Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

Ansamblul Folcloric „Someșul-Napoca” a împlinit 50 de ani. Spectacol ANIVERSAR la Cluj-Napoca. Invitat special, Grigore Leșe

Publicat


ansamblul somesul

Ansamblul Folcloric „Someșul-Napoca” a împlinit 50 de ani, aniversare sărbătorită printr-un concert ce va avea loc marți, 10 octombrie, începând cu ora 17:00, pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

aniversare 50 ani somesul napoca

„Dragu mi-i să cânt, să joc/ Cu bădița la un loc/ Și mi-i drag la veselie/ Cu oameni de omenie!”

„Tradițiile sunt legătura nevăzută dintre generațiile plecate, cea prezentă și cei nenăscuți încă. Pentru a putea ști încotro ne îndreptăm este absolut necesar să știm de unde venim. Să ne cunoaștem rădăcinile, obiceiurile și istoria!

Printre cei care au cultivat tradițiile clujene, și ale României, atât în țară cât și în străinătate pe marile scene folclorice ale lumii se numără și Ansamblul Folcloric „Someșul-Napoca”, condus de neobositul Dr. Zamfir Dejeu, director artistic și dirijor al acestui frumos ansamblu timp de zeci de ani.

Și cum îi stă bine oricărui ansamblu care a trecut testul timpului cu brio, împlinirea a 50 de ani de activitate va fi marcată marți, 10 Octombrie, printr-un spectacol aniversar.

Evenimentul, organizat de Asociația Folclorică „Someșul-Napoca”, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, va avea loc marți, 10 octombrie, începând cu ora 17:00, pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

În scenă vor urca mai multe generații ale acestui ansamblu condus de:

Director artistic: dr. Zamfir Dejeu

Dirijor: Doru Dejeu,

Coregrafi: Ioan Sever Rus, Ciprian Lujerdean, Dorina Cociș, Mădălina Petcu, Horațiu Zanc.

Invitat special al manifestării este dl. Grigore Leșe, reputat etnomuzicolog și realizator de emisiuni la Televiziunea Română.

Totodată, alături de membrii ansamblului, vor urca pe scenă și „Călușerii din Valea Drăganului”, conduși de instructorul coregraf, Gheorghe Boca.

În cadrul spectacolului va fi prezentat un film despre activitatea interpretei Iustina Crișan Dejeu și va fi lansat și un CD semnat de tânăra solistă, Laura Ciupeiu, membră a Ansamblului folcloric „Someșul – Napoca” care va fi și prezentatoarea acestui eveniment.

Intrarea este liberă”, au comunicat organizatorii.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. VARIAȚII de temperatură și zile cu ploi

Publicat

soare

ANM anunță cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. După câteva zile mai răcoroase, în intervalul 13-17 mai, temperaturile vor crește până la valori peste 20 de grade Celsius.

Vor fi variații de temperatură între 21-22 de grade și 25-26 de grade, de la o zi la alta.

Va mai ploua, în perioada 14-15 mai, în centrul și vestul țării, și după 20 mai, în majoritatea regiunilor. Vor fi și furtuni, în vest, nord și sud.

Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. VARIAȚII de temperatură și zile cu ploi

Luna iunie va începe cu maxime de 26-27 de grade Celsius și vreme însorită. Va fi ușor mai răcoros în nordul țării și la munte.

Până în 9-10 iunie, maximele vor ajunge la 28-29 de grade, în centrul, vestul și sudul țării, dar și în nord-est.

Săptămâna 13-19 mai

Mediile valorilor termice se vor situa sub cele specifice pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, îndeosebi în regiunile estice și sud-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele nordice, centrale, estice și local în cele sudice.

Săptămâna 20-26 mai

Temperatura medie a aerului se va situa în jurul celei specifice pentru această perioadă la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații se vor situa peste cele normale pentru această perioadă în vestul și sud-vestul teritoriului, în timp ce în rest vor fi în general apropiate de mediile multianuale.

Săptămâna 27 mai – 3 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de mediile multianuale în toată țara.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, posibil ușor deficitare local în estul și sudul țării.

Săptămâna 3-10 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste normele climatologice ale perioadei la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Studenții UBB au dominat podiumul concursului Modul Business Championship de la Viena

Publicat

UBB

Două echipe studențești reprezentând Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB)  Cluj-Napoca, alături de alte 7 echipe de la universități din 5 țări diferite, au reușit să se califice în runda finală a competiției internaționale de studii de caz Modul Business Championship, organizată în Viena de către Universitatea Modul din Viena și Mathias Corvinus Collegium (MCC).

În baza unei runde online de calificare, studenții Universității Babeș-Bolyai au reușit să se califice în finala competiției cu 2 echipe, iar apoi au realizat performanța de a ocupa atât locul întâi, cât și locul trei al podiumului.

Echipa câștigătoare a fost formată din studenții: Ábrán Kinga-Réka (Gestiunea Financiară Corporativă, masterat, anul 2), Pastor Kende-Ferenc (Managementul Afacerilor, masterat, anul 1) și Szekernyés Péter (Managementul Afacerilor, masterat, anul 1).

UBB

Echipa care a obținut premiul III al competiției a fost compusă din studenții: Forró Gellért (Finanțe și Bănci, anul 1), Hadnagy Magor (Management, anul 1) și Ilyés Tamás (Management, anul 1).

Echipele studențești din Cluj-Napoca au fost coordonate de prof.univ.dr. Szász Levente, conf.univ.dr. Györfy Lehel-Zoltán, lect.univ.dr. Rácz Béla-Gergely, respectiv drd. Izsák Réka.

Competitivitatea căilor ferate austriece

Obiectivul echipelor participante la competiție a fost dezvoltarea unei strategii pentru menținerea și creșterea competitivității căilor ferate austriece (Österreichische Bundesbahnen – ÖBB). Studenții au avut la dispoziție 24 de ore pentru elaborarea soluțiilor.

Prezentarea soluțiilor a avut loc în a doua zi a competiției în fața unui juriu compus din profesioniști din mediul de afaceri.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. 120 de elevi s-au întrecut la concursurile destinate micilor pompieri organizate de ISU Cluj

Publicat

De

elevi

Etapa zonală a concursurilor „Prietenii Pompierilor” și „Cu viața mea apăr viața” a avut loc marți, 14 mai 2024. Nu mai puțin de 120 de elevi, de la 15 unități de învățământ din județul Cluj, s-au întrecut în cadrul competițiilor care au devenit deja o frumoasă tradiție.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Avram Iancu” al județului Cluj a organizat concursurile în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, astfel că elevii au putut deveni adevărați prieteni ai pompierilor! În plus, scopul principal este ca cei mici să își dezvolte capacitatea de înțelegere a pericolelor generate de situațiile de urgență pentru viață și mediu.

Elevii care au luat parte la concursul „Prietenii Pompierilor” au avut de parcurs o probă teoretică și două probe practice: „Pista cu obstacole” şi „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”.

elevi

În schimb, „Cu viața mea apăr viața” este un concurs cu tematică de protecție civilă și a presupus o probă teoretică și una practică, în care elevii au transportat o victimă pe targă și au trecut peste diferite obstacole.

Clasamentul concursurilor

Elevii s-au străduit să obțină un timp cât mai bun, clasamentul fiind următorul:

Concursul „Prietenii Pompierilor” – Gimnaziu

I – Școala Gimnazială Frata

II – Școala Gimnazială „Ștefan Pascu” Apahida

III – Școala Gimnazială „Emil Isac” Cluj-Napoca

Concursul „Cu viața mea apăr viața” – Gimnaziu

I – Școala Gimnazială „Ion Creangă” Cluj-Napoca

II – Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca

III – Școala Gimnazială Cătina

Concursul „Cu viața mea apăr viața” – Liceu

I – Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca

II – Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania Cluj-Napoca

III – Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca

Rezultatele finale se vor centraliza la nivel național, iar școala câștigătoare se va califica la etapa finală, unde se va întrece cu unități de învățământ din toată țara.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. PERFORMANȚE excepționale ale elevilor clujeni la Olimpiadele de limbi moderne

Publicat

elevi olimpici

Elevii clujeni au obținut performanțe excepționale la Olimpiadele de limbi moderne.

„În lumea competitivă a educației, se evidențiază din ce în ce mai mult importanța dobândirii abilităților în limbi străine. Elevii din Cluj-Napoca demonstrează că sunt în fruntea acestui trend, obținând rezultate remarcabile la diversele olimpiade naționale de limbi străine.

elevi olimpici

FOTO. PERFORMANȚE excepționale ale elevilor clujeni la Olimpiadele de limbi moderne

La etapa națională a Olimpiadei de Limba Engleză  acești tineri au reușit să se poziționeze printre cei mai buni din țară. Au obținut 1 premiu I, 1 premiu II  și 7 mențiuni.

Cu o pregătire meticuloasă și o pasiune autentică pentru studiul  limbii engleze, elevii au demonstrat nu doar competențe lingvistice remarcabile, ci și o capacitate de analiză și interpretare a textelor în limba engleză care îi plasează în fruntea competiției.

La fel de impresionante sunt și performanțele la Olimpiada de Limba Franceză. Elevii clujeni au evidențiat nu doar cunoștințe solide de gramatică și vocabular, ci și o înțelegere profundă a culturii și a subtilităților limbii franceze.

Aceste rezultate nu sunt doar un test al abilităților lingvistice, ci și o dovadă a deschiderii spre diversitate culturală și a interesului pentru comunicare interculturală. Toate acestea s-au concretizat în 2 premii I, 1 premiu special pentru punctaj maxim la ambele probe, 1 premiu II, 1 mențiune și 2 mențiuni ISJ.

Olimpiada de Limbi Romanice a fost de asemenea un teren fertil pentru talentele din Cluj. Elevii au demonstrat că sunt la înălțime în ceea ce privește cunoașterea și înțelegerea limbilor precum spaniola, italiana și portugheza. Această diversitate lingvistică reflectă nu doar angajamentul pentru o educație polivalentă, ci și capacitatea de adaptare la contexte și culturi variate.

Premiile și mențiunile sunt după cum urmează – limba italiană : 2 premii I, 1 premiu II, 3 premii III, un premiu special pentru scriere creativă, un premiu special pentru eleganța limbii în exprimarea orală, 5 mențiuni și 1 mențiune ISJ; limba spaniolă- 3 premii I, un premiu special pentru punctaj maxim la ambele probe, 1 premiu II, 2 premii III, 5 mențiuni și 2 mențiuni ISJ; limba portugheză : 2 premii I, 1 premiu II, 3 premii III.

„Într-o lume tot mai interconectată, cunoașterea limbilor străine nu este doar un avantaj, ci devine o necesitate”

Nu trebuie să uităm nici de Olimpiada de Limba Germană, fie că vorbim de germana modernă sau de cea maternă. Elevii clujeni au dovedit că posedă nu doar competențe solide în această limbă complexă, ci și o apreciere profundă a culturii  germane. Rezultatele lor deosebite nu sunt doar o măsură a abilităților lingvistice, ci și o confirmare a relației strânse pe care Clujul o are cu comunitatea germană și cu lumea de limbă germană în general. 1 premiu I, 1 premiu III și 3 mențiuni la limba germană maternă și 1 premiu III și 3 mențiuni la limba fermană modernă stau mărturie în acest sens.

elevi olimpici

Aceste performanțe deosebite nu sunt doar un motiv de mândrie pentru elevii înșiși, ci și pentru profesorii lor, pentru părinți și pentru întreaga comunitate educațională din Cluj-Napoca. Ele reflectă o combinație de eforturi individuale, sprijin din partea familiilor și susținere din partea instituțiilor de învățământ.

Într-o lume tot mai interconectată, cunoașterea limbilor străine nu este doar un avantaj, ci devine o necesitate. Performanțele impresionante ale elevilor clujeni la diversele olimpiade de limbi străine nu fac decât să confirme că educația din Cluj-Napoca este în pas cu cerințele și provocările lumii contemporane. Acești tineri talentați nu doar că își deschid propriile orizonturi, dar și aduc o contribuție valoroasă la construirea unei comunități mai bine pregătite pentru viitorul global”, se arată în comunicatul IȘJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax