EVENIMENT
Argint pentru un sportiv al Universității Cluj la Campionatului Național de Alergare pe șosea

Federația Română de Atletism și Asociația Județeană de Atletism Timiș au organizat duminică, 4 aprilie 2021, întrecerile Campionatului Național de Alergare pe șosea 10 kilometri. Evenimentul a fost organizat în municipiul Timișoara și a fost rezervat seniorilor, tineretului (U23) și juniorilor 1 (U20) la feminin și la masculin, individual și pe echipe.
Traseul competiției a fost: Bulevardul Vasile Pîrvan-Pasajul Michelangelo-Bulevardul Corneliu Coposu-retur.
Atletul legitimat la ”U” Cluj, Tudor Șevciuc, a cucerit medalia de argint după ce a terminat cursa pe locul 2 la categoria Under 23, respectiv pe locul 5 la general.
„A fost prima cursă pe șosea din acest an, rezultată cu un nou Record Personal pe 10km. A fost o cursă rapidă, deși foarte dificilă în care am avut urcări si coborâri în fiecare km (+ turnantele), am reușit să reprezint o performanță nesperat de bună datorită colaborării eficiente antrenor-sportiv”, a spus Tudor.
Sportiva universitară Krisztina Telekfalvi s-a clasat pe locul 4 la categoria Under 23 cu timpul de 40 de minute și 15 secunde, iar Levente Kanizsay a terminat cursa în 32 de minute, 19 secunde și 94 de sutimi, ocupând locul 11 la categoria seniori.
u-cluj.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Premierul Florin Cîţu a afirmat duminică, la finalul unei şedinţe a Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCNI), că trebuie atins obiectivul de a avea 1.600 de paturi ATI în spitale, în condiţiile în care mai sunt doar şase libere.
„Astăzi, sunt 1.531 de persoane internate în ATI şi doar şase locuri libere la nivel naţional. Trebuie să atingem acest obiectiv de minim 1.600 de paturi şi este nevoie ele acum.
În acelaşi timp, am stat şi am discutat mai mult cu specialiştii, am vrut să înţeleg lucrurile, pentru că, pe de o parte, avem evoluţia pozitivă în ceea ce priveşte numărul de persoane infectate, deci vedem că, după ce am ajuns la un platou, începem să scădem, o scădere care se consolidează, dar în acelaşi timp, oarecum contradictoriu, avem mai multe persoane internate în spital şi avem mai multe persoane în ATI”, a declarat şeful Guvernului.
Discuţiile de la CNCCNI au mai vizat, potrivit acestuia, pregătirile pentru perioada următoare.
„Acest val va dura probabil două-trei luni de zile şi trebuie să ne concentrăm, să folosim toate resursele pentru perioada următoare ca să trecem peste acest val.
Ne ocupăm de campania de vaccinare şi este important ca să vorbim de spitale, pentru că avem un milion de persoane care au trecut peste această boală, dar avem şi peste 25.000 de persoane care au decedat. Este foarte important să avem toate resursele puse la dispoziţie şi să accelerăm campania de vaccinare”, a mai spus premierul.
CULTURA
”Chiritza în carantină”. Spectacol-concert online la Teatrul Național Cluj-Napoca, în pandemie

Distribuția spectacolului

România mai are, în prezent, şase paturi libere la Terapie intensivă pentru pacienţii cu COVID-19, a declarat, duminică, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
„Am spus-o de multe ori că situaţia nu este una uşoară. Am folosit de mai multe ori cuvântul critic. De trei luni de zile încercăm să căutăm soluţii.
Am făcut reorganizarea spitalelor COVID-19 prin Ordinul de ministru 555, aşa încât pacienţii să aibă acces la servicii de îngrijire corespunzătoare. Nu vorbesc doar de pacienţii COVID-19, ci de toţi pacienţii. (…) În toată ţara, în acest moment, mai sunt şase paturi la Terapie intensivă, şase paturi libere”, a spus Voiculescu într-o declaraţie de presă.
Potrivit acestuia, în prezent, în spitalele din România sunt internaţi cu COVID-19 un număr de 11.875 de adulţi şi 94 de copii.
„1.513 pacienţi adulţi sunt la secţiile de Terapie intensivă. 16 pacienţi copii sunt la Terapie intensivă în ţară, din care 4 sunt intubaţi în acest moment”, a adăugat Vlad Voiculescu.
Sursa: Agerpres
Clujul de altădată
CARTE de 2,5 MILIOANE de dolari la Cluj. INCHIZIŢIA a început PROCESUL lui GALILEI de la ea. 388 de ani

Pe 12 aprilie 1633, Inchiziţia începea celebrul proces al lui Galileo Galilei. Savantul susţinea heliocentrismul. Cum că Soarele este centrul sistemului solar. Dar Inchiziţia Bisericii Catolice susţinea geocentrismul. Cum că Pământul este centrul. Teoria şi studiile lui Galilei au fost bazate pe o lucrare a lui Nicolaus Copernic, “De revolutionibus orbium coelestium” (Despre revoluţia sferelor cereşti), din 1543. Două dintre exemplarele cărţii (în imagine) se află la Biblioteca Academiei din Cluj. Iar un alt exemplar al cărţii a fost vândut în anii trecuţi cu 2,5 milioane de dolari.
Eppur si muove. Procesul Inchiziţiei
Susținerea de către Galileo a copernicanismului a dus la controverse în epocă. O mare majoritate a filosofilor și astronomilor încă susținând (cel puțin declarativ) viziunea geocentrică, cum ca Pământul ar fi centrul universului. După 1610, când a început să susțină public heliocentrimul, a întâmpinat o puternică opoziție din partea a numeroși filozofi și clerici. Doi dintre aceștia din urmă denunțându-l Inchiziţiei la începutul lui 1615. Deși la acea vreme a fost achitat de orice acuzație, Biserica catolică a condamnat heliocentrismul ca fiind „fals și contrar Scripturii”, în februarie 1616. Iar Galileo a fost avertizat să abandoneze susținerea sa, ceea ce a promis să facă.
După ce, mai târziu, și-a apărat din nou părerile în celebra sa lucrare, „Dialog despre cele două sisteme principale ale lumii”, a fost judecat de Inchiziție, găsit „vehement suspect de erezie”, forțat să retracteze și și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu.
Lui Galilei i se atribuie celebra replică rostită în fața Inchiziției, „Eppur si muove” (Şi totuşi se mişcă/învârte).
Iertarea cerută de Papa Ioan Paul al II-lea
Întâmplător sau nu, tot pe 12 aprilie, dar în anul 2000, într-un act istoric fără precedent, Papa Ioan Paul al II-lea a cerut iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică de-a lungul existenţei sale. Într-o ceremonie organizată special pentru evenimentul respectiv, şase cardinali au enumerat, pe rând, păcatele de care se face vinovată Biserica. Pentru fiecare dintre ele Suveranul Pontif a cerut iertare lui Dumnezeu.
Primul, cardinalul german Joseph Ratzinger (viitor papă), l-a invitat pe Papă şi pe cei zece mii de prelaţi şi pelerini adunaţi în catedrala Sfântul Petru să mărturisească „greşelile comise în serviciul adevărului”. A amintit în acest sens de „metodele neevanghelice” la care au recurs creştinii, în special în timpul Cruciadelor şi în epoca Inchiziţiei.
Galilei şi Copernic
*Galileo Galilei (15 februarie 1564, 8 ianuarie 1642), fizician, matematician, astronom şi filosog italian. A jucat un rol foarte important în revoluţia ştiinţifică. Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne”, „părintele ştiinţei”. Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne”.
*Nicolaus Copernic (19 februarie 1473, 24 mai 1543), astronom, cosmolog, matematician, economist, preot catolic. În 1515 începe să lucreze la opera sa fundamentală, „De Revolutionibus Orbium Coelestium” (Despre mișcările de revoluție ale corpurilor cerești”), în imagine, pe care o termină în 1530, dar care va fi publicată abia în anul 1543, cu puțin înainte de moarte, fiind conștient de contradicțiile cuprinse față de doctrina oficială a Bisericii Catolice. Clerul a cerut condamnarea lui Copernic, iar scrierile sale au fost interzise de Biserica Catolică.
Averea de la Cluj
La Cluj se află două dintre cele mai valoroase cărţi din lume. Ele sunt la filiala Cluj a Bibliotecii Academiei Române. De fapt, e vorba de două exemplare ale aceleiaşi cărţi a lui Nicolaus Copernic, “De revolutionibus orbium coelestium” (Despre revoluţia sferelor cereşti).
Un exemplar din această carte s-a vândut la o licitaţie organizată în SUA, în urmă cu câţiva ani, cu 2,5 milioane de dolari. Biblioteca Academiei Cluj are două astfel de exemplare şi este singura bibliotecă din lume din acest punct de vedere.
Unul dintre exemplare a fost descoperit în arhiva bibliotecii în 2009, iar celălalt în 2012.
Cărţile au fost tipărite în 1543.
Reprezentanţii bibliotecii clujene spun că exemplarele pe care le deţin pot să fie şi mai valoroase decât exemplarul vândut în SUA, pentru că cele de la Cluj au mai multe însemnări, poate ale unor persoane importante.
De asemenea, reprezentanţii Bibliotecii Academiei Cluj spun că e foarte posibil ca biblioteca să deţină exemplare şi mai valoroase, cum ar fi cazul cărţii Octoihul lui Macarie, tipărită în 1510, probabil unicat în lume. Această carte este, cronologic, a doua tipărită pe teritoriul ţării noastre.
În prezent, se estimează că Biblioteca Academiei din Cluj deţine cărţi şi manuscrise în valoare de câteva miliarde de euro.
(MaAv)
*imagini din arhiva Cluj24