Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a scăzut sub pragul de 1 dolar

Publicat


Dolarul și gramul de aur s-au apreciat

Posibilitatea intrării în recesiune a economiei germane a provocat deprecierea monedei unice, care a coborât după 22 de ani sub pragul de 1 dolar, după ce în 12 iulie a fost atinsă paritatea.

Raportul lunar publicat de Bundesbank, banca centrală a Germaniei, precizează faptul că probabilitatea apariției recesiunii s-a amplificat iar inflația ar putea atinge în următoarele luni un vârf de peste 10%. Raportul amintește incertitudinea în privința aprovizionării și majorarea prețurilor gazului importat cât și explozia inflaționistă care va afecta gospodăriile și întreprinderile.

Moneda unică se tranzacționa la începutul săptămânii în culoarul 0,9992 – 1,0046 dolari iar media monedei americane a crescut la 4,8814 lei. Maximul atins de dolar în 12 iulie a fost de 4,9391 lei.

În piața locală, cursul euro a crescut de la 4,8806 la 4,8853 lei, în timp ce tranzacțiile se efectuau în culoarul 4,88 – 4,887 lei. Reamintim că euro a scăzut joi la un minim de 4,8793 lei, nivel care a mai fost atins la începutul lui martie 2021.

Dușul rece aplicat de guvernatorul BNR, care a afirmat că dobânzile au „sărit calul”, celor 10 bănci comerciale care participă la calcularea indicilor bancari, a avut ca efect stagnarea ROBOR.

Indicele ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la început de săptămână la 7,97%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut de la 8,12 la 8,14% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a oprit la 8,27%.

Moneda elvețiană, considerată drept un „refugiu” s-a apreciat la 0,958 – 0,963 franci/euro iar media ei a atins un nou record istoric de 5,0856 lei.

Cursul lirei sterline a crescut de la 5,7514 la 5,7623 lei.

Aprecierea monedei americane a făcut ca metalul galben să coboare la 1.724 – 1.746 dolari/uncie în timp ce prețul gramului de aur a alunecat la 272,2033 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 405,83 forinți/euro iar a celei poloneze s-a depreciat la 4,7493 zloți/euro.

Plasamentele în criptomonede au avut de suferit la rândul lor. Bitcoin a scăzut la 20.911 – 21.517 dolari iar ether a coborât la 1.532 – 1.619 dolari.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

UBB simplifică procedura prin care studenții pot beneficia de abonament gratuit la transportul în comun

Publicat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca își susține studenții pentru a beneficia de reducerile prevăzute de lege pentru abonamentele de călătorie cu mijloacele de transport în comun, simplificând procedura de decontare.

În urma demersurilor UBB și a deciziilor adoptate în cursul acestei săptămâni de Consiliul Local Cluj-Napoca, studenții vor beneficia din nou, începând din data de 1 noiembrie 2024, de simplificarea procedurii de decontare a abonamentelor direct între Universitate și Compania de Transport în Comun (CTP).

Convenție semnată între UBB și CTP Cluj-Napoca

Conform convenției semnate între UBB și CTP, decontarea se va face direct, fără implicarea studenților, aceștia urmând să beneficieze, începând din luna noiembrie 2024, de abonamente în valoare de 55 de lei pe lună, reprezentând 120 de călătorii.

„Am încercat să venim în întâmpinarea studenților noștri tocmai pentru a nu-i pune pe drumuri pentru decontarea abonamentelor, astfel încât, de luna viitoare, totul va decurge la fel ca până la începutul acestui an universitar. Pentru că nicio prevedere legală nu se poate aplica retroactiv, pragul aferent lunii octombrie va fi decontat conform procedurii care le-a fost comunicată deja studenților și prin care o parte dintre ei și-au recuperat deja banii”, transmit reprezentanții Universității Babeș-Bolyai.

Cozi la ghișeele CTP la început de an universitar

Potrivit proceduilor inițiale de acordare a reducerilor apărute la începutul acestui an universitar, după achiziționarea abonamentelor pentru transportul în comun, studenții ar fi trebuit să prezinte Universității documentele pentru decont, urmând ca banii să le fie restituiți într-un termen cât mai scurt posibil.

În urma discuțiilor purtate de reprezentanții UBB cu cei ai CTP, procedura inițială a fost modificată astfel încât decontarea se va face direct între instituții, fără a mai implica eforturi din partea studenților.

Citește mai departe

EVENIMENT

REMEMBER. Alexa Uifăleanu, fosta extremă dreapta a Universității Cluj, ar fi împlinit azi 77 de ani

Publicat

uifaleanu

Alexa Uifăleanu, fost jucător emblematic al Universității Cluj, ar fi împlinit astăzi 77 de ani. Este omul care l-a descoperit și lansat pe actualul antrenor al lui „U”, Ioan Ovidiu Sabău.

Născut pe 23 octombrie 1947, Uifăleanu a jucat cu ”U” pe piept între 1966 și 1979. A evoluat în 277 de partide, marcând 39 de goluri.

REMEMBER. Alexa Uifăleanu, fosta extremă dreapta a Universității Cluj, ar fi împlinit azi 77 de ani

În sezonul 1971/1972, cu Alexa Uifăleanu în teren, „studenții” încheiau sezonul din Liga 1 pe locul 3 și se calificau în Cupa UEFA.

Alexa Uifăleanu s-a stins din viata la data de 17 decembrie 2013.

Sursa: Facebook FCU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cine sunt candidații, în ordinea de pe buletinele de vot

Publicat

De

Alegeri prezidențiale

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe vineri, 25 octombrie. 14 candidați sunt înscriși pentru cursa pentru Cotroceni.

Alegerile prezidențiale, sunt programate pe 24 noiembrie, când are loc primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie când are loc turul al doilea.

Începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Ce tipuri de activități și materiale de propagandă sunt permise

Campania electorală se va încheia în data de 23 noiembrie. În cazul în care se organizează cel de al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe cel mai târziu în data de 29 noiembrie, conform Autorității Electorale Permanente (AEP), scrie Mediafax.

„De la începerea campaniei electorale, vineri, 25 octombrie ora 00:00 și până la încheierea acesteia, în data de 23 noiembrie, ora 07:00, trebuie respectate toate prevederile legale în vigoare, fiind permise doar anumite tipuri de activități și materiale de propagandă, precum afișele electorale, materialele de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuală în condițiile legii, publicitatea în presa scrisă, materialele de propagandă electorală online, broșurile, pliantele și alte materiale tipărite din aceeași categorie.

Competitorii politici au obligația înlăturării, până la data începerii campaniei electorale, a tuturor materialelor de propagandă utilizate până la acel moment și care nu respectă regulile premise de legislația în vigoare”, anunță AEP.

Ce mesaje sunt interzise în campania electorală

Autoritatea Electorală Permanentă reamintește competitorilor electorali că, în campania electorală, este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură și intoleranță și a oricăror forme, mijloace, acte și acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică.

În același timp, potrivit legii, este interzisă utilizarea vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaților, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staționar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă.

În situația organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe cel mai târziu în data de 29 noiembrie a.c., ora 00:00, și se va încheia pe 7 decembrie a.c., ora 07:00, aplicându-se aceleași reguli menționate anterior.

Cine sunt candidații, în ordinea de pe buletinele de vot

Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorţi, ordinea în care candidaţii vor fi înscrişi pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale.

Candidații sunt:

  • Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România;
  • George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor;
  • Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat;
  • Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal;
  • Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România;
  • Mircea-Dan Geoană – candidat independent;
  • Ana Birchall – candidat independent;
  • Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;
  • Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;
  • Ludovic Orban – Forţa Dreptei;
  • Călin Georgescu – candidat independent;
  • Cristian Diaconescu – candidat independent;
  • Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român;
  • Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Consilierii județeni din Cluj au depus jurământul. Alin Tișe, președinte CJ: Avem 3 provocări majore în acest mandat

Publicat

De

Consiliul Județean Cluj

Ședința de constituire a noului Consiliu Județean Cluj a avut loc joi, 24 octombrie. Noii consilieri județeni, dar și președintele ales în data de 9 iunie, au depus jurământul.

Ceremonia a avut loc în prezența prefectului județului Cluj, Irina Munteanu.

Consilierii județeni din Cluj au depus jurământul. Alin Tișe, președinte CJ: Avem 3 provocări majore în acest mandat

La ceremonie au fost prezenți, de asemenea, primarul Clujului, Emil Boc, secretatul general al Guvernului, Mircea Abrudean și europarlamentarul PNL Daniel Buda, dar și membri și lideri ai altor partide, printre care deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu .

36 de consilieri au depus jurământul, la fel ca și președintele ales la Consiliului Județean, Alin Tișe.

Consiliul Județean Cluj este format din 33 de candidați validați de Tribunalul Cluj după alegeri și 3 membri supleanți, ale căror mandate au fost validat de instanță în data de 22 octombrie.

Alin Tișe, un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Cluj

După ce a depus jurământul, Alin Tișe, ales pentru un nou mandat de președinte al CJ Cluj a urat succes noilor consilieri.

Acesta a amintit câteva dintre realizările din mandatele trecute și anume faptul că CJ Cluj a atras și investit în infrastructură un miliard de euro din fonduri europene, au fost asfaltați 1.000 de kilometri de drumuri județene, s-a finalizat construcția singurului spital de Psihiatrie din țară din ultimii 30 de ani și au fost închise rampele nelconforme de gunoi, printre altele.

”Avem multe priorități în noul mandat, dar sunt 3 deziderate importante. Este vorba de Spitalul Monobloc pentru Copii, obținerea de energie din gunoaie și digitalizarea integrală a Consiliului Județean. Acestea sunt cele 3 provocări majore”, a spus Alin Tișe.

Emil Boc: Atât municipiul, cât și județul sunt campioane la absorbția fondurilor europene

Primarul Emil Boc i-a felicitat pe consilieri și pe președintele CJ și a punctat faprul că județul Cluj este primul, după Capitală, în materie de dezvoltare economică.

”Atât municipiul, cât și județul sunt campioane la absorbția fondurilor europene în țară…Munca noastră în echipă, în comun, a Primăriei și a Consiliului Județean, a făcut diferența”, a spus primarul Emil Boc.

Boc a mai spus că mai sunt proiecte în comun, care trebuie duse la bun sfârșit și anume trenul metropolitan, dezvoltarea arealului natural Pădurea Hoia și trebuie făcut coridorul verde-albastru pentru pietoni și biciclete de la Gilău, prin Cluj-Napoca, până la Câmpenești.

Emil Boc a vorbit și de necesitatea realizării unui plan urbanistic integrat, cel puțin pentru zona metropolitană.

Radu Rațiu (PNL) și Vakar Istvan (UDMR), secunzii lui Tișe

Radu Rațiu

Alegerea celor doi vicepreședinți a avut loc într-o ședință de îndată convocată imediat după ședința de constituire a CJ Cluj.

Pentru prima funcție, PNL l-a propus pe Radu Rațiu, iar Alianței Dreapta Unită (ADU) pe Ionuț Florea, liberalul fiind ales după ce a obținut 22 voturi, față de 6 câte a obținut Florea, membru al USR.

Imediat după anunțarea rezultatului, Rațiu a și depus jurământul în funcție.

Pentru cealaltă funcție, UDMR l-a propus pe Vakar Istvan, care a deținut funcția până acum, iar ADU l-a propus pe Adrian Pițu, membru USR.

În urma numărării voturilor, Vakar a obținut 20 de voturi, iar Pițu 8 voturi, astfel că primul a depus jurământul ca vicepreședinte al CJ Cluj.

Vakar Istvan

 

Componența Consiliului Județean Cluj

Pe lângă președinte, PNL are 13 consilieri județeni. PSD Cluj are 6 consilieri, UDMR – 6, ADU – Alianța USR-PMP-FD – 6, iar AUR are 4 consilieri.

PNL

  • Tișe Alin
  • Ciuta Cristian-Ilie
  • Cojocaru Igor
  • Forna Maria
  • Marc Marinela
  • Moldovan George-Lucian
  • Molhem Bashar
  • Morar Ignat
  • Rațiu Radu-Florin
  • Sămărtean Iuliu
  • Sima Georgiana-Cristina
  • Stamatian Vasile-Florin
  • Stănilă Ovidiu-Sebastian
  • Țiriac Paul-Adrian

PSD

  • Bradea Andrei
  • Chiorean Laura-Elena
  • Chirteș Horea Dorin
  • Cordoș Alexandru
  • Cuibus Valentin-Claudiu
  • Lăpușan Remus-Gabriel
  • Șerban Luana-Beatrice

UDMR

  • Antal Geza
  • Balla Francisc
  • Lőrinczi Zoltán-László
  • Reș Eva
  • Szabo-Csorba Zsuzsanna-Emese
  • Vákár István-Valentin

ADU – Alianța USR-PMP-FD

  • Florea Ionuț
  • Iepure Mihai-Florin
  • Pițu Adrian-Nicolae
  • Secara Dorel-Viorel
  • Sironka Marius-Sebastian
  • Timiș Ionela-Lucia

AUR

  • Curea Alexandru-Valentin
  • Irimie Vicențiu-Mircea
  • Petaca Alexandru-Dan
  • Șipoș Eugen-Cristian

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax