Connect with us

EVENIMENT

ALARMĂ. Atenţie la RADON. Nu izolaţi clădirile, ŞCOLI şi grădiniţe. Creşte numărul CANCERELOR pulmonare în Cluj şi Translivania

Publicat


Studiile de specialitate efectuate în ultima perioadă indică o creştere a numărului cancerelor pulmonare, în special a celor cauzate de radon. Iar radonul este prezent în multe clădiri publice, în special şcoli. Iar pericolul este cu atât mai mare cu cât clădirile respective sunt reablitate termic.

Comunicat de presă – Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer

Cele mai multe cazuri de cancer pulmonar s-au înregistrat în ultimii ani în zona de Vest a României.

Fumatul şi expunerea la radon, principalii factori de risc pentru cancerul pulmonar.

În ultimii ani, zona de Vest a ţării a prezentat cea mai mare incidenţă a cancerului pulmonar (51 de cazuri la suta de mii de locuitori) şi cele mai multe decese prin cancer pulmonar (peste 52 de decese la suta de mii de locuitori). Judeţul cu cea cea mai mare rată a incidenţei cancerului pulmonar a fost Hunedoara (70,4‰ locuitori în 2019). În judeţul Timiş, în perioada 2014-2019, cancerul pulmonar a avut cea mai ridicată pondere în ceea ce priveşte cazurile de cancer diagnosticate (49‰ locuitori în 2019), dublă în comparaţie cu cea a cancerului colorectal. Cele două judeţe s-au confruntat şi cu rate mari de deces prin cancer pulmonar conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Deloc surprinzător în context, se remarcă şi creşteri ale ratei prevalenţei prin cancer pulmonar în judeţul Hunedoara, de la 158‰ locuitori în 2017 la 202‰ locuitori în 2019, dar şi un exces de mortalitate prin cancer pulmonar la hunedoreni comparativ cu alte judeţe.

Consultaţii preventive

În contextul situaţiei cancerului pulmonar în zona de vest a României, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a propus autorităţilor locale, organizaţiilor judeţene membre ale Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi unităţilor sanitare din zonă, un protocol de colaborare, punând accent pe proiecte de navigare a pacientului, de la suspiciunea de cancer pulmonar la diagnosticare şi iniţierea tratamentului, precum şi pe dezvoltarea unor planuri de acţiune locală pentru creşterea nivelului de cunoştinţe privind simptomele cancerului pulmonar şi recunoaşterea factorilor de risc.

„Introducerea pachetului de 3 consultaţii de prevenţie gratuite – evaluarea factorilor de risc ai pacientului, intervenţia asupra factorilor de risc şi monitorizarea – pentru persoanele de peste 40 de ani poate reprezenta una dintre soluţiile depistării precoce a cancerului pulmonar. E un moment oportun să discutăm şi practica evaluării riscului individual al pacientului de a dezvolta acest tip de cancer, despre introducerea screeningului pentru persoanele cu risc crescut, mai ales că există şi surse de finanţare pentru astfel de programe.

Prioritate pentru cancerul pulmonar

De asemenea, autorităţile locale ar trebui să prioritizeze problema cancerului pulmonar şi să dezvolte planuri de acţiune locală, implicând resurse precum asistenţii medicali comunitari, colaborând cu medicii de familie şi asociaţiile de pacienţi. Ne dorim să iniţiem în acest sens un protocol de colaborare pentru a contribui la detectarea precoce a cancerului pulmonar, pentru a creşte şansele de supravieţuire şi a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor cu cancer”, a declarat Cezar Irimia, Preşedinte FABC, în cadrul evenimentului „Cancerul pulmonar – prioritate pentru zona de vest a României’, organizat de FABC cu sprijinul MSD România.

Dezbaterea a avut ca obiectiv identificarea soluţiilor pentru iniţierea unui parteneriat pentru creşterea ratei de supravieţuire în cancerul pulmonar.

În ceea ce priveşte rata numărului de cazuri noi de cancer, tot judeţul Hunedoara s-a situat pe primul loc atât în 2019 (503‰ locuitori), cât şi în 2020 (545‰ locuitori), numărul de cazuri noi de cancer diagnosticate crescând cu peste 9% anul trecut. Din cei 2118 pacienţi oncologici, doar 5% au fost trataţi cu imunoterapie, aşa cum relevă datele raportului anual publicat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

Fumatul şi expunerea la radon – principalii factori de risc

Populaţia aflată la risc de a dezvolta cancer pulmonar este reprezentată de persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, fumători, persoanele expuse la radiaţii (radon), la anumiţi factori poluanţi din mediu, precum azbestul, dar şi cei cu un istoric de cancer în familie.

Fumatul este considerat principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 80% dintre cazurile de cancer pulmonar. Expunerea la radon este considerată cel de-al doilea factor de risc pentru acest tip de cancer, Organizaţia Mondială a Sănătăţii clasificând-o la momentul actual drept o ameninţare majoră la adresa sănătăţii.

În zonele cu expunere naturală de mediu la radon, combinaţia radon-fumat creşte substanţial riscul de cancer pulmonar, în rândul bărbaţilor. Procentul cancerelor pulmonare asociate expunerii la radon în anumite zone din Transilvania variază între 4,8 -16,7% (în ordine crescătoare, în zonele Sibiu, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Stei) în rândul nefumătorilor.

Conform studiilor, circa 1:10 cazuri de cancer pulmonar (9%) sunt atribuibile expunerii la radon (la nefumători). Însă, estimările arată că expunerea adiţională la fumat face ca până la 7:10 cazuri de deces prin cancer pulmonar (64-69%) să fie asociate expunerii combinate la cei doi factori de risc. Pentru Cluj, se estimează că expunerea la radonul din mediu şi la fumat este responsabila pentru 2 din 3 cazuri de deces prin cancer pulmonar în rândul bărbaţilor.

De asemenea, cercetările din ultimii ani, au evidenţiat cifre ce leagă incidenţa cancerului pulmonar de zonele industriale, poluate. Toţi aceşti factori, împreună cu o diagnosticare târzie a cancerului pulmonar, pot duce către date statistice îngrijorătoare şi mult mai greu de gestionat, având în vedere povara bolii.

Birou de presa FABC, 15 iulie.

Reabilitarea termică a clădirilor creşte concentraţia de radon, substanţă cancerigenă

În urmă cu câteva zile, cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au atras atenţia asupra faptului că reabilitarea termică a clădirilor, în special grădiniţe şi şcoli, care au deja un nivel crescut de radon, va duce la o şi mai mare concentraţie a substanţei respective, care este camcerigenă.

„Cercetătorii UBB atrag atenţia că, după reabilitarea termică a clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea majoritatea instituţiilor publice, şcoli şi grădiniţe, care au deja un nivel crescut de radon, concentraţia acestuia va creşte şi mai mult, depăşind cu mult limita maximă admisă şi punând în pericol sănătatea copiilor şi a angajaţilor care îşi petrec zilnic în aceste clădiri între 8-10 ore. Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, se arată într-un comunicat al UBB.

14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar

Potrivit sursei citate, radonul reprezintă a doua cauză de cancer pulmonar.

„Specialiştii UBB din cadrul Laboratorului de încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC) studiază constant efectele radonului asupra sănătăţii. Radonul este un gaz cancerigen, căruia i se atribuie între aproximativ 15% din cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar identificate în Europa. La nivel mondial, este considerat a fi a doua cauză principală a cancerului pulmonar după fumat. Expunerea prelungită la niveluri care depăşesc 100 Bq/m3 este tratată ca o problemă serioasă de mediu şi de sănătate publică. Uniunea Europeană a stipulat în DIRECTIVA CE 2013/59/Euratom obligaţia ca statele membre să monitorizeze şi să raporteze nivelurile de radioactivitate din surse naturale şi antropice.

România are în implementare, încă din 2018, un Plan Naţional de Radon care vine în întâmpinarea acestei directive, prin care măsurarea concentraţiei de radon în aerul din clădiri cu şcoli, grădiniţe şi creşe, spitale şi în alte tipuri de clădiri publice cu grad de ocupare ridicat, precum şi aplicarea unor lucrări pentru protecţia faţă de radon sunt obligatorii”, se mai arată în comunicat.

Atenţie la şcoli şi grădiniţe

Specialiştii UBB mai arată că în 20% dintre şcolile investigate, concentraţia de radon depăşeşte limita admisă.

„Legislaţia din România prevede că nivelul de referinţă de la care se impune aplicarea remedierii pentru concentraţia de radon este 300 Bq/m3, iar o astfel de expunere echivalează pentru sănătate cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an, respectiv cu efectele cauzate de fumatul a 16 ţigări/zi. Universitatea Babeş-Bolyai este singura instituţie din România care a făcut măsurători ale radonului şi care are rezultate ştiinţifice solide în domeniu, bazate pe o experienţă de peste 30 de ani de cercetare şi recunoscute de către CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare).

Semnal de alarmă

Cercetătorii UBB au tras un semnal de alarmă asupra riscului crescut în România în clădirille publice în care îşi desfăşoară activitatea majoritatea şcolilor şi a grădiniţelor şi au înaintat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor o serie de adrese cu scopul de a cuprinde în Ghidul de finanţare privind reabilitarea termică a clădirilor normele cu privire la reducerea concentraţiei de radon, însă fără succes. În 20% din şcolile investigate din România dintr-un eşantion de peste 400 de clădiri concentraţia de radon a depăşit valoarea limită”, se menţionează în comunicat.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Când ar putea avea loc alegerile prezidențiale anul viitor. Decizia coaliției de la guvernare

Publicat

prezidențiale

Coaliția PSD-PNL-UDMR ar fi stabilit, sâmbătă, în principiu, data organizării alegerilor prezidențiale. Turul 1 ar putea avea loc pe 23 martie 2025, iar turul 2 pe 6 aprilie. Campania electorală ar putea începe pe 23 februarie 2025, potrivit surselor politice citate de Mediafax.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie a fost anulat de CCR după ce s-au constatat ingerințe externe în campania electorală și promovare agresivă pe rețea TikTok a candidatului independent Călin Georgescu care a avut darul de a vicia rezultatul scrutinului.

De asemenea, s-ar fi decis adoptarea ordonanței „trenuleț” în ședința de guvern programată pentru luni.

Conform surselor, bugetul pentru anul viitor va fi finalizat și adoptat de guvern în prima săptămână din ianuarie și va fi supus aprobării Parlamentului într-o ședință extraordinară.

Un alt punct important convenit a fost reducerea cheltuielilor statului cu 1% din PIB.

Prognoze penntru guvernare

Discuțiile au avut în vedere și stabilirea clară a trei piloni esențiali de abordare a guvernării pentru anul 2025:

1. Stoparea cheltuielilor nejustificate.
2. Creșterea veniturilor existente.
3. Generarea de venituri noi prin măsuri economice sustenabile.

Față de bugetul inițial, guvernul a cheltuit în anul 2024 o sumă suplimentară de 69 de miliarde de lei, reprezentând 3,92% din PIB, pentru diverse măsuri, inclusiv:

• Susținerea programelor sociale.
• Investiții în infrastructură.
• Sprijinirea categoriilor vulnerabile.
• Creșterea finanțării pentru sistemul de sănătate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânără din Republica Moldova, dispărută la Cluj-Napoca din 10 decembrie. Este căutată de Poliție. Dacă o vedeți, sunați la 112

Publicat

De

disparuta

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, sâmbătă, de un bărbat în vârstă de 55 de ani, din Republica Moldova, cu privire la faptul că nu a mai reușit să ia legătura cu fiica sa, Victoria Coleșnic, în vârstă de 27 de ani, din data de 10 decembrie a.c., aceasta locuind în municipiul Cluj-Napoca.

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,60 m, greutate aproximativă 50 de kg, ochii căprui, părul șaten.

Nu se cunoaște vestimentația de la momentul plecării.

”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânăra plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, transmit polițiștii clujeni

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cât va costa PARCAREA la Cluj Arena din 2025

Publicat

Cluj Arena ora pamantului

Din 2025 se modifică tarifele de parcare la Cluj Arena. Consilierii județeni au aprobat majorarea acestora cu 50%.

Astfel, tariful va crește de la 1,68 lei/oră la 2,52 lei/oră.

Cât va costa PARCAREA la Cluj Arena din 2025

Direcţia de Administrare şi Exploatare a Stadionului Cluj Arena a comunicat rectificările propuse nivelului taxelor /tarifelor utilizate în prezent în vederea exploatării imobilului Cluj-Arena.

Care vor fi noile tarife în 2025

Pentru 2025 se propun următoarele modificări:

– majorarea taxei, pentru folosirea parcării subterane sau supraterane, în afara competițiilor, de la 1,68 lei/oră/auto, plus TVA, la 2,52 lei/ oră/auto, plus TVA;
– majorarea taxei, privind închirierea de spații publicitare exterioare arenei – tarif minim de la 35,00 lei/mp/lună, plus TVA, la 40,00 lei/mp/lună, plus TVA;
– majorarea taxei pentru închirierea de spații destinate depozitării unor materiale de la 10,00 lei/mp/lună, plus TVA, la 12,61 lei/mp/lună, plus TVA;
– majorarea taxei privind închirierea sălii multifuncționale VIP etaj 2 sau zona VIP – lojă+ terasă etaj 3, de la 5.000,00 lei/8 ore/etaj, plus TVA, la 6.000,00 lei/8 ore/etaj, plus TVA;
– majorarea taxei pentru închirierea arenei pentru concerte, festivaluri, spectacole și întruniri cu caracter comercial, de la 25.000,00 lei/zi, plus TVA, la 30.000,00 lei/zi, plus TVA;
– diminuarea taxei – încărcare stație electrică de la 1,68 Lei/kWh, plus TVA, la 1,24 lei/ kWh, plus TVA”.

Celelalte taxe și tarife se păstrează la nivelul anului 2024.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. UPDATE. Mașină răsturnată cu roțile-n sus la Cornești. Două persoane, evaluate de SMURD

Publicat

mașină

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit, sâmbătă,  la un accident rutier petrecut pe raza localității Cornești.

”Echipajele operative au găsit la fața locului un autoturism răsturnat, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Două persoane au fost evaluate de către paramedicii SMURD și au refuzat ulterior transportul la spital”, arată ISU Cluj.

UPDATE. Într-o curbă la dreapta

Polițiștii clujeni au precizat, la tândul lor, că, din primele cercetări efectuate la fața locului, s-a constatat că un bărbat de 42 de ani, din Turda, care conducea un autoturism în direcția localității Iara, ar fi pierdut controlul direcției de deplasare într-o curbă la dreapta. Vehiculul s-a răsturnat în afara părții carosabile.

”Cei patru ocupanți ai autoturismului nu au solicitat transportul la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii evenimentului”, precizează IPJ Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate