Connect with us

ACTUALITATE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a scăzut luni pe piețele internaționale la 4,85 lei

Publicat


euro ok

Moneda națională s-a apreciat față de cea unică iar cursul a coborât vineri la 4,8909 lei/euro, o medie mai mică de 4,8869 lei fiind stabilită în 26 martie 2021.

Tendința de întărire a leului se manifesta și luni, când piața locală a fost închisă cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. La jumătatea zilei, cotația a coborât pe piețele internaționale până la 4,85 lei, nivel comparabil cu cel înregistrat în septembrie 2020.

Situația actuală este una tranzitorie și ea se va modifica în următoarele săptămâni. Pentru acest an Comisia Naţional de Prognoză estimează o medie de 4,95 lei/euro. În schimb, ultimul sondaj CFA România anticipează o valoare medie pentru orizontul de șase luni de 5,0291 lei/euro iar pentru cel de 12 luni o valoare de 5,1165 lei/euro.

Creștere PIB

Prognoza de vară a CNP estimează pentru acest an o creștere a PIB de 3,5%, față de un avans de 2,9% anticipat în prognoza de primăvară. Pentru anul viitor se estimează o încetinire a economiei, prognoza coborând de la 4,4% în primavară la 3,7%. O frânare a PIB se conturează și pentru 2024 și 2025.

Tendința descendentă este cauzată, pe lângă anticipațiile inflaționiste la nivel global și războiul din Ucraina, și de conturarea unei noi ordini economice mondiale dar și de întreruperile în lanţurile de aprovizionare, provocate de încetinirea economiei chineze, care are efecte și la nivelul zonei euro, unde creșterea PIB a alunecat pentru anul viitor de la 2,3 la 1,4%.

Indicii ROBOR au sărin calul

„Săritul peste cal” al indicilor ROBOR, observat de guvernatorul BNR, a adus o scădere în ultimele trei zile. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut vineri la 7,98%.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât la 8,13% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a alunecat la 8,27%.

Posibilitatea ca economia zonei euro să intre în recesiune ar putea impune BCE să întrerupă ciclul de creștere a dobânzii cheie, chiar dacă inflația a urcat în iulie la 8,9%.

Tendința s-ar putea amplifica în condițiile în care costului ridicat al gazelor importate din Rusia. În schimb, peste Ocean rata șomajului rămâne scăzută iar inflația anuală a decelerat luna trecută de la 9,1 la 8,5%.

Alte cursuri valutare

Euro a crescut joi la 1,0343 dolari, maxim al ultimei luni, însă a scăzut vineri la 1,0238 – 1,0328 dolari, tendință care s-a menținut și lunea aceasta când euro a scăzut la 1,0187 – 1,0269 dolari. În piața locală, media monedei americane a scăzut săptămâna trecută de la 4,8330 la 4,7440 lei.

Cursul francului elvețian a fluctuat între 5,0290 și 5,0576 lei, cea de vineri fiind stabilită la 5,0380 lei. Lira sterlină a scăzut de la 5,8875, începutul perioadei, la 5,7696 lei, la sfârșitul ei.

Gramul de aur a încheiat săptămâna cu un preț de 272,6466 lei. Aurul este foarte sensibil la nivelul dobânzilor din SUA și la evoluția dolarului.

Bitcoin a avut o evoluție ascendentă și a urcat lunea aceasta la 23.912 – 25.203 dolari iar ether s-a apreciat la 1.881 – 2.010 dolari.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CJ Cluj: Alimentarea cu apă la Chinteni, îmbunătățită. Vechiul rezervor nu mai făcea față. Populația s-a dublat în 18 ani

Publicat

De

Rezervor apă Chinteni

Locuitorii din comuna Chinteni, județul Cluj, nu se vor mai confrunta cu problemele pe care le aveau în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă.

Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș” au finalizat construirea unui nou rezervor de înmagazinare a apei potabile, iar acest lucru va asigura alimentarea în parametri optimi, inclusiv pe timp de secetă.

Alimentarea cu apă la Chinteni, îmbunătățită. Vechiul rezervor nu mai făcea față pentru populația care s-a dublat în 18 ani

În urma unei investiții de peste 982.000 de lei, comuna are acum un nou rezervor în care va fi înmagazinată apa potabilă.

“Lucrările de construire a acestui rezervor de mare capacitate au fost deja recepționate.

Această investiție finanțată din bugetul Consiliului județean va rezolva multe dintre problemele cu apa potabilă pe carea le-au întâmpinat cetățenii acestei comune, atât ca urmare a creșterii considerabile a consumului, cât și a diminuării debitului, pe fondul perioadelor prelungite de secetă”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Populația comunei a crescut de la 2.700 la peste 8.000 de locuitori

Comuna Chinteni dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă aflat în administrarea Companiei de Apă “Someș”.

Actuala conductă de apă, arată reprezentanții CJ Cluj, care a fost construită în anul 2006, a fost dimensionată pentru un număr de doar 2.700 de locuitori.

În timp însă, pe fondul dezvoltării accelerate a zonei, respectiv a creșterii la peste 8.000 a numărului de beneficiari, rețeaua existentă nu a mai putut asigura debitul necesar de apă.

Astfel, în vara anului 2022, Consilul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș” au luat decizia construirii unui nou rezervor, cu un volum de 300 de metri cubi care să îl înlocuiască pe cel vechi și care să asigure funcționarea serviciului în parametrii fizici și de calitate optimi. Costurile au fost evaluate atunci la 773.000 de lei.

Investiția a fost finanțată din fondul „Întreținere, Înlocuire, Dezvoltare-I.I.D.” al Companiei de Apă Someș, constituit din redevența și impozitul pe profit virate Consiliului Județean și returnate de acesta Companiei în vederea derulării de investiții.

 

Citește mai departe

CULTURA

Lucrare muzicală dedicată lui Dumitru Fărcaș, în primă audiție la concertul Zilei Națiunilor Unite de la Cluj-Napoca

Publicat

De

dumitru farcas boc faceboook (4)

Taragotistul Cristian Totpati va interpreta, joi, la Cluj-Napoca, în primă audiție, la evenimentul ”Cântec pentru lume – concert dedicat Zilei Națiunilor Unite”, o lucrare scrisă de maestrul Constantin Arvinte în memoria lui Dumitru Fărcaș, pentru taragot și orchestră simfonică.

Originar din Satu Mare, Cristian Totpati are o legătură profundă cu orașul Cluj-Napoca, unde, în timpul studenției, a fost membru al Orchestrei Ansamblului Studențesc „Mărțișorul”. Acum este vicepreședintele Fundației „Dumitru Fărcaș”, pe care a înființat-o împreună cu Andreea Fărcaș, fiica maestrului.

Prezent la Congresul internațional al taragotiștilor

Din anul 2005, Cristian Totpati a fost prezent la Congresul Internațional al taragotiștilor din Ungaria, alături de maestrul Dumitru Fărcaș și, în 2021, a reprezentat România la acest prestigios eveniment.

A studiat taragotul la Școala de Arte din Baia Mare și și-a desăvârșit studiile muzicale la Facultatea de Muzică din Oradea. În plus, este doctorand la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” și predă saxofon și taragot la Școala de Arte din Satu Mare, contribuind la formarea noilor talente.

Evenimentul ”Cântec pentru lume” va avea loc de la ora 18,30 în sala mare a Operei, fiind organizat de Opera Nationala Româna Cluj-Napoca și Corpul Consular Cluj-Napoca în parteneriat cu Fundația ”Dumitru Fărcaș”, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii.

Citește mai departe

POLITICA

George Simion: „AUR este scos din secțiile de vot pentru diaspora printr-o tragere la sorți aranjată, contrafăcută”

Publicat

simion

Președintele AUR, George Simion, a tras marți, în cadrul unei conferințe de presă, un nou semnal de alarmă despre abuzurile care se comit împotriva Alianței pentru Unirea Românilor la aceste alegeri parlamentare și prezidențiale. Acesta a precizat că juriștii și avocații AUR au avut în ultimele două zile peste 100 de contestații la care au răspuns.

Simion  a precizat că ieri „printr-o tragere la sorți aranjată” AUR a fost scos din secțiile de vot pentru diaspora.

„Suntem în tribunale, suntem în curțile de apel, fără un motiv justificat pentru care se cere scoaterea noastră din cursa electorală. Însă, ieri s-a mai întâmplat un lucru, un lucru la care nu ne-am fi așteptat niciodată.

AUR este scos din secțiile de vot pentru diaspora printr-o tragere la sorți aranjată, contrafăcută. Reprezentantul nostru din Birou Electoral pentru Străinătate a fost anunțat la această tragere la sorți cu jumătate de oră înainte ca ea să aibă loc și reprezentantul AUR nu a participat la această tragere la sorți”, a spus președintele AUR.

Șanse la turul 2

George Simion a adăugat că lipsa reprezentanților AUR din secțiile de vot din străinătate pentru turul 1 și turul 2 al alegerilor prezidențiale este „un nou atac al sistemului împotriva noastră”.

„Sunt candidatul care are una dintre cele mai mari șanse să intre în turul 2 și îi întreb pe toți reprezentanții PSD, PNL, USR, UDMR cum credeți că îmi pot apăra corect șansele atâta timp cât nu mi se admit membrii AUR în secțiile de vot din diaspora”, a spus liderul AUR.

Este anormal

Acesta a cerut revenirea asupra deciziei emise de Birou Electoral pentru Străinătate.

„Văd că Ministerul Afacerilor Externe deja îndeamnă ambasadele și consulatele să publice această decizie. Am contestat-o. Așteptăm decizia Biroului Electoral Central să facă dreptate și să repete tragerea la sorți cu participarea reprezentantului AUR și ținând cont de partidele parlamentare.

Pentru că partidele parlamentare, cele care au cele mai mari șanse la aceste alegeri, trebuie să fie reprezentate și să facă parte din birourile electorale pe secțiile de vot din străinătate. Este anormal, suntem reprezentați la alegerile parlamentare și nu sunt admiși reprezentanții noștri în diaspora”, a completat George Simion.

Citește mai departe

EVENIMENT

Intervenție de urgență la West City Tower de pe Calea Florești. O femeie amenința că se aruncă de la etaj

Publicat

tower

Mai multe echipaje de poliție și pompieri au intervenit, marți seara, la blocul West City Tower de pe Calea Florești din Cluj-Napoca unde o femeie aflată într-un balcon amenința că se va arunca de la etaj.

ISU Cluj a trimis la fața locului o autospecială și autoscară.

Din primele informații rezultă că un bărbat a alertat autoritățile că soția sa se află în balcon și amenință că se aruncă de la etaj.

Femeia nu a mai fost găsită în Mănăștur

”Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de un bărbat cu privire la posibila tentativă de suicid a soției sale, în vârstă de 38 de ani, în cartierul Mănăștur.

Echipajele de poliție și ISU Cluj au intervenit de urgență, dar persoana nu a fost găsită la fața locului.

Ulterior, femeia a fost depistată în cartierul Mărăști la locuința sa.

Ulterior, aceasta a fost internată într-o unitate medicală de specialitate pentru investigații suplimentare”, au transmis polițiștii clujeni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax