 2024 a fost PIZZA, peste 48.000
Topul Tadazz este o analiză anuală, pe baza informațiilor colectate din aplicația Tazz, care include atât cele mai comandate produse și categorii, cât și restaurantele cele mai căutate sau evoluția tendințelor de consum la nivel național și în principalele orașe.
Topul preferințelor Tadaaazz 2024
Clasamentul preparatelor preferate de români, la nivel național, este completat de shaorma, cu mai mult de 2,8 milioane de produse comandate, și pizza, cu peste 2,7 milioane de produse vândute.
Din punct de vedere al preferințelor pentru un anumit specific gastronomic, clujenii au apreciat cel mai mult bucătăria americană, urmată de cea mediteraneeană, românească, asiatică și orientală.
În 2024, valoarea comenzii medii s-a ridicat la 91 de lei.
În Cluj-Napoca, restaurantele care conduc topul comenzilor sunt: Big Belly, Grande, Express Chef, Poco Loco și Samsara.
Apa rămâne cel mai comandat produs de la supermarket
În ceea ce privește topul anual al produselor comandate de pe Tazz din categoria supermarket, apa plată conduce clasamentul, cu aproape 850.000 de produse livrate, urmată de băuturile răcoritoare carbogazoase și de lapte.
Tendințe și evoluții
La nivel de tendințe, meniul zilei reprezintă una dintre cele mai căutate opțiuni pentru masa de prânz, fiind produsul cu cea mai mare recurență în rândul clienților.
La capitolul deserturi, plăcinta cu vișine este favorita clujenilor, urmată de mini papanași cu smântână și afine, plăcintă cu zmeură și piersici, clătite cu ciocolată și mini papanași cu ciocolată.
Ziua cu cele mai multe comenzi în aplicație rămâne vinerea, la fel ca în 2023, cu aproape 17% dintre opțiunile plasate săptâmânal. În Cluj-Napoca, cele mai multe comenzi sunt plasate în jurul prânzului (ora 12:00).
Comenzile de grup rămân populare și în 2024, iar cea mai valoroasă s-a ridicat la 3.225 de lei și a fost plasată în București de către 45 de persoane. Clujenii conduc și anul acesta detașat la numărul de comenzi de grup, cu peste 22.400. Comenzile de grup reprezintă una dintre cele mai eficiente metode prin care se pot organiza mesele, în special la locul de muncă sau cu prietenii. Un avantaj important este că fiecare membru al grupului poate comanda ceea ce își dorește și poate plăti separat.
Clujenii, în topul celor mai activi clienți la orele târzii
În topul orașelor cu cele mai multe comenzi între orele 22:00 și 2:00, Cluj-Napoca ocupă locul al treilea. Cele mai multe pofte la ore târzii s-au îndreptat, în Cluj-Napoca, spre burgerii de la McDonalds.
2024, în cifre și curiozități
Printre detaliile interesante și recordurile anului se numără:
· Un bucureștean a cumpărat 130 de mici, în cadrul unei singure comenzi;
· Un total de aproape 560.000 de role de hârtie igienică au fost comandate de-a lungul anului;
· O timișoreancă a comandat nu mai puțin de 293 de ciorbe;
· Un clujean a doborât recordul comenzilor de cafele, cu 392 de produse cumpărate;
· Circa 5.500 de prezervative au fost comandate din sex-shop-uri.
La mai bine de o lună de la darea în urmărire, țeparul Traian Onuc rămâne de negăsit. IPJ Cluj a confirmat că bărbatul condamnat pentru înșelăciune este căutat de către polițiștii clujeni.
Miercuri, 4 decembrie, s-a împlinit o lună de la emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Traian Onuc de către Curtea de Apel Cluj, acesta fiind acuzat de înșelăciune în formă continuată. Deși poliția l-a dat în urmărire pentru a-și ispăși pedeapsa, Onuc se sustrage în continuare autorităților și nu a fost localizat.
Condamnat în două dosare de înșelăciune
Onuc a fost deja condamnat în două dosare de înșelăciune, dintre care unul cu pedeapsă cu suspendare, rămas definitiv. În cel de-al doilea caz, a primit o pedeapsă cu executare, însă decizia nu este încă definitivă.
În plus, un alt proces în care Onuc este acuzat de înșelăciune, implicând zeci de păgubiți, se află pe rolul Tribunalului Cluj. Deschis în 2019, acest dosar a ajuns deja la 89 de termene, iar următoarea înfățișare este programată pentru 13 decembrie.
Reprezentanții Poliției Cluj au confirmat pentru Cluj24 că, la o lună de la darea sa în urmărire, Onuc rămâne de negăsit.
EDUCATIE
Manifestație STUDENȚEASCĂ la Cluj pentru menținerea României pe drumul european și euroatlantic
Joi, 05.12.2024, începând cu ora 19:30, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) adună liderii studenților din toată țara, și anume din centrele universitare Cluj-Napoca, București, Timișoara, Iași, Baia Mare, Galați, Constanța, Brașov, Alba Iulia, Bistrița, Oradea, Petroșani, Sibiu, Suceava, pentru a organiza o manifestație în Cluj-Napoca în fața rectoratului Universității „Babeș-Bolyai” (Strada Mihail Kogălniceanu nr. 1) cu scopul de a trage un semnal de alarmă cu privire la importanța menținerii României pe drumul european și euroatlantic.
„În cadrul manifestației va fi proiectat documentarul „30 de ani de democrație”, realizat de Redacția Recorder, pentru a observa parcursul României și eforturile depuse pentru a construi o democrație bazată pe valori europene.
Manifestație STUDENȚEASCĂ la Cluj pentru menținerea României pe drumul european și euroatlantic
Valorile democratice și euroatlantice, promovarea drepturilor fundamentale ale omului și a statului de drept, apărarea adevărului științific, precum și combaterea dezinformării au reprezentat de-a lungul timpului principii în baza cărora Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și-a desfășurat activitatea în calitate de reprezentant legitim al studenților.
Peisajul politic din ultimele săptămâni și amenințările evidente asupra parcursului euroatlantic al României ne fac să înțelegem mai bine ca niciodată cât de necesar este ca votul de încredere pe care îl exprimăm în timpul exercițiului democratic să fie unul informat atât din perspectiva valorilor candidatului pe care îl susținem, cât și din prisma evoluției democrației și securității statului român.
„Invităm orice cetățean să ni se alăture”
Considerăm că doar prin informare și înțelegerea demersurilor statului român din ultimii 35 de ani pentru crearea și consolidarea unei democrații funcționale putem lupta împotriva discursurilor extremiste și a amenințărilor aduse siguranței, libertăților și drepturilor cetățenilor.
Invităm orice cetățean să ni se alăture, să vizionăm și să ne informăm împreună despre tranziția României către un stat democratic, incluziv, prosper și orientat spre valori europene și despre eforturile depuse de cei dinaintea noastră pentru a ne aduce și menține pe calea europeană.
Deoarece mai sunt doar 4 zile până la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, este esențial să ne asigurăm că voturile noastre sunt informate și bazate pe valorile democrației, precum libertatea, egalitatea și respectarea drepturilor omului.
Amintim faptul că, așa cum am menționat în cadrul comunicatelor anterioare, ANOSR susține ferm parcursul euroatlantic al României în baza valorilor esențiale ale unei democrații funcționale. Poziționarea și demersurile federației au fost susținute inclusiv la nivel european de către Organizația Europeană a Studenților (ESU), printr-o declarație comună (ce poate fi parcursă accesând următorul link) distribuită și susținută public de studenți din Croația, Irlanda, Cehia, Polonia, Franța, Islanda, Ungaria, Italia și Germania”, se arată în comunicatul ANOSR.