Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Alin Tișe spune că nu are planuri de restructurare la CJ Cluj: „Nu poți da oameni afară fără criterii obiective”

Publicat


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține că reorganizarea administrației publice trebuie bazată pe criterii obiective.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a subliniat că disponibilizările din aparatul de stat trebuie să aibă la bază criterii clare și să fie justificate de eficiență, nu de decizii arbitrare. El este de părere că digitalizarea unor servicii este un motiv obiectiv pentru reducerea numărului de posturi, însă procesul trebuie să fie unul transparent și echitabil.

„Dacă eu implementez digitalizarea totalmente și constat că din cei 40 care lucrau până acum îmi ajung 10 oameni care să preia digitalizarea, am argumente să fac o reorganizare, dar ca să spun că, de mâine, din 300 de oameni în subordine, 100 ajung, că așa cred eu, mi se pare o copilărie și nu mă pot hazarda la asta”, a spus președintele CJ Cluj.

Reorganizarea instituțiilor publice, doar după criterii obiective

Alin Tișe a afirmat că o eventuală reducere a personalului din instituțiile publice trebuie să fie fundamentată pe necesitate și nu pe decizii subiective. El consideră că un angajat este „un sac de cartofi” și că eliminarea posturilor trebuie să aibă un fundament clar.

„Ca să dai un om afară dintr-o instituție de stat, omul fiind o entitate cu suflet, cu minte, nu este un sac de cartofi, să spui că avem 10 saci de cartofi din care trebuie să rămână cinci. Eu cred că atunci când decizi o reorganizare administrativă, acest lucru trebuie să se întâmple dacă munca pe care el o face este înlocuită de altceva și în altă formă”, a afirmat Alin Tișe.

„Cred că sunt pe alocuri prea mulți funcționari”

El a recunoscut că, în unele domenii, numărul funcționarilor este prea mare, însă este de părere că reducerea acestora trebuie să se facă pe criterii transparente și corecte.

„Cred că sunt pe alocuri prea mulți funcționari pe anumite domenii, în anumite departamente, dar cred că reorganizarea trebuie să o faci pe criterii clare, obiective”, a subliniat Tișe.

„Nu am în plan acum să dau oameni afară”

Președintele CJ Cluj a susținut ideea unei evaluări imparțiale a funcționarilor publici, pentru a elimina posibilele influențe politice sau personale în luarea deciziilor. El a subliniat totodată că nu își plănuiește să concedieze din angajații aflați în subordine.

„Nu am un plan acum de a da oameni afară, dar eu cred că dacă ajungi să reorganizezi o instituție, atunci trebuie să o faci pe niște criterii obiective. Nu ești în stare tu, o lași pe mâna unei entități, cum ar fi o universitate, poate testa un funcționar public foarte simplu. Sau o firmă externă îi poate testa pe funcționari foarte simplu. Nu trebuie să te amesteci deloc”, a mai afirmat Alin Tișe.

„Evaluarea, dacă vrem să fie corectă, trebuie să nu o facă colegul de birou”

El a mai spus că în instituțiile publice există angajați care au primit calificative excelente ani la rând, așadar disponibilizarea lor fără un criteriu clar ar fi injustă.

„Cred că ar fi obligatoriu de aplicat evaluarea unui funcționar public, dacă vrem să fie una corectă, să nu o facă colegul de birou, șeful ierarhic, ci să o facă o entitate obiectivă, apolitică, pentru că, de exemplu, eu nu pot să dau afară un angajat care în fiecare an are foarte bine. Dacă eu am 10 șoferi, oameni care au foarte bine în fiecare an și eu vreau ca de mâine să rămână cinci, pe ce criterii îi dau afară?”, arată președintele CJ Cluj.

„La noi nu se vorbește de ce aduc directorii în instituțiile publice”

Tișe a atras atenția asupra influenței directorilor în angajările din instituțiile publice, menționând că de-a lungul timpului, aceștia au avut un rol semnificativ în aducerea de noi angajați, și nu doar politicienii.

„La noi nu se vorbește de ceea ce aduc șefii, directorii în instituțiile publice, se vorbește doar de ce au adus oamenii politici. Vă asigur că dacă mergeți și verificați, nu că ar fi mai puțin condamnabile, la persoanele pe care un director sau un șef care a stat 25 de ani, poate mult peste un președinte, peste un primar în funcție, o să vedeți că poate aproape toți angajații au venit în perioada în care ei erau directori. Nu îmi poate spune acel director că șeful politic i-a pus pe toți”, a mai afirmat acesta.

Sporurile din administrația publică

Întrebat despre sporurile acordate în administrația publică, Tișe a declarat că acestea sunt stabilite prin negocieri cu sindicatele și că fiecare instituție are propriile criterii pentru acordarea acestor beneficii.

„Acele salarii se dau în urma unor negocieri cu sindicatul, și la noi, negociem an de an cu sindicatul. Sindicatul cere foarte multe, dar dacă sindicatul crede că merită să primească acele sporuri înseamnă că ei toți au ajuns la această concluzie. Tu, ca primar sau președinte, poți să spui nu îl dau. Dacă a fost o negociere între primărie și sindicat în care conducerea primăriei a acceptat”, a explicat Alin Tișe.

„Nu mi-am luat niciodată niciun spor”

Tișe a evitat să critice modul în care Primăria Cluj-Napoca gestionează aceste aspecte, subliniind că fiecare instituție are autonomia sa.

„Nu știu situația de la Primărie. Să îl întrebați pe domnul Boc. (…) Nu am informații, chiar nu știu, toți au sporuri? Înseamnă că la ei condițiile de muncă sunt mai vitrege, poate au spații mai puține, sunt mai înghesuiți în încăperi. Fiind foarte mulți angajați, numai la Poliția Locală sunt câteva sute, 300, poate că nu au spațiu, nu la modul ironic. Sunt convins că primarul nu ia aceste drepturi, cum nici eu nu mi-am luat niciodată niciun spor, nu iau nimic, tocmai ca să nu am discuții când plec de aici. Deplasările externe eu mi le plătesc aproape integral, ca să nu fie discuții. Încerc să mă feresc de toate astea cât pot”, a conchis acesta.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Imagini șocante. Bărbat găsit mort într-o parcare de pe Calea Moților din Cluj-Napoca

Publicat

Bărbat găsit mort pe stradă

Un bărbat căzut la pământ a fost văzut de mai mulți oameni în zona Platinia, de pe Calea Moților din Cluj-Napoca.

Acesta era, din nefericire, mort, și a fost alertată Poliția.

Bărbat găsit mort 1ntr-o parcare

Polițiștii au fost anunțați cu privire persoana decedată, marți, în jurul orei 06.55. La fața locului a fost direcționată o echipă operativă de polițiști și un echipaj medical, constatând că cele sesizate se confirmă. Bărbatul de 56 de ani era mort.

În urma primelor verificări, nu au fost identificate urme de violență, potrivit reprezentanților IPJ Cluj.

În cauză a fost întocmit un dosar penal privind infracțiunea de ucidere din culpă, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor în care a survenit decesul, iar trupul acestuia a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca pentru efectuarea expertizei medico-legale.

Din informațiile Cluj24.ro, bărbatul ar fi murit din cauze medicale.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul etapei a cincea. Ce fotbaliști clujeni intră în ”primul 11” prezentat de LPF

Publicat

De

Ioan Ovidiu Sabău

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul U Cluj a fost desemnat antrenorul etapei etapei a cincea din play off/play out.

Sabău a primit acest titlu după după victoria Universității Cluj în fața echipei Rapid și după ce jucătorii lui au ”predat o lecție de fotbal”. În ceea ce privește jucătorii, doi dintre cei care intră în primul 11 sunt de la U Cluj, iar unul de la CFR Cluj.

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul etapei. Ce fotbaliști clujeni intră în ”primul 11” prezentat de LPF

Care este cel mai bun 11, după etapa a cincea, prezentat de Liga Profesionistă de Fotbal:

Portar:

Jesús Fernández (Politehnica Iași) – Victoria ieșenilor din derby-ul cu rivala din Botoșani i se datorează și experimentatului portar spaniol. Acesta a închis excelent poarta, astfel că, după cinci etape din play-out, Poli are doar un gol încasat.

Fundași:

Milen Zhelev (Oțelul Galați) – Titularizarea fundașului bulgar se dovedește a fi una dintre mutările câștigătoare făcute de Laszlo Balint la Oțelul. Integralist în toate cele patru jocuri, a pus umărul la seria formidabilă făcută de gălățeni sub conducerea actualului antrenor.

