EVENIMENT
Aeroportul Internațional Cluj, primul din țară care achiziționează autobuze electrice pentru transportul pasagerilor la aeronave
Cluj-Napoca, 27.09.2023: Premieră absolută: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj devine primul aeroport din țară care va dispune de un autobuz electric destinat transportului pasagerilor între terminale şi platformele de staţionare aeronave.
În acest sens, la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj s-a semnat astăzi contractul cu firma New Kopel Car Import privind achiziția primului autobuz electric în valoare de aproximativ 4.400.000 lei. Prin această achiziție, aeroportul dorește să optimizeze confortul pasagerilor transportați la aeronave, iar această achiziţie va contribui în mod cert la sporirea eficienței energetice precum şi la reducerea poluării datorită emisiilor scăzute de vibrații și de zgomot.
Noul autobuz electric de tip BYD K10B este echipat cu podea joasă, fără trepte, dispune de sistem de încălzire auxiliar pentru sezonul rece și aer condiționat pentru sezonul de vară, sistem de supraveghere video și o capacitate de 112 locuri pentru pasageri. Amplasamentul scaunelor va asigura locuri rezervate pentru persoane cu mobilitate redusă, iar la ușa din mijloc este prevăzută o platformă pentru facilitarea accesului acestor persoane.
Domnul David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Cluj: “Achiziția primului autobuz electric de care va dispune Aeroportul Internațional Cluj evidențiază încă o dată că suntem într-un amplu proces de dezvoltare și modernizare a aeroportului. Este o achiziție importantă având în vedere reînnoirea flotei, dar acest lucru arată şi respectul faţă de pasagerii aeroportului clujean, susţinând astfel transportul nepoluant. În acest sens, va crește considerabil şi gradul de confort al pasagerilor în paralel cu reducerea poluării datorită emisiilor scăzute de carbon”.
New Kopel Car Import este parte a SIXT Group Romania, prima companie de leasing operațional din Romania și una de top care oferă servicii de Rent a Car și de Leasing Operațional pe piața autohtonă. SIXT Group Romania este unic prin sistemul „One-Stop Shop” și prin conceptul „Always Yes”. SIXT Group Romania este lider de piață în activitățile sale ca rezultat direct al concentrării pe furnizarea de servicii de cea mai bună calitate, flexibilitate, soluții personalizate și parteneriat cu clienții și părțile interesate.
* Autobuzele electrice BYD sunt extrem de performante prin autonomia lor ridicată și prin capacitățile de încărcare, traduse prin costuri reduse de infrastructură și de încărcare, garanția extinsă a bateriilor și a sistemelor precum și performanțele eficiente de regenerare / frânare.
BYD este o companie multinațională cotată la bursă, care produce autoturisme, autobuze, camioane, biciclete electrice, stivuitoare și baterii reîncărcabile. Cu 60.000 de autobuze electrice livrate în toată lumea și cu o prezență europeană semnificativă, cu ambele capacități de producție în Ungaria și Franța, precum și cu multe autobuze vândute în Italia, Anglia, Olanda, Israel și nu numai.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile, pe drumul Sfântul Ion din Cluj-Napoca. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Un accident cu o mașină s-a petrecut vineri pe Drumul Sfântul Ion din Cluj-Napoca. O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile. Nu au fost înregistrate victime.
Autoturism răsturnat pe marginea drumului Sfântul Ion din Cluj-Napoca
„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe drumul Sfântul Ion. În accident a fost implicat un autoturism, pe care echipajele noastre l-au găsit răsturnat în afara părții carosabile. Din fericire, nu au existat victime încarcerate. Totodată, în urma accidentului au rezultat numai pagube materiale. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ”, a transmis ISU Cluj.
Clinica Q-Vision sărbătorește 10 ani de la înființare și marchează acest moment important prin deschiderea unei noi locații în cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca, în urma unei investiții de 2 milioane de euro.
Noua clinică dispune de un bloc operator modern și o secție de terapie intensivă la cele mai înalte standarde, precum și de o secție de reabilitare vizuală, unică în Transilvania. Clinica a derulat recent și un screening în câteva grădinițe din Cluj în misiunea sa de a proteja sănătatea vizuală a comunității locale și de a preveni problemele oculare.
Se deschide la Cluj-Napoca NOUA clinică Q-Vision. Investiție de 2 milioane de euro
De-a lungul celor 10 ani, Q-Vision a oferit servicii oftalmologice de cea mai înaltă calitate, redând sănătatea pacienților și punând la dispoziție tehnologii și echipamente de ultimă generație. Noua locație din Grigorescu, situată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 nr. 31, reprezintă un pas firesc în extinderea serviciilor oferite și în atingerea unui nou nivel de excelență în îngrijirea oftalmologică.
Aparatură performantă și softuri de specialitate
Locația din Grigorescu va oferi pacienților acces la un spațiu dedicat tratării afecțiunilor oftalmologice, dotat cu tehnologie performantă. Sala de operații este echipată cu aparatură modernă, precum un aparat de facoemulsificare AMOSignature pentru operațiile de cataractă și un microscop operator Leica cu sistem de vizualizare 3D, esențial pentru intervențiile chirurgicale precise. În plus, pacienții vor beneficia de un spațiu de internare și terapie intensivă, unde vor fi monitorizați îndeaproape de specialiști în domeniu.
Secția de reabilitare vizuală, unică în Transilvania, oferă terapii inovatoare, inclusiv tratamente pentru ambliopie și alte afecțiuni oftalmologice, utilizând un software oftalmologic, HTS SVI. Acest sistem complex pentru terapia vederii este o premieră în Cluj și folosește un ecran touch de 50” pentru terapia pacienților cu probleme de învățare, strabism, ambliopie și traume neurologice.
Specializați în operații oftalmologice
Noua clinică Q-Vision se specializează în operații de pol anterior și posterior, oftalmopediatrie, reabilitare vizuală și optică medicală, oferind pacienților o gamă variată de tratamente și intervenții chirurgicale, de la operații de cataractă și glaucom până la tratamente pentru afecțiuni oculare complexe.
„De 10 ani, ne dedicăm în totalitate sănătății vizuale a pacienților noștri. Extinderea în Grigorescu, după o investiție de 2 milioane de euro în dezvoltarea locației și în echiparea acesteia cu cea mai performantă tehnologie, reprezintă un nou pas în angajamentul nostru de a oferi servicii oftalmologice premium, bazate pe tehnologie de ultimă generație și o echipă medicală dedicată. În plus, suntem mândri să anunțăm că am desfășurat recent un screening oftalmologic la câteva grădinițe din Cluj. În urma screeningului au fost consultați 176 de copii și s-a identificat că 40% dintre aceștia necesită o evaluare oftalmologică de specialitate. Este o parte importantă a misiunii noastre de a preveni problemele oculare și de a proteja sănătatea vizuală a comunității, în special a celor mici,” declară Dr. Oana Rusu, medic primar oftalmolog, specializată în chirurgia cataractei și fondatorul clinicii Q-Vision.
Despre Q-Vision
Q-Vision este o clinică oftalmologică de referință din Cluj-Napoca, fondată în urmă cu 10 ani, oferind servicii medicale de înaltă calitate, cu accent pe inovație tehnologică în domeniul sănătății vizuale. Cu o echipă de specialiști experimentați și o gamă largă de servicii medicale, de la chirurgie oftalmologică de pol anterior și posterior la reabilitare vizuală și oftalmopediatrie, Q-Vision se angajează să îmbunătățească viața pacienților printr-o abordare integrată și personalizată.
Un bărbat de 50 de ani din comuna Mica a fost reținut marți de polițiști, după ce acesta a fost surprins conducând un autoturism sub influența băuturilor alcoolice. Ulterior, bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Dej au reținut, marți, 10 septembrie, un bărbat depistat beat la volan. Incidentul a avut loc pe strada 1 Mai din municipiul Dej.
Bărbat prins beat la volan pe o stradă din Dej
„La data de 10 septembrie, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală Dej au reţinut pentru 24 de ore un bărbat de 50 de ani, din comuna Mica, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Bărbatul în cauză a fost depistat la aceeași dată, în jurul orei 19.20, în timp ce se deplasa la volanul unui autoturism pe strada 1 Mai din municipiul Dej, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.
Fiind testat cu aparatul etilotest, a reieşit o concentraţie de 1,50 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală în vederea recoltării probelor biologice”, a transmis IPJ Cluj.
Arestat preventiv pentru 30 de zile
Joi, 12 septembrie, suspectul a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej, care a dispus măsura arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, sub acuzația de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, a mai arătat IPJ Cluj.
EDUCATIE
Lotul României, BRONZ la Olimpiada Internațională de Inteligență Artificială de la Riyadh. Doi elevi clujeni, premiați
Lotul României, din care au făcut parte și doi elevi din Cluj, a obținut locul al III-lea la Olimpiada Internațională de Inteligență Artificială din Riyadh, Arabia Saudită.
Orașul Riyadh din Arabia Saudită a găzduit recent Olimpiada Internațională de Inteligență Artificială, o competiție prestigioasă la care au participat 92 de concurenți din 26 de țări. România a obținut un rezultat remarcabil, clasându-se pe locul al III-lea pe echipe și obținând mai multe medalii individuale.
Elevi clujeni, premiați cu bronz la Riyadh
Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj, a anunțat că din lotul național au făcut parte și doi elevi clujeni de la Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca.
„Recent a avut loc Olimpiada Internațională de Inteligență Artificială, la Riyadh, în Arabia Saudită, unde au participat 92 de concurenți din 26 de țări. România a obținut locul III pe echipe și medalii individuale. Ne bucurăm că din lotul alcătuit din patru elevi, selectați în urma unui program de pregătire, au făcut parte și doi elevi clujeni, de la Colegiul Național Emil Racoviță, Cluj-Napoca, Tudor Morariu și Alexandru-Bogdan Miron, care a obținut o medalie de bronz.
Felicitări, copii! Ne-ați făcut, încă o dată, mândri de voi și ați așezat, și prin această reușită, Clujul pe harta mondială a performanțelor educaționale!”, a transmis Marinela Marc, inspector școlar general al ISJ Cluj.
Orasdecincistele
septembrie 29, 2023 la 10:24 am
La cât e de scumpa parcarea aeroportului puteau sa cumpere și cu propulsie nucleara.