Connect with us

EDUCATIE

”Afacerea meditațiilor” la Cluj. O industrie cu încasări oficiale de peste 3 milioane de euro pentru profesori

Publicat


meditatii

Meditațiile acordate elevilor de către profesori au devenit o adevărată afacere la Cluj, una extrem de bănoasă, estimată, oficial, cu încasări de peste 3 milioane de euro pe an. Părinții sunt încurajați să scoată banul din buzunar pe considerentul că, doar așa, copiii lor ar avea o șansă mai mare să intre la un liceu bun sau la facultate.

În multe cazuri, meditațiile nu se justifică, fiind destule exemple de-a lungul anilor de elevi cu 10 la Bacalaureat sau la Evaluarea Națională care au mărturisit că nu au avut nevoie de cursuri suplimentare în particular, fiind suficiente informațiile acumulate la școală, în special la cele două materii de bază – limba și literatura română și matematică.

Cuvântul de ordine al părinților, când vine vorba de meditații, este ”trebuie”: ”Copilul meu trebuie să intre la liceul X sau să ia media peste 9,50 la Bacalaureat, iar pentru acest lucru plătesc oricât”.

Profesorii, direct interesați, nu fac decât să profite de dorința părinților și le țină isonul, spunându-le că meditațiile scumpe sunt soluția. În această relație părinte – profesor copilul este doar un pion care se supune.

Bază de selecție pentru meditații

Potrivit cifrelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj, la nivelul județului Cluj sunt înregistrați 395 de profesori de matematică și 384 de limba și literatura română, principalele materii din care se dau meditații, dintr-un total de peste 8000 de cadre didactice.

De asemenea, sunt înscriși în clasa a VII –a un număr de 5970 elevi și 6287 în clasa a VIII-a, iar în clasele a XI-a și a XII figurează 5973 elevi, respectiv 4470, aceștia constituind baza de unde profesorii își racolează cursanții pentru meditații.

Sunt, așadar, teoretic, peste 22.000 de elevi cu potențial de a face meditații, din rândul cărora cadrele didactice care predau diverse materii au de unde alege.

Meditație de 150 de lei

Costul unei meditații, care durează o oră și jumătate, se ridică la 150 de lei, dacă meditațiile sunt asigurate de un profesor de gimnaziu sau de liceu pentru elevii din clasele a VII-a și a VIII-a, care se pregătesc pentru Evaluarea Națională, și de clasele a IX-a și a X-a, pentru cei care se pregătesc de Bacalaureat.

Părinții care sunt potenți financiar și doresc o pregătire mai intensă pentru copiii lor la finalul liceului pot opta pentru meditații făcute de profesori universitari, mult mai puțini, care costă 300 de lei.

La Cluj-Napoca sunt și cazuri de tineri absolvenți care cer sume mai mici, în jurul a 60 de lei, iar unii prestează acest serviciu ”pe persoană fizică”, fără a avea PFA, astfel că fenomenul meditațiilor nu este controlat sută la sută de Fisc.

18.000 de lei/ lună din meditații

Dacă, de exemplu, un profesor de limba română are două grupe pe zi, adică șase elevi, timp de cinci zile, de luni până vineri, înseamnă 30 X 150 lei, adică încasează pe săptămână 4.500 lei. Înmulțiți 4500 de lei cu 4 și obțineți un venit lunar de 18.000 de lei, poate de 3 ori salariul unui profesor.

Meditațiile încep, de regulă, din septembrie, după vacanța de vară, și durează până anul viitor în iunie când au loc examenele, adică 10 luni, astfel că un profesor care dă meditații poate încasa 180.000 de lei din această activitate.

Dar sunt și profesori care dau meditații și sâmbăta, poate au mai mult de 6 elevi, astfel că și sumele încasate sunt pe măsură.

Peste 1500 de profesori înregistrați la Finanțe

În cursul anului 2023, peste 1500 de profesori, care predau diverse materii și care dau meditații, și-au înființat firme (PFA sau Întreprinderi Individuale (ÎI) sau SRL-uri), și s-au înregistrat la Agenția Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Cluj, activitatea fiind una fiscalizată.

Cei mai mulți profesori care dau meditații sunt la Cluj-Napoca, respectiv 1.352, potrivit datelor AJFP Cluj. De asemenea, sunt înregistrați 102 profesori din Dej, 70 din Turda, 16 din Gherla și 14 din Huedin.

