Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Asociația VeDem Just a judecătorului clujean Cristi Danileț vrea „toleranță zero” la fraudele academice

Publicat


Membrii asociației de tineri juriști și cadre didactice „Voci pentru Democrație și Justiție” (VeDem Just)sunt revoltați de situația fără precedent din cadrul Facultății de Drept a Universității București unde 45 de studenți au fost exmatriculați pentru că au fost surprinși că au copiat la un examen online.

Șmecheria, trișarea și corupția nu au ce căuta în nicio facultate, cu atât mai mult la Drept.

”Este inacceptabil ca studenții la Drept să trișeze la examene. Încă de pe băncile facultății, studenții la drept trebuie să dea dovadă de integritate.

Orice conduite anterioare neconforme cu legalitatea trebuie abandonate de cei care au pretenția că vor deveni oameni ai legii. Este uimitor că studenții la Drept nu cunosc prevederile Regulamentului de desfășurare a activităților din cadrul facultății.

Este regretabilă lipsa de reacție a structurilor asociative: tăcerea asurzitoare a Asociației Studenților la Drept și a ELSA relevă o toleranță, dacă nu chiar o complicitate morală pentru astfel de comportamente repugnate de societate”, arată asociația.

Fenomen național

VeDem Just subliniază că cele întâmplate în aceste zile este doar o mică parte dintr-un fenomen național care durează de prea mult timp în România și care, din păcate, nu a ocolit facultățile de Drept.

Cu mențiunea că nu putem generaliza, arătăm că la nivelul unor facultăți, a unor profesori și a unor studenți, se întâlnesc următoarele situații care nu mai pot fi ignorate:

Persoane dovedite ca plagiatori ocupă funcția de rector;

Profesori plagiatori sunt conducători de doctorat și pregătesc generații de doctoranzi plagiatori;

Familii întregi predau la aceeași facultate, scriu cărți împreună și își lasă moștenire locurile de la catedră;

Profesori care fac politica partidului la cursurile lor sau care își exprimă frustrările personale față de magistrați;

Profesori condamnați pentru fapte de corupție care predau la Drept;

Persoane care, când e vorba de interpretarea legii, susțin ceva la curs în calitate de profesori și  altceva în instanță ca avocați/magistrați;

Profesori care tolerează copiatul la examene din partea studenților, profesori care primesc mită de la studenți sau favoruri sexuale;

Profesori avocați care deschid bloguri sau conturi pe rețelele de socializare sub anonimat și insultă sau calomniază magistrați;

Profesori care desconsideră studenții, persiflându-i și ironizându-i public și care pun note în mod arbitrar;

Profesori care condiționează intrarea în examene de achiziționarea de către studenți a cursului propriu;

Profesori care predau cursul citind cuvânt cu cuvânt de pe notițele scrise;

Profesori care nu vin la cursuri și își trimit asistenții să le susțină în locul lor;

Studenți care nu frecventează cursurile și care sunt văzuți doar la examene;

Studenți care copiază  sau trimit alte persoane în locul lor la examene, care cumpără lucrări de licență de pe internet;

Afaceri care se fac în campusurile universitare și pe net cu echipamente digitale de copiat;

Studenți care își umplu CV-urile cu activități nereale în tot felul de organizații și programe, doar pentru a puncta la capitolul „voluntariat”;

Probleme mari de cunoaștere a limbii române și a istoriei recente, mai ales la studenții de la Drept;

Lipsa empatiei și grave carențe de logică argumentativă la studenți;

Asociații studențești interesate doar de festivisme și sindicalisme.

Efectele, uriașe

Efectele acestui fenomen sunt uriașe: analfabetismul funcțional atinge cota alarmantă de aproape 45% dintre cei care au absolvit studiile liceale; o parte dintre absolvenții facultăților au diplome fără acoperire în cunoștințe, iar obținerea de către unii a titlurilor universitare este doar o rutină; profesorii incompetenți pregătesc studenți incompetenți; profesorii lipsiți de integritate vor transmite aceleași non-valori elevilor și studenților pregătiți; scade încrederea în lege și justiție.

 Furtul, o normalitate

S-a ajuns atât de departe încât unii dintre cei care au copiat la Drept au ajuns să fraudeze concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii.

În mod revoltător, magistrați condamnați pentru corupție au fost primiți în avocatură. Furtul tinde să fie privit ca o normalitate în societatea românească. Nu ne miră că persoane condamnate penal au ajuns să conducă consilii locale sau județe, ori să ocupe loc în Parlament.

Merge și așa

Cauzele care au produs perpetuarea acestui fenomen sunt diverse. Pe de o parte, este vorba de mentalitatea poporului român exprimată în „Legea e făcută ca să fie încălcată”, „Toată lumea face asta!”, „Merge și-așa!”.

Pe de altă parte, este vorba de transformarea facultăților într-o organizație cu scop de business și de acreditarea unor facultăți care nu îndeplinesc standardele de competență și integritate. Să nu uităm de profesorii care copiază la titularizare în învățământul preuniversitar.

În fine, este vorba de toleranța comportamentelor ilicite în facultăți și conivența dintre unii studenți și unii profesori.

Ce propune VeDem Just

Pentru estomparea acestui fenomen, VeDem Just propune unele măsuri, pe care le supune dezbaterii din partea societății  civile și solicită facultăților să le aibă în vedere:

renunțarea la testele-grilă, care încurajează învățarea mecanică și favorizează copiatul;

extinderea examenelor orale la facultățile socio-umane; de exemplu, prin examinare orală la Drept se dezvoltă și se punctează abilitățile de comunicare și persuasiune, cunoașterea limbii române, gândirea critică; studentul la Drept trebuie să cunoască la modul general la ce se referă o lege, unde o găsește și cum se interpretează, nicidecum nu trebuie să memoreze legea sau manualul;

adaptarea programei de învățământ la însușirea unor cunoștințe esențiale și cu aplicabilitate practică;

includerea noilor tehnologii în metodele de predare;

reducerea numărului de locuri cu taxă la facultățile de stat;

introducerea unui concurs autentic de admitere la facultate;

modificarea Regulamentelor universitare astfel încât perioada de interzicere a reînmatriculării celor excluși pentru fraudă dovedită să fie de minim 10 ani;

interdicția pe viață a celui exmatriculat pentru fraudă la facultatea de Drept sau care a fost prins fraudând la INM sau INPPA în a mai susține admiterea la aceste două instituții;

înființarea unui cazier academic, în care să fie evidențiate faptele de indisciplină ale studenților și situațiile de fraudă, cu acces din partea instituțiilor și organizațiilor juridice unde admiterea se dă pe bază de concurs;

publicarea declarațiilor de avere ale profesorilor;

inițierea unui dialog între reprezentanții studenților și a profesorilor pentru comunicarea și soluționarea nemulțumirilor reciproce.

Este un moment de maximă responsabilitate pentru mediul academic. Iar facultățile de Drept pot da startul la o reformă morală de care universitățile au maximă nevoie. VeDem Just încurajează profesorii și studenții corecți să își asume rolul de „vârf de lance” în această luptă pentru integritate și legalitate.

Documentul VeDem Just este semnat de Cristi Danileț, membru fondator, Oana Negru, președinte, și Lucian Checheriță, vicepreședinte.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Încep lucrările pe încă un lot al căii ferate Cluj-Oradea. A fost emisă autorizația de construire

Publicat

De

Pot începe lucrările pe lotul 4 Aleșd – Frontieră Ungaria al liniei de tren Cluj-Napoca – Oradea. Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire, scrie Economedia.

Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pentru modernizarea lotului 4 Aleșd – Frontieră Ungaria, unul dintre cele mai dificile tronsoane de pe magistrala M 300 Cluj – Oradea. Durata de execuție a lucrărilor este de 36 luni.

Autorizația de construire este emisă pentru lucrări de 1,96 miliarde lei, potrivit sursei citate. Contractul pentru lotul 4 Aleșd – Frontieră Ungaria este finanțat din PNRR, iar lungimea lotului este de 47 de kilometri. Lucrările vor fi realizate de constructorul italian WeBuild.

Contract împărțit pe patru loturi

Lucrările pe tronsonul de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră Ungaria sunt împărțite pe patru loturi, după cum urmează:

– Lotul 1: Cluj Napoca – Aghireșu (30,41 km);

– Lotul 2: Aghireșu – Poieni (36,53 km);

– Lotul 3: Poieni – Aleșd (52,74 km);

– Lotul 4: Aleșd – Frontieră Ungaria (46,74 km).

Lucrările pe linia Cluj-Oradea au început în ianuarie

La finalul lunii februarie, Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire parțială pentru lotul 3 Poieni – Aleșd al Magistralei CFR Cluj-Oradea, însă doar pe 15 din cei 53 de kilometri.

Pe lotul 2 Aghireș – Poieni lucrează Asocierea Alstom – Arcada cu autorizație completă, iar în ianuarie 2024, Ministerul a emis Autorizația de Construire și pentru Lotul 1 Cluj – Aghireș (fără pasajul Tăietura Turcului).

Cele patru contracte pentru modernizarea/electrificarea magistralei M 300 Cluj – Oradea au fost scoase la licitație pe 1 ianuarie 2022, iar finanțarea prin PNRR este de 1,3 miliarde euro.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Frumoasa fiică a unui lider PSD Cluj, Miss Tourism World 2024 România

Publicat

Ioana Oleleu, fiica politicianului PSD Cluj Ioan Oleleu, a fost desemnată Miss Tourism World 2024 România. Va reprezenta țara noastră la competiția găzduită în China.

Ioana Oleleu va reprezenta țara noastră în competiția internațională de frumusețe Miss Tourism World 2024. Tânăra este studentă în anul I la Facultatea de Psihologie și Stiințe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Într-un interviu din 2022, Ioana arăta că face parte din lumea modell-ingului de la vârsta de 14 ani, dar a practicat și fotbalul pentru mai mulți ani. De asemenea, mai arăta ea, are zeci de mii de urmăritori pe contul său de TikTok.

Ioana este fiica lui Ioan Oleleu. politician PSD Cluj și vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Originar din comuna Beliș, județul Cluj, Ioan Oleleu a fost consilier județean și vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj în perioada 2012-2016 (USL) și secretar executiv al PSD Cluj. Ioan Oleleu a ocupat de asemenea funcția de director al DSVSA Cluj.

Concursul internațional Miss Tourism World 2024 se va desfășura în lunile august și septembrie 2024 în China. Anul trecut, câștigătoare a fost desemnată reprezentanta Cehiei. Competiția aduce împreună reprezentante de pe tot globul. Câștigătoarea competiției va deveni ambasadoare a Turismului din țara reprezentată și va putea contribui la promovarea turismului în țara de origine.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj – Dinamo. „Șepcile roșii” au nevoie de victorie pentru a rămâne în lupta pentru primele două locuri din play-out.

Publicat

Echipele „U” Cluj și Dinamo București se vor întâlni, sâmbătă, de la ora 20:00 pe Cluj Arena unde vor disputa a opta partidă din play-out. „Șepcile roșii” trebuie să obțină o victorie pentru a avea șansa să revină pe primele locuri din play-out la finalul etapei.

FC Universitatea Cluj vine după o înfrângere suferită în deplasare împotriva echipei U Craiova 1948. Oaspeții au început prima parte a partidei în forță și au deschis scorul în minutul 16 prin Robert Silaghi, dar egalarea a venit până la pauză urmând ca în minutul 55, oltenii să preia conducerea, dar ardelenii au păstrat șansele egalând în minutul 74 prin Federico Anselmo, dar nu a fost suficient pentru că două minute mai târziu Blănuță a marcat si a stabilit scorul final 3-2 în favoarea gazdelor.

Dinamo București are nevoie disperată de victorie pe terenul clujenilor, câinii roșii se află la subsolul clasamentului si dacă sunt învinși sâmbătă vor fi cu un picior in liga a II-a.

Echipa bucureșteană a disputat ultima partidă din play-out pe teren propriu împotriva echipei FC Voluntari și a reușit să deschidă scorul în minutul 35, dar două minute mai târziu a fost egalată și partida s-a încheiat cu scorul de 1-1, dar Dinamo are în continuare șanse să evite retrogradarea, dar trebuie să câstige ultimele două partide rămase.

„U” Cluj poate obține a doua victorie din acest sezon împotriva lui Dinamo București

Prima dată când cele două echipe s-au întâlnit în acest sezon a fost la 5 august 2023 pe Stadionul Gaz Metan din Mediaș, acolo unde „șepcile roșii” au obținut acasă doar cu un punct după ce partida s-a încheiat cu scorul de 1-1.

Scorul a fost deschis de către oaspeți prin Denis Politic, ca mai apoi atacantul clujenilor, Daniel Popa să stabilească egalitatea în minutul 51 și acesta a fost deznodământul partidei. Returul dintre cele două echipe s-a desfășurat la 11 decembrie pe Stadionul Arcul de Triumf din București, iar echipa victorioasă a fost U Cluj care s-a impus cu 1-0 golul fiind marcat de Dan Nistor.

După șapte partide desfășurate în play-out, ‘U’ Cluj se află pe a patra poziție în play-out cu 29 de puncte, în timp ce Dinamo București se află pe penultimul loc în clasament cu doar 21 de puncte și riscă retrogradarea în liga secundă a României.

„Trebuie să câștigăm pentru a fi în primele nouă clasate”

Tehnicianul „șepcilor roșii”, Ioan Ovidiu Sabău a declarat într-o conferință premergătoare partidei cu Dinamo București că echipa nu a arătat în ultimele jocuri așa cum ar fi trebuit, dar este mândru de jucătorii săi și de ceea ce au reușit să realizeze în acest sezon.

„Îmi pare rău că Dinamo a ajuns în situația asta, nu aș fi vrut, dar noi trebuie să fim profesioniști și să arătăm ca o echipă care știe să lupte pentru interesele ei, să nu dezamăgească, să fiu eu foarte inspirat în alegeri și să putem câștiga ultimul joc de acasă” a declarat de asemenea Neluțu Sabău.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Poliția Locală Cluj-Napoca ajută o familie de rățuște să ajungă în Canalul Morii

Publicat

O familie de rățuște a fost escortată de un polițist local prin centrul orașului Cluj-Napoca, vineri dimineață. 

Un polițist local s-a remarcat în dimineața zilei de vineri, 3 mai. Agentul Ionuț Mazăre a ajutat o rață și bobocii acesteia să ajungă la Canalul Morii, după ce acestea „s-au rătăcit” în centrul Clujului.

Agentul de poliție a însoțit grupul de rațe de pe strada Mihai Eminescu până pe strada Iuliul Hosu. Odată ajuns aici, polițistul a ajutat bobocii să nu se piardă de mama lor și i-a coborât, rând pe rând, pe malul Canalului Morii.

Toți bobocii au ajuns, astfel, teferi și nevătămați, în apă.

Toată întâmplarea a fost surprinsă într-un videoclip postat ulterior pe pagina de TikTok a primarului Emil Boc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax