Connect with us

EVENIMENT

Aproximativ 90% dintre studenții de la UMF Cluj, vaccinați anti-COVID. Cine nu se vaccinează nu intră în spitale, spune rectorul

Publicat


Aproximativ 90% dintre studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj s-au vaccinat deja anti-COVID. Anca Buzoianu, rectorul Universității, spune că studenții din anii mai mari care nu se vaccinează, nu vor intra în spitale, scrie G4Media.

„Nu este o regulă, fiindcă se găsesc soluții alternative, să fie testați, eventual înainte, dar nu putem să riscăm să-i lăsăm lângă pacienți și să infecteze pe cineva. Mă refer la cei din anii mari, care au contact direct cu pacienții. Oricum avem un procent semnificativ de studenți care s-au vaccinat și care au înțeles importanța vaccinului.

Nu putem să lăsăm să se întâmple asta, fiindcă e vorba de protecția pacienților. Cei care au contact cu pacienți în spitale, cei din anii mari, pentru a nu constitui un pericol, nu vor intra. Vom vedea care este soluția, dar așa riscăm să punem în pericol vieți. Se vor testa, eventual, există soluții”, a explicat Anca Buzoianu.

Aproape 90% dintre studenții de la UMF Cluj s-au vaccinat deja anti-COVID.

„Au fost înscriși pe anii de studii. Procentul este ridicat, undeva spre 90% dintre studenți s-au vaccinat. La medicină generală aproape toți sunt vaccinați și e îmbucurător. Există un procent mai scăzut la sopecializările medii, precum asistența medicală, kinetoterapie, recuperare, iar acum vom organiza un webminar de informare în cadrul UMF-ului să creștem peste tot rata de vaccinare. Medicii nu au rețineri în Cluj, în general, nici în spitale”, precizează rectorul.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Trenuri de Cluj, BLOCATE. Circulația feroviară a fost OPRITĂ pe ruta Brașov – Sighișoara

Publicat

Două trenuri de călători oprite în stații

Vineri, circulația feroviară a fost oprită pe ruta Brașov – Sighișoara, după închiderea accidentală a liniei dintre două stații, informează CFR SA. Două trenuri, Cluj-Napoca – București și București – Cluj-Napoca, sunt blocate.

„Astăzi, 8.11.2024, din jurul orei 10:00, circulația feroviară pe secția Brașov – Sighișoara este întreruptă ca urmare a închiderii accidentale a liniei de cale ferată dintre stațiile Rupea și Cața, gestionată de către managerul infrastructurii feroviare – CFR SA”, se arată în comunicat.

Trenuri de Cluj, BLOCATE. Circulația feroviară a fost OPRITĂ pe ruta Brașov – Sighișoara

Trenurile IR 1735 (București – Cluj Napoca – Baia Mare) și IC 532 (Cluj Napoca – București Nord) sunt blocate momentan în stațiile Rupea, respectiv Vânători.

Trenurile își vor reula mersul în funcție de măsurile operative stabilite de CFR SA. Detalii pe această temă pot fi solicitate de la managerul infrastructurii feroviare, la numărul de telefon 0219521.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Regulamentul parcării park&ride de lângă Aeroportul Cluj, supus consultării publice. Principalele PREVEDERI

Publicat

De

Lucările la park&ride-ul de pe strada Traian Vuia se apropie de finalizare. Primăria Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a parcării.

Primăria Cluj-Napoca a lansat în consultare publică regulamentul pentru funcționarea primului park&ride din municipiu, construit pe strada Traian Vuia, în apropierea Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Regulamentul se află în etapa consultării publice în perioada 5.11.2024 – 20.11.2024. Persoanele interesate pot trimite propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ la adresa de e-mail: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților, nr. 7 sau la orice primărie de cartier.

Peste 850 de locuri de parcare

Park&ride-ul cuprinde 865 locuri de parcare,împărțite în mai multe categorii:

  • locuri de parcare pentru autovehicule;
  • locuri de parcare destinate încărcării autoturismelor electrice;
  • locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități;
  • locuri de parcare pentru „Mama şi copilul”;
  • locuri de parcare taxi;
  • parcări destinate îmbarcărilor şi debarcărilor aferente autobuzelor, microbuzelor sau autocarelor.

Tarife diferențiate pentru parcarea pe termen lung

Regulamentul specifică clar că locurile de parcare destinate parcării autovehiculelor pot fi utilizate doar pentru intervale de scurtă durată.

Potrivit viceprimaului Dan Tarcea, parcarea ar urma să aibă un tarif diferențiat pentru șoferii care își vor lăsa mașina pe perioade mai lungi de timp și va crește exponențial, dacă un anumit interval este depășit. Tarifele din cadrul park&ride-ului vor fi stabilite ulterior, printr-o hotărâre a Consiliului Local Cluj-Napoca.

Accesul în pacare și plata

Accesul se va face din strada principală Traian Vuia, având trei intrări dedicate în funcție de tipul parcării. Accesul se realizează pe baza tichetelor emise automat, care se pot obține prin poziționarea vehiculelor în fața terminalelor de intrare și apăsarea unui buton dedicat. Ieşirea din parcare este permisă după achitarea taxei, în termen de 10 minute de la efectuarea plății. În cazul în care numărul de înmatriculare nu poate fi citit automat, utilizatorul va folosi tichetul de intrare validat pentru a ieşi din parcare.

Parcarea pune la dispoziție stații de încărcare pentru autovehiculele electrice, locurile respective fiind destinate exclusiv încărcării. Utilizatorii vor putea achita serviciul de reîncărcare printr-o aplicație mobilă, iar taxa de parcare se va plăti prin casele automate sau aplicația mobilă înainte de părăsirea incintei.

Prevederi speciale

Pentru persoanele cu dizabilități, accesul este gratuit, conform legislației, și se va realiza printr-o intrare separată, semnalizată corespunzător. Locurile de parcare destinate mamelor cu copii mici sunt marcate și permit o staționare pe termen scurt.

Pentru autobuze, microbuze și autocare, parcarea va permite rezervarea lunară a locurilor, cu două intrări și ieșiri pe zi. Staționarea este limitată la 60 de minute per intrare, iar în caz de depășire a acestui interval, utilizatorii vor achita o taxă suplimentară.

Taxele de parcare se vor achita prin intermediul caselor automate sau aplicației mobile, excepție făcând locurile destinate persoanelor cu dizabilități și taxiurile, care beneficiază de gratuitate. Taxele aplicabile vor fi stabilite și aprobate anual prin hotărâre a Consiliului Local.

Potrivit unei declarații recente a primarului Emil Boc, până la finalul anului întreaga lucrare park&ride Aeroport va fi finalizată. Proiectul cuprinde 865 locuri de parcare, destinate persoanelor cu dizabilități, autovehiculelor electrice și hibride, autovehicule și autobuzelor.

Acest obiectiv are scopul de a oferi o alternativă verde de mobilitate tuturor cetățenilor care vin din afara orașului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Petrescu (CFR Cluj): Dacă prindem play-off-ul, va fi foarte bine. Va fi un retur incredibil de GREU

Publicat

Dan Petrescu

CFR Cluj o va întâlni, vineri seara în deplasare, pe Dinamo, în primul meci din returul Superligii de fotbal. Antrenorul Dan Petrescu a declarat la conferința de presă premergătoare partidei că a pierdut un jucător important.

Este vorba despre Mohammed Kamara, mijlocaș stânga, accidentat în meciul din deplasare cu Gloria Buzău. Mai mult decât atât, „Bursucul” a spus că este foarte îngrijorat de forma pe care o arată „câinii” pe Arcul de Triumf.

În 6 partide disputate pe „Arc” în acest sezon, elevii lui Zeljko Kopic au înregistrat 5 victorii și un rezultat de egalitate.

Petrescu (CFR Cluj): Dacă prindem play-off-ul, va fi foarte bine. Va fi un retur incredibil de GREU

„A fost o perioadă foarte grea, în continuare este. Au fost multe schimbări, accidentări, probleme de lot. Au fost și niște insuccese acasă, dar trebuie să fim puternici în continuare. Am spus-o și o repet, sezonul acesta, dacă prindem play-off-ul va fi foarte bine, doar la asta ne gândim. După, dacă prindem play-off-ul, trebuie să ne dorim mai mult.

Toate echipele la asta se gândesc, așa bătaie n-a fost în niciun sezon. Dacă suntem realiști și nu avem vise, cum fac unii, aceasta este realitatea. Primele 12 echipe se bat pentru play-off. Va fi foarte greu în continuare și trebuie să facem puncte meci de meci.

Dinamo e una din surprizele pozitive ale acestui sezon. E clar că antrenorul a făcut treabă excelentă, dar jucătorii joacă. Au ales jucătorii potriviți, cu experiență, din străinătate și România.

Au făcut un mix cu ajutorul fanilor, care vor umple iar stadionul. Pe Arcul de Triumf sunt neînvinși. Când au schimbat stadionul, au pierdut cu FCSB. Asta mă îngrijorează cel mai mult. Vom juca pe Arcul de Triumf unde Dinamo e invincibilă în acest sezon.

CFR Cluj nu e într-o perioadă în care toți jucătorii să fie 100%. Sunt mereu accidentări, probleme. N-am reușit să alcătuiesc acel prim 11, să-l știu pe de rost, așa cum era înainte. Asta e problema numărul 1 acum. Trebuie să spargem recordul pe care ei îl au pe teren propriu. Mâine e o finală pentru noi, fiecare meci din retur va fi. Va fi un retur incredibil de greu și cu rezultate neașteptate.

