ACTUALITATE
AMINTIRI de CLUJ. Te-am visat azi noapte, mama mea moartă/ Ai stat ca o umbră de aur la a cerului poartă. Emil ISAC,135 de ani

O figură importantă a primei părţi a secolului 20 a fost şi poetul clujean Emil Isac. Versurile din titlu îi aparţin şi sunt redate integral mai jos. De fapt, a fost şi prozator, publicist, om politic. Iar în casa sa din Cluj-Napoca, muzeu până în urmă cu circa 7 ani, a poposit şi Ion Luca Caragiale. Dramaturgul era prieten bun cu tată lui Emil, Aurel Isac, avocat, apărător al Memorandiştilor. De la naşterea lui Emil Isac se împlinesc 135 de ani.
Profesor, ales în Marele Sfat Naţional
Emil Isac (27 mai 1886, 25 martie 1954), poet, prozator, publicist, a urmat primele clase elementare la Şcoala Evanghelică, în limba germană, apoi cursurile Liceului Piariştilor din Cluj, în limba maghiară (1895-1901). Şi-a continuat studiile în limba română la Liceul grăniceresc din Năsăud (1902-1904).
Licenţiat al Facultăţii de Studii Juridice şi Sociologice a Universităţii din Cluj, a fost şef al Biroului de presă al Consiliului Naţional din Transilvania, inspector al artelor pentru Transilvania, profesor de estetică la Şcoala de Belle Arte din Cluj. „Pionier al înnoirii lirice în Transilvania, ocupă în mişcarea simbolistă românească un loc aparte” („Membrii Academiei Române (1866-2003)”, Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003).
A debutat cu un articol despre V. Alecsandri în „Ellenzek”, publicaţie maghiară din Cluj, în 1902. În 1903 i-au apărut două poezii în „Kolozsvari Friss Ujsag”, semnate Emisac. A debutat în limba română cu poezia „La umbra plopilor”, în „Familia” (1903).
Editorial a debutat cu volumul „Poezii. Impresii şi senzaţii moderne” (1908). A colaborat la „Familia”, „Gazeta Transilvaniei”, „Lupta”, „Drapelul”, „Gazeta de duminică”, „Lupta Ardealului”, „Simbolul”, „Flacăra”, „Semănătorul”, „Contemporanul” etc.
A participat la cel de-al IX-lea Congres al partidului Social-Democrat din România (1918) şi a fost ales, în acelaşi an, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, în Marele Sfat Naţional. Inspector al teatrelor pentru Transilvania şi Banat (1920-1940), profesor de estetică la Şcoala de Belle Arte din Cluj (1925-1931).
Printre volumele sale: „Poeme” (1936) şi „Poezii” (1937), volumele de proză poematică „Ardealule, Ardealule bătrân” (1916) şi „Poeme în proză” (1923) şi volumele de publicistică „Cartea unui om” (1925) şi „Notiţele mele” (1925). A fost ales membru corespondent al Academiei Române la 2 noiembrie 1948.
Casa de pe strada care-i poartă numele
Prin casa sa, de pe strada care azi îi poartă numele, au trecut multe personalităţi. Tatăl său, Aurel Isac, era un avocat important şi, printre alţii, era prieten bun cu Ion Luca Caragiale.
“Caragiale a avut legături cu Clujul. La un moment dat chiar a vrut să se stabilească la Cluj. Era prieten foarte bun cu Aurel Isac, tatăl poetului Emil Isac. Chiar l-a vizitat pe Aurel Isac înainte de a merge la Berlin. El a mai făcut nişte vizite în Cluj, i-a plăcut oraşul, dar până la urmă Berlinul a avut câştig de cauză”, povesteşte, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
El mai spus că marele dramaturg a fost menţionat pe o plachetă de pe casa unde a stat, însă aceasta a fost schimbată.
“Pe casa Emil Isac pe vremuri era o plachetă în care se spunea că în această casă, unde a stat Emil Isac şi tatăl său, avocat, Aurel Isac, apărător al Memorandiştilor, a poposit şi Caragiale, în peregrinările sale prin Ardeal şi înainte de a merge la Berlin”, mai spune istoricul clujean
Potrivit lui Vladimir Alexandru Bogosavlievici, în casa sa a fost amenajat un muzeu până în urmă cu circa 7 ani. Dar, în cele din urmă, biroul şi lucrurile sale au fost donate de către urmaşii săi Bibliotecii Judeţene Octavian Goga.
Foto
*În imagine, un volum (arhiva Cluj24) cu dedicaţia lui Emil Isac către Tudor Bugnariu (30 iunie 1909, 25 iunie 1988), sociolog, publicist, politician comunist, primar al Clujului în 1944-1945, ministru-adjunct al Învăţământului (1956), filosof, comunist în ilegalitate, ginerele lui Lucian Blaga (căsătorit cu Dorli Blaga).
Mama (Emil Isac)
Te-am visat azi noapte, mama mea moarta.
Ai stat ca o umbra de aur la a cerului poarta.
Nu aveai fiinta, numai sufletul tau era lumina.
Si erai usoara ca o soapta ce intristeaza struna de mandolina.
Te chemam : vino ca mama, ca brate, ca singe,
ca gura,
Vino, ca mama ce n-ai baut din paharul cu ura,
Vino, si-mi mingiie parul si-mi spune poveste,
Vino, si-mi spune ca moarte si cimitir nu este
Te-am visat azi noapte, mama mea buna,
Tu care traiesti poate cu celelalte mame in luna,
Voi, albe femei, voi blinde, ce aruncati din cer zare,
Din bunatatea voastra mare.
Tu, care traiesti poate departe in stele,
Te-am visat cu stingace visurile mele. —
Si dimineata, cind m-a trezit durerea de-a te
sti pierduta pe veci,
Mi-a trecut amintirea-ti fierbinte ca un cintec
pe ulitele reci.
(MaAv)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.
Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.
Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai
În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.
Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:
- 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
- 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
- 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
- 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.
Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace
Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.
Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.
Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Un clujean de 57 de ani a murit în Zaragoza, Spania, în noaptea de Înviere.
Alexandru Mihalca a fost ucis în urma unui scandal cu un bărbat din Republica Dominicană.
Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit
Bărbatul, care este din Dej, a ieșit sâmbătă noaptea la un bar din Zaragoza pentru a se întâlni cu un prieten, scrie Dejeanul.ro.
Acolo, după o partidă de skandenberg cu dominicanul de 42 de ani, s-a iscat o certă între cei doi. Au ieșit afară din bar, iar bărbatul din Republica Dominicană l-a înjunghiat inimă pe clujean.
Criminalul a fost prins de polițiști, după ce a fost urmărit de mai mulți livratori de mâncare.
Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Mihalca, care era stabilit în Spania de 26 de ani, va fi adus în țară.

Constructorul se pregătește de începerea lucrărilor la pasajul centurii metropolitane a Clujului.
Astfel, începând de marți, traficul în Florești va fi deviat în zona Spitalului Regional de Urgență.
Alternativă de circulație în Florești
Începând de marți, 22 aprilie, ora 11.00, traficul va fi deviat pe o bretea, anunță primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu. Segmentul înlocuitor va avea tot două benzi de rulare nefiind astfel afectat traficul.
Odată cu deschiderea circulației în ambele sensuri pe strada Razoare, există posibilitatea de a evita acest tronson și de a ieși pe DN, fie lângă Metro, fie lângă Epinvest, a mai arătat primarul.
Centura metropolitană va decongestiona traficului pe cea mai aglomerată arteră din România.
Se lărgește drumul la 6 benzi
După construirea pasajului din zona viitorului Spital Regional de Urgență, se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi, a anunțat recent și primarul Clujului, Emil Boc.
Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului 2025.
Foto: Primăria Florești