ACTUALITATE
Ajutor pentru cei rămași cu „sechele” în urma infectării cu COVID-19. Vor fi tratați la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca
Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca pune la dispoziția persoanelor rămase cu diferite probleme de sănătate în urma infecției cu COVID-19, un program prin care aceștia vor putea fi tratați. Procedurile constau în tehnici de kinetoterapie personalizată, masaj medical, proceduri de electroterapie, hidroterapie, termoterapie și aerosoli.
În cadrul Protocolului de reabilitare post COVID-19, pacienții beneficiază de consult de specialitate, completat, după caz, de evaluări în alte specialități medicale, analize de laborator sau explorări imagistice și electrofiziologice.
Aparatură modernă, pusă la dispoziția bolnavilor
Astfel, după cum transmite Consiliul Județean Cluj, în subordinea căruia se află Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, baza de tratament pentru fizioterapie a spitalului este dotată cu aparatură modernă, care răspunde necesităților de reabilitare a pacienților, pe parcursul programului ambulator de recuperare fiind folosite în asociere tratamente medicamentoase și mijloace de fiziokinetoterapie.
Va fi realizată și evaluarea medicală a bolnavilor
De asemenea, prin intermediul programului, pacienții vor beneficia de control multidisciplinar la medici specialiști care realizează evaluarea medicală și completează planul terapeutic în funcție de evoluție și dizabilități, adaptat în permanență situației medicale a bolnavului.
„Avantajul unității sanitare aflate în subordinea forului administrativ județean este faptul că majoritatea specialităților cu rol crucial în tratamentul sechelelor post infecția cu COVID-19 se regăsesc în cabinete medicale funcționale în ambulatorul instituției: cardiologie, interne, neurologie, balneologie, reumatologie, diabetologie, oftalmologie, ortopedie, chirurgie plastică și generală, psihiatrie, psihologie”, transmite Biroul de presă al Consiliului Județean cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Viceprimarul Dan Tarcea la podcastul Contraste: Pseudo-specialiști care nu știu dacă au fost cu metroul vreodată critică metroul
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a fost invitatul jurnalistului Florin Danciu la podcastul Contraste de pe Cluj24.
Prezent în cursul zilei de marți, 8 octombrie, la podcastul „Contraste”, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a avut câteva intervenții legate de marile proiecte de infrastructură ale orașului.
Redăm mai jos o parte din afirmațiile domnului Tarcea. Nu am ocolit subiectele politice, domnia sa fiind și liderul PNL Cluj-Napoca. Dialogul complet îl puteți găsi pe canalul de YouTube al cluj24.ro.
Critici la adresa „pseudo-specialiștilor”
Viceprimarul Dan Tarcea a criticat „pseudo-specialiștii” care au pus la îndoială viitorul proiectului de metrou și a reafirmat determinarea Primăriei de a continua acest proiect major ale orașului, indiferent de schimbările politice.
„Dați-mi voie să am niște rezerve asupra acestor specialiști, pseudo-specialiști, că așa se erijează în specialiști ca și cum sunt mari constructori de metrou în condițiile în care nu știu dacă au fost cu metroul vreodată în viața lor. Deci de aici ar trebui să pornim situația. Și aș vrea doar ca să dau așa exemplu și pentru cei care ne ascultă de-a lungul timpului care au fost, să spun așa, lucrurile pe care acești specialiști sau pseudo-specialiști le-au dus în discuție și de fiecare dată au spus gata, s-a terminat proiectul, că nu se va merge mai departe”, a arătat viceprimarul Dan Tarcea.
Criticii proiectului au răspândit zvonuri de-a lungul timpului
Dan Tarcea a criticat în mod direct persoanele care se erijează în specialiști și care, în trecut, au susținut că proiectul metroului nu va avansa. Tarcea a arătat că, de-a lungul anilor, acești critici au răspândit zvonuri că proiectul nu va primi acordul de mediu sau că nu va fi semnat contractul de finanțare.
