Connect with us

ACTUALITATE

AROBS Transilvania a realizat cea mai mare tranzacție din istoria companiei prin achiziționarea Enea Software

Publicat


voicu oprean

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, anunță semnarea unui contract privind preluarea companiei Enea Software Development Software Services (Enea Services Romania SRL), filială deținută în întregime de Enea Software AB, a cărei companie-mamă Enea AB este listată pe Nasdaq Stockholm.

Prin această tranzacție, cea mai mare din istoria companiei, AROBS își va întări divizia Software Services prin integrarea în cadrul grupului a unui număr de aproximativ 160 de angajați și își va consolida și mai mult prezența pe teritoriul României și în SUA, extinzându-și în același timp portofoliul de clienți de pe piața europeană și cea americană.

Planurile noastre de expansiune trebuie să continue și în acest an, în linie cu ceea ce am anunțat la momentul listării noastre pe piața AeRO a Bursei de Valori București. Continuăm pe calea consolidării expertizei în dezvoltarea de software, în special în tehnologiile embedded și soluțiile enterprise, dar urmărim și extinderea pe piețele noastre cheie prin efectuarea de tranzacții de M&A.

Îi asigurăm pe investitorii noștri că avem în vedere companii excepționale cu o creștere constantă, o echipă de management de succes și care au sinergii cu obiectivele și cultura noastră. Enea Software Development Services se încadrează perfect cu viziunea noastră și le urăm bun-venit noilor colegi în familia mai mare a AROBS. Suntem siguri că vom continua să aducem plus-valoare clienților noștri, împreună. Ne asumăm să oferim un nivel excepțional de expertiză și servicii pentru toți clienții Enea Software Development Services și dorim să valorificăm sinergiile dintre cele două companii,” a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

Valoarea tranzacției se ridică la 17,9 milioane de euro și cuprinde achiziționarea Enea Services Romania SRL și întreaga divizie de dezvoltare software a Enea AB împreună cu operațiunile din SUA (contractorii locali și contractele clienților). Pentru realizarea tranzacției, AROBS va utiliza o parte din capitalul atras de la investitorii BVB în timpul plasamentului privat pentru acțiunile sale, care a avut loc în luna octombrie 2021, precum și finanțare bancară.

În cadrul AROBS am găsit locul ideal pentru divizia de servicii de dezvoltare software a Enea. Linia de business cedată va putea valorifica serviciile furnizate de AROBS la nivel internațional prin oferirea de valoare adăugată clienților din domenii multiple. De asemenea, AROBS va deveni un furnizor de servicii software valoros pentru Enea. Odată cu această cedare a afacerii, Enea se va concentra pe intensificarea activității ca specialist în produse software pentru sectorul de telecomunicații și securitate cibernetică, unde observăm oportunități de provocare a concurenților consacrați și de majorare a cotei noastre de piață,” a declarat Jan Häglund, Președinte și CEO al Enea AB.

Cu o cifră de afaceri totală de aproximativ 12 milioane de euro în 2021, Enea Software Development Services oferă un mix de competențe cu servicii complete, inclusiv proiectare și arhitectură software, dezvoltare, portare, integrare, validare și asigurare a calității, cu expertiză în sisteme embedded – software și hardware, dar și în cercetare și dezvoltare externalizate, în domenii diverse, precum medical, maritim și dispozitive embedded. Compania a sprijinit clienții să construiască soluții care au fost utilizate în peste 20 de țări de pe patru continente – Europa, America de Nord, Asia și Africa.

Aceasta este cea de-a doua tranzacție realizată de AROBS de la anunțul de listare pe Bursa de Valori București, după achiziționarea Berg Software Timișoara la finalul anului 2021 și cea de-a șasea din ultimii patru ani.

AROBS continuă să implementeze planul de extindere atât la nivel național, cât și internațional, în vederea accelerării creșterii și consolidării poziției pe piețele în care este prezentă. Începând cu anul 2018, AROBS a achiziționat alte două companii care completează divizia Software Services: CoSo în Olanda și Belgia, precum și Berg Software România. Alte patru companii s-au alăturat Grupului ca parte a liniilor de business de produse software: SAS Grup, SoftManager și UCMS, din România, și Skyshield din Ungaria.

Din partea AROBS, tranzacția a fost facilitată de casa de avocatură Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu (RTPR) și TS Partners ESPAND, în timp ce Enea AB a fost asistată de Invescom Corporate Finance ca și M&A advisor, și de Popovici Nitu Stoica & Asociații în aspectele juridice.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Măcel pe Valea Oltului. 3morţi şi doi răniţi în accident cu 3 autoturisme

Publicat

De

accident valea oltului

O a treia persoană a decedat în urma accidentului produs, duminică seară, pe DN1, la Hula Bradului, alte două fiind în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiul Sibiu, potrivit Poliţiei şi Serviciului de Ambulanţă.

‘În această seară, în jurul orei 20,45, pe DN 1, km. 293 +500m, Hula Bradului, s-a produs un grav accident de circulaţie soldat cu decesul a 3 persoane şi rănirea gravă a altor 2. În accident au fost implicate 3 autoturisme, în prezent desfăşurându-se cercetări în vederea stabilirii cauzei care a dus la producerea evenimentului. Momentan, traficul se desfăşoară alternativ’, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, Elena Welter.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă, Genu Scridon, a declarat că a treia victimă a decedat la spitalul din Sibiu.

‘Din păcate şi a treia victimă transportată (cea în curs de resuscitare) a fost declarată decedată la UPU’, a transmis Genu Scridon.

Ambulanţa a transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe o femeie de 20 de ani în stop cardiorespirator şi un bărbat de 62 de ani cu un traumatism cranio-facial.

A şasea persoană implicată în accident a refuzat transportul la spital. AGERPRES

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul este un PERFORMER al regiunii

Publicat

salarii bani lei teancuri

Moneda națională a avut o evoluție stabilă în cele două zile ale minivacanței prilejuite de Ziua Națională, așa cum o arată și mediile stabilite de Banca Centrală Europeană, care au fost calculate miercuri la 4,9245 lei, respectiv la 4,9303 lei, joi.

Cotațiile din piețele externe au fluctuat în cele două zile între 4,912 și 4,938 lei, iar tranzacțiile locale de vineri s-au realizat în culoarul 4,924 – 4,932 lei, astfel că BNR a stabilit un curs al euro de 4,9297 lei față de 4,9184 lei, în ultima ședință din noiembrie.

Alături de coroana cehă, leul este unul dintre performerii regiunii cu o apreciere față de euro de aproape 2 bani, comparativ cu finalul lui 2021. Însă aceasta afectează competitivitatea exporturilor românești de bunuri şi servicii și stimulează importurile.

Evoluția leului poate fi pusă pe seama revenirii apetitului pentru risc, răspuns al investitorilor la afirmația de miercuri a președintelui Rezervei Federale americane, Jerome Powell, conform căruia „este logic să moderăm ritmul creşterii dobânzilor noastre, pe măsură ce ne apropiem de nivelul de restrângere care va fi suficient pentru a reduce inflaţia”.

„Leul rămâne (…) sub presiune”

Un cost mai mic al împrumuturilor în dolari, piețele mizând pe o majorare a dobânzii de politică monetară a Fed cu cel mult jumătate de punct procentual la 4,25 – 4,50%/an, după patru creșteri succesive de 0,75%, duce la majorarea plasamentelor în active considerate mai riscante, precum titlurile de stat în lei, al căror randament este mai mare decât cele emise în zona euro sau Statele Unite.

Leul rămâne însă sub presiune, chiar dacă indicatorul de încredere în economia națională a revenit la valorile din decembrie 2019, după ce a crescut în noiembrie, conform datelor publicate de Comisia Europeană, la 105,2 puncte. Dintre factori interni care influențează evoluția cursului se evidențiază uriașul deficit de cont curent, adâncit de apetitul românilor pentru produsele din import, dar și deciziile de politică economică ale BNR sau ale guvernului. Nivelul apetitului pentru risc din piețele internaționale, „reglat” de deciziile Fed, și tensiunile geo-politice din regiune, sunt printre principalii factori de risc externi.

O analiză BT Research prognozează „perspectiva continuării tendinței de apreciere graduală pentru cursul mediu anual euro/leu, spre niveluri de 4,94 în 2022, 5,02 în 2023, respectiv 5,06 în 2024”.

Leul este protejat și de nivelul confortabil al rezervei valutare a BNR, care s-a situat la finalul lui noiembrie la 45,594 miliarde euro, dar și de împrumuturile în valută ale Ministerului de Finanțe.

Pentru a refinanța datorii scadente în valoare de 1,647 miliarde euro, Finanțele au plasat săptămâna trecută, o emisiune de certificate de trezorerie în euro pe un an în valoare de 394,2 milioane euro, la randamente cuprinse între 2,87 și 3,00%, la care s-a adăugat o emisiune obligaţiuni în euro cu scadenţa noiembrie 2025, la un randament mediu de 4,13% și unul maxim de 4,30%.

Citește mai departe

Clujul de altădată

FOTO. Piaţa Mihai Viteazu în anii 1960. Piaţă veche de sute de ani

Publicat

De

piata mihai viteazu 1

Una dintre cele mai importante pieţe ale Clujului este Piaţa Mihai Viteazu. În imagini, piaţa la începutul anilor 1960.

Piaţa Mihai Viteazu în anii 1960

piata mihai viteazu 4

Piaţă de produse agricole (denumită înaint de 1918 „Szechenyi ter”) se va contura în secolul al XVII-lea, ca apoi să se deschidă spre actuala str Rgele Ferdinand în sec XIX, când, la sfârşitul acestuia, ne va oferi imaginea ce o vom moşteni şi în prima jumătate a sc XX. În realitate nu vom benefica de o configuraţie clară. Cumva conturată spre vest, se va delimita la est (după demolarea clădirii „Muzeului ardelean”) cu zona de tarabe şi prăvălii parter, iar spre nord printr-un un front de locuințe cu partere comerciale. La începutul anilor ’60 se întocmeşte un plan de renovare urbană ce va avea ca scop amplasarea unui complex de locuinte (arh. Alexandru Nemes) cu cinematograf de 1000 de locuri (arh. Ioana Schipor, arh. Eugeniu Pănescu) ce va apărea în revista „Arhitectura” sub denumirea de „Complexul Republica”. În spatele acestui complex se va moderniza o stradă (azi 1.P Voineşti) ce va avea pe latura estică un lung bloc S+P+4.

piata mihai viteazu 1

Prin finalizarea complexului în 1963, fostul spațiu se împarte în două: scuarul din fata lamei curbe P+9 şi la circa 150 m de lamă, spre est, in cepea incinta în funcțiune a pieţei agro cu tarabele. În prim plan, de la stânga la dreapta: Scuarul „Cuza Voda” (azi ocupat); Blocul turn,,Cuza Voda”: Canalul Morilor (azi aco- perit), piața cu tarabe (ocupată de Hala agroalimentară, începând din 1984), fosta Baie comunală (clădirea cu acoperiş înalt de la marginea imaginii). In plan median: complexul rezidenţial,Re- publica” cu cinematograful în curte şi blocul lama-curbă spre vest.

piata mihai viteazu 3

In planul următor scuarul din fata lamei cu amenajarea din 1963. Scoarul va face obiectul unui proiect de amenajare (arh Virgil Salvanu jr) ce se va mate aliza la sfârşitul anului 1963 (agrementat cu pere de verdeata, banci şi o fântână) Demersurile din 1975 pentru amplasarea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazu (sculptor Marius Ba stabilesc ca locație scuarul mai înainte amintit in acelaşi an se intocmeşte şi proiectul de subasment al statul și de reamenajare a squarului (arh Vasile Mitrea) pentru a răsponde intr-o mare masură doleanţelor sculptorului, dar şi problemelor spaţiului urban (circulaţia latura nordică, implcarea caracterului monumental/oficial cu cel de agrement de scurtă durată scara componentelor, axele

piata mihai viteazu 2

Privitor la aşa numitul soclu, în realitate o suită spaţială, sculptorul a preferat varianta care să ofere grandoare şi dominarea categorică a spaţiului, în timp ce a doua variantà preferată de arhitect, dorea aducerea lui Mihai Viteazu mai aproape oameni în privința amenajării s-a ajuns, nu uşor, la renuntarea la cele două şiruri cu 12 căpitani ai, de o parte și de alta a axei centrale. Dar nu s-a putut convinge Primăria de a se remunţa la fântana din spatele monumentului”, arată arhitectul Vasile Mitrea.

Piaţă veche de sute de ani

piata mihai viteazu 1

În sec al XVII-lea, zona de azi a Pieţei Mihai Viteazul era un teren viran neamenajat, la nord de fortificaţiile oraşului medieval. Este bine să amintim faptul că, în epoca medievală, din motive de strategie militară, realizarea construcţiilor în imediata apropiere a a zidurilor de apărare ale oraşului era interzisă. Poteenţialii atacatori s-ar fi putut apropia mai uşor de zidurile apărare printre eventualele clădiri de lângă cetate. Primele case din spaţiul de azi al pieţei s-au construit pe locurile şanţurilor de apărare ale cetăţii, de-a lungul Canalului Morii, la începutul secolului al <XIX-lea. Mai târziu, în zona de nord a pieţei s-au construit case de-a lungul Râului Someşul Mic, astfel că şi azi avem această configuraţie trapezoidală a Pieţei Mihai Viteazul. În a doua jumătate a secolului al XiX-lea, piaţa a fost locul unui târg de vite, pe locul unde este amplasată în prezent clădirea fostului masgazin Flip, lângă staţia de autobuze şi troleibuze”, arată istoricul clujean Vladimir Alxandru Bofgosavlievici.

Citește mai departe

EVENIMENT

A fost ADOPTATĂ cea mai TRISTĂ pisică din lume

Publicat

fishtopher

Cea mai tristă pisică din lume, Fishtopher, în vârstă de 5 ani, și-a găsit în sfârșit locuință. A fost adoptată de un cuplu de tineri din Baltimore.

Fishtopher apăruse pe Petfinder, un site care permite adoptarea animalelor abandonate.

Fusese numită „cea mai tristă pisică din lume” din cauza privirii melancolice. Potrivit voluntarilor, felina era „tristă și deprimată” și mânca doar atunci când avea companie.

Din fericire, după Ziua Recunoștinței, mulți oameni l-au remarcat pe Fishtopher datorită ochilor săi mari. Și astfel, după tweet-ul postat de centrul de adopție din New Jersey, un cuplu de 22 și 24 de ani a adoptat pisica.

Potrivit Yahoo news, postarea cu pisica s-a viralizat rapid, fiind distribuită de mii de ori. Povestea sa tristă și ochii săi expresivi dăduseră naștere la sute de cereri de adopție.

Sursa: Mediafax

Foto: Twitter

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax