ECONOMIE
ANALIZĂ. Euro ar putea CREȘTE peste un an la 5,10 lei



Începutul acestei săptămâni a fost de bun augur pentru moneda națională, care a scăzut marți la 4,9754 lei, minim al ultimelor două luni, pe fondul majorării ofertei comerciale.
La jumătatea acestei săptămâni, leul a revenit pe scădere. Atrage atenția volatilitatea cotațiilor, care au atins pentru scurt timp un vârf de 4,9805 lei, care a fost contrabalansat de o scădere rapidă până la 4,975 lei. Aceasta a făcut ca media să urce la 4,9761 lei, față de 4,9769 lei, miercurea trecută.
ANALIZĂ. Euro ar putea CREȘTE peste un an la 5,10 lei
Majoritatea participanților la sondajul realizat în februarie de către CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. În cazul orizontului de șase luni valoarea medie a anticipaţiilor a fost de 5,0306 lei/euro, iar a celui de 12 luni cursul mediu anticipat a fost de 5,1015 lei/euro.
Aceste valori anticipate sunt cu circa 5 bani mai mici decât cele de la sondajul realizat în ianuarie, un semn pozitiv pentru perspectivele cursului euro/leu. Reamintim că bugetul de stat a fost calculat pe baza medii anuale de 5,01 lei/euro, așa cum a fost anticipat de Comisia de Prognoză în proiecția sa din decembrie 2024.
Dobânzile interbancare au de la începutul lui martie o evoluție deosebit de stabilă, după ce piața s-a obișnuit cu nivelul mai scăzut al lichidității, care a adus creșteri în primele două luni ale anului.
„În urmă cu o săptămână euro a atins un vârf de 1,0955 dolari”
Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,91%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la la 5,98%, iar cel la 12 luni a coborât de la 6,07 la 6,06%.
În urmă cu o săptămână euro a atins un vârf de 1,0955 dolari, maximul ultimelor patru luni, după care a intrat pe o pantă descendentă la care au contribuit, în principal, marcările de profit. Miercurea aceasta, euro fluctua între 1,0778 și 1,0803 dolari, iar media monedei americane a urcat la 4,6113 lei, față de 4,5865 lei, în ședința de luni.
Politicile trumpiste de majorare a taxelor vamale la importuri au început să erodeze rolul major al dolarului în fluxul valutar mondial și de principală monedă de rezervă pentru băncile centrale. Iar acest proces se va amplifica în perioada următoare, odată cu decizia multor investitori de a ieși din piața americană și „exportarea” capitalurilor în zona euro, dar și în China. În prezent, euro reprezintă circa un sfert din rezervele valutare globale, iar aceasta s-a văzut și în aprecierea rapidă a monedei unice, care a recuperat pierderile suferite după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
„Prețul gramului de aur a urcat de la 446,9489 lei la 448,2116 lei”
Nivelul mai ridicat al aversiunii față de risc a majorat plasamentele în moneda elvețiană care s-a apropiat de pragul de 0,95 franci/euro, astfel că media ei a crescut miercurea aceasta la 5,2163 lei. Lira sterlină a avut, la rândul ei, o evoluție apreciativă consecință a menținerii de către Banca Angliei a ratei de referință la 4,5% iar cursul de la jumătatea acestei săptămâni a fost stabilit la 5,9508 lei.
Prețul gramului de aur a urcat de la 446,9489 lei la 448,2116 lei, evoluție datorată aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 3.013,40 și 3.032,40 dolari/uncie.
Bitcoin își consolida câștigurile și urca la 87.083 88.925 dolari iar ethereum la 2.044 – 2.078 dolari.
Radu Georgescu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Atenție, șoferi. CNAIR anunță întreruperi temporare în emiterea de rovinietă și peaj, marți noaptea

Emiterea rovinietei și peajului prin SIEGMCR se va face cu întreruperi marți, 29 aprilie, anunță CNAIR.
Întreruperile vor fi temporare și sunt cauzate de lucrări de mentenanță.
CNAIR anunță întreruperi temporare în emiterea de rovinietă și peaj
”În intervalul orar 23:30 – 24:00, sunt programate unele lucrări de mentenanță ale SIEGMCR, motiv pentru care emiterea rovinietelor și peajelor poate fi îngreunată sau întreruptă pentru perioade scurte de timp”, a anunțat CNAIR.
Utilizatorii rețelei rutiere din administrarea companiei pot achiziționa rovinieta în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24:00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea.
EVENIMENT
Alertă veterinară în Cluj! Babesioza face ravagii printre câini din cauza invaziei de căpușe

Spitalul Veterinar Transilvania trage un semnal de alarmă în Cluj-Napoca, unde cazurile de babesioză la câini, o boală transmisă de căpușe, au înregistrat o creștere îngrijorătoare în ultimele luni.
Babesioza, o boală gravă transmisă prin mușcătura de căpușe — în special de nimfe, forme extrem de mici și greu de detectat — poate duce la complicații severe și chiar la decesul animalului, dacă nu este tratată prompt.
„În ultimele luni, pericolul babesiozei a devenit tot mai prezent în orașele Sibiu și Cluj-Napoca. Creșterea alarmantă a populațiilor de căpușe, favorizată de mediul specific și de lipsa unui control eficient, a dus la apariția unui val de cazuri de îmbolnăviri în rândul animalelor de companie”, spun specialiștii de la Spitalul Veterinar Transilvania.
Care sunt simptomele bolii?
Printre simptomele specifice babesiozei se numără:
- febra mare
- slăbiciunea
- anemia severă
- icterul
- în stadii avansate, insuficiența renală
Evoluția este rapidă, iar în lipsa unui tratament de urgență, boala poate fi fatală, mai atrag atenția medicii veterinari.
Măsuri de prevenție
Veterinarii clujeni recomandă stăpânilor de animale să ia măsuri de prevenție urgente:
- Aplicarea tratamentelor antiparazitare (tablete, pipete, zgărzi);
- Verificarea zilnică a blănii câinelui;
- Evitarea zonelor cu vegetație înaltă;
- Prezentarea imediată la medic la apariția oricărui simptom suspect.
Clujenii sunt sfătuiți să nu trateze cu superficialitate acest risc, mai ales în sezonul cald, când activitatea căpușelor atinge cote maxime.
EVENIMENT
FOTO. Misiuni salvatoare pentru doi bebeluși, cu elicopterul SMURD. Au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj

Două misiuni aeriene cu elicopterul SMURD, desfășurate luni, 28 aprilie, au oferit o nouă șansă la viață pentru doi bebeluși din Satu Mare și Maramureș.
Ziua de 28 aprilie 2025 a marcat două intervenții critice ale echipajelor SMURD, dedicate salvării vieții celor mai vulnerabili pacienți: copiii. Un bebeluș de doar 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterele SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, în urma unor situații medicale grave.
Doi bebeluși au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj
Starea celor doi copii urmează să fie monitorizată atent de specialiștii din Cluj-Napoca.
„Ieri, 28 aprilie 2025, două misiuni aeromedicale SMURD au fost dedicate salvării celor mai mici dintre noi. Un copil de 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterul SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca. Ambele intervenții au presupus mobilizarea rapidă și coordonarea impecabilă a echipelor aeromedicale, care au acționat cu profesionalism și dăruire pentru a le oferi micuților șansa la viață.
Pe chipurile celor implicați se citește nu doar responsabilitatea unei misiuni dificile, ci și bucuria sinceră de a putea face bine. Devotamentul, empatia și implicarea echipajelor SMURD rămân o constantă în fiecare intervenție, indiferent de gradul de dificultate.
Aceste intervenții arată, încă o dată, eficiența sistemului integrat de urgență din România. De la piloții Inspectoratului General de Aviație al MAI (IGAV), medicii, paramedicii și asistenții SMURD, ambulanțierii și echipajele medicale SAJ, până la voluntari – toți au acționat exemplar, în misiunea de salvare a micuților. Felicitări tuturor colegilor implicați în aceste intervenții!”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.
EVENIMENT
CFR Cluj anunță măsuri DRASTICE pentru derby-ul cu „U” Cluj: Nu mai putem accepta ca suporterii noștri să fie scuipați, înjurați

În contextul tensiunilor de după ultimul derby dintre CFR și „U” Cluj, clubul din Gruia anunță o serie de măsuri speciale pentru derby-ul cu Universitatea Cluj, programat sâmbătă, 3 mai 2025.
Decizia vine după incidentele repetate din confruntările directe, soldate cu distrugeri, amenzi, plăți întârziate și agresiuni asupra suporterilor. Reprezentanții clubului clujean transmit că „s-au săturat ca Gruia să devină ținta violenței și batjocurii”, punând pe primul plan siguranța fanilor proprii.
„Un derby înseamnă, fără dubiu, o confruntare intensă, o dorință arzătoare pentru triumf și un prilej de sărbătoare, mai ales dacă ne referim la un meci între două echipe din același oraș. În ultimele derby-uri de Cluj, însă, am ajuns la spitalizări, daune materiale și morale, dosare penale și procese în instanță.
„Ne-am săturat ca Gruia, casa noastră, să devină mereu ținta agresiunilor”
Ceea ce pentru fanii Universității înseamnă divertisment, pentru clubul nostru înseamnă pierderi: distrugerea bannerelor publicitare, distrugerea scaunelor și băilor, ceea ce a necesitat multiple reparații pentru care clubul U Cluj și-a asumat responsabilitatea și angajamentul că le va plăti (semnând și o tranzacție). Din păcate plata, parțială, s-a realizat doar ieri, 28 aprilie 2025, după acționarea în instanță, la o distanță de opt luni și, deloc surprinzător, cu doar cinci zile înaintea unui nou meci direct.
Ne-am săturat ca Gruia, casa noastră, să devină mereu ținta agresiunilor, a distrugerii și a batjocurii, și nu mai putem accepta ca suporterii noștri să fie scuipați, înjurați și ridicați mereu de pe scaunele lor. Ne-am săturat, în egală măsură, și de promisiunile repetate ale clubului oaspete legate de oferirea biletelor în inelul superior, garanții care anunțau „deschidere” și „bună colaborare”, ajungând ca, în ultimul duel direct, să se folosească de o serie de tertipuri pentru a-i încurca pe suporterii noștri din a urmări derby-ul Clujului din zona promisă”, au transmis reprezentanții CFR Cluj.
Acces restricționat la bilete
Accesul la bilete pentru meciul cu „U” Cluj de pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu va fi restricționat și condiționat. Astfel, doar suporterii CFR care au fost prezenți la semifinala Cupei României cu Farul își vor putea achiziționa tichete, iar abonații pot cumpăra câte un bilet suplimentar pentru alți fani.
Universitatea Cluj va primi un număr de 1.158 de bilete în Peluza 1, sectoarele 27 și 28, iar însemnele clubului oaspete vor fi permise strict în aceste zone.
„În baza acestor fapte, invocând mai ales ultima noastră confruntare directă ajunsă și în presa internațională, clubul nostru a luat o decizie care, deși va fi profund contestabilă, este singura care poate asigura siguranța suporterilor noștri.
Cine va putea cumpăra bilete pentru derby-ul Clujului?
Astfel, la meciul de sâmbătă, 3 mai, cu U Cluj, biletele vor fi vândute în acest mod:
- suporterii noștri, care și-au cumpărat bilet cu valoare la meciul cu Farul Constanța din semifinalele Cupei României și l-au scanat la turnicheți, își pot achiziționa bilete, pe aceleași locuri, și la meciul cu U Cluj. Cei care și-au achiziționat bilete online vor primi un email, pe aceeași adresă folosită în momentul achiziției, prin care pot finaliza plata. Cei care și-au achiziționat bilete de la casele din Gruia vor trebui să prezinte fizic biletul, tot la casierie, pentru a-și putea cumpăra bilet la derby, în zilele de miercuri, joi și vineri, în intervalul 12:00-17:00.
- abonații și deținătorii de pachete de play-off pot cumpăra de la case câte un bilet pentru alți suporteri CFRiști, în zilele de miercuri, joi și vineri, în intervalul 12:00-17:00. Acest lucru se aplică celor care au plătit pentru un abonament sau pentru un pachet de play-off în acest sezon.
- în semn de reciprocitate, clubul nostru va oferi galeriei U Cluj un procent similar cu cel oferit nouă în meciul tur din play-off (proporțional cu capacitatea stadionului nostru), în Peluza 1, în sectorul 28 și, parțial, în sectorul 27, însumând un număr de 1158 de bilete. Tot din rațiuni de siguranță, fularele și însemnele clubului oaspete vor fi permise exclusiv în aceste două sectoare, fiind interzise în restul stadionului”, au mai transmis cei de la CFR Cluj.
Prețurile biletelor
Prețurile biletelor pentru meciul cu U Cluj:
- Peluză – 35 lei
- Tribuna 2 – 40 lei
- Tribuna 1 – 45 lei
- VIP B – 150 lei
- Sky Lounge – 280 lei
- Business Lounge – 580 lei
„În fața oricărei rivalități și a oricăror rațiuni financiare, siguranța suporterilor noștri va fi mereu pusă pe primul loc”, au mai arătat reprezentanții clubului.