Connect with us

EVENIMENT

De vorbă cu angajați Steelcase Cluj să vedem dacă firma e atât de prietenoasă cum se prezintă. Povestea lui Yakouba din Africa

Publicat


whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.40 pm

La aniversarea de 10 ani de la deschiderea celui de-al treilea centru global de servicii la Cluj, compania Steelcase a marcat momentul în cadrul unui eveniment desfășurat la Maestro Business Center, unde s-au au prezentat rezultatele studiilor privind viitorul pieței muncii, precum și inovațiile în materie de mobilier pentru spațiul de lucru. S-a accentuat ideea că omul este în centrul a tot ceea ce desfășoară compania, forța de muncă fiind una diversă și incluzivă.

Managing directorul Mihaela Oltean, dar și alți reprezentanți Steelcase Cluj, au oferit, pe parcursul evenimentului, mai multe exemple în acest sens, printre care:

  • Faptul că Steelcase Cluj nu susține discriminarea femeilor la locul de muncă, dat fiind că 70% dintre pozițiile de lideri din oraș sunt ocupate de persoane de sex feminin
  • Faptul că Steelcase e una dintre companiile de top la nivel global ca angajator pentru comunitatea LGBT și că a susținut marșul LGBT de la Cluj ca sponsor, echipa fiind una activă, care face lucrurile să se întâmple, și care nu se rezumă doar la niște aspirații puse pe un website, după cum a susținut însăși Mihaela Oltean
  • Faptul că Steelcase are o colaborare strânsă cu comunitatea LGBT, dar că mai sunt și alte minorități în Cluj către care își îndreaptă atenția în perioada următoare
  • Faptul că Steelcase a avut multe colaborări cu ONG-uri precum CERT Transilvania, Beard Brothers, Crucea Roșie, Asociația NUCA, Declic, etc., datorită unor valori comune și a viziunii proactive a angajaților, ale căror visuri s-au transformat în proiecte cu impact pentru comunitate
  • Faptul că, de 7 ani, firma organizează o tabără pentru adolescenți din medii defavorizate, care impactează peste 400 de tineri cărora încearcă să le deschidă orizonturile
  • Faptul că s-a investit mult pentru inovare, implicit pentru confortul angajaților, un exemplu relevant fiind modelul unui scaun pentru care s-au făcut studii de 8 milioane de euro, totul ca să le ofere acestora un spațiu plăcut în care să lucreze

După ce s-au încheiat conferința de presă și turul ghidat prin birourile Steelcase Cluj, am rămas la discuții cu niște angajați pe care i-am întâlnit întâmplător la masă, ca să văd ce e în spatele perdelelor de la birou.

whatsapp image 2022 09 08 at 1.53.32 am

De la Cosmote București la Steelcase Cluj. De ce este Clujul renumit în IT

Primii doi au fost niște colegi din departamentul IT, cu o vechime de 4, respectiv aproape 10 ani în cadrul companiei, care mi-au spus mai multe despre experiența lor și despre ce oferă compania pe piața muncii.

Angajatul cu vechimea de 10 ani a spus că s-a mutat din București pentru a face parte din echipă, întrucât i s-a părut că mediul îl va ajuta să se dezvolte.

„În America se încurajează practica asta de a ridica mâna și a spune ce ai în minte, dar asta se întâmplă și aici. Tinerii se alătură cu entuziasm și au multe idei noi pe care sunt nerăbdători să le aplice, de-asta a devenit Clujul un pion important în industria IT, pentru că există oameni care sunt puși pe treabă, și de-asta am ales să mă angajez și eu aici. Înainte, am lucrat la Cosmote”, a spus el.

whatsapp image 2022 09 08 at 1.53.31 am

Flexibilitatea programului, amabilitatea șefului, șocul angajatului. Dincolo de perdea

Aprobator, colegul său a punctat că, pe lângă determinarea angajaților, și dinamica de la serviciu reprezintă un avantaj.

„Există programul hibrid, cu 3 zile la birou și 2 zile acasă. Totul se întâmplă printr-o aplicație în care anunțăm când venim și când stăm acasă. Acest lucru e important pentru liderii de echipă fiindcă, în cazul unui control, ei trebuie să știe unde este fiecare și ce face, dar e important și pentru angajați, că se bucură de flexibilitate. Nu există așa-numitul pontaj, liderii oricum știu cine și cât lucrează”, a notat acesta.

Totodată, cei doi au menționat faptul că, cel puțin în cadrul departamentului IT, se fac internshipuri pentru studenți, unde sunt de părere că e esențială deschiderea lor, fiindcă toți sunt programatori în companie, dar nu se lucrează într-un program anume, astfel că tinerii interni au ocazia să guste din toate.

„Ar fi păcat pentru un intern să se limiteze la un limbaj de programare doar pentru că acela i-a plăcut mai mult din ce a învățat la facultate, ținând cont că are ocazia să vadă un spectru mult mai larg al IT-ului”, a precizat un angajat.

Experiența proprie

Întrebat dacă a observat în rândul angajaților noi un șoc când au văzut cum e mediul de lucru la Steelcase Cluj, a spus că cel mai bine vorbește din experiența proprie, întrucât el însuși a fost una dintre persoanele care nu a știut cum să primească deschiderea companiei.

„Odată, șeful m-a întrebat dacă am timp câteva minute să discutăm, iar asta m-a uimit. În majoritatea companiilor, există teama asta de șefi, că nici nu-i poți refuza.

Am fost șocat să văd că el mă întreabă dacă îi pot acorda timp pentru o discuție.

Și despre asta e vorba, că ai dreptul la propriile decizii, tu știi cum îți faci programul și de aceea, ca angajat, vei fi mai deschis la rândul tău atunci când șeful lansează o invitație, e o colaborare sănătoasă, dar cu care nu mulți sunt familiarizați”, a subliniat el.

whatsapp image 2022 09 08 at 1.53.31 am (1)

Incluziunea la Steelcase Cluj. Adevăr sau mit. Povestea lui Yakouba

Mai departe, am stat de vorbă cu Yakouba, un angajat din Senegal care a împărtășit cu Cluj24 experiența lui de până acum la Steelcase Cluj. Lucrează în vânzări și îi place ceea ce face.

„Sunt de 5 ani la Cluj. Am avut norocul de a găsi un job în cadrul căruia să călătoresc foarte mult. Dacă firma are nevoie de mine în altă parte, îmi fac valiza imediat și plec”, a povestit tânărul.

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.39 pm

Acest lucru se datorează faptului că se simte respectat în companie.

„Desigur că există o barieră lingvistică. De altfel, încerc să învăț româna și știu câteva cuvinte de bază, dar și colegii au făcut în așa fel încât să mă integrez în echipă de la bun început.

Eram singurul străin la o ședință și, cu toate astea, au stabilit să vorbească în engleză doar ca să înțeleg și eu. Nu a contat că restul erau români, au adaptat totul la nevoile mele, astfel încât toată lumea să participe activ la întâlniri.

Și am remarcat lucrul ăsta în general în Cluj. Am fost în multe locuri, iar aici pot spune că oamenii sunt cu adevărat mai deschiși”, a adăugat Yakouba.

Un alt lucru de care își amintește cu drag este o petrecere cu tematică africană organizată de niște colegi care au vrut să-i celebreze originile, eveniment la care s-au simțit foarte bine și care a închegat comunitatea.

Prin urmare, Yakouba a confirmat deschiderea companiei spre diversitate, afirmând că la Steelcase Cluj se simte apreciat, datorită mediului de lucru sănătos și a colegilor prietenoși.

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.40 pm

Concluzii

La plecare, am luat liftul până la parter, unde am nimerit să cobor cu 2 angajate care s-au comportat cu mine de parcă ne cunoșteam. Le-am spus că mă aflam pentru prima dată acolo, în lift, iar ele m-au ajutat și m-au întrebat dacă am fost la un interviu.

Când au auzit că nu, că doar am venit să scriu despre eveniment, au spus: „Ah, deci nu vei lucra cu noi”. S-au scuzat că mă părăsesc cu niște etaje mai devreme, iar eu am rămas în lift, gândindu-mă dacă a venit Mercur retrograd sau visez.

Acum, poate am văzut prea puțini angajați ca să ajung la o concluzie, dar un lucru e cert. Toți erau fericiți la muncă.

Citește și FOTO. Soluțiile Steelcase Cluj pentru o viață mai bună la JOB. Inovații, incluziune, studii de milioane de euro. Mesajul lui Boc

whatsapp image 2022 09 08 at 1.53.31 am (2)

whatsapp image 2022 09 07 at 5.26.39 pm (1)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj – CSU Craiova, 2-0. Oltenii, BĂTUȚI în Gruia de două ori în patru zile

Publicat

cfr

CFR Cluj a întâlnit-o pe CSU Craiova, pentru a doua oară în 4 zile, de această dată în etapa a 3-a a Superligii de fotbal. Joi, clujenii au eliminat-o din Cupa României, după penalty-uri. CFR avea nevoie ca de aer de o victorie pentru a nu ieși din trena FCSB-ului. După un joc foarte bun, CFR îi administrează Craiovei a doua înfrângere în patru zile. Scor final 2-0, goluri marcate de Kamara (min.22) și Korenica (min.44).

Echipele de start:

CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M.Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Emerllahu – Korenica, L.Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Graovac, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Deac, Șfaiț, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj – CSU Craiova, 2-0. Oltenii, BĂTUȚI în Gruia de două ori în patru zile

CSU Craiova (4-3-3): L.Popescu – Mogoș, Maldonado, Badelj, Bancu – Anzor, Screciu, Houri – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: Lung Jr., Stoian, Iago, Montoya, Ndong, Zajkov, Păcurar, Căpățînă, Oshima, Barbu, Bană, Lukic
Antrenor: Mirel Rădoi

Arbitru: Chivulete Andrei Florin
Asistenți: Marinescu Vasile și Andrei Constantinescu
Arbitru VAR: Andrei Florin
Asistent VAR: Avram Valentin
Rezervă: Iulian Dima
Observator: Marcel Savaniu

Meciul începe într-o notă de echilibru, în primele minute posesia aternând de la o echipă la alta. Apoi, după 10 minute, CFR trece în control. Agresivitate există de ambele părți, poate puțin peste limita tolerată.

În min.14 și 16, clujenii au două jumătăți de ocazie, prin Kamara și Korenica. Kamara a fost cel mai periculos jucător al CFR-ului, ca dovadă că el a stat și la origine și la finalizare în faza din min.22, când, după o fază de playstation la care a contribuit cu un călcâi și Korenica, liberianul înscrie frumos pe lângă Popescu, pentru 1-0.

Oltenii își revin greu și încearcă să pună presiune pe careul lui Hindrich, însă Mitriță nu reușește decât o fază periculoasă, în min.28.

În min.44, Korenica execută o lovitură liberă de pe partea stângă, care-l păcălește pe Popescu și intră în poartă, pentru 2-0.

În repriza a doua, clujenii au cedat posesia, însă s-au apărat excelent și au continuat să fie periculoși pe contraatac. Dublă ocazie pentru CFR Cluj în min.60. Mai întâi, Maldonado scoate de pe linia porții tentativa lui Emerllahu, apoi, pe respingere, Djokovic a încercat și el să-l învingă pe Popescu, însă acesta a respins.

În min.62, Mitriță mai are o ocazie din 6m însă Hindrich se opune. În min.69, Safira vede al doilea galben și este eliminat.

În min.91, Kamara mai are o ocazie bună, urmat de Juric, două minute mai târziu.

CFR Cluj reușește a doua victorie în fața oltenilor în patru zile, după un joc foarte bun și îi suflă în ceafă FCSB-ului.

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M.Ilie 7, Camora 8 – Fică 7, Djokovic 7, Emerllahu 8 – Korenica 8, L.Munteanu 7, Kamara 8, Abeid, Graovac, Păun 7, Nkololo 6, Juric

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei

Publicat

planeri casa

Din 1 ianuarie 2025 se aplică o regulă clară și unică privind TVA-ul pentru livrarea locuințelor: TVA-ul va fi de 9% pentru locuințele care îndeplinesc anumite condiții, indiferent când a fost semnat antecontractul și ce TVA s-a aplicat la avansurile deja plătite, scrie Alba24.

”Începând cu 1 ianuarie 2025 nu se mai aplică niciun fel de măsură tranzitorie, indiferent când au fost încheiate antecontracte și ce fel de cotă s-a aplicat la avansurile plătite. Dacă livrarea are loc după 1 ianuarie 2025, cota de TVA este de 9% dacă sunt îndeplinite o serie de condiții’, a declarat consultantul fiscal Mariana Vizoli într-un comunicat transmis Agerpres.

