ECONOMIE
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Noi MAXIME pentru dolar și francul elvețian
Săptămâna trecută a fost marcată de decizia BNR de a majora dobânda de politică monetară de la 3,75 la 4,75%, măsură care nu a fost anticipată de o mare parte a analiștilor.
Cu toate acestea nivelul de 4,75% este cel mai scăzut din regiune. În Ungaria rata de referință a fost majorată recent la 7,75%, după ce forintul a înregistrat noi minime istorice față de euro, joi media fiind stablită la 412,97 unități/euro. În Cehia nivelul dobânzii cheie este de 7% iar în Polonia de 6%.
La conferința de presă care a urmat ședinței de politică monetară, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că „mergem treptat, ţinem strâns lichiditatea, lucrăm cu toate instrumentele, vedem ce se întâmplă şi în stânga şi în dreapta, şi înainte şi înapoi, să vedem dacă am procedat bine, şi aşteptăm ca pe măsură ce inflaţia vine în jos şi noi ne ducem cu dobânda de politică monetară în sus, să ne întâlnim undeva. De aceea am sugerat 5%, probabil că am fost optimist”.
Decizia BNR s-a reflectat în piața monetară prin noi creșteri ale indicilor ROBOR.
La sfârșitul perioadei, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut la 6,79%, valoare care a mai fost atinsă la sfârșitul lui august 2010.
„Creșterea inflației (…) ar putea provoca intrarea economiei globale în recesiune”
Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 6,90 la 7%, nivel comparabil cu cel de la începutul lui ianuarie 2010. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat de la 7,07 la 7,17%.
Creșterea inflației la nivel mondial, datorită majorării prețurilor la materiile prime, a energiei dar și războiului din Ucraina, ar putea provoca intrarea economiei globale în recesiune, cu riscul major al apariției stagflației.
În aceste condiții piețele sunt mult mai prudente iar aversiunea față de risc a înmulțit plasamentele în monedele considerate drept refugii, precum dolarul american, francul elvețian sau yenul japonez.
Cursul dolarului american a atins vineri un record de 4,8858 lei iar cel al francului elvețian s-a apropiat de pragul de 5 lei, cu o medie de 4,9986 lei. La rândul ei, lira sterlină a urcat la 5,8356 lei.
„Euro s-a depreciat vineri până la 1,0072 dolari”
Cursul euro a încheiat intervalul la 4,9439 lei, în scădere față de ședința precedentă, într-o ședință în care cotațiile au scăzut, din nou, de anunțarea mediei, semn că BNR continuă să monitorizeze cu grijă leul, folosindu-l drept ancoră antiinflaționistă.
Euro s-a depreciat vineri până la 1,0072 dolari, pentru prima dată după sfârșitul lui 2002. Cu toate acestea, moneda unică a închis pe piețele americane la 1,0187 dolari, pe fondul marcărilor rapide de profit, chiar dacă în Statele Unite au fost create în iunie 372.000 noi locuri de muncă iar rata șomajului se situează la 3,6%.
Metalul galben s-a tranzacționat la finalul perioadei între 1.735 și 1.749 dolari/uncie. Atingerea de către moneda americană a unui nou maxim istoric a ridicat prețul gramului de aur de la 271,8570 la 272,7980 lei.
Bitcoin a fluctuat în perioada analizată între 19.070 și 22.360 dolari iar ether s-a mișcat în culoarul 1.040 – 1.270 dolari.
Analiza cuprinde perioada 4 – 8 iulie
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Premiu de câte 1.000 de euro de la Primăria Cluj-Napoca pentru judoka Alexandru Bologa și antrenorul său
Primăria Cluj-Napoca va acorda un premiu judoka-nului paralimpic Alexandru Bologa, care a cucerit medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris, dar și antrenorului său, Tamas Gergely.
Primăria Cluj-Napoca va oferi un premiu de 1.000 de euro judoka-nului Alexandru Bologa și antrenorului său Tamas Gergely, pentru câștigarea medaliei de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris. Proiectul a fost inclus în ședința consiliului local Cluj-Napoca de joi, 12 septembrie.
„Ne bucurăm că avem din nou un campion, medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice de la Paris. Alexandru Bologa își reconfirmă valoarea, ne bucurăm că numele Clujului, al României, a ajuns din nou pe cel mai înalt catarg. Ca o formă de recunoaștere simbolică, Primăria îi premiază pe competitor și pe antrenor cu 1.000 de euro, echivalentul în lei”, a declarat primarul Emil Boc.
Alexandru Bologa, aur la Paris
Judoka-nului Alexandru Bologa a cucerit medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris, vineri, 6 septembrie. Sportivul este legitimat la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Cluj Napoca si cu dublă legitimare la CS Universitatea Cluj Napoca
Judoka Alexandru Bologa este Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca din anul 2022 și se menține pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, cu medalii importante câștigate la Tokyo (2020), Rio (2016), la campionate mondiale și europene.
Sportivii medaliați la Paris, decorați de președinte
Amintim că miercuri seară, sportivii români care au cucerit medalii la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris, împreună cu oficiali COSR şi antrenori, au fost decoraţi, miercuri seara, de preşedintele Klaus Iohannis în cadrul unei festivităţi organizate la Palatul Cotroceni.
În cadrul ceremoniei, Florin-Alexandru Bologa, campion paralimpic la judo pentru nevăzători, cat. 73 kg (J1), a primit Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa I.
EVENIMENT
Zborurile de pe Aeroportul Cluj spre Bruxelles, ANULATE joi. Grevă pe Aeroportul Charleroi
Mai multe curse aeriene între Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca și Aeroportul Charleroi din Bruxelles au fost anulate, joi, din cauza unor greve anunțate pe aeroportul din Belgia.
Patru zboruri din și spre Bruxelles au fost anulate pe Aeroportul Internațional Cluj, joi, din cauza unor greve pe Aeroportul Charleroi.
Este vorba despre curse operate de companiile aeriene Wizz Air și Ryanair:
PLECĂRI
- W43351 – Charleroi, ora 06:55 – CANCELLED
- FR9546 – Charleroi, ora 10:20 – CANCELLED
SOSIRI
- FR9547 – Charleroi, ora 09:50 – CANCELLED
- W43352 – Charleroi, ora 12:25 – CANCELLED
Atenţionare de călătorie pentru Belgia
Ministerul Afacerilor Externe a emis miercuri o atenţionare de călătorie pentru Belgia, unde joi este programată o grevă pe aeroportul Charleroi, scrie Mediafax.
MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează, sau intenţionează să călătorească în Regatul Belgiei că, pentru joi, conducerea aeroportului Charleroi a anunţat o grevă de 24 de ore, ce va afecta operaţiunile pe acest aeroport.
În acest context, capacitatea operaţională a aeroportului va fi redusă, iar unele zboruri vor fi anulate. Greva vizează majoritatea funcţiilor operaţionale ale aeroportului (bagaje, check-in, realimentarea aeronavelor).
Pasagerii sunt sfătuiţi să verifice starea zborurilor pe site-urile companiilor aeriene.
Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României la Bruxelles: +32(0)497428663.
CNAIR a anunțat restricții de circulație pe mai multe segmente de autostradă, inclusiv A1 Sebeș-Sibiu, pentru derularea unor lucrări. A fost înregistrat și un eveniment rutier. Șoferii sunt atenționați să circule cu prudență.
Restricții de circulație, 12 septembrie
A1 Simeria Veche (Hunedoara) – km 352-353, până la ora 16.00; pe calea 2, lucrări de montat parapet median; banda 2 restricționată
A1 Apoldu de Jos – Săliște (Sibiu) – km 274+700 – 275+700, până la ora 20.00 – lucrări de reparații la partea carosabilă pe sens Sebeș-Sibiu; banda 1 și banda de urgență, restricționate
A1 Nădlac (Arad) –km 581+300, până la ora 10.00 – accident pe calea 1; microbus a acroșat un autotren oprit în coloană; o persoană rănită; banda de urgență și banda 1, restricționate
RESTRICȚII de circulație pe A1. Atenționări pentru ȘOFERI
EVENIMENT
Cristi Balaj (CFR Cluj): Până nu ÎNSĂNĂTOȘIM clubul din punct de vedere financiar, este greu să-l ÎNĂLȚĂM așa cum ne-am fi dorit
Președintele CFR Cluj, Cristi Balaj, a vorbit despre obiectivele echipei în acest sezon, după ratarea accederii pe tabloul principal în Conference League. Balaj a ținut să sublinieze faptul că echipa se va concentra pe „creșterea” jucătorilor tineri.
Ratarea calificării a văduvit clubul de un bonus impresionant din punct de vedere financiar.
Cristi Balaj, președintele CFR-ului, a dezvăluit care este obiectivul echipei din Gruia, în următoarea perioadă. Oficialul a transmis că echipa se va concentra pe ”însănătoșire” pe plan financiar, scrie Iamsport.
Cristi Balaj (CFR Cluj): Până nu ÎNSĂNĂTOȘIM clubul din punct de vedere financiar, este greu să-l ÎNĂLȚĂM așa cum ne-am fi dorit
„Bineînțeles că ne-am dori să ținem cei mai valoroși jucători, dar dacă nu mai discutăm de faliment sau alte situații financiare care ar pune în pericol viitorul clubului, se datorează și nouă, celor care muncim și încercăm să găsim soluții cât mai bune, să avem și o echipă bună, care a câștigat ultimele meciuri cu 3-0 în campionat și, din păcate, a fost cât pe ce să se califice în grupele unei competiții europene.
Spun din păcate pentru că nu ne-am calificat. În sezonul precedent am terminat pe locul doi chiar dacă am făcut multe transferuri. Până nu însănătoșim clubul din punct de vedere financiar, este greu să-l înălțăm așa cum ne-am fi dorit.
Ne dorim cupa și campionatul și să creștem jucătorii care sperăm că vor ajunge să evolueze și ei la un campionat mult mai important”, a spus Cristi Balaj.