Lucas Masoero (Universitatea Cluj) – O nouă prestație solidă în centrul defensivei ,,Șepcilor roșii”. Prinde pentru a șaptea oară ,,Echipa etapei”.

Siyabonga Ngezana (FCSB) – Iarăși, fundașul roș-albaștrilor și-a arătat clasa și a făcut față cu brio atacurilor adverse.

Nicușor Bancu (Universitatea Craiova) – Căpitanul oltenilor a pasat excelent pentru golul care a deschis drumul craiovenilor spre o victorie mare.

Mijlocași:

Juri Cisotti (FCSB) – A reușit o dublă care ar putea fi decisivă în lupta pentru titlu.

Vlad Chiricheș (FCSB) – Nu doar golul, unul de-a dreptul spectaculos, ci întreaga evoluție a fost de excepție!

Ovidiu Bic (Universitatea Cluj) – A marcat un gol frumos și a fost fără greșeală în cele 63 de minute în care s-a aflat pe teren.

Atacanți:

Ștefan Baiaram (Universitatea Craiova) – Gol, al șaselea cu capul din acest sezon, și pasă decisivă. A ajuns la 18 contribuții ofensive în 31 de meciuri.

Louis Munteanu (CFR 1907 Cluj) – Deși echipa sa a pierdut, vârful CFR-ului a punctat de două ori și a ajuns la 22 de reușite în ediția curentă, fiind lider detașat în clasamentul golgheterilor.

Gheorghe Grozav (Petrolul Ploiești) – A marcat o dublă și a ajuns la 50 de goluri în SuperLigă. Și-a trecut în cont și o pasă decisivă.

Antrenorul etapei:

Ioan Ovidiu Sabău (Universitatea Cluj) – Ardelenii au predat o lecție de fotbal în Giulești și au reintrat în lupta pentru podium.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Întârzie PENSIILE distribuite de Poșta Română în mai, din cauza minivacanței

Publicat

talon pensie ministerul muncii

Pensionarii din România ar putea primi cu întârziere pensiile distribuite de Poșta Română pe luna mai din cauza minivacanței.

1 mai va fi zi liberă, 2 mai va fi vineri și se va realiza o punte cu weekendul, astfel că Poșta va mai lucra abia luni, scrie Alba24.

Întârzie PENSIILE distribuite de Poșta Română în mai, din cauza minivacanței

Astfel, în acest an, prima zi lucrătoare a lunii mai este 5 mai, iar Poșta Română va începe distribuirea pensiilor abia din 6 mai, potrivit CNPP.

În mod obișnuit, pensiile sunt virate și distribuite în perioada 1-15 a fiecărei luni, însă în luna mai, întreg procesul va începe cu întârziere.

Aceasta nu înseamnă că pensionarii nu își vor primi banii, ci doar că vor trebui să aibă puțină răbdare în plus.

Un alt aspect important este că în luna mai nu se acordă sprijinul financiar de 400 de lei, care a fost virat în luna aprilie.

„Niciun pensionar nu va primi bani în plus în luna mai”

Potrivit autorităților, acest sprijin va mai fi acordat o singură dată în acest an, în luna decembrie 2025.

Deși mulți seniori așteaptă cu speranță „mica recalculare” care ar trebui să aducă o creștere medie de aproximativ 500 de lei, niciun pensionar nu va primi bani în plus în luna mai.

Casele de Pensii nu dispun încă de softul informatic necesar pentru recalculare, iar procedurile sunt în curs de dezvoltare.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat că „pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă un modul informatic nou. Din cauza numărului mare de cereri și a timpului limitat, finalizarea acestora nu este posibilă momentan.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, clujeni. Se închid tarabele de legume și fructe din Piața Mărăști

Publicat

De

Piața Mărăști

Tarabele unde se vând legume și fructe din Piața Mărăști se închid miercuri, 23 aprilie.

Magazinele de carne și lactate din piață vor fi în continuare deschise.

Se închid tarabele de legume și fructe din Piața Mărăști

Tarabele de legume și fructe vor fi închise pentru două zile, respectiv miercuri, 23 aprilie și joi, 24 aprilie. Măsura a fost luată pentru că vor avea loc lucrări de modernizare și igienizare.

De vineri, 25 aprilie, vânzările la tarabe se vor relua.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate