ECONOMIE
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Analiștii văd euro la aproape 5 lei la finalul anului

Volatilitatea perechii euro/leu a fost redusă în perioada analizată, mult mai ample fiind evoluțiile celorlalte valute majore.
Cursul euro a fluctuat între 4,9345 și 4,9416 lei. Vineri, media a fost stabilită la 4,9388 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,937 – 4,94 lei, cu închiderea pieței la 4,937 lei.
La sfârșitul săptămânii a fost publicat sondajul realizat în rândul membrilor CFA România în cursul lunii iulie. Adâncirea deficitului de cont extern și a celui bugetar au majorat anticipaţiile referitoare la evoluția cursului de schimb euro/leu.
Pentru orizontul de 6 luni valoarea medie a anticipaţiilor este de 4,9964 lei/euro, față de 4,9894 lei la sondajul realizat în iunie, iar pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei, față de 5,0438 lei în exerciţiul anterior.
Menținerea dobânzii de politică monetară la 7%, cel puțin până la sfârșitul anului, a influențat deciziile dealerilor bancari astfel că piața monetară a rămas stabilă iar indicii ROBOR se mențin la minimul ultimului an și două luni.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,49% iar cel la 12 luni la 6,65%.
Moneda unică a scăzut vineri până la 1,0766 dolari, după ce a atins la începutul săptămânii un maxim de 1,0931 dolari. Piețele americane s-au închis la 1,0796 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a urcat de la 4,5276 lei, la începutul săptămânii, la 4,5768 lei, la sfârșitul ei.
Evoluția s-a datorat atât informațiilor apărute în presă conform cărora o parte a membrilor conducerii BCE doresc o pauză în procesul de normalizare a politicii monetare, cât și publicării indicelui Ifo, care măsoară climatul de afaceri din Germania, principala economiei a zonei euro, care a a scăzut de la 87,3 puncte în iulie la 85,7 puncte în august, semn al menținerii riscurilor de recesiune.
Pe de altă parte, aprecierea dolarului a fost susținută de declarațiile făcute de Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale americane, cu prilejul unui simpozion, la care au participat și șefii BCE, Băncii Angliei și Băncii Japoniei.
Președintele Fed a avertizat că instituția ar putea opera în perioada următoare noi creşteri suplimentare ale dobânzii de politică monetară, pentru a inversa evoluția inflației din Statele Unite. Acesta a afirmat că „suntem pregătiţi să creştem în continuare ratele, dacă este cazul şi intenţionăm să menţinem politica la un nivel restrictiv până când suntem încrezători că inflaţia se mişcă sustenabil în jos spre obiectivul nostru”.
Cursul francului elvețian a fluctuat între 5,1547 și 5,1871 lei, cel de vineri fiind stabilit la 5,1664 lei. Media lirei sterline a crescut marțea trecută la 5,7875 lei și a încheiat săptămâna la 5,7595 lei.
Prețul gramului de aur a crescut vineri la 282,0215 lei, mai sus cu circa 7 bani față de începutul săptămânii. Evoluția s-a datorat aprecierii monedei americane, în timp ce uncia a urcat până la 1.925 dolari, dar a coborât vineri la 1.892 dolari.
La sfârșitul săptămânii, volatilitatea bitcoin s-a redus la 25.900 – 26.200 dolari, pierderea din ultimele 30 de zile fiind mai mare de 11%. Ether a fluctuat în culoarul 1.630 – 1.660 dolari.
Analiza cuprinde perioada 21 – 25 august.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Noi concedieri în IT la Cluj. Compania SITA a dat afară jumătate din angajați. Întârzieri cu salariile

Compania europeană SITA, liderul global în tehnologia transportului aerian, a anunțat în octombrie 2024, deschiderea unui nou hub tehnologic la Cluj-Napoca, România, care avea ca scop ”promovarea viitorului călătoriilor aeriene prin inovație de ultimă oră”.
”Acest nou hub întărește rețeaua globală de centre tehnologice a SITA și urmează să joace un rol esențial în abordarea celor mai presante provocări cu care se confruntă industria aviației în prezent — îmbunătățirea eficienței operaționale, reducerea impactului asupra mediului și oferirea de experiențe fără probleme pentru pasageri”, arăta compania, care a angajat în primă fază, 50 de persoane.
Centru de cercetare
Asta după ce, cu doi ani înainte, în decembrie 2022, SITA și TechTalent Software au anunțat un parteneriat strategic pentru lansarea unui centru de cercetare și dezvoltare la Cluj-Napoca.
”Noul centru va sprijini concentrarea SITA pe accelerarea dezvoltării de noi soluții guvernamentale și de procesare a pasagerilor.
Pe măsură ce redresarea călătoriilor aeriene crește, există o cerere puternică pentru mai multă automatizare din partea aeroporturilor, guvernelor și companiilor aeriene, ceea ce generează investiții substanțiale în tehnologia oferită de SITA”, precizau reprezentanții companiei.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit luni dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Bonțida.
Echipajele operative de la Punctul de Lucru Jucu au găsit la fața locului un autoturism și un stâlp de electricitate avariate.
”Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un tânăr de aproximativ 25 de ani, conștient și cooperant, a primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD. În cele din urmă, acesta a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”, au precizat pompierii.
EVENIMENT
Poliția Cluj, despre tragedia de la Câțcău: Șoferul microbuzului a pierdut controlul volanului intrând pe contrasens în camion

Polițiștii clujeni au oferit detalii despre accidentul rutier care a avut loc luni dimineață pe DN1 C, în comuna Câțcău, soldat cu trei morți.
”Din primele cercetări efectuate la fața locului polițiștii au constatat că, un microbuz condus de un bărbat, care circula din direcția Baia Mare înspre Dej, într-o curbă periculoasă la dreapta, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând pe sensul opus de mers, ulterior intrând în coliziune cu o autoutilitară la volanul căreia se afla un bărbat de 52 de ani din județul Mureș.
Echipajul medical aflat la fața locului a constatat decesul bărbatului care se afla la volanul microbuzului, precum și a două persoane, pasagere în microbuz.
În urma evenimentului rutier, 3 persoane adulte și un minor, pasageri în microbuz, au fost transportați la spital.
Testarea conducătorului autoutilitarei cu aparatul etilotest, a indicat rezultat negativ”, arată IPJ Cluj.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. TRAGEDIE. Trei MORȚI într-un grav accident la Câțcău, între un microbuz și un camion

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin luni dimineață la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Câțcău, soldat cu 3 morți.
Din primele date, în accident au fost implicate un microbuz și un autocamion. În microbuz se află trei victime încarcerate, inconștiente. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, trei ambulanțe SAJ și o ambulanță SMURD.
”Echipajele au descarcerat trei victime aflate în microbuz, mai exact o femeie și doi bărbați. Din păcate, cu toții prezintă leziuni incompatibile cu viața. Până acum, alte patru persoane primesc îngrijiri medicale”, arată ISU.
Microbuzul era înmatriculat în Republica Moldova.
Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cauza accidentului.
UPDATE. Alte persoane, la spital
”Au mai fost transportați la spital o femeie și un copil de aproximativ un an, respectiv trei bărbați. Cu toții au fost în permanență conștienți și cooperanți”, precizează pompierii clujeni.