În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei

Prin livrare se înțelege momentul predării efective a locuinței și semnarea contractului de vânzare-cumpărare (adică momentul în care devii proprietar cu acte). Nu contează când ai dat avansul sau când ai semnat antecontractul, ci doar când se face predarea finală.

În ce condiții se aplică cota de TVA de 9%

Potrivit sursei citate, pentru a se aplica cota redusă de TVA de 9% trebuie îndeplinite anumite condiții de eligibilitate, respectiv:

– suprafața locuibilă trebuie să fie de maximum 120 mp (la calculul suprafeței locuibile nu sunt luate anexele gospodărești)
– valoarea, inclusiv a anexelor gospodărești (garaje, boxe, locuri de parcare) nu trebuie să depășească 600.000 lei, exclusiv TVA
– persoana fizică nu trebuie să fi achiziționat de la 1 ianuarie 2023 alte locuințe cu cota redusă (cu excepția locuințelor achiziționate în baza dispozițiilor tranzitorii ale OG 16/2022)
– locuința trebuie să fie locuibilă ca atare.

”Definiția locuinței locuibile ca atare s-a modificat de la 1 ianuarie 2024, fiind adăugate condiții referitoare la finisaje interioare și exterioare, instalații și obiecte sanitare și instalații electrice (inclusiv întrerupătoare și prize)”, a precizat Mariana Vizoli.

Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru locuințe

Astfel, locuințele care în momentul livrării pot fi considerate locuibile ca atare sunt cele care la data livrării îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

– au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie
– au acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere
– sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitary
– finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare
– finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect
– au instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente; au instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize

Citește mai departe

EVENIMENT

LIDERII deciziilor sustenabile vin la Transylvania Green Energy Forum 2025

Publicat

eoliene

Cluj-Napoca devine, în perioada 27-28 mai, centrul dezbaterilor despre viitorul sustenabil al energiei, găzduind o nouă ediție a Transylvania Green Energy Forum – cel mai important eveniment regional dedicat energiei verzi.

Într-un context european în care tranziția energetică și sustenabilitatea sunt priorități strategice, evenimentul reunește lideri din mediul public și privat, experți naționali și internaționali, dar și decidenți politici, pentru a contura direcțiile următoare în domeniul energiei verzi.

LIDERII deciziilor sustenabile vin la Transylvania Green Energy Forum 2025

Ediția din 2025 propune un cadru actualizat de discuții despre cele mai presante provocări și oportunități din sectorul energetic, cu accent pe digitalizarea proceselor, cooperarea public-privată și noi modele de guvernanță în contextul schimbărilor climatice. Printre temele centrale se numără: inovațiile tehnologice, securitatea energetică, finanțările sustenabile, mobilitatea urbană, politicile climatice și transparența.

Organizatorii au publicat deja lista primilor speakeri confirmați, aceasta reunind nume de prim rang din administrație, industrie și mediul academic:

●      Mircea Abrudean – Președintele Senatului României

●      Marcel Boloș – Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

●      Bogdan-Gruia Ivan – Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului

●      George Niculescu – Președinte Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei

●      Alexandru Petrescu – Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară

●      Antal István-Loránt – Președinte Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale

●      Sándor Bende – Președinte Comisia pentru Industrii și Servicii, Camera Deputaților

●      Ovidiu Cîmpean – Deputat

●      Mihaela Suciu – Director General Distribuție Energie Electrică Romania

●      Ștefan Gadola – Vice -Președinte al Consiliului de Administrație Energobit

●      Maria Metz – CEO NTT DATA Romania

●      Radu Vasile – Director General Eximprod Engineering

●      Bogdan Varga – Prof. Dr. Ing., Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

●      Ciprian Bodiu – Chief Sales Officer Parapet

●      Christian Leonte – CEO WALDEVAR Holding

●      Mihaela Coroiu – Director Marketing Strategy & Sustainable Energy Projects, EnergoBit

forum

„​Suntem încântați să anunțăm primele confirmări pentru Transylvania Green Energy Forum 2025. Lista speakerilor și partenerilor este în continuă actualizare, iar temele abordate vor reflecta cele mai noi tendințe și provocări din domeniul energiei verzi.​ În prima zi, dezbatem subiecte precum tranziția către neutralitate carbonică până în 2050, evidențiind politici și tehnologii esențiale pentru reducerea emisiilor și decarbonizarea sectoarelor critice. De asemenea, vom discuta despre inovațiile tehnologice în domeniul energiei verzi, inclusiv progresele în tehnologiile fotovoltaice, soluțiile de stocare a energiei și dezvoltarea hidrogenului verde. ​

A doua zi va fi dedicată principalilor jucători din industria petrolului și gazelor, concentrându-ne pe adaptarea acestora la noile realități ale tranziției energetice și pe rolul lor în atingerea obiectivelor de sustenabilitate.​

Vom reveni în curând cu noi anunțuri privind participanții și temele specifice ale fiecărui panel. Ne propunem, ca la fiecare ediție, să oferim o platformă de discuție relevantă și actuală, care să contribuie la conturarea unui viitor energetic sustenabil”, au anuntat organizatorii.

Urmează două zile de idei, strategii și conexiuni care pot accelera transformarea energetică a României și care plasează Transilvania pe lista regiunilor care contribuie activ la sustenabilitatea europeană. Mai multe detalii și înscrieri, aici.

Parteneri: PPC, EnergoBit, NTT DATA, OMV Petrom, Eximprod Grup, Nuclearelectrica, Distribuție Energie Electrică Romania, Parapet, Waldevar, Banca Transilvania.

Evenimentul este organizat de Amprenta Advertising, în colaborare cu Federația Patronală a Energiei (FPE).

Citește mai departe

EVENIMENT

De Ziua Mondială a Sănătății, recunoștință pentru cei care salvează vieți. Dr. Ana-Maria Zanfir din Cluj, un exemplu de dăruire

Publicat

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită în 7 aprilie, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj transmite un mesaj de recunoștință pentru profesioniștii din domeniul medical care își dedică viața îngrijirii celor aflați în suferință.

Un exemplu de astfel de implicare îl reprezintă Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, din cadrul SCJU Cluj.

Nominalizare la Premiul „Carol Davila”

Recent, în cadrul Galei aniversare a Colegiului Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, o distincție acordată pentru promovarea valorilor profesiei medicale. De asemenea, a primit titlul de ambasador onorific pentru unul dintre anii simbolici din istoria organizației, în semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în slujba pacienților.

„Astăzi, 7 aprilie 2025, de Ziua Mondială a Sănătății, este cea mai bună ocazie să ne îndreptăm gândurile, aprecierea și recunoștința către toți cei care își dedică întreaga activitate îngrijirii bolnavilor.

Este, totodată, un moment potrivit să aducem în prim-plan profesioniști din domeniul sănătății, oameni dedicați cauzei ajutorării celor aflați în dificultate. Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar de chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, reprezintă unul dintre multele exemple de cadre medicale de excepție care își desfășoară activitatea în SCJU Cluj. De curând, la Gala aniversară Colegiul Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Ana-Maria Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, pentru promovarea valorilor profesiei medicale și a fost numită ambasador onorific pentru unul dintre anii de activitate din istoria Colegiului Medicilor. Acest premiu vine ca o recunoaștere a eforturilor depuse în sprijinul pacienților, pentru dedicarea față de profesie și pentru contribuția semnificativă la promovarea valorilor profesiei de medic”, a transmis SCJU Cluj.

Activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității

Pe lângă munca desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, Dr. Zanfir este implicată activ în promovarea sănătății în comunitate. Organizează evenimente dedicate prevenției, stilului de viață sănătos și evaluării stării de sănătate a populației, fiind, totodată, realizatorul unei emisiuni TV cu tematică medicală.

„Alături de activitatea importantă desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, medicul Ana-Maria Zanfir desfășoară o intensă activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității, prin organizarea de evenimente publice dedicate evaluării stării de sănătate a cetățenilor, prevenției și promovării unui stil de viață sănătos. Este realizatorul unei emisiuni TV și coordonatorul departamentului de sănătate al unui cult religios, la nivel național”, a mai arătat instituția.

Prin activitatea sa, Dr. Ana-Maria Zanfir este un model de implicare, responsabilitate și empatie, întruchipând idealul profesiei de medic.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate