CULTURA
Ansamblul Folcloric „Someșul-Napoca” a împlinit 50 de ani. Spectacol ANIVERSAR la Cluj-Napoca. Invitat special, Grigore Leșe

Ansamblul Folcloric „Someșul-Napoca” a împlinit 50 de ani, aniversare sărbătorită printr-un concert ce va avea loc marți, 10 octombrie, începând cu ora 17:00, pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.
„Dragu mi-i să cânt, să joc/ Cu bădița la un loc/ Și mi-i drag la veselie/ Cu oameni de omenie!”
„Tradițiile sunt legătura nevăzută dintre generațiile plecate, cea prezentă și cei nenăscuți încă. Pentru a putea ști încotro ne îndreptăm este absolut necesar să știm de unde venim. Să ne cunoaștem rădăcinile, obiceiurile și istoria!
Printre cei care au cultivat tradițiile clujene, și ale României, atât în țară cât și în străinătate pe marile scene folclorice ale lumii se numără și Ansamblul Folcloric „Someșul-Napoca”, condus de neobositul Dr. Zamfir Dejeu, director artistic și dirijor al acestui frumos ansamblu timp de zeci de ani.
Și cum îi stă bine oricărui ansamblu care a trecut testul timpului cu brio, împlinirea a 50 de ani de activitate va fi marcată marți, 10 Octombrie, printr-un spectacol aniversar.
Evenimentul, organizat de Asociația Folclorică „Someșul-Napoca”, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, va avea loc marți, 10 octombrie, începând cu ora 17:00, pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.
În scenă vor urca mai multe generații ale acestui ansamblu condus de:
Director artistic: dr. Zamfir Dejeu
Dirijor: Doru Dejeu,
Coregrafi: Ioan Sever Rus, Ciprian Lujerdean, Dorina Cociș, Mădălina Petcu, Horațiu Zanc.
Invitat special al manifestării este dl. Grigore Leșe, reputat etnomuzicolog și realizator de emisiuni la Televiziunea Română.
Totodată, alături de membrii ansamblului, vor urca pe scenă și „Călușerii din Valea Drăganului”, conduși de instructorul coregraf, Gheorghe Boca.
În cadrul spectacolului va fi prezentat un film despre activitatea interpretei Iustina Crișan Dejeu și va fi lansat și un CD semnat de tânăra solistă, Laura Ciupeiu, membră a Ansamblului folcloric „Someșul – Napoca” care va fi și prezentatoarea acestui eveniment.
Intrarea este liberă”, au comunicat organizatorii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit miercuri dimineață la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, la kilometrul 11.
Apelul de urgență a venit la ora 04.08, iar la misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.
În accident au fost implicate o autoutilitară și un autoturism, însă nu au existat victime încarcerate. În cele din urmă, doi bărbați de aproximativ 30 de ani, conștienți și cooperanți, au fost transportați la spital.
EDUCATIE
Olimpiada voluntarilor la UBB. Liceenii care obțin premii sau mențiuni își pot crește nota de admitere la FSAS

Aplecarea către voluntariat îi poate ajuta pe liceenii care vor să devină studenți ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS) a UBB Cluj să-și crească semnificativ media de admitere participând la Olimpiada voluntarilor.
Organizată anual încă din anul 2015 de Departamentul de Asistență Socială al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Olimpiada voluntarilor se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din întreaga țară.
Olimpiada voluntarilor la UBB
Concursul are ca temă descrierea, într-un eseu redactat în limbile română maghiară sau o limbă de circulație internațională, a unor activități de voluntariat în domeniul psihosocial, realizate de elevi în cadrul unor programe de voluntariat organizate de școli, servicii sociale, ONG-uri sau organizate și conduse chiar de ei, arată reprezentanții UBB.
Participanții care obțin premii sau mențiuni își pot crește media obținută la admitere și șansele de a obține bursă în primul an de facultate, iar toți participanții, indiferent de calificativul obținut la concursul de eseuri, primesc o diplomă de participare.
”Concursul încurajează participarea elevilor la activități de voluntariat, acumularea de experiențe privind modalitățile de întrajutorare a semenilor și reflecția la aceste activități. Voluntariatul adolescenților este o formă importantă de participare la viața cotidiană, iar noi, prin acest concurs încercăm să creăm o formă de recunoaștere a activităților de voluntariat, de popularizare, de valorificare dar și de creditare a experiențelor rezultate prin implicarea în acțiuni de voluntariat”, a declarat decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS), lect. univ. dr. Anca Simionca.
Data limită de înscriere la Olimpiada voluntarilor din acest an este 14 aprilie 2025. Mai multe detalii găsiți AICI.
EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.
Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.
Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.
De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.
EVENIMENT
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public
Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:
- pensia pentru limită de vârstă;
- pensia anticipată;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmaş.
Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.
Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:
- persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
- elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
- persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
- urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.