De asemenea, în primele 6 luni ale anului 2024, s-au înregistrat 1.015 de cadre didactice, cele mai multe, 849, fiind din Cluj-Napoca, apoi 72 din Turda, 63 din Dej, 21 din Gherla și 10 din Huedin.

Venituri totale oficiale de peste 3 milioane de euro

Potrivit datelor Agenției Județene a Finanțelor Publice Cluj, veniturile declarate de cadrele didactice care dau meditații au fost de peste 16 milioane de lei (peste 3 milioane de euro) în anul 2023.

”Din totalul de 16.256.908 lei, 6.418.252 de lei reprezintă venitul realizat în anul 2022, declarat în anul 2023 pentru contribuabilii impuși în sistem real, iar 9.838.656 de lei reprezintă venitul conform normei de venit pentru contribuabilii impuși în sistem normă de venit în anul 2023 și venitul estimat a se realiza pentru contribuabilii impuși în sistem real în anul 2023 – cel efectiv realizat avea termen de declarare data de 27.05.2024”, au precizat pentru Cluj24 reprezentanții AJFP Cluj.

Profesori cu încasări de sute de mii de lei

Veniturile individuale obținute din meditații nu sunt deloc de neglijat în condițiile în care, potrivit datelor de la Finanțe, sunt profesori care au declarat sume cuprinse între 250.000 de lei și 500.000 de lei în cursul anului trecut.

Pe primele 6 luni din 2024 primele trei venituri înregistrate ale unor cadre didactice din Cluj-Napoca la AJFP erau, în ordine de 250.000 de lei, 247.000 de lei și 230.000 de lei, față de primele trei venituri raportate în cursul anului trecut în aceeași perioadă și care au fost de 399.095 lei, 230.369 lei, respectiv 213.570 de lei.

Sumele încasate de profesorii din celelalte localități urbane din județul Cluj sunt mult mai mici decât cele înregistrate la Cluj-Napoca și sunt cuprinse între 3.500 de lei la Huedin și 60.000 de lei la Turda.

”Moda meditațiilor”

O profesoară care a optat pentru a-și păstra anonimatul și care predă la un liceu de top din Cluj-Napoca a precizat pentru Cluj24 că dă meditații pentru a-și rotunji veniturile și recunoaște că meditațiile s-au transformat într-o adevărată afacere, într-o industrie.

”Dacă profesorii ar avea aceleași venituri ca medicii, poate că și acest fenomen al meditațiilor nu ar fi luat amploarea din prezent. Dar guvernanții neglijează de ani buni, cu bună știință, educația, și mă refer la nealocarea a 6% din PIB, astfel că și profesorii trebuie să se descurce cum pot.

Noi facem un mare efort, pentru că meditațiile se fac întotdeauna după ore, ne rupem din timpul nostru liber, iar timpul înseamnă, ca peste tot, bani. Sunt conștientă că nu toți copiii au nevoie de meditații, Eu, cel puțin, dar sunt convinsă că și mulți colegi de-ai mei procedează la fel, încerc ca la orele de la clasă să predau astfel încât un elev să înțeleagă tot și să nu aibă nevoie de cunoștințe suplimentare în privat.

Dar a devenit un fel de modă să iei meditații și asta, în majoritatea cazurilor, din cauza presiunii puse de părinți. Aceștia fie nu știu potențialul copilului, nu știu gradul lui de pregătire, fie se iau după turmă, dacă dintr-o clasă sunt mai mulți elevi care iau meditații, hai să îi iau și eu copilului, să fiu sigur că ia examenul cu notă cât mai mare, de Evaluare Națională sau Bacalaureat. Aici este problema.

Dacă vine un părinte și îți bagă banii în buzunar, ce să faci, tu, ca profesor, să îi refuzi? Ne adaptăm”, a spus profesoara.

Aberații a la Cluj: Meditații online și 2-3 meditatori/ elev

Fenomenul meditațiilor a dus, cel puțin, la Cluj, la unele situații aberante. Pe lângă zeci de elevi pregătiți pe lună, în camere amenajate în apartamentelor profesorilor, unele cadre didactice au început să dea meditații online pentru elevi din alte județe.

Sunt și cazuri de elevi care au nu unul, ci doi sau chiar trei meditatori, în special la matematică. În condițiile în care un profesor bun nu poate asigura meditații decât o dată pe săptămână, părinții caută alți meditatori pentru cel puțin încă o zi sau două.

De asemenea, unii profesori titulari care și-au dezvoltat o adevărată pasiune pentru meditații bănoase au făcut cerere la ISJ Cluj și li s-a aprobat pentru a preda la școală cu jumătate de normă, având, astfel, mai mult timp la dispoziție pentru a da meditații în particular.

Aberațiile nu se opresc, însă aici, deoarece sunt elevi care se pregătesc cu meditatori din clasele a V-a și a VI-a pentru examenul de Evaluare Națională pe care îl au la sfârșitul clasei a VIII-a…

În ceea ce privește materia limba și literatura română, profesorii care dau meditații au dezvoltat așa numitele ”prefabricate”, răspunsuri prestabilite pe care elevii trebuie doar să le memoreze, fără să gândească, și să le ofere la examene. Astfel, după cuvintele cheie, se știe care ”prefabricate” aparțin unuia sau altuia dintre profesorii meditatori.

Ministrul Educației: Părinții să nu apeleze din start la meditații

Și ministrul Educației, Ligia Deca, s-a arătat preocupată de subiectul meditațiilor pentru elevi și a declarat că părinții ar trebui să le ceară cadrelor didactice de la clasă să organizeze ore de pregătire suplimentară cu elevii, nu să apeleze din start la meditații.

Aceasta a explicat că nu toți elevii au nevoie de pregătire și că valorificarea oportunităților din partea școlii sunt suficiente.

„Faptul că avem copii care iau notă mare la Evaluarea Națională fără să fie meditați este o dovadă că nu avem nevoie de pregătire suplimentară întotdeauna”, a precizat Deca, citată de Edupedu.

Meditațiile nu sunt întotdeauna necesare

„Nu spun că uneori nu este nevoie de o personalizare, dar aș prefera ca părinții să solicite acest lucru școlii, decât să încerce să suplinească cu costuri suplimentare. Haideți să cerem de la școală ce ne dorim de la școală și după aceea să constatăm sau nu că ea poate să ne ofere și să luăm alte măsuri, nu să începem automat să căutăm în altă parte”, a mai adăugat ea.

În plus, ea a precizat că, dacă elevii se folosesc în mod corect de oportunitățile oferite de școală și dacă părinții mențin un dialog cu profesorii, meditațiile nu vor fi necesare.

„Trebuie discutat cu profesorii de la clasă pentru a înțelege clar care este nevoia reală de pregătire suplimentară, pentru că sunt convinsă că majoritatea copiilor, dacă vin la ore, dacă folosesc oportunitățile de formare suplimentară, sau de recapitulare, sau de consolidare pe care le oferă școala și dacă există un dialog între familie și cadru didactic, nu ar avea nevoie de acest instrument”, a explicat Deca.

Părinții să fie sensibili la nevoile copilului

Aceasta a criticat părinții care își trimit copiii la mai multe sesiuni de meditații, cu profesori diferiți și a tras un semnal de alarmă cu privire la pregătirea excesivă pentru examene: „Am văzut și multe excese: copii care au mai mulți meditatori. Mie mi se pare că nu faci altceva decât să induci o nesiguranță și o presiune suplimentară”.

„În ceea ce privește meditațiile, noi, ca părinți, trebuie să fim foarte sensibili la ce are nevoie copilul nostru. Din acest punct de vedere, aș recomanda și discuția cu consilierul școlar, pentru că nu întotdeauna supra-pregătirea ajută”, a conchis ministrul Educației.

Reglementare la Finanțe

În cazul în care un cadru didactic, persoană fizică, intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, are obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării, în condițiile prevăzute de O.U.G. nr. 44/2008.

Ulterior înregistrării în registrul comerţului şi autorizării funcţionării, profesorul are obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

În declarația unică contribuabilul va completa în mod corespunzător Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul căruia contribuabilii își exercita și opțiunea privind determinarea venitului net anual:

– fie pe baza normelor de venit;

– fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

În situația în care cadrul didactic începe activitatea în luna decembrie a anului de impunere, aceasta va depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de impunere.

Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit și calculul impozitului pe venit

În cazul în care venitul net anual din activități independente se determină pe bază de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizează normele de venit de la locul desfășurării activității. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net care reprezintă norma anuală de venit ajustată, impozitul fiind final.

Dacă activitatea se desfășoară pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă activităţii se reduce proporţional, astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic în care s-a desfăşurat activitatea respectivă.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Incredibil!

    octombrie 21, 2024 la 6:10 pm

    🙂 întrebare .. daca dvs plătiți, că părinte, meditațiile „la negru” … cum veți încuraja să vorbească , la nevoie copilul ……tot aud că se spune că ” exista” copii .. care iau examenele fara meditații…. serios? aducă s-ar lauda copilul că a făcut meditații plătite la negru….. cum poate oare un minister să comenteze un fenomen. .. descris că atare și care nu este negat de nimeni … fara că, aparent, sa pară că e un fenomen macar ” problematic” .. cum minimalizăm fenomenul numindu-l „modă” sau „moft al părinților”… :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Credințe străvechi despre primăvară în satele transilvănene

Publicat

Primăvara, vechile credințe ale satelor transilvănene prind viață. Oamenii locului au păstrat, din generație în generație, învățături despre schimbarea anotimpurilor, menite să protejeze sănătatea și să aducă belșug.

În satul Boju, din județul Cluj, bătrânii spun că primele semne ale primăverii trebuie respectate cu grijă, altfel natura își poate cere tributul.

„În satul clujean Boju, bătrânii spun că «primăvara, până nu plouă bine, să se curețe pământul de rugina iernii și, până nu tună tare, nu-i iertat să te culci pe jos, că te trage pământul și rămâi beteag pe toată viața». Aceste credințe, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate din Transilvania”, se arată pe pagina Tradiții clujene.

„O formă de protecție împotriva bolilor”

Astfel de învățături, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate transilvănene.

„«Vântul al rău vine primăvara când îi vreme bună, da-i hicleană. De te prinde culcat p-afară, te schimonosește!» – mai avertizează oamenii satelor. În spatele acestor vorbe stă un întreg sistem de observații asupra naturii, dar și o formă de protecție împotriva bolilor”, se mai arată în postare.

În lumea satului, fiecare anotimp are rostul său, iar semnele naturii sunt atent urmărite.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean Cluj dă startul înscrierilor pentru finanțări nerambursabile. Cea mai mare sumă merge către culte

Publicat

Consiliul Județean Cluj dă startul perioadei de depunere a cererilor pentru finanțări nerambursabile. Începând din acest an, cererile pot fi depuse exclusiv online, prin aplicația Ghișeul Unic.

Consiliul Județean Cluj a publicat pe site-ul propriu informațiile pentru obținerea fondurilor nerambursabile din bugetul forului administrativ județean pentru anul 2025. Organizațiile neguvernamentale și entitățile publice din județ care implementează programe și proiecte din sfera tineretului și activităților socio-educaționale, a sportului, culturii, precum și a cultelor religioase, sunt invitate să pregătească și să depună cererile de finanțare.

Cererile pot fi depuse exclusiv online

Pentru sesiunea de finanțare din acest an cei interesați vor derula întregul proces de depunere a cererilor exclusiv online, accesând aplicația Ghișeul Unic (https://public.cluj.archi).

Depunerea solicitărilor de către entitățile eligibile se poate face într-un interval de 30 de zile, începând cu ziua de marți, 1 aprilie 2025 și până în ziua de miercuri, 30 aprilie a.c., ora 24.00, în aplicația Ghișeul Unic.

„Pentru a face un nou pas înainte în direcția digitalizării tuturor serviciilor pe care le oferim clujenilor, ne-am propus ca în această sesiune întregul proces de alocare a finanțărilor nerambursabile să se deruleze exclusiv în format digital, în platforma Ghișeul Unic. Este un pas important pe care îl realizăm, având toată convingerea că avantajele acestuia vor fi resimțite de ambele părți. Îi încurajez pe cât mai mulți clujeni să acceseze platforma și să descopere numeroasele facilități oferite de aplicație”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Sumele alocate fiecărui domeniu, în 2025

În ceea ce privește sumele alocate pentru susținerea inițiativelor, acestea sunt

  • 4.100.000 lei – unități de cult aparținând cultelor religioase recunoscute legal în România
  • 1.600.000 lei – structuri sportive
  • 1.200.000 lei – programele și proiectele din sfera tineretului și socio-educaționale
  • 1.200.000 lei – proiectele și acțiunile organizate în domeniul cultural

Documentația necesară finanțării nerambursabile, respectiv formularele tip, documentele care trebuie anexate acestora, precum și regulamentele pe baza cărora se realizează evaluarea și selecția proiectelor poate fi consultată prin accesarea site-ului oficial al instituției www.cjcluj.ro.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „U” Cluj – CFR Cluj, 1-0. Unii cu RATĂRILE, alții cu GOLUL

Publicat

meci

Luni seara pe Cluj Arena, „U” Cluj a întâlnit CFR în ultima partidă din etapa a 2-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Este primul derby al orașului din istorie ce s-a disputat în play-off. În cele două meciuri din sezonul regulat, „U” a câștigat cu 3-2. După un meci dominat total de „feroviari”, „studenții” înving cu 1-0, gol marcat de Blănuță în min.43.

Echipele de start:

„U” Cluj (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, Van der Werff, Chipciu – Simion, Artean, Nistor – Thiam – Macalou, Blănuță
Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Codrea, Rață, Silaghi, Fabry, Bettaieb, Miranyan, D. Moldovan
Absenți: –
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

VIDEO FOTO. „U” Cluj – CFR Cluj, 1-0. Unii cu RATĂRILE, alții cu GOLUL

CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Graovac, Bolgado, M. Ilie, Rocha – Fică, Djokovic, Korenica – Păun, Munteanu, Kamara
Rezerve: M. Popa, Camora, Abeid, Sinyan, Name, Emerllahu, Tachtsidis, Nkololo, Deac, Sfaiț, Postolachi, Juric
Absenți: –
Antrenor Dan Petrescu

Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Radu Petrescu // Asistenți: Sebastian Gheorghe, George Neacşu
Arbitru VAR: Sorin Costreie // Arbitru AVAR: Romică Bîrdeş

meci

meci

meci

CFR începe meciul sus și agresiv, așa cum anunța Dan Petrescu. „U” s-a mulțumit să se apere pe două linii și să-ncerce contraatacul, ceea ce nu prea i-a ieșit.

Ocaziile i-au aparținut CFR-ului. Louis Munteanu îl încearcă pe Gertmonas în min.6, 13 și 31, iar Păun și Fică au și ei câte  o ocazie bună. Dar, contrar cursului jocului, cei care înscriu sunt „studenții”. În min.43, Hindrich respinge în față un șut al lui Macalou și Blănuță înscrie pentru 1-0.

meci

meci

meci

meci

Repriza a doua începe cu un iureș la poarta lui Gertmonas. CFR șutează din toate pozițiile, fără efect, însă, pe tabela de marcaj. În min.52, Kamara ratează dintr-o poziție excelentă, apoi, în min.54, Rocha șutează în bară. În min.87, Bolgado trimite cu capul peste poartă.

Meciul se încheie cu cea de-a treia victorie din acest sezon a Universității Cluj. CFR a fost cu posesia și ratările, în timp ce „U” a fost cu golul.

Notele Cluj24:

„U”: Gertmonas 6 – Boboc 6, Masoero 5, Van der Werff, Chipciu 8 – Simion 6, Artean 7, Nistor 6 – Thiam 6 – Macalou 6, Blănuță 7, Oancea 6, Mitrea, Codrea 7, Rață, Silaghi 6

CFR: Hindrich 6 – Graovac 6, Bolgado 7, M. Ilie 7, Rocha 7 – Fică 6, Djokovic 6, Korenica 6 – Păun 6, Munteanu 6, Kamara 6, Abeid 6, Emerllahu 6, Tachtsidis, Nkololo, Postolachi 5

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Abrudean, întâlnire la Paris cu președintele Senatului francez, Gérard Larcher: 145 de ani de parteneriat româno-francez!

Publicat

Președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, s-a întâlnit luni, la Paris, cu omologul său francez, Gérard Larcher, pentru a marca 145 de ani de relații diplomatice între România și Franța și pentru a consolida parteneriatul strategic dintre cele două țări.

În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat teme precum securitatea regională și cooperarea economică, subliniind necesitatea unei colaborări mai strânse în actualul context geopolitic. Un subiect esențial pe agendă a fost susținerea aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv pe care România își propune să-l atingă până în 2026.

„145 de ani de prietenie și parteneriat româno-francez! Astăzi, la Paris, am avut onoarea să mă întâlnesc cu președintele Senatului francez, Gérard Larcher, pentru a consolida relațiile noastre diplomatice și strategice.

România și Franța împărtășesc aceleași valori intr-un context internațional în continuă schimbare. Am discutat despre securitatea regională, esențială pentru dezvoltarea unei cooperări economice mai puternice. Un punct esențial pe agendă a fost susținerea aderării României la OCDE, un obiectiv național pe care ne dorim să-l atingem până în 2026.

De asemenea, am subliniat importanța întăririi cooperării pe Flancul Estic al NATO și la Marea Neagră, confirmând angajamentul solid al Parteneriatului Strategic româno-francez, vizibil și prin excelenta colaborare parlamentară”, a transmis Mircea Abrudean.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate