Connect with us

EVENIMENT

Alegeri Cluj 2024. Cei care NU au domiciliul în județ pot VOTA doar la europarlamentare. În orice secție

Publicat


Nereguli la vot Cluj

Dumincă, 9 iunie, au loc alegerile locale și europarlamentare. Cetățenii care se altă la Cluj, dar nu au domiciliul în județ, sau turiștii, nu vor putea vota la alegerile locale, dar vor putea participa la scrutinul organizat pentru europarlamentare.

Practic, la alegerile europarlamentare, întreg teritoriul României constituie o singură circumscripție electorală, ceea ce înseamnă că cei cu drept de vot aleg dintre aceleași liste de candidați, membri ai partidelor sau independenți.

Alegeri Cluj 2024. Cei care NU au domiciliul în județ pot VOTA doar la europarlamentare. În orice secție

În România, poți vota la alegerile europene dacă:

  • ai cel puțin 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv;
  • ești cetățean român sau cetățean UE, cu domiciliul sau reședința pe teritoriul României.

În mod normal, alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință, Dacă vottezi la secția unde ești arondat, poți participa și la alegerile locale. Listele de alegători sunt întocmite în avans.

Totuși, dacă te afli într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reședință în ziua de 9 iunie, poți vota și la altă secție de votare, dar numai pentru europarlamentare, caz în care președintele biroului electoral al secției de votare te va înregistra pe listele suplimentare de alegători.

Alegeri Cluj 2024. Cetățean UE care votează la europarlamentare

Poți vota dacă ești cetățean al unui alt stat membru al UE, dar trebuie să te înscrii mai întâi pe o listă electorală specială la primăria localității de domiciliu sau de reședință.

Poți vota la secția de care aparții în funcție de locul de domiciliu/reședință.

Există posibilitatea să votezi și la o altă secție, dacă te afli într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reședință în ziua respectivă, dar numai dacă biroul electoral de circumscripție județeană sau biroul electoral de circumscripție al sectorului (în cazul Bucureștiului) confirmă că ai fost inclus(ă) pe listele electorale speciale la cererea telefonică a președintelui biroului electoral al secției de votare.

Dacă ești alegător cu mobilitate redusă poți vota și la o altă secţie de votare decât cea la care ești arondat, din aceeaşi unitate administrativ-teritorială.

Cetățean român care votează în străinătate

Poți vota dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE la secțiile de votare organizate de către statul român.

Nu sunt necesare proceduri suplimentare pentru înregistrarea la vot dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE.

Cetățean UE care votează în străinătate

Poți vota dacă ești cetățean al unui alt stat membru al UE la o secție de votare organizată de statul român în alt stat decât România doar dacă figurezi înscris în listele electorale speciale.

Ai nevoie de o carte de identitate valabilă sau de un pașaport valabil pentru a vota.

Votul prin corespondență la alegerile europene nu este posibil în România. Nici cel online și nici prin împuternicire

În 2024, votanții români vor alege 33 de membri ai Parlamentului European.

Alegeri Cluj 2024. Pot vota peste 5.000 de cetățeni din UE

La Cluj sunt 5.160 de cetățeni străini, din țări UE, care pot vota inclusiv la alegerile locale.

Alegerile europene au loc duminică, 9 iunie 2024. Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-22.00, ora locală.

În tot județul vor fi deschide un număr de 674 de secții de votare, din care 290 în mediul urban și 384 în mediul rural.

Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23.59.

Alegeri Cluj 2024. Cum se votează la alegerile locale

ATENȚIE! La alegerile locale poți vota doar unde ești arondat conform domiciliului sau reședinței. Nu se poate vota în străinătate.

La locale există liste speciale complementare, pe care sunt incluși cetățenii UE cu reședință în România, care pot vota pentru autoritățile locale.

Pentru a putea vota la adresa de reședință, alegătorul trebuie să obțină dovada reședinței cu cel puțin 60 de zile înaintea datei alegerilor (10 aprilie, inclusiv).

Se poate înscrie și în Registrul Electoral cu adresa de reședință cu cel târziu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru a vota pe liste permanente unde are reședința, doar dacă și-a înregistrat reședința cu 60 de zile înaintea alegerilor.

Dacă nu se înscrie în registru, poate vota fie la domiciliu, fie la reședință.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat de 49 de ani din Florești, dus la ÎNCHISOARE. Are de executat o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni pentru FURT

Publicat

politie

Un bărbat de 49 de ani din Florești, a fost ridicat, miercuri, de către polițiști și dus la închisoare. Acesta are de executat o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni pentru furt calificat.

„La data de 3 iulie a.c, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, fațǎ de un bǎrbat, de 49 de ani, din comuna Florești.

Bărbat de 49 de ani din Florești, dus la ÎNCHISOARE. Are de executat o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni pentru FURT

Bărbatul are de executat o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de furt calificat.
În fapt, la data de 30 aprilie 2023, în jurul orei 07.30, acesta ar fi încercat să pătrundă prin efracție, respectiv prin distrugerea sistemului de închidere a ușii de acces, într-un imobil din Cluj-Napoca.

A fost condus la Penitenciarul Gherla pentru executarea pedepsei”, a comunicat  IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Nicu Ceaușescu avea un apartament de protocol de 70 mp la ultimul etaj al Casei Tineretului (Univers T) Cluj-Napoca

Publicat

nicu ceausescu universt 7

Nicu Ceaușescu, fiul cel mare al fostului dictator român Nicolae Ceaușescu, avea un apartament de protocol amenajat special pentru el la ultimul etaj al Casei Tineretului din Cluj-Napoca, actualul Hotel Univers T, deoarece era prim-secretarul pe țară al UTC. Apartamentul era generos, avea puțin peste 70 de mp, mai mult decât unul cu 3 camere dintr-un bloc comunist, dar, surprinzător, Nicu Ceaușescu nu a dormit niciodată acolo.

Casa Tineretului a fost inaugurată la 1 iunie 1985, clădirea fiind gândiră pentru găzduirea unor activități pentru tineret și se afla sub directa subordonare a lui Nicu Ceaușescu.

Două camere în locul apartamentului

casa tineretului

”Casa Tineretului/ Univers T a fost și este un punct de reper pentru industria ospitalității din Cluj-Napoca. În cadrul hotelului a existat până în urmă cu trei an un apartament prezidențial, de protocol, special pentru Nicu Ceaușescu, care deținea înainte de 1989 funcția de prim-secretar al UTC. Era situat la ultimul etaj, avea vedere spre lac, cu balcon, cu o panoramă frumoasă. Suprafața era generoasă.

După 1989, în apartamentul respectiv de protocol s-au cazat, de-a lungul anilor, mai multe personalități care au vizitat Clujul, printre care și cuplul regal, Margareta a României, custodele Casei Regale, și principele Radu”, a spus pentru Cluj24 directorul general al Hotelului Univers T, Mariana Leș.

Potrivit acesteia, în urmă cu trei ani, în urma unui amplu proces de renovare, apartamentul de protocol al lui Nicu Ceaușescu a fost transformat în două camere – 603 și 604.

”Apartamentul respectiv, care avea puțin peste 70 mp, avea un dormitor, living, baie și, în plus, o sufragerie, cu o masă pentru mai multe persoane. Am decis să facem o recompartimentare și, astfel, au rezultat două camere noi”, a precizat Leș.

”Nu a dormit niciodată acolo”

Ionaș Feurdean, fostul șef de sală al Casei Tineretului / Univers T din 1985, de la inaugurare, până în 2019 când s-a pensionat, a povestit pentru Cluj24 cum era Nicu Ceaușescu.

”L-am cunoscut pe Nicu Ceaușescu, a venit de mai multe ori la Casa Tineretului, avea un comportament normal.

Toată lumea știa că avea apartamentul de la ultimul etaj, dar nu a dormit niciodată acolo. A fost în apartament, era o sufragerie cu o masă de 10 persoane unde a luat masa cu prietenii, dar de dormit nu a dormit niciodată.

Pe lângă sufragerie, apartamentul mai avea un dormitor, un living, o mică bucătărie de serviciu, dar doar pentru veselă, un balcon mare cu masă și scaun. Avea și o baie cu marmură”, a afirmat Feurdean.

Înainte de 1989, în apartamentul de protocol respectiv nu se putea caza nimeni decât cu aprobare de la București.

Reabilitare din fonduri proprii

Hotelul Univers T i-a găzduit, printre alții, și pe actorii George Mihăiță, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, dar și pe membrii trupei Boney M și cei ai trupei Phoenix.

Conducerea Univers T a reușit să reabiliteze și sala amfiteatrului, care are o capacitate de 290 de locuri și care beneficiază de o sonorizare și dotări top, dar să și modernizeze cele două restaurante, toate investițiile fiind făcute din fonduri proprii.

În prezent, hotelul de 3 stele dispune de 57 de camere cu un total de 104 paturi.

 

oppo_4

Citește mai departe

ECONOMIE

Peste 1.000 de firme au fost DIZOLVATE la Cluj în doar 5 luni. Comerțul, domeniul cel mai afectat

Publicat

De

Registrul Comerțului Cluj

În primele 5 luni ale acestui an, peste 1.000 de firme au fost dizolvate în județul Cluj, care se află „în top” în țară, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

La nivel național, numădul firmelor dizolvate a crescut cu 16% față de aceeași perioadă a anului 2023.

Peste 1.000 de firme au fost DIZOLVATE la Cluj în doar 5 luni. Comerțul, domeniul cel mai afectat

Astfel, conform ONRC, în 5 luni au fost dizolvate în România 19.229 de firme, față de 16.608 în perioada similară a anului trecut.

În județul Cluj au fost dizolvate 1.017 firme în 5 luni, mai mult cu aproape 23% față de 2023.

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 4.038 de firme, o creștere de 14,59% faţă de ianuarie – mai 2023 şi în judeţele Ilfov, 1.082, ceea ce înseamnă un plus de 48,22%.

Printre județele unde s-au înregistrat cele mai multe dizolvări de firme se află și Constanţa – 998, cee ce reprezintă un plus 28,77%, Timiş – 867, dar cu 2,36% mai puține ca anul trecut şi Iaşi – 744, cu un plus 39,59%.

Comerțul „suferă” cel mai mult

Conform datelor ONRC, domeniul de activitate care a înregistrat cele mai multe dizolvări de firme în ianuarie – mai 2024, este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde s-au înregistrat 5.201 de dizolvări la nivel naţional.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, dizolvările din acest sector au crescut cu 12,72%.

De asemenea, construcţiile, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, precum şi industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, şi anume 1.957 (plus 27,82%), 1.878 (plus 13,61%), respectiv 1.633 (plus 15,16%).

Citește mai departe

POLITICA

De ce este realist Planul SIMION? Avocatul Gheorghe Piperea explică

Publicat

Avocatul Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR, a răspuns tuturor criticilor care au apărut în spațiul public cu privire la „Planul SIMION”, program prezidențial al președintelui AUR, George Simion. Una dintre criticile cel mai des apărute a fost aceea că nu poți cumpăra un apartament cu 35.000 de euro.

Eurodeputatul AUR a explicat că „după toate calculele, chiar se poate cumpăra un apartement cu suma de 35 de mii de euro, cu plata pe loc sau pe credit cu dobânzi subvenționate de stat, care va pune la dispoziției cu titlu de concesiune terenul și utilitățile aferente unor asemenea ansambluri imobiliare.

Se poate mai ales pentru că 90% din materialele de construcție se produc în țară, iar prețurile caselor sunt umflate artificial (înclusiv din cauza mitei sau șantajului judiciar, risc pe care dezvoltătorul imobiliar îl introduce în preț, precum și din cauza dobînzilor bancare triple față de media europeană)”.

De ce este realist Planul SIMION? Avocatul Gheorghe Piperea explică

Gheorghe Piperea a completat, făcând referire la Planul SIMION, că „este nevoie de un program national de corecție a contractelor de credit în vederea echilibrării prestațiilor, mai ales prin refinanțarea cu dobânzi subvenționate de stat”.

„Pe vremea crizei creditelor în valuta, țări ca Polonia sau Ungaria au avut programe speciale de reechilibrare a contractelor, în cadrul cărora statul și-a asumat o treime din costuri, o altă treime fiind pusă în sarcina băncilor.

Reamintesc că administrația Biden a demarat un program de ștergere a datoriilor rezultate din creditele de studii, în valoare de maxim 100 de mii de euro per debitor, în favoarea a nu mai puțin de 44 de milioane de oameni, cu credite cumulate de peste 1,6 trilioane de dolari”, a declarat europarlamentarul AUR.

Programe complexe, cu impact pozitiv în economie

Gheorghe Piperea contrazice toți criticii Planului SIMION, spunând că măsurile prevăzute în acesta sunt „programe complexe, cu impact pozitiv în economie (mai ales prin crearea de noi locuri de muncă și dezghețarea unor ramuri ale economiei stagnante în perioadele de criză), demografie și încredere în viitor.

Și poate contribui la atenuarea stării psihologice sumbre care se simte în societatea în care trăim, o societate a drepturilor, libertăților, demnității, care nu lasă pe nimeni în urmă”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax