ECONOMIE
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro rămâne la trei bani depărtare de 5 lei

În ciuda nivelului oscilant al aversiunii față de risc existent pe marile piețe, leul a reușit să rămână „cea mai stabilă monedă” din regiune.
Față de săptămâna precedentă, când a fost atins minimul ultimei luni și jumătate de 4,9678 lei, cursul euro s-a instalat în perioada analizată peste pragul de 4,97 lei, iar media a crescut de la 4,9737 la 4,9764 lei. La rândul său, culoarul de tranzacționare a urcat la 4,972 – 4,977 lei.
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro rămâne la trei bani depărtare de 5 lei
Un raport recent al BCR estimează pentru finalul anului un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent încă mare, deşi aflat în proces de ajustare”. Această valoare este apropiată de media anuală de 5 lei/euro estimată pentru 2024 în ultima proiecție a Comisiei Naționale de Prognoză.
Până la jumătatea lunii viitoare, când se va desfășura ședința de politică monetară, indicii ROBOR s-au oprit deasupra pragului de 6%, care reprezintă dobânda pentru facilitatea de depozit cu care BNR remunerează banii plasați de băncile comerciale.
„Trezoreria a atras 3,2 miliarde lei de la populație prin emisiunea de titluri Fidelis”
Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 se situează până la sfârșitul lunii iunie la 5,90%/an.
Săptămâna trecută, Finanțele s-au împrumutat cu un total de peste 1,11 miliarde lei, cu scadențele în aprilie 2028 și 2030, la randamente medii de 6,24%, respectiv de 6,61%/an. Totodată, Trezoreria a atras 3,2 miliarde lei de la populație prin emisiunea de titluri Fidelis.
Vineri dimineață, euro a scăzut la 1,0610 dolari, după riposta de mică amplitudine a Israelului la atacul cu rachete și drone al Iranului, din urmă cu o săptămână. A urmat o revenire a apetitului pentru risc, iar declarațiile făcute de mai mulți oficiali ai conducerii BCE conform cărora este necesară reducerea în iunie cu jumătate de punct procentual a ratelor de referință în urma scăderii inflaţiei, nu a afectat performanța monedei unice, care a urcat până la 1,0678 dolari și a închis pe piețele americane la 1,0655 dolari.
În piața locală, dolarul a crescut marți la 4,6818 lei, iar la sfârșitul săptămânii media a fost stabilită la 4,6687 lei, mai mult cu 17,3 bani față de finalul anului trecut.
Francul elvețian, considerat drept un „activ sigur”, s-a apreciat față de euro, iar cursul a crescut de la 5,1094 lei, la începutul săptămânii, la 5,1404 lei, în ședința de vineri.
„Prețul gramului de aur a crescut de la 356,8680 lei la 357,7647 lei”
Pariurile puse pe întârzierea de către Banca Angliei a momentului primei tăieri a ratei de referință, în ciuda faptului că inflația din Marea Britanie a scăzut în martie la 3,2%, față de 3,4% în luna precedentă, au afectat performanța lirei sterline iar cursul a scăzut vineri la 5,8125 lei, mai mult cu 9 bani față de finalul lui 2023.
Vineri, prețul gramului de aur a crescut de la 356,8680 lei la 357,7647 lei, față de 359,4100 lei la jumătatea săptămânii. Metalul galben a fluctuat între 2.371,40 – 2.402,80 dolari/uncie.
Evoluția apreciativă a metalelor prețioase este pusă pe seama tensiunilor geopolitice și militare la nivel mondial (războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu, criza dintre China și Taiwan), dar și pe scăderea șanselor unei aterizări economice ușoare a economiei americane, în cazul în care Rezerva Federală se concentrează pe inflație prin menținerea dobânzii la valori ridicate pentru mai mult timp.
Un rol important revine și achizițiilor mari de metal galben la care recurg băncile centrale, în special cele din China, Turcia, India sau Polonia.
Analiza cuprinde perioada 14 – 19 aprilie
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Motociclist RĂNIT într-un accident pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital

Un accident de circulație, în care au fost implicate o motocicletă, o mașină și o autoutilitară, a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Frunzișului din Cluj-Napoca.
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accident.
Motociclist rănit la Cluj-Napoca
Potrivit ISU Cluj, în accident au fost implicate un autoturism, o motocicletă și o autoutilitară, care a fost avariată ușor. Motociclistul a primit îngrijiri medicale la fața locului. Acesta a fost transportat la spital, fiind conștient și cooperant.
La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ.
Strada Frunzișului a fost blocată din cauza accidentului.
ADMINISTRAȚIE
Boc: Putem semna contractul centurii metropolitane. HG privind actualizați indicatorii tehnico-economici, în Monitorul Oficial

Primarul Emil Boc a anunțat, joi, că se poate trece la semnarea contractului de execuție a centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca după ce Hotărârea de Guvern cu actualizarea indicatorilor tehnico-economici a fost publicată în Monitorul Oficial.
”Avem centură metropolitană. Azi noapte a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern prin care sunt actualizați indicatorii tehnico-economici la centură, deci putem semna contractul și să ne apucăm de treabă.
Avem o centură metropolitană de 42,13 km, cu 32 de km drumuri de legătură, 20 de noduri rutiere, 35 de km de piste de biciclete, o lucrare cu 5 tuneluri în valoare de peste 1,2 miliarde de euro.
Întotdeauna reușim împreună”, a spus Boc.
Centura, gata în 8 ani
În ședința de miercuri a Guvernului a fost aprobată HG pentru reaprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii „Drum TransRegio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 şi Drumuri de Legătură”, judeţul Cluj.
”Finanțarea obiectivului de investiți se realizează din fonduri externe nerambursabile Programul Transport (P.T.) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se arată în HG.
Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) în prețuri la 15.01.2025/ la un curs de 1 euro – 4,9750 lei este de 9.393.663.000 lei
”Faza 1 – Valoarea totală a investiției: 6.870.109.000 lei cu TVA, din care C+M 4.753.961.000 lei cu TVA Faza II – Valoarea totală a investiţiei: 2.523.554.000 lei cu TVA, din care C+ M 1.736.485.000 lei cu TVA”, se mai arată în documentul citat.
Cine a câștigat licitația
Asocierea formată din firmele Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy Ad (Bulgaria), Integral Inzenjering AD Laktasi (Muntenegru) și alți 19 subcontractanți sunt cei care vor realiza lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului.
Conform datelor disponibile pe portalul SEAP și informațiilor Asociației Pro Infrastructură, marți, 18 februarie, a fost desemnat câștigătorul pentru proiectarea și execuția tronsonului cuprins între nodurile 5 și 18 al Centurii Metropolitane Cluj-Napoca.
EVENIMENT
Primarii din Apahida și Florești vin la raport la Clujlive TV. Analistul Ion Novăcescu radiografiază scena politică

Primarii liberali din Apahida, Cristina Belce, și din Florești, Bogdan Pivariu, vor fi prezenți, joi, la emisiunea ”Transilvania la raport” de pe Clujlive TV moderată de jurnalistul Mircea Sime și avându-l ca invitat permanent pe jurnalistul Cluj24, Vasile Măgrădean.
În prima parte, începând cu ora 18, este invitată Cristina Belce, iar în partea a 2-a, de la ora 19, Bogdan Pivariu.
De la ora 20, analistul Ion Novăcescu va radiografia scena politică românească la emisiuea ”Ediția de seară” realizată de jurnalistul Cluj24, Florin Danciu.
Emisiunile poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215).
ADMINISTRAȚIE
Un consilier local PNL, ales viceprimar în Cornești. Va prelua atribuțiile primarului suspendat pentru corupție

Consilierul local Sergiu Loșonți (PNL) a fost ales, joi, în funcția de viceprimar al comunei Cornești și va prelua atribuțiile de primar după ce edilul ales anul trecut, Cornel Chifor, a fost suspendat pentru fapte de corupție.
Potrivit informațiilor Cluj24, Consiliul Local Cornești a fost convocat în ședință de îndată pentru joi dimineață pentru a rezolva situația generată de suspendarea lui Chifor.
Comuna Cornești nu a avut, până acum, viceprimar ales după alegerile locale din 2024, astfel că a trebuit ales un viceprimar, agreat de toate partidele, care să preia atribuțiile de primar pentru ca activitatea administrativă a comunei să nu aibă de suferit, acesta fiind Sergiu Loșonți (foto).