Connect with us

EVENIMENT

AMENDĂ de 6.000 de lei pentru un angajator din Cluj. Un MINOR zilier lucra 8 ore/zi, nu 6, conform legii

Publicat


În perioada 19 – 23 septembrie 2022  ITM Cluj a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de verificare a modului  în care beneficiarii respectă prevederile Legii 52/2011, privind exercitarea unor activități  cu caracter ocazional desfășurate de către zilieri. Un angajator a fost amendat cu 6.000 de lei pentru că un minor zilier lucra 8 ore/zi, nu 6 așa cum prevede legea.

„Obiectivele campaniei:

–      Identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri si luarea masurilor care se impun pentru nerespectarea de catre acestia a prevederilor Legii 52/2011;

–      Cresterea gradului de constientizare a beneficiarilor si a zilerilor, care desfasoara activitati cu caracter ocazional in domeniile stabilite de legiuitor, in ceea ce priveste necesitatea aplicarii si respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca, stipulate de Legea 52/2011;

–      Diminuarea consecintelor sociale si economice negative, care deriva din nerespectarea de catre beneficiarii din domeniile controlate a prevederilor Legii 52/2011;

–      Identificarea beneficiarilor care utilizeaza munca copiilor si tinerilor fara repectarea prevederilor Legii 52/2011;

–      Identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri, in conditiile in care se impunea incheierea de contracte individuale de munca  precum si luarea masurilor in vederea  respectarii de catre beneficiarii din domeniile care fac obiectul campaniei a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca;

–      Determinarea beneficiarilor de a respecta obligatia infiintarii si completarii registrului de evidenta a zilierilor si de a transmite un extras al acestuia, in termenul legal,  la inspectoratul teritorial de munca , in raza caruia societatea isi are sediul.

Rezultatele  campaniei:

Au fost controlati un numar de 27 de beneficiari din judetul Cluj, la care desfasurau activitate  un numar de 225 de zilieri .

Un beneficiar a fost sanctionat contraventional cu amenda in cuantum de 6.000 lei pentru faptul ca un zilier minor desfasura activitate la acesta opt ore pe zi in loc de 6 ore pe zi, asa cum prevede legea.

Dorim să mai specificăm faptul că  ITM Cluj desfășoară în permanență campanii naționale sau locale, acțiuni proprii de control, precum și verificări ca urmare a sesizărilor înregistrate, prin intermediul cărora se dorește o mai bună conștientizare a angajatorilor și angajaților,  în ceea ce privește necesitate  respectării  legislației muncii”, scrie în comunicatul ITM Cluj.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Atribuţii sporite pentru Poliţia locală pe drumurile publice. Preşedintele Iohannis a semnat decretul

Publicat

De

polita locala 2

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care stabileşte şi în sarcina poliţiei locale atribuţia de a putea solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare.

‘La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice’, se arată în proiectul adoptat pe 8 noiembrie de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţie locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

‘Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră’, se mai arată în proiect.

Tot miercuri, şeful statului a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alineatului (1) al articolul 651 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (PL-x 560/04.10.2022). AGERPRES

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Deputatul USR, Viorel Băltărețu, cere foaie de parcurs privind centura metropolitană a Clujului după finanțare

Publicat

viorel baltaretu (1)

Primăria Cluj-Napoca a încheiat recent un acord de parteneriat cu CNAIR pentru faza 1 a centurii metropolitane, finanțată prin Programul Operațional de Transport (2021 – 2027)

Deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu, a declarat că, împreună cu echipa sa, a analizat documentul și a participat la ședința de Consiliu Local, unde a adresat Executivului Primăriei Cluj-Napoca mai multe întrebări.

”Ce măsuri a luat administrația locală pentru a evita noi întârzieri și în etapele următoare, având în vedere întârzierile din etapa studiului de fezabilitate?

Când se va face public o foaie de parcurs a proiectului, ulterior momentului finanțării, având in vedere lipsa din document a termenelor pentru diferitele etape și faze ale proiectului?”, a spus Băltărețu.

Grup de lucru privind centura

În aceeași ședință, deputatul USR a făcut și trei propuneri, prima fiind formarea unui grup de lucru trans-politic, care să cuprindă inclusiv specialiști, cu atribuții în monitorizarea proiectului și intervenții în posibilele blocaje ce vor apărea.

Acesta a mai propus introducerea ca punct permanent pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local Cluj-Napoca ordinare a unui raport de evoluție a proiectului centurii.

”Având în vedere că centura metropolitană își va îndeplini complet rostul doar când vor fi gata și capetele centurii, planificarea pentru faza a 2-a trebuie să înceapă rapid”, a precizat Viorel Băltărețu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Taximetriștii clujeni cer majorarea tarifelor. Care este noul tarif propus din cauza scumpirilor la carburanți și inflației

Publicat

Taximetriștii clujeni de la Camera Taximetriștilor, Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania, Asociația Taxi Transilvania și din partea firmelor de taxi din Cluj-Napoca au cerut Primăriei ajustarea tarifelor, care ar putea ajunge la 4,05 lei/km/ timp de zi, de la 3,11 lei/km.

Vicepreședintele Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania, Ioan Pugna, a declarat, miercuri, pentru Cluj24 că majorarea tarifelor este determinată de scumpirile în lanț din ultima perioadă, la utilități și combustibili, de taxe, impozite și asigurări și ține cont și de creșterea ratei inflației.

”Am propus ca tariful maximal de zi să fie de 4,05 lei/ km față de 3,11 lei cât este în prezent. Sunt mai mulți factori care contribuie la această ajustare.

Comisia de Prețuri de la Primăria Cluj-Napoca a analizat propunerile și urmează să se ia o decizie. Inițial, tariful calculat a fost de 4,82 lei, dar am ajuns, după negocieri, la 4,05 lei.

Cred că noile tarife fundamentate vor intra în vigoare înainte de Crăciun”, a spus Pugna.

De asemenea, taximetriștii au propus un tarif de noapte de 5,25 lei.

Precedenta majorare, în luna martie

taxi cluj 1

Pentru taximetriști, creșterea prețului la combustibil a fost elementul determinant în solicitarea de majorare a tarifelor.

”Ne-a ajuns cuțitul la os, după ce motorina a sărit de 5 lei litrul la peste 8 lei. La asta se adaugă impactul creșterilor altor prețuri”, a precizat Ioan Pugna.

Ultima majorare la tarifele de taxi a avut loc la Cluj-napoca în luna martie, la 3,11 lei/ km/ timp de zi.

Citește mai departe

EVENIMENT

Creștinii ortodocși o sărbătoresc în 7 decembrie pe Sfânta FILOFTEIA. Ce nu e bine sa faci în acestă zi

Publicat

sfanta filofteia e1670361807383

Biserica Ortodoxă o prăznuieşte, în 7 decembrie, pe Sfânta Muceniţă Filofteia, o sfântă de 12 ani. Este considerată patroana spirituală a copiilor și mamelor. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox din decembrie 2022, scrie Alba24.ro.

Sfânta Muceniţă Filofteia şi-a încredinţat sufletul Domnului, la o vârstă fragedă, doar 12 ani. A trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării. Numele său se traduce prin „iubitoare de Dumnezeu”.

Lovită cu barda de tatăl ei, a murit la 12 ani

Sfânta Filofteia s-a născut în cetatea Târnov, din părinţi cu frică de Dumnezeu. Este crescută în dreapta credinţei, mai ales de către mama ei, care moare când sfânta era doar o copilă.

Deşi era doar un copil de doar 12 ani, Sfânta Muceniţă Filofteia postea, asculta Scripturile şi era milostivă.

După moartea mamei, tatăl acesteia se căsătoreşte pentru a doua oară. Soţia tatălui nu a iubit-o niciodată pe Sfânta Filofteia, iar de cele mai multe ori, aceasta era lovită şi certată de către mama ei vitregă.

A fost martirizată de tatăl sau, la doar 12 ani. Una din îndatoririle Filofteiei era aceea de a-i duce mâncare tatălui ei, care muncea la câmp.

Însă, Filofteia întâlnea în drum mulţime de săraci şi, fiind milostivă împărţea din ea săracilor, atrăgând nemulţumirea şi reproşul părintelui.

Într-una din zile, tatăl descoperă fapta ei şi orbit de furie scoate barda pe care o avea la el şi o loveşte pe faţă. Tânăra Filofteia a fost grav rănită la un picior şi a murit.

Moaștele Sfintei Filofteia aduse de domnitorul Mircea Cel Bătrân la Mănăstirea Curtea de Argeș
Istoria arată că moaştele Sfintei Filofteia au fost duse iniţial la Târnovo, unde au rămas până în anul 1393. În acel an, Ţaratul bulgar a fost ocupat de turci, care au şi ars oraşul. Pentru a le feri de profanare, moaştele au fost duse la Vidin, unde au stat puţin timp, probabil până în 1396.

După înfrângerea armatelor creştine la Nikopole, crescând ameninţarea turcă, moaştele au fost oferite domnitorului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân (1386-1418).

Acesta le-a aşezat în vechea ctitorie domnească, cu hramul „Sf. Nicolae”, de la Curtea de Argeş, pe atunci catedrala mitropolitană.

Sfânta este pomenită de Biserica Ortodoxă pe 7 decembrie (imediat după ziua hramului). După construirea noii biserici de către Neagoe Basarab, sfinţită la 15 august 1517, moaştele au fost aşezate aici a două zi, când s-a făcut şi proclamarea canonizării Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului (prima canonizare la noi), scrie crestinortodox.ro.

Blestemul moaștelor Sfintei Filofteia

Moaştele au rămas la Curtea de Argeş până în 1893, când, din cauza stării avansate de degradare a bisericii, au fost mutate în bisericile „Sf. Gheorghe” şi „Adormirea Maicii Domnului” – Olari, din aceeaşi localitate.

În timpul primului război mondial, datorită mutării frontului în apropierea acestei localităţi, moaştele au fost duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti. După terminarea războiului, au fost readuse la Curtea de Argeş, iar din 1949 se află în paraclisul acestei mănăstiri.

Moaştele Sfintei Filofteia sunt întregi, într-o raclă de argint aurit. Există un blestem prin care sunt blestemaţi cei care ar îndrăzni să înstrăineze fragmente din Sfintele Moaşte.

Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor şi a tinerilor, şi în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească şi să aibă o viaţă liniştită. În tradiţie, Sfânta Filofteia este o soră îndepărtată a Sfântului Ilie.

Ce nu este bine să faci în 7 decembrie. Superstiții

Astfel, ea mai este numită şi „aducătoarea de ploi”. Istoria consemnează mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de seceta, iar tradiţia spune că prin mijlocirea ei în faţă lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate.

Sfânta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor săraci și nevoiași, pe 7 decembrie e bine să se ofere pomană copiilor cu o situație financiară modestă. Se spune că, dacă aceștia primesc haine și hrană caldă, cei care le-au adus bucurie vor fi feriți de probleme și boli.

De Sfânta Filofteia nu se calcă, spală, coase și nu se lucrează în gospodărie.

Pe 7 decembrie, în tradiţia populară, se păstrează obiceiul de a nu folosi cuţitul, nici pâinea nu e bine s-o tăiem cu cuţitul în această zi, se rupe cu mâna, pentru a avea spor şi sănătate. De asemenea, Sânta Filofteia mai este numită şi „aducătoarea de ploi”, fiind considerată o sora îndepărtată a Sfântului Ilie.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax