ACTUALITATE
Apel de mamă disperată. Fetiţele clujencei sunt grav bolnave şi au nevoie de ajutor. Fiică premiantă cu 5 operaţii pe creier

O mamă din Câmpia Turzii, Cluj, lansează un apel disperat, pentru a-şi ajuta cele două fiice grav bolnave. Orice ajutor este binevenit.
Sunt o mamă disperată
„Bună ziua! Mă numesc Chirilă Suzana, locuiesc în Câmpia Turzii, jud. Cluj și sunt o mamă disperată a două fetițe cu probleme grave de sănătate. Vă rog, dacă nu e prea mare deranjul, să ne ajutați cu un articol despre cazul nostru în cadrul ziarului dvs!
VEZI ŞI Grupul de ajutor
ÎMPREUNĂ PENTRU SOFIA ȘI ARIANA
Ariana a fost operată pe creier de 5 ori în decurs de o lună, rămânând cu sechele majore pe care încercăm să le remediem, plus că mai are încă nevoie de tratamente de specialitate atât în țară, cât şi în străinătate care costă o avere, iar Sofia a fost diagnosticată cu mai multe probleme din spectrul autist. Nu aș dori să vă răpesc prea mult timp cu toată povestea noastră,însă puteți verifica cazul nostru pe grupul ÎMPREUNĂ PENTRU SOFIA ȘI ARIANA unde veți găsi mai multe detalii și actele medicale, grup pe care l-am creat pt ele în speranța că vor empatiza cu noi și ne vor fi alături și alți părinți și oameni cu suflet! Intrați vă rog pe grup și doar pt a arunca o privire măcar!
Pentru cei care doresc să ne susțină și să ne ajute să le oferim fetițelor noastre o șansă la o viață frumoasă și sănătoasă, așa cum își dorește orice părinte pentru copilul lui nu avem cuvinte să le mulțumim! 🙏
Ne este de mare ajutor și o distribuire a grupului pentru a face cât mai cunoscut cazul nostru. Dacă aveți nevoie de mai multe detalii vă stau la dispoziție oricând. Vă mulțumim anticipat pentru tot!”, scrie Suzana Chirilă.
Două fetiţe grav bolnave
Mama fetițelor ne-a contactat și ne-a rugat să o ajutăm să facă cunoscut grupul pe care l-a creat pentru ele pe Facebook, în speranța că vor exista persoane cu suflet care vor empatiza cu durerea familiei lor, deoarece costurile medicale de care au nevoie depășește cu mult posibilităților lor financiare, fiind vorba de câteva zeci de mii de euro. Pe grup sunt toate detaliile medicale, poze, acte doveditoare,situația la zi a fetelor, cât şi modalitățile prin care cei care doresc pot să dea o mână de ajutor!
Mămica a scris cele ce urmează într-una dintre postări :
„Pentru cei care s-au alăturat de curând grupului și pentru cei care nu au avut timp să citească toate postările și update-urile cazului nostru m-am decis să fac această postare.
ARIANA este diagnosticată cu:
-Schwanom gradul 1 oms unghi ponto-cerebelos stâng operat
-Schwanom gradul 1 oms unghi ponto-cerebelos drept, in observație
-Hidrocefalie triventriculara obstructiva secundara tumorii unghi ponto-cerebelos bilateral
-Drenaj ventriculo-peritoneal cu valvă Delta de presiune medie
-Pareză facială bilaterală de tip periferic grad II House and Brackmann
-Hipoacuzie neuro-senzorială parte dreaptă
-Hipoacuzie severă postoperator parte stângă
-Lagoftalmie
-Sindrom vertiginos
-Pareză nerv trigemen stâng
-Tulburare de echilibru
-Psoriazis pe scalp, față, după urechi, formă severă.
Premiantă la şcoală. 5 operaţii pe creier
Ariana, fetița noastră cea mare, are aproape 15 ani, a fost premiantă la școală mereu, este un copil deosebit, respectuos, altruist și își iubeste extrem de mult surioara mai mică.
Suferința ei a început la vârsta de 11 luni, când din cauza unei presupuse forme complicate de varicelă, a făcut mai multe episoade de pareză facială. Din păcate la momentul respectiv nu s-a găsit un diagnostic concret, iar netratarea corespunzătoare și episoadele repetate au dus la lezarea completă a nervului facial. În toti acești ani ea fost o victimă continuă a bulling-ului la școală, in grupul de „prieteni”, dar a luptat să fie printre cei mai buni elevi din clasa ei și așa a și fost pana când anul trecut a mai primit o lovitură. În urma unor analize de rutină s-au depistat 2 tumori, o hidrocefalie secundară activă și o suspiciune de neurofibromatoza de tip 2, fiind nevoie de intervenție neurochirurgicală de urgență.
Arianei a fost supusă la 5 intervenții chirurgicale pe creier în decurs de o lună și jumătate, în urma cărora a rămas fără auz (citește pe buze) și prezintă și deficiențe de mobilitate, de echilibru, mușchii sunt slăbiți, a slăbit peste 13 kg în acea perioada, a avut tulburări de deglutiție (nu a putut mânca si înghiți orice și am hrănit-o pe sondă nazogastrica o bună perioadă de vreme), diplopie, tulburare de echilibru, pe care o are și la ora actuală și vorbește foarte greu din cauza că are semiparalizie facială bilaterală, buza de jos e căzută și trebuie să o țină cu degetul pentru a sta închisă când mănâncă şi pentru a articula cuvintele atunci când vorbește. Din cauza stresului posttraumatic a dezvoltat și o formă severă de psoriazis pe scalp, după urechi, pe față, ajungând deja la al patrulea medic dermatolog pentru a găsi un tratament eficient pentru asta, tratament care este foarte costisitor financiar.
Starea Arianei se poate imbunătăți dar pentru asta are nevoie de tratament de specialitate in Turcia,probabil va fi nevoie de o nouă operație pe creier, deoarece nu se știe încă sigur dacă doar razele Cyber Knife realizate în luna februarie vor fi suficiente pentru a stopa creșterea tumorilor, lucru care ii poate pune din noi viața în pericol, analize genetice pentru confirmarea sau infimarea suspiciunii de neurofibromatoza de tip 2, investigații amănunțite si găsirea unei soluții pentru redobândirea auzului, controale oftalmologice, neurologice și dermatologice, tratamente, terapii speciale de recuperare și investigații medicale generale periodice.
Sofia, fetița cea mică, este diagnosticată cu :
Sofia este diagnosticată cu :
– Tulburare /întârziere globală în dezvoltare
-Retard de limbaj expresiv și receptiv
– Tulburare în dezvoltarea cognitivă cu stereotipii motorii
-Retard motor
-Ușoară hipotonie globală
-Crize de afect la frustrări minore
-Elemente pervazive sub observație
Recomandari medicale :
-Terapie comportamentală
-Stimulare cognitivă și senzorială
-Kinetoterapie și terapie Vojta
Șansele de recuperare sunt foarte mari, având speranța că atât Ariana cât și Sofia se vor putea bucura de o viață normală si frumoasă, așa cum merită din plin, însă ca acest lucru să fie posibil avem nevoie de mână de ajutor din partea tuturor pentru că toate cheltuielile medicale sunt peste puterile noastre, deși soțul meu are 2 locuri de muncă și vrea să își caute și un al treilea în încercarea de a acoperi măcar o parte din cheltuielile pe care le avem. Informații detaliate despre fiecare, acte medicale doveditoare și poze găsiți pe grupul de Facebook pe care l-am creat pentru ele : ÎMPREUNĂ PENTRU SOFIA ȘI ARIANA
Unde poţi ajuta
Pentru cei care doresc să ne întindă o mână de ajutor și să se alăture in lupta noastră, modalitățile de donare sunt următoarele :
🏦 Banca Transilvania 🏦
BT Pay : 0771355932
Cont Lei : RO46BTRLRONCRT0652884101
Cont Euro: RO93BTRLEURCRT0652884101
Cont Lire: RO51BTRLGBPCRT0652884101
Swift: BTRLRO22
🏦Revolut 🏦: @suzanachirila sau cont lei
RO57BREL0005503221140100
🌟PayPal : @SofiaAriana
„❗️ Puteți participa și la licitațiile deschise pe grup, daca sunteți in căutarea unui produs sau găsiți ceva de care aveți nevoie sau vă place.
De asemenea, toți cei care doriți să donați cei 3,5% din impozitul pe venitul salarial (poate aveți si colegi de serviciu, prieteni sau membri din familie care ar dori să ne ajute in felul acesta), cei 20% din impozitul pe profit sau doriți să oferiți o sponsorizare cazului nostru , ne-ar fi de mare ajutor și vă rugăm să luați legatura cu noi pentru formulare.
Ne sunt de ajutor și distribuirile și adăugarea de noi membri in grup.
Vă mulțumesc anticipat in numele fetelor pentru implicare, ajutor si susținere!”, mai arată Suzana Chirilă.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj, extins și modernizat cu peste 15,5 milioane de euro bani europeni

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase va fi extins și modernizat cu bani europeni. Proiect în valoare de peste 15,5 milioane de euro vizează realizarea celei mai mari și complexe unități ambulatorii din țară.
Consiliul Județean Cluj și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au semnat miercuri, 18 iunie a.c., contractul de finanțare pentru „Extinderea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, etapele 2, 3 și 4”. Valoarea totală a proiectului finanțat prin Programul Sănătate este de 78.367.650,53 lei, cu TVA inclus.
„După cum am afirmat la începutul acestei luni, a sosit momentul semnării contractului de finanțare europeană prin care vom extinde, moderniza și dota cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară – Ambulatoriul Integrat al Spitalului de Boli Infecțioase. Este o investiție foarte importantă pentru sectorul medical clujean, și nu numai, prin intermediul căreia vom extinde paleta de servicii medicale oferite pacienților”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Lucrări de extindere și modernizare, finanțate cu bani europeni
Proiectul vizează realizarea Centrului Integrat de chirurgie avansată minim invazivă prin refuncționalizarea completă a etajului 5, corp B. Concret, se mărește configurația și suprafața spațiilor medicale, se introduc noi funcțiuni, printre care trei săli de operații pentru ortopedie/dermatologie, chirurgie generală și ginecologie, trei saloane pentru pacienți, săli de tratament etc.
De asemenea, Laboratorul de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie va fi reconfigurat în întregime, prin intervenții asupra întregului nivel demisol al corpului A. Vor mai fi amenajate două bazine, pentru copii și adulți, în vederea dezvoltării serviciilor de hidrokinetoterapie la demisolul clădirii corpului A, vor fi create circuite separate pentru copii și adulți pentru fiecare din serviciile oferite în cadrul Laboratorului, urmând a fi amenajate și vestiare cu acces separat și spațiile specifice procedurilor de recuperare.
Totodată, pentru reabilitarea completă a exteriorului clădirii vor fi realizate, printre altele, lucrări constând în înlocuirea tâmplăriei existente cu o tâmplărie cu coeficient termic ridicat, termoizolarea pe interior a fațadei clădirii pentru sporirea coeficientului termic, instalarea unor sisteme de climatizare, realizarea instalațiilor de ventilație, amplasarea unor panouri fotovoltaice și înlocuirea instalației electrice interioare.
EDUCATIE
Clujean, revoltat că la Grădinița Mămăruța s-au înscris copii care nu îndeplinesc criteriul de vârstă. Reacția conducerii

Un clujean a reclamat că în cadrul procesului de înscriere pentru anul școlar 2025–2026 la Grădinița ”Mămăruța” Cluj-Napoca nu s-a respectat criteriul de vârstă.
Potrivit acestuia, unul dintre criteriile esențiale de admitere a fost ca fiecare copil să fi împlinit vârsta de 3 ani până la data de 1 septembrie 2025.
”Cu toate acestea, pe lista copiilor admiși se regăsesc și copii care, conform informațiilor publice sau cunoscute în comunitate, nu îndeplinesc această condiție de vârstă”, a precizat clujeanul.
Directorul Grădiniței cu Program Prelungit ,,Mămăruța” Cluj-Napoca, Melania Palfi, a declarat că înțelege îngrijorarea părinților care nu au primit confirmarea înscrierii copilului în grupa mică pentru anul școlar viitor.
”Suntem singura grădiniță din cartierul Someșeni, iar numărul cererilor depuse în acest an a fost, din nou, mult mai mare decât numărul locurilor disponibile.
Procesul de selecție s-a făcut conform metodologiei naționale și a criteriilor generale stabilite de Ministerul Educației și Cercetării, respectând principiul transparenței și al echității.
Admiterea nu s-a bazat doar pe vârstă, ci și pe criterii cumulative, iar copiii care au fost admiși au îndeplinit un număr mai mare de astfel de criterii.
Ca în fiecare an, am inițiat demersurile pentru suplimentarea locurilor disponibile, tocmai pentru a răspunde nevoii reale a comunității. Părinții care locuiesc în cartierul Someșeni au fost deja contactați și informați că intenționăm să mărim capacitatea grupei mici, ca urmare a aprobării de suplimentare a Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Avem convingerea că, până la toamnă, toți copiii din zonă vor avea un loc asigurat.
Le mulțumim părinților pentru înțelegere și pentru încrederea acordată. Ne dorim, ca întotdeauna, să fim aproape de comunitate și să oferim un mediu educațional sigur și de calitate pentru fiecare copil”, a spus Palfi.
ADMINISTRAȚIE
Curse ilegale în parcarea Primăriei de pe strada Năvodari. Locuitorii cer pază de noapte: Nopțile ni s-au transformat în coșmar!

Mai mulți locuitori de pe strada Năvodari din Cluj-Napoca reclamă că cursele ilegale de mașini și motociclete desfășurate în parcarea Primăriei din zonă le afectează grav liniștea și siguranța pe timp de noapte. Ei cer municipalității să asigure pază în parcare.
Deși problema nu este nouă și a mai fost semnalată în presa locală, oamenii spun că nu s-au luat măsuri care să oprească fenomenul. Locuitorii din zonă au trimis redacției și mai multe înregistrări video în care se observă cum în zonă se adună zeci de mașini și motociclete, iar zgomotul produs este de nesuportat pentru cei care locuiesc în apropiere.
„Suntem un grup de locatari de pe strada Năvodari, iar nopțile noastre s-au transformat în coșmar. Noapte de noapte, în special în nopțile de vară, nu putem să lăsăm geamurile deschise pentru a beneficia de răcoarea nopții! Toate aceste probleme au apărut după ce s-a deschis parcarea Primăriei din zona strada Năvodari, unde noapte de noapte de la ora 21 și până la 4 dimineața se desfășoară curse de mașini și motociclete de către persoane posesoare de cai mulți la motoare, iar gălăgia e infernală!”, a transmis unul dintre locuitorii zonei, într-un mesaj trimis redacției.
„Zgomotul nu încetează mai mult de una-două ore”
Oamenii spun că au făcut numeroase sesizări către autorități – Poliția Locală și Poliția Municipală – dar intervențiile au avut efect doar temporar.
„Degeaba sesizăm organele abilitate, Poliția locală și Poliția, pentru că după o mica amendă, aceștia revin zâmbind pentru a-și continua pariurile și zgomotul nu încetează pentru mai mult de una, două ore!”, mai spun oamenii.
Cer pază umană pe timp de noapte
Locuitorii solicită primăriei să asigure pază umană în parcare pe timp de noapte, pentru a pune capăt practicii: „Noi, plătitori de bună credință de taxe și impozite, cerem ca pentru parcarea de pe strada Năvodari, în timpul nopții să existe pază! Asa cum, primăria, în momentul în care fațada casei este distrusă și dacă nu renovezi te pune la plata impozitului de 500%, asa trebuie să găsească o variantă pentru situația creata de ei în urma înființării acestei parcări!”, spun locatarii.
EVENIMENT
Programul Rabla, suspendat până la formarea noului Guvern. AFM blochează toate finanțările pentru mediu

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță suspendarea imediată a tuturor programelor de finanțare aflate în derulare, inclusiv lansarea mult-așteptatei sesiuni Rabla pentru persoane fizice, care trebuia să înceapă joi la ora 10.00.
Măsura vine pe fondul negocierilor pentru formarea noului Guvern, în contextul cărora se dorește o gestionare echilibrată și responsabilă a resurselor bugetare.
Programul Rabla pentru persoane fizice, suspendat
Florin Bănică, președintele AFM, a explicat că această pauză este necesară pentru a permite noului Guvern să stabilească prioritățile de finanțare, astfel încât fondurile să fie alocate eficient și sustenabil, în beneficiul mediului și al populației. „Este important ca lucrurile să fie făcute pe rând, cu răbdare și înțelepciune,” a adăugat el, potrivit Mediafax.
Deși programul Rabla și alte inițiative verzi sunt o prioritate pentru AFM, actuala suspendare reflectă necesitatea unui cadru guvernamental stabil care să susțină aceste proiecte pe termen lung, conform reprezentanților agenției.