ACTUALITATE
ANALIZĂ/ Ce au făcut Emil Boc şi Gabriela Firea în fruntea primăriilor. Promisiuni şi bugete
Când vine vorba despre promisiuni, realizări şi bugete, cine s-a descurcat mai bine în fruntea primăriilor oraşelor Cluj-Napoca şi Bucureşti? Emil Boc sau Gabriela Firea? Această comparaţie din ce în ce mai prezentă în spaţiul public are câteva răspunsuri în rândurile de mai jos.
Desigur, trebuie ţinut cont şi de dimensiunea problemelor din cele două oraşe. Altfel se rezolvă lucrurile într-un oraş de 300.000 de locuitori şi altfel se rezolvă în Capitală, cu o populaţie ce depăşeşte 1.800.000.
În acest context, Emil Boc a demonstrat că a fost un edil mai bun decât Gabriela Firea. Asta reiese din analiza efectuată de ziare.com în ceea ce priveşte promisiunilor celor doi primari și realizările în materie de transport public.
Buget de aproape 25 miliarde lei pentru Firea
Astfeş, în 2017, PMB a avut un buget de aproximativ 5 miliarde lei. În 2018, Consiliul General al PMB a aprobat bugetul în valoare de 5,7 miliarde lei. În 2019 s-a ajuns la 6,7 miliarde de lei, iar în 2020 au fost aproximativ 10 miliarde de lei. Conform unui calcul simplu. Gabriela Firea a avut de gestionat aproape 25 de miliarde de lei.
În vara anului 2016, după ce s-a impus la alegeri, Emil Boc anunța că prioritățile mandatului erau traficul, parcările, transportul public, dar și păstrarea orașului la nivel înalt. La polul opus, Firea promitea „revoluție în materie de trafic în Capitală”.
Mai mult, în campania electorală, ea spunea că va continua amenajările de parcări de tip park&rode și va realiza parcări de reședință. De pe lista promisiunilor nu lipsea nici cea referitoare la instituirea unui sistem de plată a parcării prin SMS.
Clujul are flotă de autobuze electrice
Totodată, fosta prezentatoare TV anunţa că va extinde numărul de intersecții incluse în sistemul de management al traficului din București (SMTB). În ceea ce priveşte modernizarea transportului public, Primăria Cluj a accesat fonduri europene în valoare de 100 de milioane de euro pentru autobuze, troleibuze și tramvaie.
Practic, peste 40% din flota de transport în comun este electrică, iar în ultimii patru ani a fost completată cu 41 de autobuze electrice, cumpărate din fonduri europene. Au mai fost cumpărate 70 de troleibuze (20 de la bugetul local și 50 din fonduri europene), 75 de autobuze noi Mercedes tip Euro 6 și 19 autobuze noi Mercedes Setra pentru elevi.
Mai departe, transportul de autobuze școlare a fost implementat și extins la 14 trasee. În stațiile de autobuz au fost introduse 70 de panouri care afișează ora de sosire în stație. Mai mult, a fost lansată o aplicație pentru transportul în comun, iar costul unei călătorii se poate plăti contactless sau prin aplicația 24Pay.
Benzi speciale pentru transportul în comun
Primăria condusă de Boc a introdus mai multe benzi speciale pentru transportul în comun. În aprilie 2021 a fost semnat şi contractul pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate pentru metroul și trenul metropolitan din Cluj.
Contractul are o valoare de aproape 36 de milioane de lei, iar linia de metrou ar urma să se construiască pe axa vest-est a zonei metropolitane: Gilău – Florești Sud – cartierul Mănăștur – centrul orașului Cluj – Mărăști. Şi nu este tot! Clujenii vor avea şi un tren metropolitan care va acoperi întregul coridor feroviar cuprins între haltă Nadasel și stația Bonțida, pe o lungime de aproximativ 43 de kilometri.
În Capitală, primele mijloace noi de transport în comun din mandatul actualului edil au ajuns în 2018. În acest sens a fost semnat un contract pentru 400 de autobuze fabricate de turcii de la Otokar. Ele ar fi trebuit să ajungă în București până la finalul anului 2019.
Autobuze din Turcia şi Germania în Capitală
În cele din urmă, Primăria Capitalei a semnat contractul pentru 130 de autobuze hibrid de la Mercedes-Benz. În luna martie 2021, PMB a semnat contractul pentru achiziția a 100 de troleibuze. Înainte, PMB a vrut să cumpere 100 de tramvaie de la turcii de la Durmazlar, dar reprezentanţii Astra Vagoane au contestat câștigătorul licitației, suspendată ulterior.
Și Primăria Capitalei a introdus în 2017 o bandă unică pentru transportul în comun pentru autobuze, pe Șoseaua București-Ploiești. Măsură a fost un fiasco. La o zi de la implementare, Firea a renunțat la banda unică din nordul Capitalei, din cauza aglomeraţiei create pe DN1.
În timpul mandatului, Gabriela Firea a cerut diverşilor miniștri ca Centura orașului să treacă în administrarea PMB. Ea argumenta că lucrările pentru construcția acesteia ar fi început mai repede, dar niciun minister nu a fost de acord cu solicitarea.
Cum stă Clujul la capitolul parcărilor
La capitolul parcări, Clujul are mai multe realizări decât Bucureştiul. În prim-plan apare parkingul Negoiu-Mehedinți, cu 372 de locuri, dar şi cele din Primăverii (376 de locuri) și Mogoșoaia (294 de locuri). Clujenii pot plăti parcarea online, prin aplicația ParkingPay. Totodată, locurile de parcare libere sunt arătate în aplicația Cluj Parking.
Încă de când candida pentru funcția de primar, Gabriela Firea susținea că va construi locuri de parcare și parcări de tip parkride pentru ca șoferii să-și poată lasă mașinile la intrarea în oraș. Astfel, ea spera că va rezolva problema traficului infernal din Capitală.
De abia septembrie 2020, PMB anunța că au început lucrările la primul parkride, cel din Pantelimon. Proiectul costa 21 de milioane de euro şi punea la dispoziție 500 de locuri de parcare. La începutul anului trecut, Primăria Capitalei lansa sistemul de plată a parcării prin sms. Totuşi, șoferii au fost foarte nemulțumiți din cauză că nu puteau află dacă există sau nu locuri libere în zonă.
Emil Boc s-a descurcat cu un buget de 6 miliarde
Referitor la bugete, Emil Boc a avut la dispoziție aproape 6 miliarde de lei în ultimii patru ani. În 2017, Consiliul Local a aprobat bugetul în valoare de 1,35 miliarde de lei, iar în 2018, bugetul a fost de circa 1,1 miliarde de lei. În 2019, Cluj-Napoca a avut 1,5 miliarde de lei, iar în 2020 1,68 miliarde de lei.
În ianuarie 2020, Firea anunță că PMB a atras în ultimii trei ani fonduri europene în valoare de 920 de milioane de euro. Dintre acestea, 360 de milioane de euro erau destinate pentru finalizarea stației de epurare Glina. 213 milioane de euro erau pentru modernizarea a peste 200 de kilometri din rețeaua primară.
279 de milioane de euro fuseseră programate pentru achiziția de tramvaie și autobuze electrice și 68 de milioane de euro pentru extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată.
Pentru proiectele derulate în exercițiul financiar 2014-2020, Cluj-Napoca a atras peste 400 de milioane de euro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. 200 de kilograme de articole PIROTEHNICE, confiscate de polițiști. Valoarea pe piață e de 25.000 de lei
Nu mai puțin de 200 de kilograme de articole pirotehnice au fost ridicate de polițiștii clujeni în urma a 3 percheziții.
Acestea erau vândute de un tânăr de 25 de ani, din Câmpia Turzii
200 de kilograme de articole PIROTEHNICE, confiscate de polițiști. Valoarea pe piață e de 25.000 de lei
La data de 21 decembrie, în baza planului de acțiune “PIROTEHNIC”, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au pus în aplicare 3 percheziții domiciliare, într-o cauză penală privind infracțiunea de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.
În fapt, din cercetările polițiștilor a reieșit că, un tânăr de 25 de ani, din municipiul Câmpia Turzii, ar fi deținut și comercializat, fără drept, articole pirotehnice din categoriile F1, F2 și F4, prin intermediul unei rețele de socializare.
Polițiștii au confiscat articole din categoriile F1, F2 și F4
În urma perchezițiilor derulate în județul Cluj, polițiștii au identificat și ridicat cantitatea de 200 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2 și F4, în valoare totală de 25.000 de lei.
Activitățile au fost sprijinite de polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Criminalistic.
În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, faptă prevăzută şi pedepsită de art.37 lit.a) din Legea nr.126/1995 – privind regimul materiilor explozive, republicată.
Foto: IPJ Cluj
EVENIMENT
Clujean după gratii, după ce a spart geamul unei mașini și a furat un telefon mobil. Sub ochii șoferului
Polițiștii din Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 50 de ani, cercetat în cadrul unui dosar penal care are ca obiect infracțiunea de furt calificat.
Bărbatul a spart gemul unei mașini parcate pe Calea Florești.
Clujean după gratii, după ce a spart geamul unei mașini și a furat un telefon mobil. Sub ochii șoferului
Vineri, în jurul orei 02.00, polițiștii din cadrul Secției 4 au fost sesizați de către un tânăr de 23 de ani, de despre faptul că, în timp ce se afla pe strada Calea Florești, din municipiul Cluj-Napoca, după ce și-a parcat autoturismul, la scurt timp, ar fi auzit o bubuitură, observând că o persoană necunoscută i-ar fi spart geamul de la autoturism.
Acesta s-a dus să vadă ce s-a întțmplat și și-a dat seama că hoțul i-a furat telefonul mobil, care se afla pe scaunul din dreapta.
Polițiștii l-au prins rapid pe hoț
Polițiștii Secției 4, aflați aproape de strada unde a avut loc incidentul au intervenit prompt, interceptând persoana necunoscută. În urma legitimării s-a stabilit că este vorba de un bărbat de 50 de ani, din Cluj-Napoca. Acesta a fost condus la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.
În baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus măsura rețineri pentru 24 de ore, acesta fiind condus într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
EVENIMENT
FOTO. Cum s-a produs accidentul de pe Splaiul Independenței din Cluj. Doi șoferi au fost răniți și transportați la spital
Două persoane au fost rănite în accidentul care a avut loc sâmbătă dimineața pe strada Splaiul Independenței din Cluj-Napoca.
Potrivit polițiștilor, vinovat de producerea accidentului a fost un șofer care nu a adaptat viteza la condițiile de drum.
Cum s-a produs accidentul de pe Splaiul Independenței din Cluj. Doi șoferi au fost răniți și transportați la spital
Accidentul a avut loc în jurul orei 08.30.
Din activitățile de cercetare efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că un autoturism condus dinspre strada Plopilor înspre strada Barițiu, de un bărbat de 59 de ani din Cluj-Napoca, ar fi pătruns pe sensul opus de mers pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum.
Acesta a intrând în coliziune cu un autoturism, la volanul căruia se afla un bărbat de 54 de ani, tot din Cluj-Napoca.
În urma coliziunii, cei doi bărbați au fost transportați la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.
În urma testărilor cu aparatul etilotest, rezultatele au reieșit negative.
EVENIMENT
VIDEO. UPDATE. Incendiu la Dej, pe strada Baia Mare. Flăcările de la o anexă gospodărească au cuprins și o casă
Un incendiu a izbucnit sâmbătă la o anexă gospădărească de pe strada Baia Mare din Dej.
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin pentru a lichida incendiul.
Incendiu la Dej, pe strada Baia Mare. Flăcările de la o anexă gospodărească au cuprins și o casă
Potrivit ISU Cluj, flăcările s-au extins parțial și la casa de locuit, afectând o suprafață aproximativă de 80 de metri pătrați.
Acționează la fața locului două autospeciale cu apă și spumă. Au fost trimise în sprijin și echipajul de la Punctul de Lucru Gherla, respectiv o ambulanță SMURD.
Până acum, nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale.
UPDATE
Incendiul a fost lichidat de pompieri, care acum înlătură efectele negative ale acestuia.
Flăcările au izbucnit, cel mai probabil, de la o afumătoare și s-au extins la două magazii, respectiv la casa de locuit.
Într-una dintre magazii erau depozitate diferite utilaje, dar și cauciucuri, ceea ce a favorizat arderea.
În ceea ce privește casa, a fost afectat acoperișul acesteia, precum și trei camere din interior, pe o suprafață totală de aproximativ 150 de metri pătrați.
La fața locului acționează 3 echipaje din cadrul Detașamentului Dej.