ACTUALITATE
Apel pentru donarea de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj. Mai puțini donatori în perioada concediilor
Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj a lansat un apel urgent către donatori, în contextul nevoilor crescute de sânge ale spitalelor și a scăderii numărului de donatori în perioada concediilor.
Există o nevoie acută de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj, transmit reprezentanții instituției. Rezervele sunt mai scăzute pentru grupele A pozitiv, A negativ, O negativ, B negativ și AB negativ.
Criză de sânge la Centrul de Transfuzie Cluj
Donatorii cu aceste grupe de sânge sunt rugați ca, dacă au posibilitatea, să doneze sânge în săptămânile acestea, când la centru merg mai puține persoane, din cauza concediilor.
„Datorită nevoilor crescute de sânge ale spitalelor și din cauză că numărul donatorilor a scăzut în această perioadă de concedii, este mare nevoie de sânge pe grupele A+, A – și O -, B – și AB -. Donatorii cu grupele de sânge deficitare sunt așteptați la donare până în 23.08.2024”, a transmis Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj.
Donatorii de grup B+ datorita stocului excedentar pe care il avem sunt rugați să-și amâne donare pentru această perioadă dacă este posibil.
Centrul, deschis și vineri, 16 august
Vineri, 16 august, Centrul de Transfuzie Sanguină va funcționa cu program normal, până la ora 13:30.
Pentru a evita aglomerația, donatorii sunt rugați să se programeze pe una din cele două platforme de programare, Donorium.ro și BlooDoChallenge.
De asemenea, ei sunt sfătuiți să bea cel puțin 1,5 litri de apă înainte de a se prezenta la donare și să servească un mic dejun ușor.
Numărul donatorilor de sânge care se prezintă, zilnic, la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca a crescut de la începutul anului, după ce tichetele de masă primite s-au majorat de 4 ori, de la 68,25 lei la 280 lei. Un donator primește acum 7 tichete în valoare de 40 de lei fiecare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
Elevii încep astăzi școala. Structura anului școlar 2024-2025 și calendarul examenelor pentru anii terminali
Luni, 9 septembrie 2024, aproximativ trei milioane de elevi din România încep cursurile anului școlar 2024-2025. Structura anului școlar 2024-2025 cuprinde cinci module.
Trei milioane de elevi din România încep școala luni, 9 septembrie. Anul școlar 2024-2025 este organizat în cinci module de învățare, fiecare despărțit de câte o vacanță, la fel ca în anii anterior. Prima vacanță este programată între 26 octombrie și 3 noiembrie 2024.
Structura anului școlar 2024-2025
Programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” vor avea loc în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, la alegerea fiecărei unități de învățământ.
- Modul 1: 9 septembrie 2024 – 25 octombrie 2024
- Vacanță: 26 octombrie 2024 – 3 noiembrie 2024
- Modul 2: 4 noiembrie 2024 – 20 decembrie 2024
- Vacanță: 21 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025
- Modul 3: 8 ianuarie 2025 – 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025 sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București;
- Vacanța din februarie: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025
- Modul 4: 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025 sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz – 17 aprilie 2025
- Vacanță: 18 aprilie 2025 – 27 aprilie 2025;
- Modul 5: 28 aprilie 2025 – 20 iunie 2025
- Vacanță: 21 iunie 2025 – 7 septembrie 2025.
Simulările naționale pentru clasele terminale – clasa a VIII-a și clasa a XII-a – au loc în ultimele două săptămâni din martie 2025.
Calendar Evaluare Națională 2025
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
Calendar Bacalaureat 2025
- 27 ianuarie-7 februarie 2025 – probele de competențe la română, informatică și limbi străine
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
Bursele acordate în noul an școlar
Anul școlar aduce burse semnificative pentru elevi, inclusiv burse de excelență olimpică între 700 și 3.000 de lei, burse de merit de minimum 450 de lei și burse de reziliență de 300 de lei.
De asemenea, bursele sociale și cele pentru elevii din învățământul profesional și tehnic vor fi de minimum 300 de lei, iar mamele minore vor primi burse de cel puțin 700 de lei pentru a susține participarea școlară.
George Simion a mers din nou pe șantier, pentru a vedea stadiul lucrărilor la casa pe care vrea să o construiască în 12 zile pentru o familie amărâtă din Giurgiu.
În ziua a patra, constructorii au început deja zidăria, iar casa a început să prindă contur.
George Simion, vizită fulger pe șantier. Vrea să facă o casă în 12 zile
„Materialele pentru cea de-a patra zi au costat aproximativ 10.000 de lei. Am cumpărat 13 metri cubi de cărămidă, pe care am dat 6.240 de lei, 60 de saci multibat, 35 de lei sacul, dar și șase metri cubi de nisip, pe care am dat 1.200 de lei. Toate materialele sunt românești, din Târgu Jiu. Pe 15 septembrie, casa va fi gata, la cheie, pentru familia din Giurgiu care a rămas fără locuință, în urma unui incendiu. Rămâneți alături de noi să vedeți stadiul lucrărilor”, anunță George Simion, pe blogul său.
Potrivit liderului AUR, la finalul lucrărilor, casa va fi construită cu un preț total de 30.000 de euro, fără profitul constructorilor, plafonat la maximum 5.000 de euro.
Sâmbătă, 7 septembrie, liderul AUR, George Simion, a participat la festivalul „România Cea Frumoasă” din Florești, unde a stat de vorbă cu localnicii și vizitatorii festivalului.
Ieri, 7 septembrie, președintele AUR, George Simion, a participat la festivalul „România Cea Frumoasă”, organizat în comuna Florești.
George Simion s-a întâlnit cu localnicii și vizitatorii evenimentului, fiind primit cu drag de mulți dintre ei, și-a făcut timp să stea de vorbă cu oamenii, să le asculte părerile și preocupările, demonstrând, ca întotdeauna, disponibilitatea de a fi în mijlocul românilor.
Prezența sa a întărit legătura pe care o are cu cetățenii din Florești și din județul Cluj.
Primăria Cluj-Napoca alocă suma de 80.000 de lei de la bugetul local pe anul 2024 pentru organizarea Galei de Excelență „10 pentru Cluj”.
„10 pentru Cluj” este un eveniment dedicat elevilor clujeni, organizat anual de Primăria și Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca, cu sprijinul mediului de afaceri clujean şi al instituțiilor locale şi europene.
Consiliul Local Cluj-Napoca va dezbate, în următoarea ședință, un proiect ce prevede alocarea sumei de 80.000 lei de la bugetul local pe anul 2024 pentru organizarea evenimentului Gala de Excelență „10 pentru Cluj”. Suma ar urma să acopere cheltuielile legate de prestațiile artiștilor, de partea de sonorizare și de promovare a evenimentului.
Educația, prioritatea zero la Cluj-Napoca
Evenimentul, ajuns în acest an la ediția a XVI-a, îşi propune să aducă în atenția publică exemple de tineri talentați, creativi, premiați la competiții și concursuri naționale și internațional.
„Cluj-Napoca e cunoscut în țară şi străinătate ca un important centru academic, universitar, economic, cultural, ştiinţific, sportiv şi religios în plină dezvoltare şi un exemplu de conviețuire și dinamică urbană.
Cluj-Napoca se poziționează ca hub european al inovării, iar elevii bine pregătiți, alături de studenți și profesori, reprezintă principalul avantaj competitiv al comunității. Educația la cel mai înalt nivel, alături de crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea personală în afara şcolii, reprezintă prioritate zero. Creativitatea, inovarea, adaptabilitatea şi potențialul tinerilor clujeni trebuie sprijinite constant şi consecvent”, se arată în proiectul de hotărâre.
Proiectul propune desfășurarea evenimentului în perioada octombrie-decembrie 2024, cu festivitatea de premiere organizată în a doua parte a lunii decembrie 2024, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaş” Cluj-Napoca.