ECONOMIE
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Semne proaste pentru leu
Creșterea ofertei comerciale de valută, companiile pregătindu-se pentru data de 25 septembrie, când vor achita taxele și impozitele la bugetul de stat, a permis leului să se aprecieze față de majoritatea principalelor valute, excepție făcând dolarul american.
Cursul euro a atins miercuri un maxim de 4,9711 lei, dar a scăzut vineri la 4,9675 lei, când tranzacțiile s-au realizat între 4,966 și 4,971 lei, iar piața s-a închis la 4,968 lei.
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Semne proaste pentru leu
Leul continuă să se afle sub presiune. Adâncirea deficitului bugetar și a celui de cont curent reprezintă principalul factor intern. Scăderea constantă a activității sectorului privat din zona euro afectează economia României, prin micșorarea încasărilor la buget.
Cei de la ING au revizuit creșterea din 2023 a PIB-ului României de la 2,5 la 1,5%. Pentru 2024 prognoza a fost modificată de la 3,7 la 2,8%. La rândul lor, cei de la BCR-Erste au modificat datele pentru 2024 de la 4,2 la 3,3%.
Deciziile de politică monetară luate de marile bănci centrale nu s-au reflectat în piața monetară locală, nivelul indicilor ROBOR fiind stabil, la un minim al ultimului an și trei luni.
Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%, valoare stabilită în urmă cu mai mult de o lună. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 6,49 la 6,50% iar cel la 12 luni la 6,63%.
În perioada analizată, Trezoreria s-a împrumutat cu un total de 2,926 miliarde lei, cu scadențele în martie 2024, octombrie 2028, aprilie 2031 și aprilie 2036, la randamente medii de 6,21%, 6,59%, 6,83%, respectiv 6,87%.
Săptămâna aceasta, Finanțele au programat licitații cu titluri al căror volum inițial total este de 2,760 miliarde lei. Bonurile sunt scadente în mai 2027, aprilie 2030, octombrie 2033 și februarie 2038.
Moneda americană a încheiat a zecea săptămână consecutivă de apreciere față de un coș al principalelor valute, după ce Rezerva Federală a menținut rata dobânzii de referință la 5,25 – 5,50%, dar a semnalat o nouă creștere cu 25 puncte bază până la final de an și că dobânzile vor rămâne la un nivel ridicat pentru mai mult timp.
Jerome Powell, președintele Fed, a declarat că instituția pe care o conduce trebuie să acționeze cu „prudenţă pentru a determina nevoia întăririi suplimentare a politicii monetare”.
Decizia Băncii Angliei de a lua o primă pauză în procesul de normalizare a politicii sale monetare, care a început decembrie 2021, menținând rata de referință la 5,25%, a provocat deprecierea lirei sterline față de euro, ceea ce a făcut ca media ei să scadă de la 5,7329 la 5,7134 lei.
Cursul francului elvețian a coborât vineri la 5,1538 lei, după ce Banca Națională a Elveției a surprins piețele cu o zi înainte, după ce a decis să mențină dobânda de politică monetară 1,75%, valoare stabilită în iunie.
Prețul gramului de aur a crescut la sfârșitul săptămânii la 289,1272 lei, efect al aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben a stagnat la 1.923 – 1.930 dolari.
După ședința Fed, criptomonedele au avut o evoluție ușor descendentă. La sfârșitul săptămânii, bitcoin a fluctuat între 26.350 și 26.700 dolari iar ether s-a mișcat în culoarul 1.570 – 1.600 dolari.
Analiza cuprinde perioada 13 – 20 septembrie.
Foto: Arhivă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Administrația Națională de Meteorologie a făcut o estimare a valorilor termice, dar și în ceea ce privește precipitațiile până la data de 27 aprilie.
Chiar dacă această lună a fost cu adevărat capricioasă, de Paști temperaturile vor fi ridicate, conform meteorologilor.
Cum va fi vremea de Paști la Cluj
În următoarele două spătămâni, regimul termic va fi apropiat de valorile climatologice specifice perioadei, cu maxime în jurul a 17 grade, potrivit ANM.
În intervalul 16–17 aprilie este prognozată o creștere a temperaturilor diurne, acestea urmând să urce spre 23-24 de grade. După acest episod mai cald, între 18 și 20 aprilie, maximele termice vor mai scădea ușor și se vor înregistra, în general, 19-21 de grade. Ulterior, arată meteorologii, se conturează o nouă tendință de încălzire, cu maxime de până la 22-23 de grade.
Anunțul meteorologilor despre ploi
Temperaturile minime vor avea variații ușoare, menținându-se, în general, între 6 și 8 grade pe tot parcursul perioadei.
Conform meteorologilor, vor fi posibile precipitații în cea mai mare parte a intervalului, dar cu o probabilitate mai ridicată între 19 și 20 aprilie și din nou din 24 aprilie, până aproape de finalul lunii aprilie.
Foto: Primăria Cluj-Napoca

CFR Cluj – Rapid este meciul care încheie etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Cu o victorie, clujenii egalau la puncte liderul FCSB, în schimb, o victorie a rapidiștilor îi sălta până pe locul 4. Partida se încheie egal, 1-1, după două reprize diametral opuse. Au înscris Bolgado (min.7), respectiv Kait (min.52).
Echipele de start:
CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M. Ilie, Camora – Emerllahu, Djokovic, Fică – Korenica, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Țîrlea, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Gligor, Deac, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – Rapid, 1-1. Clujenii RATEAZĂ șansa de a egala FCSB la puncte
Rapid (4-3-3): Stolz – Onea, D. Ciobotariu, Pașcanu, Borza – Ademo, Kait, Chistensen – Al. Dobre, Burmaz, Petrila
Rezerve: Aioani, Braun, Săpunaru, Ignat, Bădescu, Vulturar, Grameni, N’Jie, R. Pop, Ankeye, Gojkovic, Koljic
Antrenor: Marius Șumudică
Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj-Napoca
Arbitru: Florin Andrei
Asistenți: Daniel Mitruți și Alexandru Vodă
Arbitru VAR: Ovidiu Hațegan / Arbitru AVAR: Viorel Flueran
Început lent de partidă, cu un studiu poate prea exagerat de ambele părți. În min.5, Rocha se scutură de letargie și are o incursiune pe partea dreaptă, încheiată cu un șut cu stângul respins în corner de Stolz. Korenica execută perfect și Bolgado înscrie cu capul, în min.7, pentru 1-0.
În min.10, Kamara, poate unul dintre cei mai neinspirați jucători clujeni, interceptează o minge de la Ciubotariu însă șuteză slab.
Louis Munteanu încearcă și el poarta de două ori, însă șuturile lui trec de puțin peste bară. În min.32, Korenica prinde și el un șut bun peste poartă.
În min.42 apare și prima ocazie a rapidiștilor, însă Hindrich se opune șutului lui Onea.
Repriza a doua a avut o desfășurare total opusă. CFR a pierdut inițiativa, Rapid, în schimb, a devenit mai periculoasă. În min.52, Kait egalează după o fază lucrată de Petrila.
CFR nu se mai regăsește, se apără la disperare și contraatacă haotic. Kamara continuă să fie trompeta meciului, cu poziționări aiurea și finalizări hilare.
În min.70, Kait vede roșu pentru simulare, cartonaș anulat de arbitru după intervenția VAR, pe motiv de offside în faza premergătoare. În min.90, Hindrich salvează în fața lui Christensen. După două minute, vine rândul lui Stolz.
CFR ratează șansa de a face tandem în fruntea clasamentului cu FCSB, în timp ce Rapid smulge un punct care, practic, e ca apa sfințită, nici n-ajută, nici nu strică. Să fie primit…
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M. Ilie 7, Camora 7 – Emerllahu 6, Djokovic 6, Fică 7 – Korenica 7, L. Munteanu 6, Kamara 5, Abeid 6, Tachtsidis, Păun 6, Nkololo, Postolachi

Pe 15 aprilie, între orele 12.00 – 18.00, centrul comercial VIVO! Cluj-Napoca va fi gazda unui Târg de lucrări hand-made organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj cu ocazia sărbătorilor pascale.
Vor fi expuse spre vânzare diferite obiecte realizate de copii și adulți cu dizbilități din centrele și unitățile rezidențiale administrate de DGASPC Cluj.
Târg de Paște cu vânzare la VIVO! Cluj-Napoca, în beneficiul persoanelor cu dizabilități
Ne dorim crearea unei atmosfere primitoare pentru copiii și adulții cu dizabilități astfel încât aceștia să se simtă admirați și integrați. Publicul are ocazia să cumpere obiecte inedite și să își manifeste astfel toleranța și aprecierea față de persoanele vulnerabile.
Este vorba despre copii de la casa de tip familial Perlino, casa Grigorescu, casa Târnavelor, casele de tip familial Mărăști, centrul de primire a copilului în regim de urgență Gavroche, din Cluj Napoca, copii de la casele de tip familial din Huedin, tineri cu dizabilități de la Centrele de abilitare și reabilitare din Gherla și Jucu, precum și adulți cu dizabilități fizice și neuropsihice de la Centrele de îngrijire și asistență din Luna de Jos și locuințele protejate din Catcău.
Vizitatorii VIVO! vor putea achiziționa icoane, tablouri, obiecte decorative, de pirogravură, ornamente destinate sărbătorilor pascale, autorii lucrărilor urmând a beneficia de fondurile strânse.
Vor fi prezenți și beneficiarii furnizorilor de servicii sociale private cu care DGASPC Cluj colaborează: asociația pentru protejarea și ajutorarea handicapaților neuro-psihici din Cluj- centrul de zi “Sf. Maria” , fundația “Bethesda & Floricica” Beclean, fundația „Estuar” și fundația „FEBE”.
Tineri voluntari, studenți la Asistență socială și Psihologie, vor contribui la buna desfășurare a evenimentului la care au fost invitați și reprezentanți ai autorităților locale.
Evenimentul are loc la intrarea numărul 2.

Săptămâna Patimilor, în care am intrat de astăzi, este una dintre cele mai încărcate perioade ale anului din punct de vedere spiritual și ritualic în satul tradițional clujean.
Trăită cu profundă reculegere, această săptămână este, în esență, o perioadă de doliu și de tristețe, orientată spre curățenie și pregătire atât trupească, cât mai ales sufletească, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Săptămâna Mare în tradiția populară clujeană
În satele de odinioară, munca la câmp era oprită. „E mare păcat să muncești când Domnul Hristos pătimește”, se spunea cu teamă și cu respect.
Așadar, arată specialiștii clujeni, oamenii posteau, iar întreaga săptămână era consacrată rânduielilor ce preced marea sărbătoare a Învierii.
Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii
Până miercuri, gospodăriile trebuiau să fie pe deplin pregătite pentru întâmpinarea praznicului. Casele erau văruite proaspăt, semn al înnoirii și al luminii.
“Zestrea, păstrată cu grijă în lăzi și lăițere, era scoasă la soare, împrospătată, primenită, iar hainele noi de sărbătoare – obligatorii pentru fiecare membru al familiei – trebuiau să fie gata. Femeile se îngrijeau cu migală de curățenie: scoteau hainele de sărbători, le puneau la soare, apoi le reașezau cu grijă, strecurând printre ele crenguțe de busuioc și alte plante frumos mirositoare”, arată cei de la CJCPCT Cluj.
Nu doar hainele, ci și obiectele din gospodărie erau supuse unei curățenii rituale. Blidele de lut dar și icoanele de glajă de pe pereți erau spălate și împodobite cu ștergare de sărbătoare. Până și fața casei, pavimentul din pământ bătut și muruit cu lut galben, era reîmprospătat.
Curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei
În această săptămână „nu e bine ca femeia să coasă”, se spunea, pentru că „atunci împarte Sfântul Ilie trăsnetele” – un avertisment care ținea deopotrivă de rânduiala religioasă și de credințele populare legate de forțele cerești și pedeapsa divină.
Între Florii și Joia Mare, oamenii se spovedeau și se împărtășeau, dornici să intre în sărbătoarea Învierii cu sufletul curat și împăcați cu cei din jur. Era un timp al iertării și al împăcării, în care curățenia inimii era la fel de importantă ca cea a casei.
Foto: Casă pregătită de sărbătoare / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj