Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro TESTEAZĂ din nou pragul de 4,95 lei

Publicat


dolari bun

Chiar dacă pe piețele internaționale aversiunea față de risc, provocată de criza sistemului bancar din Statele Unite și Europa, și-a redus simțitor presiune, în cea locală uriașul deficit de cont curent a început să creeze presiune, în condițiile în care aducem de afară mai mult decât producem în țară, deși străinii continuă să fie interesați de titlurile de stat locale iar Ministerul Finanțelor se împrumută la foc continuu.

Este posibil ca la aproape doi ani după ce cursul euro s-a oprit la 4,9495 lei, BNR să decidă că a venit momentul să lase ca acesta să treacă de pragul psihologic de 4,95 lei, pentru a oferi o mai mare competitivitate exporturilor românești.

Euro a depășit la începutul săptămânii pragul de 4,94 lei iar marți tranzacțiile se realizau în culoarul 4,938 – 4,95 lei ceea ce a făcut ca media euro să urce la 4,9481 lei, valoare apropiată cu cea de la sfârșitul lui 2022 care a fost de 4,9474 lei.

Piața monetară nu a cunoscut modificări, după anunțul făcut de agenția Fitch la sfârșitul săptămânii trecute care a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută și a îmbunătăţit, după trei ani, perspectiva de ţară de la „negativ” la „stabil”.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,85%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,20% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, la 7,55%.

Revenirea apetitului pentru risc a apreciat euro la 1,0795 – 1,0834 dolari iar media monedei americane a scăzut de la 4,5913 la 4,5740 lei.

Cursul francului elvețian a scăzut de la 5,0084 la 4,9827 lei iar cel al lirei sterline de la 5,6264 la 5,6203 lei.

Uncia a depășit săptămâna trecută pragul de 2.000 dolari iar gramul de aur a atins vineri în piața locală recordul de 294,2340 lei. Începând de luni s-a observat o reducere a aversiunii față de risc iar metalul galben a coborât 1.951 – 1.960 dolari, astfel că prețul gramului de aur a scăzut la 287,1510 lei.

În regiune, se manifestă o tendință de apreciere a monedelor. Media celei maghiare s-a întărit la 385,03 forinți/euro, după ce au apărut știri conform cărora guvernul de la Budapesta și Comisia Europeană au ajuns la o înțelegere în privința deblocării fondurilor europene. Cursul monedei poloneze s-a apreciat la 4,5816 zloți/euro.

Bitcoin a scăzut la 26.678 – 27.187 dolari iar ether la 1.703 – 1.750 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO. Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox vine la Jazz in the Park 2024, în Cluj-Napoca

Publicat

Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox (PMJ), colectivul fenomen care a cucerit inimile a milioane de fani la nivel mondial, va cânta, pentru prima oară în Cluj, la Jazz in the Park Festival. Cluj-Napoca a fost astfel inclus în noul turneu mondial anunțat de PMJ – Turneul „10”- organizat pentru a celebra o dublă aniversare: 10 ani de turnee și spectacolul cu numărul 1000.

„Cunoscut pentru spectacolele sale care transformă hiturile moderne în melodii clasice din epoca de aur a jazzului și swingului, Postmodern Jukebox promite o călătorie muzicală spectaculoasă înapoi în timp, direct în efervescența saloanelor de ballroom ale începutului secolului XX.

VIDEO. Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox vine la Jazz in the Park 2024, în Cluj-Napoca

Printre reinterpretările lor cele mai populare se numără „Bad Romance” de Lady Gaga, transformat într-un cabaret al anilor ’20, „Creep” de Radiohead reinterpretat în stilul jazzului din anii ’40, „All About That Bass” de Meghan Trainor, „We Can’t Stop” de Miley sau „Thrift Shop” de Macklemore & Ryan Lewis. Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox vor urca pe scena Jazz in the Park Festival vineri, 30 august.

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park: ”Mereu am gândit lineup-ul festivalului încât acesta să ofere o varietate mare, în care toată lumea să se regăsească. Simt că PMJ sunt ceea ce ne lipsea. Avem o legendă prin Cymande, avem reprezentanți de seamă ai jazzului contemporan prin Avishai și Tigran, anunțăm imediat un super nume din zona world music și acum îi avem pe Postmodern Jukebox, o trupă spectaculoasă, ușor de ascultat, care va încărca lumea de pozitivism. Până la urmă, asta ar trebui să fie un festival: o abundență de conținut, aproape copleșitor.”

„Un spectacol Postmodern Jukebox a devenit o tradiție muzicală anuală”

Pianistul Scott Bradlee este cel care a pus bazele colectivului muzical. De la un mic grup de prieteni care făceau muzică într-un subsol din Queens, New York, Postmodern Jukebox a ajuns acum să includă 70 de interpreți diferiți, să concerteze pe șase continente și să fie viral pe internet, cu două miliarde de vizualizări pe canalul lor de YouTube.

Astfel, un spectacol Postmodern Jukebox a devenit o tradiție muzicală anuală pentru sute de mii de fani dedicați din întreaga lume — fani care adesea vin la concert îmbrăcați elegant, dornici să se scufunde complet în experiența magică oferită de artiști.

Scott Bradlee: ”O astfel de longevitate într-o industrie notoriu capricioasă a fost complet neașteptată pentru noi. Nu există o formulă secretă, altceva decât o obsesie pentru sunetele clasice și un angajament de a evidenția talente fenomenale. Continuăm să ne simțim onorați și îndatorați de sprijinul publicului nostru pentru acest proiect, care continuă să ne inspire și să ne împingă spre noi culmi ale artei. Este căsătoria perfectă, iar turneul nostru aniversar de 10 ani va fi o celebrare.”

Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox completează lista marilor artiști care vor cânta anul acesta la Jazz in the Park. Primele nume care au fost confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK) – una din cele mai importante trupe funk în viață, Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

Abonamente la preț redus

Până în data de 23 iulie, cei care vor să vină la festival pot să beneficieze de abonamente la preț redus: 399 lei, iar muzicienii au discount special. Anul acesta, organizatorii au alocat din nou reducere artiștilor și celor care studiază muzica la un liceu sau facultate de profil. Aceștia pot beneficia de cel mai bun preț al abonamentelor de doar 300 de lei, prin completarea unui formular online. Campania este valabilă în perioada 26 martie-8 iulie.

Denisa Dan, manager Jazz in the Park: ”Jazz in the Park este un festival care celebrează muzica, experiențele plăcute și comunitatea din care face parte. Tocmai din acest motiv, ne dorim să-i avem aproape pe oamenii care ne împărtășesc pasiunile. Avem un eveniment dedicat artiștilor tineri de jazz în Parcul Central, iar în cazul festivalului din Parcul Etnografic, venim în întâmpinarea lor cu astfel de inițiative. Îi așteptăm cu drag să ne treacă pragul și să ne bucurăm împreună de lineup-ul pe care îl pregătim pentru această ediție; se anunță nume chiar frumoase! De-abia așteptăm!”

Jazz in the Park Festival va avea loc în 30 august – 1 septembrie, în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj-Napoca. Pe lângă concerte, organizatorii pun un accent deosebit și pe experiența participanților. Jazz in the Park Festival este singurul festival din România care încurajează practicarea muzicii ca hobby și promovează echipamente audio pentru cei care vor să o asculte mai bine. Iar pentru ca experiența de festival să fie completă, ea va fi completată și de momente culinare speciale și diverse activități complementare, gândite pentru publicul de toate vârstele”, anunță organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum pot acorda angajatorii din mediul privat MINIVACANȚA de 6 zile pentru salariați, de 1 Mai și Paște 2024

Publicat

birou gol zile libere e1519215884228

Bugetarii vor avea următoarea minivacanță în perioada 1-6 mai. Sărbătoarea din 1 Mai este legată cu zilele libere de Paște, 5-6 mai, prin liberul acordat de Guvern pentru data de joi, 2 mai. De această minivacanță completă pot beneficia și salariații din mediul privat. Decizia aparține angajatorului.

Majoritatea instituțiilor de stat nu vor avea program în cele șase zile de la începutul lunii mai. Prin urmare, și angajatorii din privat pot lua decizia de a acorda zile libere salariaților lor. Pe lângă cele stabilite prin Codul Muncii, inclusiv ziua de joi, 2 mai, scrie Alba24.ro.

Cum pot acorda angajatorii din mediul privat MINIVACANȚA de 6 zile pentru salariați, de 1 Mai și Paște 2024

În acest sens, aceștia ar trebui să-i anunțe în prealabil pe angajați și să fie stabilită și o modalitate de recuperare a perioadei respective, dacă este cazul. Legea nu prevede însă o procedură specială pentru conducerea firmelor în această situație, potrivit avocatnet.ro.

În principiu, trebuie respectate prevederile din contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern. Angajații trebuie să fie informați despre programul de muncă și repartizarea acestuia pe zile.

Dacă, prin decizie internă a angajatorului, se decide acordarea zilei libere în 2 mai, se poate stabili și o modalitate de recuperare a acesteia. Fie înaintea minivacanței, fie după.

Salariații din privat nu pot fi obligați însă la aceste libere. Cei care doresc, își pot lua zile de concediu în această perioadă.

Alte minivacanțe în 2024

După cele șase zile libere de Paște, următoarea minivacanță pentru bugetari va fi de Rusalii. Aceasta va fi în perioada  22-24 iunie, trei zile libere.

În august, minivacanța de Sfânta Maria va fi de 4 zile. 15 august pică joia, vineri este zi-punte dată de Guvern, urmată de weekend.

Ziua Națională și Sfântul Andrei vor fi în weekend. Ziua de Crăciun va pica miercurea. Cu ziua-punte de la Guvern din 27 decembrie, vor fi cinci zile libere.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Arde Sf. Ion. Pompierii se luptă de două ore cu flăcările unui incendiu de litieră

Publicat

Sf Ion

Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca se luptă, marți seara, de mai bine de două ore pentru stingerea unui incendiu care a cuprins litiera pădurii din vecinătatea drumului de la Sf. Ion, municipiul Cluj-Napoca.

”La fața locului acționează trei echipaje operative ale ISU Cluj și personal din cadrul Ocolului Silvic.
Focarele incendiului au fost localizate, pompierii acționând pentru lichidarea în totalitate a acestora și identificarea focarelor ascunse.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment”, au spus pompierii ISU Cluj.

Au ars 10 hectare de litieră

UPDATE. Incendiul din apropierea drumului Sfântul Ioan a fost lichidat înainte de ora 22, fiind afectate aproximativ 10 hectare litieră.

”Va rămâne peste noapte pentru supravegherea o autospecială de intervenție rapidă și comandă din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca”, au precizat pompierii clujeni.

Sfaturi pentru clujeni

Sf Ion

Pentru protejarea și evitarea incendiilor la fondul forestier reamintim următoarele măsuri de prevenire:

– nu aprindeți focul și nu fumați în pădure sau la o distanță mai mică de 100 m față de zonele împădurite

– nu aprindeți focul în perioadele caniculare sau atunci când bate vântul

– preparați hrana numai locurile special amenajate pentru acest lucru

– supravegheați copiii pentru a nu se juca cu focul

– mențineți curățenia în pădure

Sf Ion

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident pe Calea Mănăștur în față la Big Belly. Un tânăr, transportat la spital

Publicat

Calea Mănăștur

Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca au intervenit, marți, la un eveniment rutier petrecut pe Calea Mănăștur, în fața restaurantului Big Belly din municipiul Cluj-Napoca.

”La fața locului s-au deplasat o autospecială și un echipaj SMURD unde două persoane, respectiv un bărbat și o femeie în vârstă de aproximativ 20 de ani, au solicitat consult medical.

Ambii erau conștienți și cooperanți, iar în cele din urmă doar tânărul a fost transportat la spital pentru investigații și îngrijiri medicale”, au spus pompierii de la ISU Cluj.

Calea Mănăștur

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax