Connect with us

ACTUALITATE

ANM: Vremea se răcește. Meteorologii anunță ploi, descărcări electrice, vânt puternic, dar și ninsori la munte

Publicat


cod portocaliu

Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se răcește începând de joi seara. Sunt așteptate ploi însoțite de descărcări electrice și vânt puternic.

Informare meteorologică este valabilă de joi, 1 aprilie, de la ora 21.00, până vineri, 2 aprilie, ora 21.00.

Citește și Prognoza meteo / Vremea de Florii, Paști și 1 Mai 2021

„În intervalul menționat, vor fi ploi mai ales sub formă de aversă, însoțite și de descărcări electrice, în noaptea de joi spre vineri, 1 spre 2 aprilie și în prima parte a zilei de vineri, 2 aprilie, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Maramureș și Crișana, și local în Banat și în Moldova, iar în cursul după-amiezii zilei de vineri, 2 aprilie, în special în regiunile sud-estice.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15…25 l/mp, favorizând topirea parțială a stratului de zăpadă din zona montană. Izolat se va semnala grindină.

Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, mai ales în cursul zilei de vineri, 2 aprilie, local și temporar, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali, cu peste 70…80 km/h.

Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece la sfârșitul săptămânii în cea mai mare parte a țării și, temporar, vor mai fi precipitații, respectiv ploi în zonele joase de relief și mai ales ninsori în zonele montane și submontane, potrivit ANM.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie

Foto: pixabay.comDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Jucătorii mai vin, dar mai și PLEACĂ. „U” Cluj a VÂNDUT un jucător în Turcia

Publicat

thalisson

Universitatea Cluj s-a despărțit de fundașul central Thalisson Kelven. Acesta a fost vândut la Antalyaspor, din prima ligă a Turciei.

Thalisson era din luna ianuarie la clubul clujean, când venea liber de contract de la Mirassol-SP, din Brazilia. În cele 7 luni, apărătorul a strâns 20 de meciuri, fără să contribuie decisiv la vreun gol.

Jucătorii mai vin, dar mai și PLEACĂ. „U” Cluj a VÂNDUT un jucător în Turcia

„FC Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu formația Antalyaspor din prima ligă a Turciei pentru transferul definitiv al jucătorului Thalisson Kelven (26 de ani).

Thalisson a sosit la ”U” la mijlocul sezonului 2023/2024. Fundașul central brazilian a bifat 20 de partide în tricoul echipei noastre.

Clubul nostru îi mulțumește pentru munca depusă la ”U” și îi dorește mult success în viitor”, scrie pe Facebook-ul clubului.

În cariera lui, fundașul cotat la 500.000 de euro pe site-ul de specialitate transfermarkt.com a mai jucat doar în Brazilia. A evoluat în trecut pentru Coritiba, Guarani, CRB, Inter Limeira, EC Vitoria, Mirassol și Juventude.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Fostul subprefect PSD de Cluj, Răzvan Ciortea, ALES senator în locul lui Vasile Dîncu

Publicat

răzvan ciortea

Fostul subprefect PSD de Cluj, Răzvan Ciortea, a fost ales senator în locul lui Vasile Dîncu, care va merge în Parlamentul European. Acesta era următorul pe lista PSD Cluj pentru Senat. Ciortea a fost și candidat PSD Cluj la primăria Turda și a ieșit pe locul 4.

„Începem un nou capitol pentru politica județeană.
Astăzi, cu inima plină de speranță și respect față de patrie, am depus jurământul pentru funcția de senator al României.
Onorând moștenirea senatorului și profesorului Vasile Dîncu, un model de integritate și dedicare, am acceptat cu toată responsabilitatea sarcina de a servi această țară minunată. A fost un moment de profundă emoție și responsabilitate.

VIDEO. Fostul subprefect PSD de Cluj, Răzvan Ciortea, ALES senator în locul lui Vasile Dîncu

Dragi turdeni,
Am depus jurământul cu gândul și inima la voi. Cu gândul la miile de voci ce se vor face în sfârșit auzite aici, la București. la miile de suflete ce așteaptă schimbarea și la toate proiectele și planurile pe care, în calitate de senator, le voi demara pentru bunăstarea noastră, a județului și a întregii Românii.

Dragi clujeni,
Începem împreună o nouă eră a transparenței și acțiunii concrete.
Voi lupta pentru dreptate, echitate și pentru crearea unui mediu în care fiecare clujean să se simtă valoros și respectat.
Mă angajez să sprijin educația, să îmbunătățesc infrastructura și să dezvolt oportunități economice care să aducă prosperitate comunității noastre.

Dragi cetățeni ai României,
Vă invit să-mi fiți alături în acest parcurs. Sunt aici pentru voi! Vreau să aud părerile, ideile și preocupările voastre.
Voi fi mereu disponibil pentru a discuta și pentru a găsi soluțiile necesare. Împreună, putem transforma Turda, Clujul și întreaga țară într-un loc mai sigur și prosper pentru toți.

Mulțumesc pentru încrederea acordată.
Vă promit că voi munci neobosit pentru a onora această responsabilitate și pentru a aduce schimbările pe care le așteptați”, a scris pe Facebook Răzvan Iulian Ciortea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Probleme la plata biletelor prin POS în mijlocele de transport în comun din Cluj-Napoca. CTP: Ne cerem scuze. Care a fost cauza

Publicat

De

Plata bilete POS autobuze Cluj-Napoca

Călătorii au întâmpinat probleme, miercuri, 17 iulie, dimineața, la plata biletelor prin POS în mijloacele de transport din Cluj-Napoca.

Problema a fost una tehnică, care nu a ținut de Compania de Transport în comun și a fost remediată.

Probleme la plata biletelor prin POS în mijlocele de transport în comun din Cluj-Napoca. CTP: Ne cerem scuze. Care a fost cauza

Plata biletelor de călătorie prin POS a fost întreruptă în această dimineață în mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca.

„În decursul acestei dimineți ne-am confruntat cu o problemă de comunicație la sistemul de plată prin POS în mijloacele de transport în comun, generată de un echipament de comunicație al operatorului de telefonie mobilă, care a fost înlocuit.

Această întrerupere a afectat parțial activitatea, iar de la momentul înlocuirii echipamentului totul a funcționat în parametrii normali.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!”, au transmis reprezentanții CTP Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițistul prins DROGAT la volanul unei mașini neînmatriculate în Florești a fost ARESTAT preventiv

Publicat

Șofer fără carnet

Polițistul prins drogat la volanul unei mașini neînmatriculate pe raza loc. Florești a fost arestat preventiv. Acesta consumase metcatinonă (3-CMC), un drog sintetic folosit ca alternativă la metamfetamină. Polițistul a fost judecat pentru un viol săvârșit în 2022.

„Structura de comunicare din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca este împuternicită să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Polițistul prins DROGAT la volanul unei mașini neînmatriculate în Florești a fost ARESTAT preventiv

Prin ordonanța procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca din data de 17.07.2024 din cadrul dosarului penal 4842/187/ P/ 2024 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 2 C.pen. și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, prev. de art. 334 alin. 1 C.pen., ambele cu aplicarea art. Z8 alin.2 C.pen.

În fapt, s-a reținut că autorul, agent de poliție în cadrul IPJ Cluj, aflat în timpul liber, la data de 06.07.2024, în jurul orei 14,00, a condus pe drumurile publice de pe raza loc. Floresti, jud. Cluj, autoturismul marca Volkswagen Golf, pe care erau aplicate plăcute cu numere provizorii CJ (…), expirate din data de 08.03.2024, autoturismul fiind astfel neînmatriculat, stabilindu-se totodată că suspectul se afla sub influența substanțelor psihoactive, în probele biologice de sânge recoltate fiind evidențiată prezența de clorometcatinonă (CMC), iar în probele de urină s-a evidentiat prin metoda teste rapide BeRight imunochimice, prezenta de mefedronă, respectiv prin metoda cromatografie de lichide cuplată cu spectrometrie de masă, rezultatul a fost pozitiv pentru clorometcetinonă {CMC), întrunește elementele constitutive ale infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 2 C.pen. și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, prev. de art. 334 alin. l C.pen., ambele cu aplicarea art. 38 alin.2 C.pen.

Prin referatul din cadrul dosarului penal 4842/187/P/2024 al procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca din data de 17.07.2024 a fost propusă arestarea preventivă a inculpatului iar Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a admis propunerea.

Precizăm că activitățile procesuale efectuate în cursul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală și are drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, precum prezumția de nevinovăție”, a comunicat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax