De toată clujena
Aşa respectă poliţiştii clujeni legea. Parcare în loc interzis
O maşină a IPJ Cluj a fost surprinsă parcată în loc ilegal, în Cluj-Napoca.
Aşa cum se vede în imagine, maşina IPJ Cluj a zăcut vreme îndelungată parcată pe trotuar, sfidător, chiar sub semnul „oprire interzisă” şi avertismentul că maşinile care încalcă regulile sunt ridicate. Adică, poliţiştii, care sunt chemaţi să asigure respectarea legii sunt primii care o încalcă. Iar colegii lor de la poliţia locală, fireşte că n-au reacţionat şi n-au ridicat-o, aşa cum procedează cu restul maşinilor, mai ales a celor din alte judeţe. Maşina parcată neregulamentar a fost surprinsă pe strada Dorobanţilor, lângă tribunal.
Jurământul poliţistului: Aşa să-mi ajute Dumnezeu!
Pe lângă obligaţia, care-i revine oricărui cetăţean, de a respecta legea, poliţiştii depun şi un jurământ prin care se angajează suplimentar în ceea ce priveşte respectarea legii, printr-un jurământ, conform Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului.
„Jurământul de credinţă are următorul conţinut: „Jur să respect Constituţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să aplic în mod corect şi fără părtinire legile ţării, să-mi îndeplinesc cu răspundere şi bună credinţă îndatoririle ce-mi revin potrivit funcţiei şi să păstrez secretul profesional. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!””, jură poliţiştii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
A început BAC-ul. Peste 3.800 de elevi de clasa a XII-a și absolvenți susțin proba orală la Limba română la Cluj
A început examenul de BAC, în premieră, în luna ianuarie. Începând de luni, 27 ianuarie și până vineri, 7 februarie, peste 4.000 de elevi și absolvenți de clasa a XII-a din județul Cluj susțin probele orale.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj, probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale se vor desfășura la nivelul a 63 de unități de învățământ preuniversitar liceal.
A început BAC-ul
Cei 4.027 de candodați înscriși la Cluj vor susține aceste probe în baza unei planificări stabilite la nivelul unităților școlare, potrivit următorului calendar:
- 27 – 29 ianuarie 2025 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) – 3.831 de candidați înscriși;
- 29 – 31 iunie 2025 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă(proba B) – 456 de candidați înscriși;
- 3-5 februarie 2025 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională (proba C) – 3.043 de candidați înscriși;
- 5-7 februarie 2025 – Evaluarea competențelor digitale (proba D) – 3.771 de candidați înscriși;
La nivelul județului Cluj, potrivit datelor înregistrate de IȘJ Cluj, 4.027 de candidați, 3.778 din promoția curentă și 249 din seriile anterioare, sunt așteptați să susțină examenul național de bacalaureat în această sesiune.
Din totalul candidaților, 2.685 sunt de la unități de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca, iar ceilalți, 1.342 de candidați, sunt din celelalte municipii ale județului.
Fiecare candidat e exeaminat de câte 2 profesori
Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, respectiv cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ. În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori sunt selectaţi din alte școli.
Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene, deci nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins.
Rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.
Telefoanele mobile sau alte mijloace electronice, interzise
Probele orale de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.
În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.
Calendarul examenului de bacalaureat 2025
Probele orale de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea 2025, vor continua cu probele scrise, care se vor desfășura în perioada 10-16 iunie 2025, porivit calendarului stabilit de Ministerul Educației și Cercetării.
Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 20 iunie 2025 (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 14:00 – 18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 iunie 2025.
Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.
Un accident rutier a avut loc, luni dimineața, la intrarea în Huedin. Un autotren s-a răsturnat în afara carosabilului. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut la intrare în orașul Huedin, pe DN1 E60. Echipajele noastre au găsit la fața locului un autotren răsturnat în afara părții carosabile.
FOTO. ACCIDENT la Huedin. Autotren RĂSTURNAT în afara carosabilului
Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un bărbat a fost evaluat de către paramedici, fără a necesita transportul la spital. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Profilul votanților lui Lasconi și Georgescu. Nivelul educației și percepția perioadei comuniste, factori determinanți
Alegerile prezidențiale din 2024 au scos la iveală divizări profunde în rândul votanților. Factori precum nivelul de educație, percepțiile asupra schimbărilor economice și politice, opiniile despre perioada comunistă și preferința pentru democrație au modelat cel mai mult intențiile de vot.
Folosind datele dintr-o anchetă IRES realizată la finalul anului trecut, Mircea Comșa de la Doar un grafic să‑ți mai spun a realizat o analiză prin care explorează factorii care au influențat preferințele de vot în turul doi al alegerilor prezidențiale, dacă acesta nu ar fi fost anulat.
„Întrebarea de vot a fost următoarea: Dacă turul al doilea al alegerilor prezidențiale nu ar fi fost anulat, care ar fi fost opțiunea dumneavoastră? Pentru această analiză am grupat răspunsurile în trei categorii: ar fi votat cu Lasconi, ar fi votat cu Georgescu și alt răspuns (nu ar fi votat, vot anulat, nu știu, nu răspund). În grafice am prezentat doar valorile asociate cu votul pentru Lasconi / Georgescu, respectiv diferența dintre aceste valori. (…) Graficul permite compararea simultană a preferințelor de vot în funcție de candidat și o sub-populație, respectiv, la nivelul unui candidat, în funcție de o sub-populație”, explică Mircea Comșa.
Cine sunt susținătorii lui Lasconi și Georgescu?
Rezultatele evidențiază că Georgescu a fost preferat de un electorat mai puțin educat, nostalgic după comunism și nemulțumit de starea actuală a țării, în timp ce Lasconi s-a bucurat de încrederea alegătorilor cu studii superioare, critici față de trecutul comunist și susținători ai democrației.
„Dacă eliminăm celelalte diferențe considerate în analiză, femeile și bărbații au preferințe de vot similare; preferința pentru Lasconi e mai mare în cazul votanților cu studii superioare; preferința pentru Georgescu scade pe măsură ce crește nivelul de educație formală; raportat doar la cei cu studii superioare, 41% ar vota cu Lasconi și 33% cu Georgescu; cei care utilizează TikTok au șanse mai mari să voteze cu Georgescu”, mai explică Mircea Comșa.
Intențiile de vot în funcție de nivelul de educație
Intențiile de vot arată o polarizare interesantă între susținătorii celor doi candidați. Pe de o parte, atât femeile, cât și bărbații și-au exprimat preferințe similare, cu o ușoară predominanță pentru Georgescu (47% dintre femei și 50% dintre bărbați).
Nivelul educației a fost unul dintre cei mai importanți determinanți: Georgescu domină în rândul alegătorilor cu studii elementare și liceale, în timp ce Lasconi atrage alegătorii cu studii superioare.
De asemenea, alegătorii din mediul rural l-au preferat pe Georgescu, însă această asociere este corelată cu nivelul de educație mai scăzut.
„Cu referire la nivelul de educație formală observăm că (1) ponderea voturilor pentru Georgescu scade pe măsură ce crește nivelul de educație, (2) ponderea voturilor pentru Lasconi crește pe măsură ce crește nivelul de educație, (3) dacă ar vota doar cei cu studii elementare, Georgescu ar fi câștigat detașat și (4) dacă ar vota doar cei cu studii superioare, Lasconi ar fi câștigat detașat”, a mai arătat autorului analizei.
Factorii care influențează opțiunile de vot
Analiza a identificat patru mari determinanți ai preferințelor de vot:
- Educația formală: Votanții cu studii superioare au înclinat semnificativ către Lasconi, iar cei cu studii elementare sau liceale l-au preferat pe Georgescu.
- Percepția asupra schimbărilor economice și politice: Cei care consideră că situația din România s-a deteriorat în 2024 față de 2023 l-au susținut predominant pe Georgescu. Lasconi a atras alegătorii care văd progrese sau o stagnare pozitivă.
- Opinia despre perioada comunistă: Georgescu a fost preferat de cei care evaluează perioada comunistă pozitiv. Lasconi a fost susținută de cei care percep perioada comunistă drept negativă.
- Preferința pentru democrație: Alegătorii cu o preferință mare sau foarte mare pentru democrație ar fi votat dominant cu Lasconi. Cei cu o preferință neutră sau scăzută pentru democrație l-au preferat pe Georgescu.
Totodată, „intenția de vot pentru Georgescu crește pe măsură ce scade vârsta, schimbările economice și politice din ultimul an sunt evaluate negativ, perioada comunistă este văzută pozitiv, preferința pentru democrație este mai mică, se dorește ca Statul să stabilească prețurile și salariile și există o încredere mai mare în preoți. Intenția de vot pentru Lasconi crește pe măsură ce perioada comunistă este văzută negativ (deprivare, puține lucruri bune), preferința pentru democrație este mai mare, există o încredere mai mare în profesiile din sistemul public și mai mică în preoți”, mai arată analiza.
Dinamica preferințelor de vot
Autorul analizei atenționează, însă, că rezultatele prezentate trebuie privite cu rezerve, din cauza dimensiunii reduse a eșantionului (964 respondenți) și a potențialelor efecte ale cazurilor particulare asupra estimărilor. Totuși, ele oferă o bază solidă pentru înțelegerea dinamicii preferințelor de vot.
„Toate valorile prezentate în graficele de mai sus trebuie privite cu anumite rezerve. Spun asta pentru că, având în vedere tipul de analize realizate, eșantionul a fost mai degrabă mic (964). Simplu spus, în cazul unora dintre combinațiile de variabile volumul eșantionului a fost mic. În astfel de situații este mai probabil ca eventualele cazuri puternic particulare pe alte dimensiuni să aibă un impact disproporționat asupra estimărilor produse în cazul combinației respective de variabile (caracteristici)”, conchide Comșa.
CULTURA
La mulți ani, Florin Piersic! Îndrăgitul actor, simbol al cinematografiei românești împlinește astăzi 89 de ani
Îndrăgitul actor Florin Piersic, simbol și reper pentru cinematografia românească, împlinește astăzi vârsta de 89 de ani. Contactat de Cluj24, actorul a spus că își sărbătorește ziua de naștere în Bucovina, unde se află la niște prieteni.
Iubit si admirat de generații întregi de români, Florin Piersic a dat dovadă că are abilitatea de a se adapta și reinventa neîncetat, de-a lungul anilor. De la Harap Alb, la Mărgelatu sau Anghel Șaptecai, uriașul artist este, totodată, o figură familiară și plăcută spectatorilor, de la mic la mare.
În cariera sa de peste șase decenii, Florin Piersic a creat roluri inconfundabile, reușind cu măiestrie să se facă remarcat și apreciat atât în dramă, comedie, tragedie sau filme cu caracter istoric.
Scurtă biografie
Născut din părinți originari din Bucovina, Florin Piersic și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 (azi Colegiul Național Emil Racoviță). Ulterior, a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București (astăzi, UNATC), debutul său având loc pe scena Teatrului Național din Capitală cu rolul Richard din „Discipolul…” și cu Alexei din „Tragedia optimistă”.
În cinematografie a avut o activitate prodigioasă, făcându-și debutul cu filmul „Ciulinii Bărăganului” (1957), în rolul lui Tănase. „Neamul Șoimăreștilor”, „De-aș fi… Harap Alb”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Șaptecai”, „Zestrea domniței Ralu”, „Frații Jderi”, „Drumul oaselor”, „Trandafirul galben”, „Misterele Bucureștilor”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze” sunt doar câteva dintre filmele în care talentul lui Florin Piersic a dus la crearea unor personaje care s-au impregnat în mentalul cinefililor.
În 1962, Florin Piersic se căsătorește cu actrița Tatiana Iekel, care i-a dăruit și primul copil, pe Florin Jr. A doua soție a fost tot o actriță, Anna Széles, alături de care a devenit tată pentru a doua oară. În 1985, Anna Széles a cerut și a obținut divorțul și s-a mutat în Ungaria, luându-l cu ea și pe fiul lor, Daniel. În 1993, după o relație de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit cu Anna Török, merceolog, originară, de asemenea, din Cluj.
Decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, iar în 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
În decembrie 2006, Florin Piersic și-a lansat la Cluj-Napoca DVD-ul „Omul cu 100 de chipuri”, cu înregistrări și un interviu, iar trei ani mai târziu a înregistrat discul de autor „Florin Piersic – Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”.
În 26 ianuarie 2011 cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”.
De-a lungul timpului Florin Piersic a primit titlul de „cetățean de onoare” al mai multor orașe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București, Galați și Iași.
Un an tumultous pentru marele actor
Actorul Florin Piersic a avut un an dificil din punct de vedere al sănătății, dar a reușit să treacă peste momentele grele. O operație la genunchi a început seria unor intervenții chirurgicale complexe la care a fost supus, în cursul anului trecut, marele actor.
El a fost operat la genunchi la Spitalul Militar Cluj-Napoca, ulterior fiind transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru a fi supravegheat de medici, având un stimulator cardiac.
Actorul a fost operat după ce i s-a făcut rău la finalul unui spectacol, iar medicii au constatat că avea o infecţie la un genunchi, infecţie care s-a extins ulterior și la inimă.
Ulterior, Florin Piersic a fost transferat de la Cluj-Napoca la Bucureşti, unde a fost inițial internat la Institutul „Matei Balş” și apoi la Spitalul Foișor. Totodată, de-a lungul anului 2024, actorul a fost internat în mai multe centre de recuperare din țară și de peste hotare.