Avem mai multe absențe, dar n-aș vrea să le divulg pe toate, sper mâine să mai recuperăm din ei. Sunt mai mulți jucători care au mici probleme, vedem ce va fi. Kamara a ieșit accidentat cu Buzău, n-are cum să joace.

Era într-o formă excelentă, e cea mai mare pierdere a noastră în momentul de față, dar asta e, mergem înainte”, a declarat Petrescu, la conferința de presă.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Aquapark-ul din Grigorescu, la un pas de aprobare. Planul urbanistic zonal a fost lansat în consultare publică

Publicat

De

Planul urbanistic zonal pentru aquapark-ul din Grigorescu, în zona ștrandului Sun, a fost supus de Primărie consultării publice. Acesta este ultimul pas procedural înaintea aprobării proiectului în plenul Consiliului Local.

Primăria Cluj-Napoca a lansat în consultare publică planul urbanistic zonal (PUZ) pentru aquaparkul de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, în locul actualului ștrand Sun. Etapa consultării publice are loc în perioada 7 – 22 noiembrie 2024.

Persoanele interesate pot trimite propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ la adresa de e-mail consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților, nr. 7 sau la orice primărie de cartier.

Aquaparkul va apărea în locul ștrandului Sun

În documentație se arată că la nivelul municipiului Cluj-Napoca nu există la ora actuală un centru acvatic care să asigure activități de agrement, recreere şi petrecere a timpului liber atât de diverse şi de moderne pe tot parcursul anului.

„Amplasamentul vizat prin prezentul P.U.Z. este ştrandul Sun care, la momentul actual, prezintă amenajări de tip piscine, bazin acoperit și tobogane aflate într-o stare de degradare. Principalele deficiențe cu care se confruntă zona la momentul actual sunt reprezentate de gradul crescut de uzură al sigurului obiectiv de agrement, cu istoric consacrat, care deserveşte locuitorii de pe o rază de aproximativ 50 de kilometri. Gradul ridicat de uzură al ştrandului Sun, sugerează necesitatea realizării unei intervenții care să prevină degradarea completă și implicit atragerea după sine a inexistenței unui spațiu de agrement adecvat pentru locuitorii zonei”, se arată în documentație.

Construirea aquaparkului din Cluj-Napoca este prevăzută în Strategia integrată de dezvoltare urbană Cluj-Napoca (SIDU) 2021-2030. De asemenea, potrivit prevederilor Planului urbanistic general, în zona vestică a municipiului Cluj-Napoca, pe amplasamentul ştrandului Sun, este reglementată o zonă verde cu caracter tematic (aquapark).

Aquapark-ul va fi funcțional tot anul

Prin PUZ se studiază un teritoriu în suprafață de 6,3 ha și se reglementează specific, iar aquapark-ul se va realiza pe un teren de 5,1 ha aflat în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca, pe care se propune construirea și amenajarea unui aquapark (interior şi exterior), prin revitalizarea fostului strand Sun și introducerea acestuia pe harta obiectivelor de agrement la nivelul municipiului.

Aquapark-ul va fi format din corpul clădirii principale, care va fi funcțional pe tot parcursul anului şi va adăposti vestiare, spații de alimentație publică, ansamblu de wellness şi spa, sală de fitness, aerobic şi cycling, dar şi un ansamblu de bazine acoperite.

De asemenea, ansamblul va cuprinde şi o zonă de agrement exterioară, care va fi disponibilă doar pe timpul verii şi va cuprinde bazine şi piscine pentru copii şi adulți, plajă exterioară, clădire de acces si construcții independente pentru alimentație publică şi pentru spații comerciale, alături de o parcare subterană cu 249 de locuri.

În cadrul aquaparkului va fi realizată și o parcare subterană cu 249 de locuri.

Capacitatea de deservire a complexului va fi pentru un flux de aproximativ 3000 de persoane/zi pe timpul verii, dintre care 800 la interior şi 2200 de persoane la exterior. Investiția reprezintă o dotare de interes municipal, relevantă la nivelul comunității locale în ceea ce priveşte creşterea calității vieții.

Aquaparkul, corelat cu proiectul centurii metropolitane

Potrivit documentației lansate în dezbatere publică, proiectul de realizare a centurii metropolitane se suprapune parţial cu zona de studiu, având un impact major asupra acesteia prin creşterea accesibilității, fiind în acelaşi timp și o premisă pentru o atractivitate crescută a zonei sugerând investiția propusă ca fiind oportună. Astfel, PUZ-ul este corelat cu proiectul propus pentru centura metropolitană și cu PUZ Remodelarea malurilor Someşului Mic – zona 1 aprobat prin H.C.L. nr. 1002/2018.

Totodată, terenul reglementat prin PUZ este străbătut o de linie de înaltă tensiune, care este propusă spre relocarea în subteran.

Documentația a fost întocmită de AE Development S.R.L. şi Agorapolis S.R.L., la comanda Municipiului Cluj-Napoca. Documentația este valabilă timp de 5 ani de la aprobaea în Consiliul Local Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax