ADMINISTRAȚIE
Altă femeie atacată de câini în zona în care o alta a fost omorâtă. Apelul Coaliţiei ONG Protecţia Animalelor

Doi câini cu stăpân din rase cu potenţial agresiv au atacat ieri o femeie şi un câine în aceeaşi zonă în care s-a petrecut tragedia de luna trecută în care o altă femeie şi-a pierdut viaţa. Organizaţiile pentru protecţia animalelor revin cu solicitarea urgentă de a implementa soluţiile universal valabile pentru gestionarea populaţiei de câini cu şi fără stăpân, care includ campanii masive de deţinere responsabilă şi sterilizare a câinilor cu şi fără stăpân. Deşi în toate accidentele din 2013 până azi aparent am avut de-a face cu câini cu stăpân, singurele măsuri luate au fost luate exclusiv împotriva câinilor fără stăpân.
Nicio campanie oficială de responsabilizare a deţinătorilor de câini nu a fost făcută în ciuda solicitărilor, ci din contra, iniţiativele organizaţiilor au fost blocate de multe ori la nivel local şi naţional. Deşi aceştia sunt sursa câinilor de pe străzi şi a celor mai multe dintre accidente, raportul pe anul trecut dintr-un judeţ arătând că 90% din vaccinările antirabic au fost administrate în urma muşcăturilor de câini cu stăpân, care arată totodată că erau nevaccinaţi la rândul lor. Totodată, raportul oficial arată că doar 15% dintre câinii înregistraţi în RECS sunt sterilizaţi conform legii, majoritatea câinilor din România nefiind însă luaţi în evidenţă în acest registru.
Majoritatea deţinătorilor de câini din România au lacune privind bunăstarea animală şi deţinerea responsabilă, sau deţin informaţii contradictorii legii, iar astfel de iniţiative educative şi care promovează legi aflate deja în vigoare ar fi benefice atât pentru animale cât şi pentru proprietari, incluzând în primul rând reducerea riscului accidentelor.
Mai mult decât atât, multe fapte de cruzime sau neglijenţă se întâmplă cu intenţie, iar cei care le provoacă nu ştiu de existenţa unor legi pentru protecţia animalelor. Tragediile pot fi evitate şi calitatea vieţii oamenilor şi animalelor crescută. Avem nu numai datoria, dar toate soluţiile şi resursele la îndemână.
Gestionarea câinilor cu şi fără stăpân trebuie făcută responsabil de către autorităţi şi proprietari în primul rând, iar problema raselor cu potenţial agresiv trebuie să înceapă să fie abordată. Pericolul este real şi este valabil pentru toţi. Însă precedentele din România ne arată că nu suntem deloc în siguranţă, nici noi, nici animalele, şi că este momentul să intervenim urgent: se întâmplă tot mai multe atacuri ale câinilor dresaţi să devină agresivi cu oameni sau animale, în timp ce autorităţile au înapoiat nu mai puţin de 65 de câini dresaţi pentru lupte şi nesterilizaţi proprietarilor, într-un caz care încalcă toate legile din protecţia animalelor.
Câinii cu potenţial agresiv devin agresivi doar dacă sunt crescuţi iresponsabil, ei fiind la origine la fel de blânzi ca orice alt câine, dar având capacităţi fizice mult mai mari. Ei nu-şi doresc să se lupte, dar se simt responsabili să o facă dacă sunt învăţaţi. Toate aceste rase se folosesc în terapia asistată de animale în toată lumea şi dau rezultate uimitoare, au nevoie doar să ajungă în familia potrivită.
Violenţa şi cruzimea extreme recidivează în societate, iar accidentele cauzate de deţinerea iresponsabilă se întâmplă zilnic. Este un cerc vicios cu impact profund în societate.
Solicităm intervenţia cu celeritate a ANSVSA, MAI, Prim Ministrului şi Preşedintelui:
– Implementarea şi susţinerea publică urgentă a campaniilor cu mesaje de interes naţionalprivind deţinerea responsabilă: microcipare, sterilizare, interzicerea accesului neînsoţit pe domeniul public, bunăstare animală, pe toate canalele online şi offline;
– Modificarea urgentă a OUG 155 pentru subvenţionarea sterilizării şi microcipării gratuite, pentru a opri înmulţirea necontrolată şi a putea depune eforturi pentru deţinere responsabilă şi oprirea cruzimii împotriva animalelor şi a comerţului ilegal; avem dovada a 20 de ani şi 750 milioane de euro că metoda eutanasierii nu funcţionează şi nu lasă fonduri pentru a gestiona şi câinii cu stăpân;
– Aplicarea permanentă a amenzilor pentru nerespectarea legilor de deţinere responsabilă, prin facilitarea controalelor permanente şi a sancţiunilor de către toate structurile MAI şi ANSVSA.
Ataşăm documente justificative care atestă că gestionarea câinilor cu şi fără stăpân se tratează împreună, prin strategii şi soluţii simple dovedite eficiente, responsabilizarea proprietarilor fiind o parte crucială în rezolvarea problemelor asociate cu câinii.
Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor TOTO&PUFI
Asociaţia CASA LUI PATROCLE
Asociaţia Kola Kariola
ANIMALS INTERNATIONAL
Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor ARCA LUI NOROCEL
Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor A DOUA ŞANSÄ‚
Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor ŞI EI AU DREPTUL LA VIAŢĂ
Asociaţia Red Panda
Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor 3 FRAŢI PĂTAŢI
Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor PAS ÎN DOI
Asociaţia YOUTH FOR NEAMŢ
Asociaţia BE HUMAN
Asociaţia CARE4ALL
Asociaţia SFANTUL MUCENIC TRIFON OCROTITORUL ANIMALELOR
Asociaţia SAVE OUR PAWS
Asociaţia CASA LIZUCĂI LUMEA NECUVÂNTĂTOARELOR
Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor ROX
Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor Kola Kariola
Asociaţia PHOENIX
Asociaţia NAS RECE, INIMÄ‚ CALDÄ‚
Asociaţia PROANIMA
Asociaţia F.R.E.E.
Asociaţia NUCA Animal Welfare
Asociaţia NOMAD VET
Asociaţia Prietenii lui Azor
Asociatia Free and Give
Asociatia pentru Combaterea Abuzurilor
Asociaţia Sache Vet
Asociaţia Haplut si Prietenii
Asociatia Cutu Cutu
Asociatia Agent Green
Asociatia Help Labus
Asociatia Free Life Satu Mare
Asociatia Sufletel Targoviste
Asociatia Save The Dogs and Other Animals
Asociatia Green Cats
Asociatia Help Labus
Asociatia Free Life Satu Mare
Asociatia Animal Society
Fundatia Adapostul Speranta
Asociatia Animal Life Sibiu
Asociatia Sache
Asociatia Arca lui Noe
Asociatia A Doua Sansa Valcea
Asociatia Sprijin pentru Animale
Asociatia Multicare
Asociatia Negrilica
Asociatia Happy Tails
Asociatia Saved by the Vet Solca
Asociatia Save&Smile Mureş
Asociatia Luptând Salvam O Viata
Asociatia Chance-C.A.R.E.S.
Specialişti etologie:
Psihoterapeut, Lector Univ. Dr. Victor Chitic
Prof. Univ. Dr. Alina Simona Rusu, etolog şi psiholog, titular al disciplinelor: Psihologie aplicată în antrozoologie, Animalele în societate şi educaţia bazată pe compasiune, Terapie şi activităţi asistate de animale, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca; membru-expert al International Center of Anthrozoology”, informează Coaliţiei ONG Protecţia Animalelor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Doi dintre copiii BĂTUȚI de suporterii lui „U” Cluj, invitați la antrenamentul lui CFR Cluj

După ultimul meci dintre „U” Cluj și CFR, încheiat cu scorul de 1-0 în favoarea „șepcilor roșii”, patru copii de 14-15 ani au fost loviți cu bestialitate de un grup de 15-20 de fani care purtau însemnele celor de la U Cluj. Unul dintre acești copii a ajuns la Spitalul de Urgență, după ce a fost lovit cu o bâtă în cap. CFR Cluj a făcut, joi, un gest frumos față de cei doi tineri, în încercarea de a face mai ușor de depășit trauma prin care au trecut.
Cei doi copii prezenți au luat parte la antrenament, au făcut cunoștință cu jucătorii și cu antrenorul Dan Petrescu, iar la final au primit și un tricou cadou din partea clubului.
VIDEO. Doi dintre copiii BĂTUȚI de suporterii lui „U” Cluj, invitați la antrenamentul lui CFR Cluj
În plus, la inițiativa clubului, unul dintre puști a primit o mască specială din partea unui profesor doctor în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din Cluj, cu ajutorul căreia își va putea continua activitatea sportivă.
„Un episod marcant nici nu se șterge, dar nici nu se uită în trei săptămâni. Timpul nu poate fi dat înapoi, dar vom face tot ce putem pentru ca viitorul să fie unul sigur pentru cei dragi nouă, care trăiesc prin același spirit alb-vișiniu.
Astăzi, Boti și Denis au avut ocazia de a-și întâlni idolii și de a-i urmări îndeaproape la antrenament! Prin sprijinul, dedicarea și implicarea domnului Dr. Simion Bran, Boti va avea ocazia și de a-și continua cariera sportivă datorită măștii de protecție pe care domnul doctor i-a achiziționat-o special”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Cadouri de PAȘTE de la Prefectura Cluj pentru copiii cu cancer internati la Institutul Oncologic

În aceste zile de sărbătoare creștinească, Prefectura Cluj a fost alături de copiii și personalul medical din secția de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Colectivul din cadrul Prefecturii a achiziționat două mașini de spălat rufe, două televizoare, un cuptor cu microunde și alte lucruri utile secției.
„Prefectul județului Cluj, doamna Maria Forna, alături de doamna subprefect Maria Buzaș-Fekete, domnul subprefect Florentin Burz și o parte din colectivul Instituției Prefectului- Județul Cluj, au efectuat o vizită la secția de copii a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Această vizită nu a fost doar un gest de solidaritate, ci și un ajutor concret adus micuților pacienți și personalului medical.
FOTO. Cadouri de PAȘTE de la Prefectura Cluj pentru copiii cu cancer internati la Institutul Oncologic
Cu sprijinul și implicarea întregului colectiv din Instituția Prefectului au fost achiziționate 2 mașini de spălat haine, 2 televizoare smart, cuptor cu microunde, prăjitoare de pâine, perne pentru saloane, fructe și cozonaci. Prin acest gest am dorit să contribuim, în măsura posibilităților, la asigurarea unor condiții optime de spitalizare și tratament a micilor pacienți care luptă cu boala.
Întâlnirea a reprezentat, de asemenea, un moment de recunoaștere a eforturilor personalului medical al Secției de Oncologie Pediatrică al Institutului Oncologic, care depune o muncă dedicată și plină de devotament în îngrijirea micuților pacienți.
„Munca medicilor este neprețuită”
„Am fost profund emoționați de această vizită și de devotamentul personalului medical. Ne dorim ca prin acest gest concret să aducem un plus de confort și să sprijinim eforturile extraordinare ale celor care luptă zi de zi împotriva bolii. Solidaritatea și implicarea comunității sunt esențiale pentru a oferi speranță și sprijin în astfel de momente. Îi felicităm pe doamna doctor Rodica Cosnarovici, șef al Secției de Oncologie Pediatrică și pe întreg personalul medical pentru profesionalismul și grija excepțională pe care o arată zi de zi copiilor și familiilor acestora. Munca medicilor este neprețuită și aduce speranță în momente dificile”, a declarat doamna prefect Maria Forna”, se arată în comunicatul Prefecturii Cluj.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj va beneficia de o autospecială de primă intervenție și comandă (APIC), pusă la dispoziție cu titlu gratuit de către Primăria Cluj-Napoca.
Proiectul de hotărâre prin care se aprobă darea în folosință gratuită, în favoarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj a autospecialei urmează să fie aprobat în ședința Consiliului Local de miercuri, 23 aprilie.
Vehiculul, un Ford Ranger evaluat la 642.600 de lei, aparține domeniului privat al municipiului și va fi cedat în folosință gratuită ISU Cluj pentru o perioadă de 7 ani, cu scopul de a sprijini serviciile medicale și de intervenție de urgență din județ.
Ce obligații au părțile?
Inspectoratul pentru Situații de Urgență va avea obligația să utilizeze vehiculul exclusiv conform destinației sale, să suporte toate cheltuielile de exploatare și întreținere, să informeze primăria despre orice intervenții asupra vehiculului sau incidente și să permită verificări periodice ale municipalității. De asemenea, ISU Cluj nu are voie să transfere folosința vehiculului către o altă entitate, sub nicio formă.
Pe de altă parte, municipalitatea își asumă plata asigurării CASCO și are dreptul să solicite restituirea bunului dacă interesul public o impune.

În contextul Sărbătorilor Pascale, Primăria Cluj-Napoca își va suspenda temporar programul de lucru cu publicul, cu excepția Compartimentului Decese, care va funcționa după un orar special în perioada 18-21 aprilie 2025.
În perioada 18.04.2025-21.04.2025, Primăria Cluj-Napoca va avea program de relații cu publicul doar prin intermediul Compartimentului Decese.
Acesta va funcționa astfel:
- vineri, 18.04.2025 – în intervalul 08.30-12.30;
- sâmbătă, 19.04.2025 – în intervalul 08.30-13.30;
- duminică, 20.04.2025 – va fi închis;
- luni, 21.04.2025- în intervalul 08.30-12.30.
Primăria Cluj-Napoca va relua programul normal de lucru cu publicul de marți, 22.04.2025.