Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: A CRESCUT cursul principalelor valute

Publicat


dolari bun

Leul a avut la jumătatea săptămânii o evoluție depreciativă față de principalele valute. Cursul euro a urcat de la 4,9759 la 4,9762 lei, într-o ședință în care tranzacțiile se realizau în culoarul 4,975 – 4,977 lei.

De mai mult de două luni volumul tranzacțiilor din piața monetară este unul modest, în condițiile unei lichidități în exces, prin care BNR sprijină statul să se împrumute dar stimulează și creditarea populației și a companiilor.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: A CRESCUT cursul principalelor valute

Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a stabilizat la 6,04%, nivel care nu a mai fost atins în ultimii doi ani. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,06% iar cel la 12 luni la 6,07%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

Marcările de profit la care au recurs investitorii au coborât euro la jumătatea săptămânii la 1,0829 – 1,0861 dolari, ceea ce a apreciat media monedei americane de la 4,5755 la 4,5851 lei, chiar dacă Indicatorul Gfk care măsoară sentimentul consumatorilor din Germania s-a întărit la -20,9 față de -24,2 în aprilie.

Piețele așteaptă decizia de săptămâna viitoare a conducerii BCE în ceea ce privește dobânda de referință. Majoritatea oficialilor europeni au arătat că sunt de acord cu o reducere a ratei care află din septembrie trecut la 4,50%, însă pun sub semnul întrebări modificări ulterioare din cauza majorărilor salariale din zona euro, a tensiunilor în creștere din Orientul Mijlociu, care ar putea ridica prețul petrolului, dar și a faptului că Rezerva Federală americană întârzie să reducă dobânzile de peste Ocean.

„Prețul gramului de aur a crescut la 345,7888 lei”

Lira sterlină se află de aproape două luni pe o pantă ascendentă față de euro astfel că media ei a crescut miercuri la 5,8519 lei, valoare care se mai înregistra în urmă cu circa doi ani. Francul elvețian se aprecia la rândul său iar cursul a urcat la 5,0237 lei.

Prețul gramului de aur a crescut la 345,7888 lei, însă cotațiile metalului galben au scăzut la 2.337,70 – 2.363,20 dolari/uncie, urmare a creșterii cererii de monedă americană.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat marginal la 384,95 forinți/euro iar a celei poloneze s-a întărit la 4,2529 zloți/euro.

Bitcoin a continuat să piardă teren și fluctua în culoarul 67.589 – 68.845 dolari. Ethereum se tranzacționa între 3.782 și 3.882 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Prognoză meteo de Crăciun și de Anul Nou. Vreme blândă și precipitații variabile, în decembrie și la începutul lui ianuarie

Publicat

De

iarna

Temperaturile medii vor fi peste valorile normale pentru această perioadă, în următoarele patru săptămâni, conform prognozei meteo. Precipitațiile vor varia de la normale la excedentare.

Estimările meteorologice pentru perioada 9 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025 indică o iarnă cu temperaturi mai ridicate decât media obișnuită și precipitații variabile, conform Administrației Naționale de Meteorologie.

Săptămâna 09.12.2024 – 16.12.2024

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile sud-estice.

Cu excepția regiunilor vestice, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale, regiumul pluviometric va fi excedentar, mai ales în regiunile estice, sud-estice și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură.

Săptămâna 16.12.2024 – 23.12.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile intracarpatice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 23.12.2024 – 30.12.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile sudice.

Săptămâna 30.12.2024 – 06.01.2025

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Elevii din Cluj-Napoca, pregătiți să salveze vieți. 40 de sesiuni gratuite de instruire prin Primul Ajutor în Școală

Publicat

Peste 500 de liceeni au învățat tehnici esențiale de intervenție în situații de urgență, participând la sesiuni interactive de prim ajutor.

Proiectul „Primul Ajutor în Școală”, derulat de Asociația Formatorilor Medicali Acreditați (AFMA), continuă să contribuie la educația pentru siguranță și prevenție a elevilor din Cluj-Napoca. Cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, Ministerului Educației, School of Health și al comunității locale, în perioada octombrie – noiembrie 2024, peste 500 de elevi de liceu din clasele IX-XII au participat la 40 de sesiuni interactive de prim ajutor.

Proiectul, unic în România prin amploarea și abordarea sa educațională, urmărește să pregătească tinerii pentru a interveni rapid și eficient în situații de urgență, contribuind astfel la crearea unei generații mai responsabile și mai conștiente de importanța acordării primului ajutor.

Ce au învățat elevii în cadrul sesiunilor?

Cele 40 de sesiuni desfășurate în liceele din Cluj-Napoca au fost structurate în două module esențiale:

  • Suportul vital de bază, incluzând resuscitare cardio-pulmonară;
  • Manevre de dezobstrucție a căilor aeriene;
  • Utilizarea defibrilatorului extern automat (AED);
  • Poziționarea victimei în poziția laterală de siguranță.
  • Modul special, cu tehnici aplicabile în cazuri mai complexe, precum oprirea hemoragiilor;
  • Gestionarea arsurilor și a înecului;
  • Reacții alergice severe și utilizarea Epipenului.

Sesiunile au combinat teoria cu demonstrațiile practice, elevii având ocazia să exerseze pe echipamente profesionale sub îndrumarea unor formatori acreditați.

Primul ajutor poate salva vieți în situații critice

România se confruntă cu o lipsă acută de educație în domeniul primului ajutor, iar consecințele sunt evidente în statisticile privind accidentele și urgențele medicale. Introducerea cursurilor de prim ajutor în școli reprezintă o necesitate, întrucât tinerii pregătiți să intervină în situații critice pot salva vieți și pot reduce impactul unor evenimente tragice.

„Primul Ajutor în Școală nu este doar despre tehnici medicale, ci despre responsabilitate și empatie. Prin aceste sesiuni, elevii dobândesc cunoștințe valoroase, dar și curajul de a acționa în momente decisive. Sperăm ca această inițiativă să inspire alte comunități din România să investească în educația pentru siguranță”, a declarat Mihai Oprea, inițiatorul proiectului „Primul Ajutor în Școală”.

Planuri pentru extinderea proiectului

Succesul proiectului „Primul Ajutor în Școală” deschide calea pentru extinderea acestuia la nivel regional și, ulterior, național. AFMA își propune să colaboreze cu alte instituții publice și private pentru a implementa cursuri de prim ajutor în cât mai multe școli din România.

Pe lângă sesiuni fizice, AFMA a dezvoltat o platformă online care va permite școlilor să solicite cursuri și resurse educaționale gratuite, facilitând astfel accesul elevilor din întreaga țară la această educație esențială.

Totodată încercăm să obținem sprijin financiar prin sponsorizări pentru organizarea cursurilor mai departe.

Fiecare elev pregătit înseamnă un posibil salvator în comunitate

„Primul Ajutor în Școală” nu este doar un proiect punctual, ci un pas important către crearea unei culturi naționale a prevenției și siguranței. Fiecare elev pregătit înseamnă un posibil salvator în comunitate. Prin implicare și educație, România poate face un pas semnificativ spre reducerea riscurilor și creșterea șanselor de supraviețuire în situații critice.

Pentru mai multe informații despre proiect și despre cum puteți sprijini această inițiativă, accesați www.primulajutorinscoala.ro.

 

Citește mai departe

POLITICA

George Simion: „România trebuie să fie o țară măreață, o țară care să aparțină lumii libere în Uniunea Europeană și în NATO”

Publicat

Președintele AUR, George Simion, împreună cu mai mulți membri ai partidului au participat duminică, 8 decembrie, în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale, la o acțiune de comemorare pentru democrația din România.

Acțiuni similare au fost organizate de AUR în toată țara. Aceste acțiuni pașnice au fost organizat față de măsurile dictatoriale dispuse de regimul Iohannis.

„Am venit să ținem un moment de reculegere. Am văzut unele știri că am vrea să votăm. N-am venit să votăm și suntem conștienți în ce punct ne-a adus Curtea Constituțională și felul în care n-au funcționat instituțiile statului român. (…) Suntem astăzi aici pentru a pune această lumânare pentru democrația din România, pentru a spune că poporul român este suveran și pentru a ne opune unei dictaturi”, a spus liderul AUR.

România trebuie să aparțină UE și NATO

Acesta a subliniat că „România trebuie să fie o țară democratică, o țară măreață, o țară care să aparțină lumii libere în Uniunea Europeană și în NATO, cu încredere în potențialul pe care îl are”.

„Am făcut nenumărate apeluri în aceste două zile ca românii să fie calmi, să nu cadă pradă provocărilor și mă bucur că lucrul acesta se întâmplă, mă bucur că reușim să facem acest moment de comemorare pentru cei care distrug democrația. Este 8 decembrie, este ziua Constituției, este o zi cu însemnătate pentru români, este o zi în care românii ar fi trebuit să meargă să voteze liber, pentru aceasta a curs sânge acum 35 de ani. Nu se întâmplă. Sper din suflet ca să nu ajungem într-un stat autoritar”, a declarat George Simion.

Simion îi cere lui Iohannis să plece

Președintele AUR i-a cerut președintelui Klaus Iohannis „să facă un pas în spate, să se retragă și să respecte Constituția, nu să o batjocorească, nu să se cramponeze de funcții, să meargă liniștit în vacanță”.

„Klaus Iohannis trebuie să plece acasă. Ar trebui să lăsăm românii să se pronunțe. Eu pentru asta pledez și cred că învrăjbirea la care am fost supuși în ultimele două săptămâni n-ar trebui să existe. Mai aveam puțin să ne dăm în cap și autorii să fie aceiași ca la Mineriade. Pledez pentru dialog, pledez pentru echilibru și pledez și ca domnul Gâdea să nu mai poată să își bată joc, așa cum vrea el, de fapte concrete și de poporul român. Pentru că, ceea ce a făcut domnul Gâdea repetat, cu mine ca și candidat și după după aceea cu domnul Călin Georgescu ca și candidat nu este admisibil”, a punctat liderul AUR.

„Nu înțeleg de ce poporul român nu a fost lăsat să decidă”

George Simion a precizat că „singurul care poate decide este poporul român”.

„Nu înțeleg de ce poporul român nu a fost lăsat să decidă. Vom avea răbdare, în cadru constituțional, în cadru democratic existent, ca poporul român să-și spună părerea, să-și exprime voința”, a subliniat acesta.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vocea Necuvântătoarelor. Tombolă cu premii pentru salvarea animalelor fără stăpân, organizată de UBB

Publicat

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca organizează cea de-a III-a ediție a proiectului caritabil „Vocea Necuvântătoarelor”. Campania își propune să strângă fonduri pentru animalele fără stăpân din adăposturile din România.

Situația animalelor fără stăpân din adăposturile din România este, în cele mai multe cazuri, tragică: condiții improprii, lipsa hranei, lipsa medicamentației și a controalelor veterinare, violență și cruzime împotriva animalelor.

Universitatea Babeș-Bolyai și-a propus să facă auzită „Vocea necuvântătoarelor”. Astfel, după două acțiuni desfășurate în beneficiul cățeilor din Adăpostul Arca lui Noe și al asociației de protecția animalelor Nuca din Cluj-Napoca, universitatea va organiza o campanie de strângere de fonduri cu premii, organizată între 1 decembrie 2024 și 1 ianuarie 2025.

Campanie caritabilă pentru animalele fără stăpân, organizată de UBB

Suma strânsă va fi redirecționată către adăposturile de animale fără stăpân din România în vederea achiziției de hrană, obiecte și medicamente necesare, precum și în vederea achitării serviciilor esențiale pentru acele adăposturi.

Fiecare donație de 25 de lei oferă participanților șansa de a câștiga premii valoroase puse la dispoziție de partenerii proiectului. Tombola va avea loc pe 9 ianuarie 2025, iar printre premii se numără produse cosmetice, sesiuni de îngrijire personală, ședințe foto, cărți și obiecte decorative.

Cum puteți contribui?

Donațiile pot fi realizate în lei, euro sau dolari, în conturile Fundației Alma Mater Napocensis, cu mențiunea „Vocea necuvântătoarelor”:

IBAN RON: RO57BTRLRONCRT0PB6492401

IBAN EUR: RO74BTRLEURCRT0PB6492402

IBAN USD: RO16BTRLUSDCRT0PB6492401

După efectuarea donației, dovada trebuie trimisă la adresa de email anamaria.lupan@ubbcluj.ro, alături de numele și numărul de telefon al donatorului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax