ECONOMIE
ANALIZĂ: Radu Georgescu – Euro a scăzut la MINIMUL ultimelor 10 luni
Începutul săptămânii a fost unul pozitiv pentru leu, care a profitat de creșterea apetitului pentru risc pe piețele internaționale, investitorii fiind mai încrezători în ceea ce privește perspectivele economiei globale.
Cursul euro a scăzut de la 4,9408 la 4,9390 lei, minim al ultimelor zece luni. Tranzacțiile se efectuau în culoarul 4,937 – 4,943 lei. Scăderea cotațiile se datorează și majorării vânzărilor de valută la casele de schimb din partea românilor care se întorc în țară pe perioada concediilor.
Cursul leului este, probabil, principala pârghie folosită pentru a inversa evoluția ascendentă a inflației. În același timp, nivelul dobânzilor interbancare a crescut la maximul ultimilor 12 ani, fără a proteja însă depozitele populației.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut luni de la 7,09 la 7,14%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 7,27 la 7,29%. În schimb, indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a scăzut de la 7,41 la 7,40%.
Chiar dacă Europa se confruntă cu riscul ca Rusia să decidă sistarea furnizării de gaze iar în Italia Mario Draghi, fostul președinte al BCE, și prezentat demisia din funcția de premier, moneda unică a beneficiat de semnalele pozitive venite din partea economiei mondiale cât și marcările de profit după raliul din ultimele luni și s-a apreciat la 1,0079 – 1,0175 dolari. Aceasta a făcut ca media monedei americane să coboare de la 4,9192 la 4,8651 lei.
„Metalul galben a crescut la începutul acestei săptămâni”
Reducerea aversiunii față de risc a readus moneda elvețiană aproape de pragul de 1 franc/euro iar cursul ei a scăzut de la 5,0204 la 4,9907 lei, după ce joia trecută a fost atins maximul istoric de 5,0307 lei.
Media lirei sterline a crescut marginal de la 5,8216 la 5,8264 lei.
După ce a scăzut vinerea trecută până la 1.700 dolari, metalul galben a crescut la începutul acestei săptămâni la 1.713 – 1.724 dolari/uncie, profitând de deprecierea monedei americane. În piața locală, prețului de aur a crescut de la 269,3213 la 269,5312 lei.
Monedele din regiune profitau de creșterea apetitului pentru risc și se apreciau la 403,04 forinți/euro, respectiv 4,7770 zloți/euro.
Bitcoin se aprecia luni cu peste 7% până la 22.496 dolari iar ether cu aproape 11% la 1.504 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident grav a avut loc noaptea trecută la Gilău. Un TIR a lovit un pieton care circula pe partea carosabilă, provocând decesul acestuia.
Un accident tragic a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 4. Un ansamblu de vehicule a lovit un pieton aflat pe partea carosabilă a drumului, provocând moartea acestuia.
„În cursul dimineții de astăzi, 9 octombrie, în jurul orei 04.05, pe DN1 – E60, în comuna Gilău a fost înregistrat un accident de circulație, soldat cu decesul unei persoane.
Pietonul a murit pe loc
Din cercetările preliminare efectuate la fața, polițiștii au constatat că, un bărbat, de 56 de ani, care conducea un ansamblu de vehicule dinspre Cluj-Napoca, format din cap tractor și semiremorcă, ar fi accidentat un pieton aflat pe partea carosabilă, în condiții ce vor fi stabilite în contextul verificărilor.
În urma impactului a rezultat decesul pietonului, respectiv un bărbat a cărui identitate urmează a fi stabilită de polițiști”, a transmis IPJ Cluj.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Traficul a fost blocat pentru aproximativ 40 de minute.
În continuare se efectuează cercetări pentru a se stabili toate circumstanțele în care s-a produs accidentul de circulație.
EVENIMENT
Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se intervine pentru efectuarea unor lucrări
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj anunță închiderea temporară, miercuri, a unei porțiuni a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda.
DRDP Cluj a anunțat că miercuri, 9 octombrie 2024, circulația pe autostrada A10, la Nodul Sebeș, Breteaua 5 (ieșirea Alba A10 – DN1), din județul Alba, va fi închisă în intervalul orar 7 – 19.
Se intervine pentru efectuarea unor lucrări
Această măsură este necesară pentru desfășurarea lucrărilor de reparații în perioada de garanție, efectuate de Asocierea SC Impresa Pizzarotti & C SpA – SC Pomponio SRL. În acest timp, circulația va fi deviată către autostrada A1, cu ieșire la Sebeș.
„Miercuri, 09 octombrie 2024, in intervalul orar 07:00-19:00, se va închide circulația rutieră pe autostrada A10, Nodul Sebeș, Breteaua 5 (ieșirea Alba A10 – DN1), județul Alba. Circulația va fi deviată spre A1 cu ieșire la Sebeș.
Se intervine pentru efectuarea lucrărilor de reparații în perioada de garanție (Antreprenor: Asocierea SC Impresa Pizzarotti & C SpA – SC Pomponio SRL). Vă rugăm să respectați restricţia de circulaţie instituită şi semnalizarea rutieră temporară”, a transmis DRDP Cluj.
Jocul de „adio, dar rămân cu tine” al lui Nicolae Ciucă nu convinge pe nimeni. PSD și PNL își continuă blatul în spatele ușilor închise. Dacă Nicolae Ciucă și PNL sunt cu adevărat revoltați de decizia Curții Constituționale, de ceea ce se întâmplă cu drepturile românilor, atunci ori pleacă de la guvernare cu totul, ori susțin o moțiune de cenzură.
Am văzut că doamna Lasconi și USR au ieșit public să anunțe că vor iniția un asemenea demers. Așteptăm cu interes să vedem textul moțiunii de cenzură împotriva guvernului condus de Marcel Ciolacu și îi solicităm doamnei Lasconi să organizeze deîndată consultări pentru a discuta conținutul moțiunii de cenzură în vederea semnării și susținerii acesteia. Facem apel pe această cale inclusiv către parlamentarii neafiliați să semneze acest demers și să contribuie la înlăturarea guvernului Ciolacu.
AUR: Guvernul iohannist-pesedist trebuie să PLECE acasă
Sperăm că, de această dată, doamna Lasconi și parlamentarii USR să nu facă tot acest demers doar de imagine și să meargă până la capăt. Guvernul anti-românesc condus de Marcel Ciolacu, un guvern pentru care drepturile cetățenilor au devenit facultative, trebuie să plece, iar PSD și PNL trebuie să ajungă la coșul de gunoi al politicii.
Dacă anunțul USR a fost doar un cântec de sirenă îndreptat electoral către PNL, atunci românii îi vor sancționa. Însă, dacă vor ceda în fața intereselor electorale, AUR își asumă să meargă până la capăt cu acest demers și să înlăturăm acest guvern incompetent și răuvoitor.
Un salvamontist clujean a făcut parte din echipa României care a obținut locul III la competiția internațională Dolomiti Rescue Race Italia.
Echipa Dacia a salvatorilor montani din România, din care a făcut parte și un salvamontist din Cluj, a obținut un rezultat de excepție la concursul de pregătire profesională a salvamontiștilor Dolomiti Rescue Race, cu cea mai bună clasare de până acum, ocupând locul al III-a.
Salvamontist clujean, premiat la nivel internațional
Salvamontistul Răzvan Potîng, din cadrul Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Cluj, instituție publică aflată în subordinea Consiliului Județean, a fost unul din cei patru membri ai echipei Dacia, care a concurat cu elita salvatorilor montani din Europa, reuniți în Italia, în Dolomiti, pentru a participa la acțiunile de pregătire profesională a salvamontiștilor.
Răzvan Potîng este la cea de a treia participare în prestigioasa competiție, care a constat în parcurgerea de trasee montane de diverse tipuri și folosirea tehnicilor alpine și de salvare montană.
Trei echipe din România și o echipă mixtă
Salvamontiștii români au participat cu trei echipe: Dacia, Carpați și Valahia, plus un echipaj comun cu salvatorii italieni în echipa Amicizia, echipă special constituită pentru a marca faptul ca prietenia dintre salvatori este mai presus decât performanța sportivă.
Salvamontiștii din România au mai fost reprezentați de:
- echipa Carpați, care s-a clasat pe locul 11,
- echipa Valahia, care s-a clasat pe locul 26, iar
- echipa mixtă, formată din salvatori români și italieni numită Amicizia, s-a clasat pe locul al 13-lea.
Competiția Dolomiti Rescue Race, concurs tehnico-aplicativ cu participare internațională – cel mai mare de acest gen organizat cu specific de vară s-a desfășurat la finele săptămânii trecute. Alături de cele peste 60 de echipe din Italia, la eveniment au participat și echipe de salvatori montani din țări cu mare tradiție în salvarea montană din Europa.
În săptămâna ce va urma acestei competiții, salvamontiștii români vor continua să desfășoare diverse activități de pregătire profesională alături de salvatorii montani din Italia, activități cuprinse în calendarul de schimburi de experiență încheiat între conducerea structurilor de salvare montană dintre cele două țări și vor participa de asemenea, la festivitățile ocazionate de aniversare a 70 de ani de activitate a CNSAS – Corpul Național de Salvare Alpină și Speologică Italian.