„Deci de-a lungul anilor au apărut o felul de zvonul genul acesta că proiectul nu o să primească niciodată acordul de mediu. Ia uitați că s-a trecut și peste acordul de mediu. După care s-a spus că niciodată statul român nu o să semneze contractul de finanțare. Iată că s-a semnat și contractul de finanțare. Niciodată nu o să fie aprobați indicatorii tehnico-economici. Au fost aprobați și indicatorii tehnico-economici. După care că nu există contract de finanțare pentru metrou că s-au pierdut banii din PNRR. Am clarificat și acest aspect că s-au pierdut banii din PNRR și nu s-au pierdut banii din PNRR. Astăzi metroul are finanțare și din PNRR și are finanțare și din certificate verzi”, a mai declarat Dan Tarcea.
Finanțare diversificată pentru proiect
Viceprimarul a subliniat faptul că proiectul metroului din Cluj are o finanțare solidă, provenind din multiple surse.
„Finanțarea poate să fie din PNRR, poate să fie din certificate verzi, poate să fie din împrumuturi, poate să fie din granturi, poate să fie din bugetul național, adică acolo sunt trecute toate sursele de finanțare. Acum când a apărut această oportunitate cu certificatele verzi s-a mai introdus încă o sursă în contractul de finanțare pentru că s-a făcut un act adițional la contractul de finanțare în care s-a mai adăugat încă o sursă de finanțare” a explicat Tarcea.
Viceprimarul i-a îndemnat pe cetățeni să aibă încredere în Primăria Clujului, menționând că aceasta este singura instituție care are responsabilitatea directă pentru realizarea proiectului: „Lucruri de genul acesta se vor mai întâmpla și eu îi rog pe oameni să aibă încredere în Primăria Municipiului Cluj-Napoca, pentru că dintre toți cei care sunt implicați în acest proiect, singurii care au responsabilități suntem noi, cei de la Primărie. Restul, cei care sunt în societatea civilă sau în alte părți, n-au niciun fel de responsabilitate.”
Provocări și soluții pe piața muncii
Dan Tarcea a discutat și despre dificultățile întâmpinate în găsirea forței de muncă pentru proiectele mari ale orașului, menționând că au fost necesare angajări din străinătate.
„Am ajuns să aducem oameni din India, să aducem oameni din Pakistan, să aducem oameni din alte țări ale lumii pentru că, din păcate, nu mai găsim forța de muncă necesară pentru amplitudinea proiectelor pe care le avem la noi în țară. Trăim și situații de genul acesta. Eu sunt optimist și sper că această ofertă este conformă, dar ce pot să spun?”, a mai spus viceprimarul.
„Metroul și spitalul regional trebuie să meargă mai departe”
Tarcea a afirmat cu tărie că proiectele de infrastructură, inclusiv metroul și spitalul regional, trebuie să continue indiferent de schimbările politice.
„Metroul trebuie să meargă mai departe, indiferent dacă rămâne PSD la guvernare sau nu rămâne PSD la guvernare, sau vine altcineva. Spitalul regional trebuie să meargă mai departe, centura trebuie să meargă mai departe, pentru că pe oameni prea puțin interesează, la final, cine a fost la guvernare, este, cred că, mai important că aceste proiecte se meargă mai departe. Asta este cel mai important lucru pe care au reușit oamenii politici de azi să-l facă, să dea dovadă de responsabilitate”, a mai arătat Dan Tarcea.
„Pentru că această colaborare a fost între, dacă ne aducem aminte, între domnul Ciucă, domnul Grindeanu, domnul Ciolacu, primăria municipiului Cluj-Napoca, evident, domnul primar Boc, și aceste lucruri, să știți că s-au întâmplat și în alte părți ale țării. Ce este corect, este corect și să vă spunem, mulțumesc ministerului transporturilor, pentru că ar fi putut foarte bine să mai amâne luarea unor decizii, să mai faulteze, să mai pună niște virgule în anumite părți și nu au făcut acest lucru, asta înseamnă responsabilitate, la fel cum și miniștrii PNL au dat dovadă de responsabilitate, pentru că în acest proiect, să știți că nu sunt implicați doar miniștrii PSD. Aici sunt implicați miniștrii Fondurilor Europene, este Ministerul de Finanțe, care este cheia în această zonă, evident, ministerul transporturilor, deci, practic, discutăm aici de o colaborare interministerială sub coordonarea primului ministru, care a fost una funcțională. Eu cred că asta au vrut românii de la noi!”, a spus viceprimarul.
Proiecte de mare anvergură, la Cluj-Napoca
Referindu-se la amploarea proiectelor, viceprimarul a subliniat dimensiunea uriașă a acestora, menționând că doar contractele de supervizare pentru metrou și centură sunt în valoare de 50 de milioane de euro.
„Aceste lucrări mari de anvergură au nevoie de aceste contracte de supervizare. Și doar contractele de supervizare de la centură și de la metrou sunt de aproximativ 50 de milioane de euro o valoare fără TVA. Gândiți-vă că alte orașe le ajung banii ăștia să facă două mini-centuri dacă discutăm de un oraș cum este Câmpia Turzii, de exemplu, sau cum este Huedinul. Ca să înțelegeți anvergura și complexitatea acestor lucrări. Sunt lucrări de foarte mare anvergură, lucrări pe care le-am asumat și știm foarte bine că vin cu foarte multe provocări”, a conchis Dan Tarcea.
ADMINISTRAȚIE
Exproprieri pentru școală în Bună Ziua. Despăgubiri de peste 17 milioane de lei pentru șase proprietăți
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate, în ședința de vineri, 11 octombrie, un proiect de hotărâre privind aprobarea coridorului de expropriere și a sumelor necesare exproprierii unor imobile pentru realizarea unei școli în cartierul Bună Ziua.
Potrivit proiectului de hotărâre, va fi expropriată o suprafață de 16.640 metri pătrați de teren, necesari pentru construirea unei școli cu învățământ primar și gimnazial, pe strada Bună Ziua.
Despăgubiri de peste 17 milioane de lei
În acest sens, Primăria Cluj-Napoca alocă, din bugetul local al municipiului, suma de 17.792.938 lei reprezentând valoarea aferentă despăgubirilor individuale.
Procedura de expropiere pentru cauză de utilitate publică de interes local a imobilelor proprietate privată poată fi declanşată după aprobarea hotărârii consiliului local.
Documentul prevede expropierea a șase imobile – terenuri, în suprafață de 16.640 mp și a unei construcții cu suprafața de 40 ml. Valoarea despăgubirilor pentru terenuri este de 17.745.190 lei, iar pentru construcție – de 47.748 lei.
Școală cu 27 săli de clasă, în Bună Ziua
Primăria Cluj-Napoca va construi în cartierul Bună Ziua o școală gimnazială cu 27 de săli de clasă, cu o capacitate de circa 675 de elevi. Planul urbanistic zonal (PUZ) a intrat în dezbatere în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism (CTATU) a municipiului Cluj-Napoca. Proiectul a fost realizat de firma de arhitectură Arhi Box.
Accesul la școală se va face prin strada Bună Ziua, una dintre cele mai aglomerate artere de circulație din municipiu. Din strada principală va fi amenajată o cale de acces cu câte o bandă pe sens, care va duce până în fața clădirii, unde va fi amenajată o zonă de drop-off.
EDUCATIE
Elev de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, medalie de aur la Târgul Internațional de Invenții din Turcia
Bogdan Bora, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” a câștigat medalia de aur la ISIF’24 cu o stație electromagnetică avansată.
Bogdan Bora, un elev de clasa a IX-a de la Colegiul Național „Emil Racovită”, din Cluj-Napoca, îndrumat de profesorul Gabriel Teodorescu, a reprezentat Romania la cea de-a IX-a ediție a Târgului Internațional de Invenții (ISIF’24) din Turcia.
Elevul clujean a prezentat o invenție remarcabilă
Elevul clujean a obținut medalia de aur pentru invenția sa inovatoare: o stație electromagnetică avansată pentru prelucrarea datelor folosind modele de matematică.
Târgul este recunoscut drept cel mai mare festival de inovație din lume, atrăgând peste 4.000 de invenții din 56 de țări. Dispozitivul lui Bogdan, care prelucrează date pe baza unui model Gaussian din Danemarca, s-a remarcat în competiție, demonstrând talentul său excepțional pe scena globală.
Inovația, recunoscută la nivel internațional
Invenția lui Bogdan a impresionat juriul internațional în timpul procesului intens de evaluare. Stația sa electromagnetică este concepută pentru a revoluționa prelucrarea datelor si a ajuta la înțelegerea fenomenelor electromagnetice din atmosfera, gestionând eficient cantități mari de informații și modelându-le prin tehnici matematice avansate.
Pe lângă medalia sa de aur, invenția lui Bogdan a atras atenția investitorilor și experților în tehnologie la eveniment, care a inclus ateliere, sesiuni de mentorat și o „Demo Day” unde proiectele selectate au fost prezentate potențialilor susținători.
Peste 4.000 de invenții din 56 de țări
ISIF’24, găzduit de TEKNOFEST și organizat de Oficiul Turc pentru Brevete și Mărci (TURKPATENT), a reunit atât inventatori locali, cât și internaționali. Târgul servește ca o platformă esențială pentru inventatori de a se conecta cu antreprenori și investitori. Târgul este recunoscut drept cel mai mare festival de inovație din lume, atrăgând peste 4.000 de invenții din 56 de țări.
EVENIMENT
Marș de PROTEST organizat de sindicatul IT Timișoara: STOP abuzurilor, hărțuirii și epuizării la locul de muncă
Sindicatul IT Timișoara organizează miercuri, 9 octombrie, un marș de protest pentru stoparea abuzurilor, hărțuirii și epuizării la locul de muncă.
„În ultimele săptămâni două tinere și-au pierdut viața din cauze direct legate de locul de muncă. În Timișoara, o tânără de 33 de ani s-a sinucis urmare și a presiunilor și hărțuirilor de la locul de muncă pentru a-și da demisia, iar în București, o tânără de 26 de ani a făcut infarct chiar la locul de muncă.
Marș de PROTEST organizat de sindicatul IT Timișoara: STOP abuzurilor, hărțuirii și epuizării la locul de muncă
Mânați de goana după profit și de performanța economică ridicată cu costuri cât mai mici, mulți angajatori pun o presiune enormă pe angajați. Abuzurile, hărțuirea sau epuizarea la locul de muncă au devenit din păcate o parte normală din mediul de lucru din România și în mediul public nu se vorbește despre asta absolut deloc. În tot acest timp, statul, care ar trebui să își protejeze cetățenii, tace complice!
Avem nenumărate autorități în domeniu, însă aproape niciodată nu vedem un abuz expus, un angajator pedepsit sau o discuție deschisă despre presiunile la locul de muncă. Din contră, vedem controale de fațadă și care au mereu același rezultat: angajatorii sunt perfecți, iar dacă nu vă convine ceva în calitate de angajat, trebuie să vă căutați dreptatea în tribunale.
„Mulți angajați suferă în tăcere”
Statul pare că și-a abandonat complet cetățenii! În fața acestor realități, ridicăm cu toții vocea doar atunci când se ajunge la cazuri tragice precum ale celor două angajate, cazuri care ne umplu de mânie și si frustrare. Să nu uităm însă că mulți, enorm de mulți angajați suferă în tăcere, îndurând în continuare abuzuri sau presiuni la locul de muncă ca unică soluție pentru supraviețuire, pentru a-și putea hrăni familiile și plăti facturile! Pentru toți aceștia, și împotriva unui stat complice, ne adunăm miercuri, 09.10.2024, în Piața Operei din Timișoara în intervalul 12-14.
Organizăm acest protest în semn de protest față de angajatorii care utilizează astfel de tehnici, față de autoritățile care vin prea puțin și prea târziu în sprijinul angajatului, dar și ca dovadă de susținere a tuturor celor care suferă în tăcere la locul de muncă.
Nu sunteți singuri! Suntem cu toții aici să ne susținem reciproc și trebuie să schimbăm țara asta împreună!
Ce revendicări avem:
– Vrem sa se facă lumina in cazul tragic al sinuciderii angajatei Atos atât la nivelul angajatorului cat si al controalelor ITM Timiș pe care le consideram cel puțin superficiale;
– Vrem ca angajatorii sa își respecte angajații si sa ofere condiții de munca decente si juste;
– Vrem ca autoritățile sa nu își mai abandoneze cetățenii si sa își facă treaba pentru care funcționează si sunt plătite: sa își apere cetățenii!
– Vrem ca vocile angajaților să se audă în spațiul public, iar problemele care îi afectează atât de crunt să fie cu adevărat luate în serios de către angajatori și autorități în mod sistematic, nu doar în momente tragice.
Indiferent unde lucrați, haideși cu toții alături de noi! Nu sta deoparte! Trebuie să ne facem simțită prezența și vocile auzite!