Connect with us

EVENIMENT

Marea Britanie își dublează numărul de morți în 24 de ore și a ajuns la 1140 persoane infectate

Publicat


După ce Coronavirusul s-a mișcat mai încet în Regatul Unit, iată că în numai 24 h numărul deceselor s-a dublat, declară BBC.

Dacă până ieri dimineață erau doar 11 decese, aseară numărul morților a ajuns la 21, toți fiind pacienți din așa zisa zonă de risc și cu vârsta peste 80 de ani.

Numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 a ajuns la 1140 dintr-un total de 37.746 persoane verificate.

Companiile britanice sunt îndemnate să-și mărească producția de instalații de ventilare și alte echipamente medicale de strictă necesitate, ca o consecință a îndemnului adresat de premierul Boris Johnson de a se alătura ”efortului național” de combatere a virusului.

Pentru a reduce presiunea asupra Serviciului Național de Sănătate, Partidul Laburist a cerut guvernului să solicite disponibilizarea paturilor neocupate din clinicile private, adică un fel de rechiziționare ca în vreme de război.

Între timp, președintele american Donald Trump a decis să suspende toate călătoriile între Statele Unite și Regatul Unit și Irlanda.

 

Un articol de Marius AciuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Jandarm din București, judecat la Cluj pentru consum de droguri. A fost prins cu cannabis în Negreni

Publicat

De

Jandarm judecat pentru consum de cannabis

Un jandarm din București va fi judecat la Cluj pentru consum de droguri de risc.

Bărbatul, care este din Huedin, lucrează ca sergent major în cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei București și a fost prins în comuna Negreni din Cluj cu cannabis asupra lui.

Jandarm din București, judecat la Cluj pentru consum de droguri. A fost prins cu cannabis în Negreni

Potrivit actului se sesizare, la data de 3 decembrie 2023, în jurul orelor 22.10, jandarmul a fost prins în Negreni având asupra lui 1,83 grame de Cannabis sub formă de fragmente vegetale într-o punguță transparentă din plastic și 0,14 grame de Cannabis, sub formă de fragmente vegetale.

Acestea erau pentru consum propriu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Studiu. Ce CULOARE au mașinile care parcurg cei mai mulți KILOMETRI în România

Publicat

De

Ce culoare au mașinile cu cei mai mulți kilometri parcurși

Există o corelație între culorile mașinilor și kilometrajul acestora, arată cel mai recent studiu făcut de carVertical, o companie de date auto.

Cercetarea a scos astfel la iveală ce culoare au mașinile care parcurg cei mai mulți kilometri în țara noastră și rezultatul poate fi surprinzător.

Studiul a fost făcut în 15 țări europene.

Studiu. Ce CULOARE au mașinile care parcurg cei mai mulți KILOMETRI în România

Conform studiului, mașinile negre și gri au printre cele mai ridicate kilometraje medii din România.

Deși culorile monocromatice precum alb, gri și negru domină piața vehiculelor la mâna a doua, mașinile vopsite în aceste culori nu sunt neapărat folosite pentru a face navete mai lungi.

Ce culoare e în top

Dintre toate vehiculele verificate în România pe carVertical, mașinile maro au avut cel mai ridicat kilometraj mediu – 182.495 de kilometrim.

Apoi urmează cele negre, cu 173.274 de kilometri și apoi cele gri, cu 167.471 de kilometri.

Maroul este adesea specific mașinilor premium sau de lux, mașini mai potrivite pentru călătorii zilnice pe distanțe lungi, în special în afara orașului.

Negrul are și el o cotă semnificativă pe piață și în ciuda faptului că nu este foarte practic este încă apreciat de toate tipurile de șoferi.

Argintiul este una dintre cele mai populare culori, prezentă pe o gamă largă de mașini de la modelele de segment A sau B până la vehiculele scumpe de lux. De asemenea, este percepută pe scară largă ca fiind cea mai practică culoare și este folosită în țări cu climă foarte diferită.

Mașinile diesel au cel mai ridicat kilometraj

„Mașinile diesel parcurg cei mai mulți kilometri. Cu toate acestea, cercetarea noastră a concluzionat că și culorile vehiculelor influențează cât de mult sunt utilizate acele mașini”, spune Matas Buzelis, expert auto și șeful de comunicații al carVertical.

Ce culori au mașinile cu cel mai mic kilometraj

Studiul arată faptul că mașinile portocalii au kilometrajul mediu cel mai redus – 126.864 de kilometri.

Vehiculele roșii, cu 138.314 kilometri și cele galbene, cu 156.625 de kilometri, parcurg și ele mai puțini kilometri decât orice alt tip de mașină.

Portocaliul este o alegere foarte nepopulară în rândul cumpărătorilor și este folosit mai ales pentru servicii speciale de transport.

Roșul este, de asemenea, o culoare relativ rară, găsită mai des pe vehiculele care aparțin pasionaților de mașini.

Este, însă, o alegere populară pentru decapotabile, roadsteruri și coupeuri, dar aceste tipuri de mașini sunt rareori folosite la fel de mult ca breakurile sau SUV-uri.

Galbenul este folosit mai ales de șoferii care doresc să iasă în evidență, dar aceștia nu sunt, de obicei, cei care fac navete lungi.

Sunt șoferi care se concentrează mai mult pe culoarea mașinii

„Cumpărătorii de mașini second hand sunt mai puțin pretențioși în privința culorilor vehiculelor în comparație cu oamenii care cumpără mașini noi de la reprezentanțe.

Cu toate acestea, sunt și unii cumpărători care se concentrează mai mult pe culoarea unui vehicul și acordă mai puțină atenție stării în care se află acesta.

Nu este cea mai bună abordare, deoarece mașinile prost întreținute ar putea arăta bine la exterior, dar pot fi costisitoare de deținut și întreținut.

Starea mașinii și înregistrările istorice ar trebui să fie factorii care influențează cel mai mult decizia cumpărătorului, nu culoarea sau atractivitatea vizuală a mașinii”, a mai explicat Matas Buzelis.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj s-a despărțit și de Cristi Bălgrădean. Echipa din Gruia nu a mai prelungit contractul portarului

Publicat

De

CFR Cluj s-a despărțit de Cristi Bălgrădean

Clubul CFR 1907 Cluj a anunțat încheierea colaborării cu Cristi Bălgrădean, după ce s-a despărțit și de Cristi Manea.

Contractul portarului a ajuns la final, conform reprezentanților clubului clujean.

CFR Cluj s-a despărțit de Cristi Bălgrădean. Echipa din Gruia nu a mai prelungit contractul portarului

Venit în Gruia în vara anului 2020, Bălgrădean a apărat poarta echipei CFR Cluj în 66 de partide, dintre care 20 în competițiile europene.

Cristi Bălgrădean a obținut două titluri de Campion și o Supercupă alături de CFR Cluj.

„Îți mulțumim, Cristi, pentru toată munca depusă și îți urăm mult succes!”, au transmis reprezentanții CFR Cluj.

Citește și: Cristi Manea pleacă de la CFR Cluj. Contractul său a ajuns la final și nu a mai fost prelungit

Cristi Bălgrădean a fost, oficial, portarul CFR Cluj din data de 1 iulie 2020 și a semnat cu clubul din Gruia după plecarea lui Giedrius Arlauskis.

Înainte, Cristi Bălgrădean a apărat poarta celor de la Dinamo și FCSB.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Dealer prins în timp vindea 1,6 kilograme de CRISTAL în Florești. Ce au găsit polițiștii la percheziții

Publicat

De

Dealer prin la Cluj când vindea „cristal”

Captură de droguri la Cluj. Un bărbat a fost prins în flagrant delict, în timp ce vindea mai bine de un kilogram de cristal – 3-CMC, un drog de mare risc.

Dealerul a fost reținut și prezentat instanței cu propunerea de arestare pentru 30 de zile. Potrivit DIICOT Cluj, acesta este recidivist.

Dealer prins în timp vindea 1,6 kilograme de CRISTAL în Florești. Ce au găsit polițiștii la percheziții

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, cercetate pentru trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație.

 

Astfel, la data de 11 iunie 2024, aceasta a fost prinsă în flagrant delict, în comuna Florești, în timp ce ar fi comercializat 1,6 kilograme de droguri de mare risc – 3-CMC, cunoscut sub denumirea de cristal.

Ulterior, au fost puse în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară, fiind descoperite și ridicate peste 17,5 kilograme de droguri de mare risc și substanțe psihoactive.

Este vorba de 3-CMC, MDMA, 2-MMC și N-Ethylnorpentedrone), dar polițiștii au ridicat și alte mijloace de probă.

Reținut 24 de ore

La data de 12 iunie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea persoanei, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație.

A fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunere de arestare preventivă a persoanei, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și de către Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT.

Activitățile au fost realizate cu sprijinul Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Cluj – Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române, precum și al polițiștilor Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax