Connect with us

EVENIMENT

ANALIZĂ: Motivele pentru care apelurile pe Zoom ne lasă fără energie. Efectele psihologice ale lipsei comunicării față în față

Publicat


Ecranul tău se blochează. Există un ecou ciudat. O duzină de capete te privesc. Există întâlnirile de lucru, întâlnirile individuale și apoi, odată ce ai terminat ziua, locurile de întâlnire cu prietenii și familia.

De când a avut loc pandemia Covid-19, suntem în apeluri video mai mult ca oricând – și mulți consideră că este epuizant.

Dar ce anume ne obosește? BBC Worklife a vorbit cu Gianpiero Petriglieri, profesor asociat la Insead, care explorează învățarea și dezvoltarea durabilă la locul de muncă, și Marissa Shuffler, profesor asociat la Universitatea Clemson, care studiază bunăstarea la locul de muncă și eficacitatea muncii în echipă, pentru a le auzi opiniile.

Comunicarea video este mai grea? Ce este diferit în comparație cu comunicarea față în față?

Pentru a participa la un apel video este nevoie de mai multă concentrare decât un chat față în față, spune Petriglieri.

Chaturile video înseamnă că trebuie să lucrăm mai mult pentru a procesa indicii non-verbale, cum ar fi expresiile faciale, tonul și tonul vocii și limbajul corpului; a acorda mai multă atenție acestora consumă multă energie.

„Mintea noastră este împreună când corpurile noastre simt că nu suntem. Această disonanță, care determină oamenii să aibă sentimente contradictorii, este epuizantă. Nu poți să te relaxezi în conversație în mod natural ”, spune el.

Întârzierile înregistrate la telefoane sau la sistemele de conferințe de 1,2 secunde i-au făcut pe oameni să perceapă răspunsul ca fiind mai puțin prietenos sau mai concentrat

Tăcerea este o altă provocare, adaugă el.

„Tăcerea creează un ritm natural într-o conversație din viața reală. Cu toate acestea, când se întâmplă într-un apel video, ai devenit îngrijorat de tehnologie. De asemenea, îi face pe oameni să nu fie confortabili”.

Un studiu din 2014 realizat de academicieni germani a arătat că întârzierile la telefon sau la sistemele de conferințe au modelat negativ punctele noastre de vedere asupra oamenilor: chiar și întârzierile de 1,2 secunde i-au făcut pe oameni să perceapă răspunsul ca fiind mai puțin prietenos sau mai concentrat.

Un factor suplimentar, spune Shuffler, este că, dacă suntem fizic în cameră, suntem foarte conștienți că suntem urmăriți.

„Când participi la o conferință video, știi că toată lumea te privește; ești pe scenă, așa că vine presiunea socială și sentimentul că trebuie să faci performanță. A fi performant este nervos și mai stresant.”

De asemenea, este foarte greu pentru oameni să nu se uite la propria lor față dacă o pot vedea pe ecran sau să nu fie conștienți de modul în care se comportă în fața camerei.

„Apelul video este memento-ul nostru pentru oamenii pe care i-am pierdut temporar. Este de suferința pe care de fiecare dată când vedeți pe cineva online, cum ar fi colegii dvs., care vă amintește că ar trebui să fim cu adevărat la locul de muncă împreună ”, spune el.

Ceea ce constat este că suntem cu toții epuizați; Nu contează dacă sunt introvertiți sau extrovertiți. Trăim aceeași întrerupere a contextului familiar în timpul pandemiei. ”

Apoi, este faptul că aspecte din viața noastră care erau separate – muncă, prieteni, familie – se întâmplă acum în același spațiu.

Teoria auto-complexității susține că indivizii au aspecte multiple – roluri sociale, relații, activități și obiective dependente de context – și găsim varietatea sănătoasă, spune Petriglieri. Când aceste aspecte sunt reduse, devenim mai vulnerabili la sentimentele negative.

  • ”Imaginați-vă dacă mergeți la un bar și în același bar discutați cu profesorii dvs., vă întâlniți cu părinții sau vă întâlniți cu cineva, nu este ciudat? Asta facem acum” – Gianpiero Petriglieri.

Dar, de exemplu, când intru pe zoom cu prietenii mei nu ar trebui să mă relaxez?

Mulți dintre noi facem discuții de grup mari pentru prima dată, fie că gătim și mâncăm o cină virtuală de Paște, participăm la o recuperare a universității sau organizăm o petrecere de ziua de naștere pentru un prieten. Dacă apelul este menit să fie distractiv, de ce s-ar putea simți obositor?

Shuffler spune că depinde: dacă vă alăturați pentru că doriți sau pentru că simțiți că ar trebui să faceți – ca un happy hour virtual cu colegii de la serviciu. Dacă o vedeți ca o obligație, asta înseamnă mai mult timp pe care îl „activați”, spre deosebire de o pauză.

O conversație adecvată cu prietenii se va simți mai socială și va exista mai puțină „oboseală de zoom” din conversațiile în care ați avut șansa de a fi voi înșivă.

Nu contează dacă îl numiți un happy hour virtual, este o întâlnire, pentru că în cea mai mare parte suntem obișnuiți să folosim aceste instrumente pentru muncă – Gianpiero Petriglieri

Apelurile de grup mari se pot simți deosebit de performante, avertizează Petriglieri. Oamenilor le place să se uite la televizor pentru că îți poți lăsa mintea să rătăcească – dar un apel video mare „este ca și cum te uiți la televizor și televizorul te privește”.

Chat-urile de grupuri mari se pot simți și depersonalizante, adaugă el, deoarece puterea ta ca individ este diminuată.

Deci, cum putem ameliora oboseala Zoom?

Ambii experți sugerează limitarea apelurilor video la cele necesare. Pornirea camerei ar trebui să fie opțională și, în general, ar trebui să se înțeleagă mai mult că camerele nu trebuie să fie întotdeauna aprinse pe parcursul fiecărei întâlniri.

În unele cazuri, merită luat în considerare dacă chat-urile video sunt într-adevăr cea mai eficientă opțiune. Când vine vorba de lucru, Shuffler sugerează că fișierele partajate cu note clare pot fi o opțiune mai bună care evită supraîncărcarea informațiilor.

De asemenea, sugerează să vă luați timp în timpul întâlnirilor pentru a simți atmosefera celorlalți, înainte de a vă scufunda în afaceri.

„Petreceți ceva timp pentru a verifica efectiv starea de bine a oamenilor”, îndeamnă ea. „Este o modalitate de a ne reconecta cu lumea și de a menține încrederea și de a reduce oboseala și îngrijorarea.”

Construirea perioadelor de tranziție între întâlnirile video ne poate ajuta, de asemenea, să ne reîmprospătăm – încercați să vă întindeți, să beți o băutură sau să faceți puțin exercițiu, spun experții.

Limitele și tranzițiile sunt importante; trebuie să creăm tampoane care să ne permită să lăsăm deoparte o identitate și apoi să mergem la alta în timp ce ne deplasăm între muncă și persoane private.

Și poate, spune Petriglieri, dacă vrei să ajungi, exersați o practică de modă veche: „Scrieți o scrisoare cuiva în loc să o întâlniți pe Zoom. Spune-i că ții cu adevărat la ea.”

Sursă: BBC.com


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


Clujul de altădată

Feriţi-vă de cărţi rele!

Publicat

De

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„De vreo doi ani încoace, satele noastre bănăţene, sunt cutreierate de o mulţime de <<agenţi de librărie>> cari împart tineretului – cu amândouă mâinile – romane senzaţionale, a căror cuprins plin de închipuiri fantastice, are o înrâurire adânc păgubitoare asupra tineretului din sat, încă nu destul de copt la minte pentru a putea judeca că ce e bun şi ce e rău, din aceste romane otrăvitoare.

Ba ce-i mai  mult, acest fel de citit a trecut de la tineri şi la cei mai bătrâni, cari au o adevărată plăcere să asculte aceste <<poveşti de lume nouă>> cu dragoste la comandă şi minuni la fiecare pas. Dânşii nu cunosc nici măcar a patra parte din Voevozii Ţării Româneşti – în schimb însă, cunosc toate asasinatele ce s-au săvârşit în decursul veacurilor.

L-a urmat pe Tarzan

Iar ca urmare a acestui fapt, vin a vă aduce la cunoştinţă o întâmplare petrecută zilele trecute la noi în sat, care cu toate că nu a făcut în jurul ei nu ştiu ce vâlvă, totuşioglindeşte o stare de lucruri îngrijorătoare pentru viitorul poporului nostru de la sate. Anume: La săteanul Ilie Olărescu, era servitor un flăcău voinici şi chipeş, numit Piparcă Nicolae.

Dânsul urmărise cu atenţie, toate romanele ce îşi făcuseră apariţia la noi în sat, dintre cari unul, numit <<Voevodul Codrilor>> se vede că l-a pasionat mai mult fiindcă întrânsul scrie despre un oarecare Tarzan, crescut în pădurile Africei, unde se zice că a învăţat limba maimuţelor şi a găsit comori uriaşe de aur sclipitor.

Şi astfel citind el azi, citind mâine, de la o vreme s-a născut în el dorinţa de-a lua şi el calea codrului, ca Tarzan, unde credea că-l aşteaptă atâtea comori ascunse.

Şi planul, odată gândit, l-a şi dus la împlinire în noapte de 14 mai, când înarmându-se cu un cuţit, un topor, o sfoară şi un revolver, a plecat de la stăpânul său împreună cu un câine ce-i fusese credincios, precum şi cu încă doi tovarăşi pe cari îi luase de minte.

Prins de jandarmi

Cât a umblat şi pe unde a umblat, nu se prea ştie – atât se ştie însă, că fiind urmăriţi de către jandarmi, au fost prinşi hăt departe, la malul Murăşului, adică la depărtare de 40-50 kilometri de aici. Luaţi de scurt, au mărturisit ceea ce am scris eu mai sus – iar după aceia au fost duşi pe <<şupă>> din sat în sat, până aici, unde apoi i-au băgat la <<dubă>> ca să le treacă pofta de haiducie!

Iată deci, la ce stare de lucruri a ajuns tineretul nostru, în urma romanelor senzaţionale”. [„Lumea şi Ţara”, Anul 8, nr.49,  Cluj, 8 decembrie 1929].

Text preluat din volumul ”Faptul divers în Clujul interbelic” de Felix Ostrovschi, apărut în 2020.

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Clujul iese din TOP 10 al celor mai bune licee din țară

Publicat

Cel mai bun liceu din țară este Colegiul Național Sf. Sava din București, unde la specializarea matematică-informatică, ultima medie de admitere a fost 9,84. Absolvenții de clasa a opta au aflat la ce liceu vor merge din toamnă. Anul acesta, media de admitere a fost mai mică față de anul trecut.

Bucureștiul rămâne pe primul loc în clasament, cu două colegii, C.N. Sfântu Sava și C.N. Gheorghe Lazăr.

Spre deosebire de anul trecut, acum Clujul dispare din acest top 10. La fel și Iași și Focșani.

Locul liceelor din aceste orașe este luat anul acesta de licee din Craiova, Galați și Ploiești.

Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanța rămâne și anul acesta în acest clasament.

Cele mai căutate specializări rămân matematică-informatică și științele naturii.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

AVERTISMENT de la OMS: Varianta EXTREM de contagioasă DELTA a Covid-19 este acum dominantă în Europa

Publicat

De

Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 este acum dominantă în mare parte din Europa, au declarat reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

OMS şi Centrul European de Prevenire şi Controlul Bolilor (ECDC) au avertizat că trebuie consolidate eforturile de prevenire a răspândirii variantei.

„Varianta SARS-COV-2 Delta se mişcă rapid în toată Europa şi a devenit acum cea mai dominantă tulpină în mare parte a regiunii, pe baza noilor date”, au precizat cei de la OMS Europa într-un comunicat.

Numărul noilor cazuri confirmate de Covid-19 a crescut în toată Europa în ultimele patru săptămâni, iar specialiștii de la OMS îndemnă încă o dată ţările să-şi intensifice programele de vaccinare.

Testare gratuită facilă

OMS a cerut, de asemenea, ţărilor care au relaxat restricţiile să îmbunătăţească accesul la testarea gratuită şi să consolideze urmărirea contacţilor.

„Trebuie să rămânem vigilenţi şi să continuăm să folosim bunul simţ pentru a preveni răspândirea virusului”, a adăugat directorul ECDC, dr. Andrea Ammon.

Vestea bună este că datele arată în mod clar că cei care s-au vaccinat împotriva Covid-19 au un ris semnificativ scăzut să dezvolte forme grave de boală, iar riscul de deces este, de asemenea, foarte mic.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Greu cu academicienii! CFR Cluj învinge cu 2-1 pe Academica Clinceni

Publicat

CFR Cluj a întâlnit, sâmbătă seara, în deplasare, pe Academica Clinceni, într-un meci contând pentru etapa a 2-a a Ligii 1. După un meci dominat de la cap la coadă de clujeni, aceștia au câștigat cu 2-1 prin golurile marcate de Petrila și Latovlevici. Pentru Clinceni a înscris Cascini din penalty.

Echipe de start:

Clinceni: A. Păun – Fl. Achim, Bilali, Patriche Nechita – Cascini, Moulin – Cioiu, Vanzo, Kazlauskas – Vellios
Rezerve: E. Dobre – Pashov, Chandarov, Gavra, Jutric, Ventura, De Amorim, V. Dumitrache, Longher
Antrenor: Ilie Poenaru

CFR Cluj: Bălgrădean – Cr. Manea, Cestor, Bouhenna, Latovlevici – Tahiri, J. Rodriguez, C. Deac – Petrila, Debeljuh, A. Păun
Rezerve: Arlauskis – D. Ciobotariu, Hoban, Fofana, Sigurjonsson, Chipciu, Costache, Gîdea, Alibec
Antrenor: Marius Șumudică

Stadion: „Ion Comșa” (Călăraşi)
Arbitru: Rusandu Lucian (Sfântu Gheorghe) / A1: Gheorghe Sebastian Eugen (Suceava), A2: Orbuleţ Mircea (Bucureşti)

A fost un meci între două echipe care nu mai sunt ce erau. Campioana a schimbat antrenorul și a pierdut câțiva jucători de bază în timp ce Clinceni are o echipă nouă în proporție de 50%. Marius Șumudică a odihnit câțiva titulari în perspectiva meciului de miercuri din preliminariile Champions League.

Prima repriză a aparținut în proporție de 75% clujenilor, care au dominat jocul însă destul de steril. Cei din Clinceni s-au mulțumit să se apare, contând prea puțin în atac. De altfel, nici CFR n-a avut multe ocazii, de consemnat capul pe lângă poartă a lui Debeljuh și șutul bun, deasemenea pe lângă bară, al lui Păun.

Din păcate pentru campioană, punctul forte de până acum și anume apărarea a dat dovadă de nesiguranță și în acest meci. Tentativa lui Șumudică de a crea o echipă ofensivă este încă la faza de proiect.

În repriza a doua presiunea clujenilor s-a accentuat, materializându-se în min.61 prin golul frumos al lui Petrila care a reluat sub bară după o centrare de pe dreapta a lui Păun.

Deac faultează total aiurea în careu și Clinceni egalează din penalty în min.69 prin Cascini.

În min.75 Jonathan Rodriguez șutează de la 25m în bară.

În min.87 Latovlevici o aduce pe campioană în avantaj, tot după o centrare de pe partea dreaptă, de această dată a lui Deac.

Din nou Petrila a fost unul dintre cei mai buni jucători de pe teren. De notat și debutul lui Denis Alibec în culorile CFR-ului.

 

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate