ACTUALITATE
AMENZI de aproape 2,4 milioane de lei aplicate de Garda de Mediu în Cluj pe 2023

Pentru că poluarea olfactivă la Cluj a reapărut pe tapet zilele acestea, Cluj24 a solicitat Gărzii de Mediu o situație a sancțiunilor aplicate în anul trecut la nivelul județului și care au fost principalele fapte pentru care s-au aplicat acestea.
„În anul 2023 au fost efectuate 1.140 inspecții planificate și neplanificate la agenți economici și persoane fizice, aplicându-se 192 sancțiuni contravenționale (86 amenzi și 106 avertismente), în valoare totală de 2.380.000 lei, pentru următoarele fapte:
AMENZI de aproape 2,4 milioane de lei aplicate de Garda de Mediu în Cluj pe 2023
• desfășurarea activităților cu impact semnificativ asupra mediului fără a deține acte de reglementare;
• ascunderea și abandonarea deşeurilor in afara spațiilor autorizate;
• eliminarea, deținerea, depozitarea deșeurilor in afara spațiilor autorizate;
• amestecarea diferitelor categorii de deșeuri periculoase cu alte categorii de deșeuri periculoase sau cu alte deșeuri, substanțe sau materiale;
• nerespectarea condițiilor impuse prin actele de reglementare sau prin actele de control încheiate de comisarii GNM C.J. Cluj;
• lipsa ținerii unei evidențe, stricte, a deșeurilor, in mod cronologic;
• neatingerea unui nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată, minim pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere sau, după caz, din alte surse, in măsura in care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare deșeurilor care provin din gospodării”, a transmis Garda de Mediu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Liderul AUR, George Simion, a anunțat, marți, că nu va candida la funcția de președinte al României, după ce CCR a respins contestația lui Călin Georgescu la decizia BEC de invalidarea candidaturii sale.
”Nu voi candida la postul de președinte al României. Ne-au călcat în picioare voința și ne-au anulat un om, bun, rău, depinde cum îl vezi, dar un om votat de români, un om care în mod normal trebuia să fie președintele României”, a spus George Simion la Realitatea Plus.
Întrebat dacă a vorbit cu Călin Georgescu după decizia CCR, Simion a spus: „Am vorbit doar cu șeful de campanie al domnului Georgescu, nu m-a lăsat inima să-l sun pe domnul Georgescu”.
George Simion susține că „eu în continuare consider că trebuie să ajungă la conducerea țării”.
„Nu, nu voi candida la postul de președinte al României.
Eu am candidat, am primit 1,3 milioane de voturi, domnul Georgescu a primit 2,1 milioane de voturi, urma sa câștige al doilea tur de scrutin, așa că decizia în acest moment este la domnul Călin Georgescu, mai sunt foarte puține zile până când se pot depune dosarele de candidatură”, a mai declarat George Simion.
Simion a anunțat că miercuri se va întâlni cu Călin Georgescu.
AUR a avut marți o ședință în care s-au prezentat mai multe nume de potențiali candidați în locul lui Călin Georgescu: Cristela Georgescu, Dan Puric, Claudiu Târziu, Gheorghe Piperea, George Simion, Sorin Constantinescu, Anamaria Gavrilă, Dan Dungaciu și Petrișor Peiu.
CULTURA
Prelegere despre părinți și copii a scriitorului Cornel Constantin Ciomâzgă la Cluj-Napoca. Intrarea este liberă

Asociația Română Focul Viu organizează sâmbătă, 15 martie 2025, ora 17:00, în Aula „Mihai Șerban” a Facultății de Agricultură din cadrul USAMV din Cluj-Napoca, Prelegerea cu titlul ”Despre copii și părinți – Infinitele erori”, susținută de scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă. Intrarea este liberă.
Această prelegere cu adevărat deosebită este una de interes, având un subiect de mare și permanentă actualitate, despre copii și părinți, aducând în lumină chestiuni sensibile, chiar vulnerabile, nerostite poate niciodată așa cum o va face prof. Ciomâzgă.
Vor fi deslușite astfel situații, fenomene și multe neajunsuri, care au făcut adesea, în decursul istoriei, ca o așa de frumoasă și de gingașă simbioză, copii-părinți, să devină prototipul coșmarului, sau definiția conflictului insurmontabil.
Prof. Ciomâzgă va aduce în atenția publicului date și informații, adunate pe parcursul a zeci de ani de studii, de cercetări, de experimente și de observații, care au făcut și fac obiectul documentării unei cărți ce va vedea lumina tiparului, curând.
Sunt, așadar, suficiente motivele pentru a înțelege că este un subiect de mare interes pentru fiecare om, pentru fiecare tânăr, pentru fiecare familie, pentru fiecare dintre noi.
Este acesta un prilej special și o oportunitate rară de a fi prezenți la un așa eveniment.
Trei romane în ultimii 20 de ani
Scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă este autorul celor trei romane publicate în ultimii 20 de ani, ”Lucrarea”, ”Se întorc morții acasă” și ”Apocalipsa de ce nu”..
Despre romanul ”Lucrarea” care a împlinit anul trecut 20 de ani de la apariția sa, s-au scris zeci și zeci de recenzii, cronici și critici, între care marele critic literar Alex Ștefănescu avea să noteze atunci, îndată după lansarea acestei cărți: “Este o scriitură rară, ca un adevărat brocart literar.
Deopotrivă roman și scriere teologică. În țesătura epică bogată și grea, repet, un adevărat brocart literar, se remarcă firele de aur ale unor întâmplări miraculoase, care evocă insistent și persuasiv prezența lui Dumnezeu în lume. Sunt reproduse, la intervale savant calculate, și citate din scrierile Părinților Bisericii. Nu lipsesc, în sfârșit, nici trimiteri la viața de azi din România. Ar trebui alcătuit un colectiv de critici iterari, specialiști în patristică și analiști politici care să se pronunțe într-un mod autorizat asupra acestei cărți…”(România Literară, nr.39, 2004).
Despre romanul ”Se întorc morții acasă”, care a împlinit anul trecut 10 ani de la apariție, de asemenea s-au scris nenumărate recenzii și cronici, între care scriitorul și profesorul Marius Vasileanu scria: “Volumul de faţă scris de Cornel Constantin Ciomâzgă este o carte de mărturii, o predică şi o cateheză, o ilustrare a unei bune prize la Realitatea duhovnicească ortodoxă, este tabloul unei metanoia, o chemare la metanoia şi la ruga neîncetată. Aşa cum din volumul Lucrarea am aflat despre anumiți rugători, foarte discreţi, cărora, poate, li se datorează supravieţuirea acestei lumi, lectura volumului <Se întorc morţii acasă> ne conferă un sentiment la fel de tonic întrucât, pe măsură ce-l parcurgi, simţi că autorul se roagă împreună cu tine.
Roman catehetic realist
Scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă a statuat, după 116 ani, în contextul literaturii române contemporane și de ce nu, universale, un nou gen literar, recunoscut ca roman catehetic realist.
Despre genul acesta de scriere, același cronicar Marius Vasileanu avea să noteze: “…în ultimă instanţă, finalitatea acestui gen de scriere poate fi – şi în cazul de faţă chiar este – mai importantă decât literatura pură… (Ziarul Financiar, 17.10.2014).
Scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă va aduce în atenția publicului prezent la această prelegere, o nouă ediție revizuită și adăugită a cărții ”Apocalipsa de ce nu”, al treilea roman, care, deși a fost lansat cu numai doi ani în urmă, este și el deja un best-seller.
Autorul afirma, cu prilejul lansării noii sale cărți, că “ aceasta este o carte pe care lumea a așteptat’o până ieri, astăzi există!
Cartea aceasta ar putea redefini condiția binelui, vorbind într-un fel anume despre renaștere, despre reînnoire, despre un altfel de viață, redefinind condiția existențială.”
Cine este Cornel Constantin Ciomâzgă
S-a născut la 28 martie 1956. A debutat sub pseudonimul Cornel Cupşa, publicând între anii 1980-1990 tablete satirice, eseuri şi versuri în presa vremii din România. În 1990 a fost redactor la Revista „Zig-Zag”, săptămânalul cu cel mai mare impact şi tiraj postrevoluţionar din România.
A fost redactor la Săptămânalul „Tinerama”. În 1991 a fost redactor-şef al primului post de radio particular din România: „Fun-Radio“. Între anii 1992 şi 1996 a fost Director General la „Radio Tinerama”. Între 1993 şi 2003 a fost Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni – Filiala România.
A fost Profesor la Facultatea de Jurnalistică, fiind autorul cursurilor: „Arta interviului şi Talk-show-ul“ şi „Reportajul de la relatare la literatură”. A fost Director Media la Forumul Internaţional „Adunarea regiunilor Europei de la Iaşi 1998“.
În 2000 a realizat filmul documentar „SEMNE” vorbind pentru prima dat despre moaştele preotului Ilie Lăcătuşu. În 2001 a realizat primul Curs de Psihologie Creştin Ortodoxă. Între anii 1990 şi 2002 a fost publicist, scriind editoriale, interviuri, comentarii, eseuri şi reportaje pentru publicațiile: „România Liberă”, „Zig-Zag”, „Tinerama”, „Ziua”, „Libertatea”, „Lumea Liberă” — New York, „Curentul” şi altele.
În 1990 a creat primul format de emisiune talk-show din România, realizând astfel peste 200 de emisiuni talk-show radiofonic, cu cele mai importante personalităţi ale vremii.
În anul 2004 a publicat prima sa carte LUCRAREA, care a devenit îndată best seller.
În 2014 a publicat SE ÎNTORC MORȚII ACASĂ, cel de’al doilea best seller, iar în 2023 a revenit cu un alt roman de mare anvergură literară cu titlul APOCALIPSA DE CE NU, care a fost și el foarte bine primită de specialiști și de publicul cititor.
Activitatea sa profesională a fost răsplătită cu numeroase premii
– Premiul Marconi pentru activitate publicistică,
– Premiul Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni,
– Premiul Fundaţiei Secolul XXI.
– Premiul Asociaţiei 21 Decembrie.
– Premiul Comitetului Naţional UNICEF.
– Premiul de Excelență la Festivalul Internațional de Carte – Cluj 2016 și multe altele.
ADMINISTRAȚIE
„Turn the Tables”, pentru un sistem alimentar mai SUSTENABIL, proiect inițiat de Primăria Cluj și Asociația Clujul Sustenabil

Primăria Cluj-Napoca și Asociația Clujul Sustenabil anunță lansarea oficială a proiectului Turn the Tables, un demers care își propune să transforme modul în care hrana sustenabilă ajunge în instituțiile publice și în comunitate.
„Evenimentul de deschidere va avea loc joi, 13 martie, de la ora 10, pe strada Avram Iancu, nr. 13-15, reunind reprezentanți ai administrației locale, ai societății civile și ai ecosistemului alimentar local.
„Turn the Tables”, pentru un sistem alimentar mai SUSTENABIL, proiect inițiat de Primăria Cluj și Asociația Clujul Sustenabil
Proiectul se desfășoară simultan în România, Germania, Italia, Ungaria și Polonia, implicând orașe și organizații care colaborează pentru a găsi soluții concrete la provocările actuale din domeniul alimentar, urmărind 2 piloni:
1. O campanie pan-europeană de conștientizare a hranei sustenabile
2. Proiecte locale pe reducerea risipei alimentare, programe pilot de achiziții publice de hrană și autoaprovizionare.
Mai concret, Turn the Tables urmărește câteva direcții principale pentru Cluj-Napoca:
– Introducerea hranei sustenabile și locale în instituțiile publice – promovarea alimentației bazate pe plante, folosirea ingredientelor locale și ecologice și aplicarea unor criterii de achiziție care să susțină aceste obiective.
– Reducerea risipei alimentare – prin diminuarea pierderilor de alimente în instituțiile publice, parteneriate cu inițiative locale de redistribuire a hranei și acțiuni de conștientizare pentru comunitate.
– Sprijinirea autoaprovizionării și a producătorilor locali – dezvoltarea grădinilor urbane și a altor forme de producție alimentară comunitară, facilitarea accesului micilor fermieri la rețele de distribuție și conectarea acestora cu instituțiile publice și consumatori.
Proiectul Turn the Tables (TTT) este un proiect european, co-finanțat prin programul DEAR (Development Education and Awareness Raising), care sprijină inițiative menite să implice cetățenii europeni în probleme globale legate de dezvoltarea sustenabilă, economică și de mediu. În România este implementat de Asociația Clujul Sustenabil, Primăria Cluj-Napoca și Asociația Metropolitană Brașov”, se arată în comunicat.
EVENIMENT
Negocieri în Arabia Saudită: Ucraina acceptă „încetarea imediată și provizorie a focului pentru 30 de zile”. Rusia încă nu

Ucraina a acceptat, marți seară, propunerea SUA de încetare imediată a focului pentru 30 de zile și să ia măsuri pentru restabilirea unei păci durabile după invazia Rusiei, potrivit unei declarații comune a delegațiilor americană și ucraineană, reunite la Jeddah, în Arabia Saudită.
Kievul și Washingtonul „au făcut pași importanți spre restabilirea unei păci durabile pentru Ucraina” marți, se arată în declarația citată de The Guardian, informează Mediafax.
Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a accepta propunerea SUA de a decreta o încetare a focului imediată, provizorie, de 30 de zile, care poate fi prelungită de comun acord de către părți și care este supusă acceptării și punerii în aplicare simultane de către Federația Rusă. Statele Unite vor comunica Rusiei că reciprocitatea rusă este cheia pentru obținerea păcii.
SUA vor „ridica imediat pauza privind schimbul de informații și vor relua asistența pentru securitate acordată Ucrainei”, se arată în document.
Ambele delegații au convenit să înceapă imediat „negocieri în vederea unei păci durabile care să asigure securitatea Ucrainei pe termen lung”, se arată în comunicat.
SUA s-au angajat să discute aceste propuneri cu reprezentanții Rusiei, în timp ce delegația ucraineană a reiterat faptul că partenerii europeni vor fi implicați în procesul de pace, se arată în comunicat.
sergiu
martie 30, 2024 la 12:17 am
PE CAND LA MOTEL PREMIER VALCELE ???????locație construita sub linia de înaltă tensiune împreună cu sala de nunți și piscina cică OXYGEN..care deranjează cu muzica data la maxim toată Valea Căprioarei…CUM ESTE POSIBIL ASA CEVA…au fosa septica???