ANUNȚURI PUBLICE
Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi

„În Monitorul Oficial nr. 401 din 16.04.2021 a fost publicată H.G. nr. 436/15.04.2021 – privind modificarea și completarea H.G. nr.108/2019 pentru aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control.
Astfel, sprijinul acordat în anul 2021 va fi de maximum 14.617,50 lei/ha (echivalentul a maximum 3.000 euro/ha la cursul de schimb al BCE la data de 30 septembrie 2020) și de acesta vor putea beneficia toți producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
– cultivă cu usturoi minim 3.000 metri pătrați (30 ari sau 0,3 ha);
– obțin o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp (3 tone/ha);
– valorifică producția obținută în perioada 15 iunie-22 noiembrie 2021 (inclusiv);
– depun la DAJ documente de vânzare (respectiv bonuri fiscale/facturi/file din carnetele de comercializare) până pe data de 29 noiembrie 2021 (inclusiv);
– deţin Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7 la H.G. nr. 202/2020, completat cu tratamentele aplicate culturii.
Sprijinul se acordă până la plafonul de 20.000 euro/exploatație agricolă proveniți din ajutoare de minimis pe o perioadă de 3 ani consecutivi (anul acordării și doi ani anteriori).
Potențialii beneficiari vor depune Cererile de înscriere în program (formular-tip, anexa nr. 1) la direcțiile pentru agricultură județene, până pe data de 15 mai (inclusiv), însoțită de Declarația pe proprie răspundere (formular-tip, anexa nr. 2), în format electronic (completate, semnate și scanate), însoțite și de documentele suport de la punctele a) ÷ f) de mai jos:
a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
b) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/ Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, după caz, în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoană fizică, după caz;
c) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
d) adeverinţa, în original, care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant în anul de cerere, în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului;
e) declaraţie pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa la H.G. nr. 436/2021, punctul A.;
f) declaraţie de consimțământ, conform modelului prevăzut în anexa la H.G. nr. 436/2021, punctul B.
f) copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află terenul utilizat în anul de cerere, din care să rezulte suprafeţele cultivate cu usturoi în anul 2021.
Cererile trebuie depuse cel târziu până pe data de 15 mai 2021, la sediul DAJ Cluj din Cluj-Napoca, str. Fagului, nr.17. Transmiterea documentelor se poate face și electronic pe adresa de e-mail a DAJ Cluj: office@dadrcj.ro
Potențialii beneficiari vor trimite apoi documentele pe suport letric (documentele originale, pe suport de hârtie) prin poștă, pe adresa: Direcția pentru Agricultură Județeană Cluj, mun. Cluj-Napoca, str. Fagului, nr. 17, cod poștal 400483.
Programul se desfășoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, și este finanțat de la bugetul de stat. Pentru anul 2021 a fost alocată suma de 15.000.000 lei (echivalentul a 3.078.000 euro)”, se arată în comunicat.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


ANM a emis prognoza pentru intervalul în care intră sărbătorile de Florii și de Paște. Prognoza care este valabilă până în 20 aprilie, anunță o schimbare importantă. Vremea de sărbători vine cu soare și, mai ales, cu căldură.
România traversează, în acest început de aprilie, un episod sever de iarnă. A nins în mai multe regiuni și temperaturile au scăzut mult sub pragul înghețului, spre necazul agriculturilor din țară.
Se SCHIMBĂ vremea de Florii și Paște. Pleacă iarna, vine VARA
Iarna de la mijlocul primăverii mai stă câteva zile în țara noastră. Din fericire, de Paște și chiar de Florii, totul se schimbă. Vremea se va încălzi radical, iar iarna va pleca definitiv. De la temperaturi negative vom ajunge la zile cu peste 20-22 de grade Celsius.
Vremea în Transilvania
În Ardeal, polul frigului, vremea va fi deosebit de rece în perioada 7 – 11 aprilie. Ziua, maximele nu trec de 5 – 6 grade. Minimele, negative, vor fi cuprinse între -6 și -2 grade, dar cu valori mai scăzute în estul regiunii.
Se ameliorează vremea începând din 12 aprilie. Pentru perioada 14 – 20 aprilie sunt estimate temperaturi maxime de 18 – 20 de grade și minime de 3 – 6 grade. În prima săptămână, local și temporar, vor fi precipitații. După data de 16 aprilie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi din nou ridicată.

Peste 200 de copii au animat terenurile Academiei de Fotbal Viitorul Cluj, aducând efervescența caracteristică jocului în echipă, fair-play și bucuria de a fi împreună, la competiția „Cupa Iulius la fotbal”, un campionat dedicat echipelor de tineri fotbaliști.
Întrecerea sportivă a fost organizată de Iulius Mall Cluj în colaborare cu Academia de Fotbal Viitorul Cluj și s-a desfășurat în 5 aprilie 2025.
„Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi pe terenul de sport
Provocarea de a participa la „Cupa Iulius la fotbal” a fost acceptată de 210 elevi, care și-au creat amintiri unice. Evenimentul a avut loc weekend-ul trecut, 5 aprilie, și a fost o întrecere în care momentele memorabile și meciurile trăite cu intensitate au stârnit dorința de a duce mai departe spiritul competiției. Fiecare meci ne-a ținut cu sufletul la gură, iar emoțiile au atins cote maxime.
Cele 21 de echipe participante au fost formate din 5 jucători și un portar, iar din fiecare echipă a făcut parte cel puțin o fată. În cadrul competiției au jucat elevi din toate ciclurile școlare, începând cu clasa a III-a până la gimnaziu.
„Suntem extrem de mulțumiți de entuziasmul cu care copiii au participat la această competiție. Investiția în sănătatea și dezvoltarea armonioasă a tinerei generații reprezintă o prioritate pentru noi. Prin astfel de evenimente, dorim să le oferim copiilor oportunitatea de a descoperi bucuria mișcării și beneficiile unui stil de viață activ, precum și atragerea fetelor în practicarea acestui sport. Mulțumim tuturor participanților, părinților, profesorilor și susținătorilor care au făcut posibilă această frumoasă inițiativă.
Privim cu optimism spre viitoarele ediții ale «Cupei Iulius la Fotbal» și spre impactul pozitiv pe care astfel de evenimente îl au în comunitatea noastră”, a declarat, Andra Zavaleanu, Business Development Manager la Academia de Fotbal Viitorul Cluj.
Premii pentru elevi
Primele trei echipe clasate au primit premii speciale, iar fiecare jucător înscris a fost recompensat cu o medalie și o lună de acces gratuit în cadrul platformei educative eduboom.ro.
„Cupa Iulius la fotbal” a fost organizată de Iulius Mall Cluj și Academia de Fotbal Viitorul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și eduboom.ro.

Un accident de circulație a avut loc marți noaptea pe calea Mănăștur.
Accidentul s-a patrecut în zona Platinia Shopping Center. Din primele informații, două autovehicule s-au ciocnit și nu au fost raportate victime.
Revenim cu amănunte
EVENIMENT
PENSIILE, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor ajunge la beneficiari înainte de PAȘTI

Pensiile, alocațiile pentru copii, indemnizațiile și toate celelalte drepturi sociale ajung la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Muncii. Toate plățile sociale vor fi făcute mai devreme, astfel încât românii să poată folosi acești bani pentru sărbători.
Pensiile, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor fi plătite mai devreme în aprilie
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va face plata prestațiilor și beneficiilor sociale astfel:
Pentru cei care primesc banii în cont bancar: sumele vor fi virate între 14 și 16 aprilie 2025
Pentru cei care primesc banii prin Poșta Română: 11 aprilie 2025 – sumele vor fi virate către Poșta Română de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
Până pe 17 aprilie 2025, toți beneficiarii vor primi banii acasă
Vor fi plătite anticipat:
- Alocația de stat pentru copii
- Indemnizația de creștere a copilului
- Stimulentul de inserție
- Drepturile persoanelor cu dizabilități
- Alocația lunară de hrană pentru persoane cu HIV/SIDA
- Alocația de plasament
- Indemnizația lunară de hrană pentru bolnavii de TBC
- Ajutorul pentru susținerea familiei (VMI)
- Ajutorul de incluziune (VMI)
- Alte drepturi
Casa Națională de Pensii Publice va face plata pensiilor astfel:
- În cont bancar: 11 aprilie 2025
- Prin Poșta Română: începând cu 1 aprilie 2025
- Pentru pensionarii din străinătate (Citi Bank): 17 aprilie 2025
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va face plata prestațiilor între 15–17 aprilie, plata ajutorului de șomaj va ajunge la beneficiari.