Connect with us

ACTUALITATE

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a semnat „Declarația de la Toulouse” pentru DECARBONIZAREA aviației

Publicat


foto aicj

Un număr de 77 de aeroporturi europene, din 250 invitate până la acest moment, printre care se numără și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, au semnat un acord la Bruxelles, în 4 februarie 2022 intitulat „Declarația de la Toulouse” care marchează un nou capitol cu privire la călătoria Europei spre obiectivul net zero al aviației, iar aeroporturile de pe tot continentul au devenit una dintre cele mai puternice voci care duc mai departe această inițiativă.

„Declarația de la Toulouse” marchează prima dată când guvernele europene, Comisia Europeană, industria aviatică, sindicatele și alte părți cheie interesate, se aliniază în mod oficial pentru decarbonizarea aviației. Este un moment extrem de important, deschizând calea pentru următorii pași concreti, atât pentru stabilirea unui Pact la nivelul Uniunii Europene pentru decarbonizarea aviației, cât și la nivel global, în timp ce se așteaptă ca ICAO și ONU să stabilească un obiectiv global pentru aviația internațională în cursul acestui an.

Aeroporturile au fost multă vreme primele care au inițiat provocarea privind decarbonizarea în aviație. Cu aproape 200 de aeroporturi europene certificate acum în cadrul programului Airport Carbon Accreditation privind certificarea managementului emisiilor de carbon din industria aeroportuară și aproape 400 de aeroporturi la nivel global, eforturturile de a reduce la zero emisiile de carbon până în anul 2050, pentru acele operațiuni aflate sub controlul aeroporturilor, continuă să facă progrese tangibile.

Aeroporturile europene au făcut acest demers public comun în anul 2019 și au reconfirmat acest lucru printr-un număr de aeroporturi care au publicat angajamente de asumare a acestui obiectiv până în 2030 iar câțiva dintre acești pionieri sunt deja pe acest drum. De asemenea, aceștia se angajează în mod activ cu partenerii lor de afaceri și cu alte părți interesate să promoveze într-un spectru mai larg decarbonizarea sistemului de transport aerian.

„Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a semnat angajamentul de a reduce la zero emisiile de carbon până în anul 2050”

Semnarea „Declarația de la Toulouse” de către ACI EUROPE în sine, cât și în calitate de partener al angajamentului privind Destinația 2050 a industriei aviatice este acum completată de angajamentul individual a peste 200 de aeroporturi de pe tot continentul, care și-au asumat acest angajament.

În luna iunie 2019, în cadrul celui de-al 29-lea Congres Anual al ACI EUROPE, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a semnat angajamentul de a reduce la zero emisiile de carbon până în anul 2050, iar la sfârșitul anului 2021, aeroportul a obținut certificarea Airport Carbon Acreditation, Nivel 1 – Cartografiere, din partea ACI EUROPE. Această acreditare reprezintă recunoașterea eforturilor depuse de Aeroportul Internațional Cluj în gestionarea și reducerea emisiilor de carbon și totodată, confirmă preocuparea permanentă a aeroportului pentru protejarea mediului înconjurător.

Olivier Jankovec, Directorul General al ACI EUROPE a declarat: „Fiecare aeroport care semnează această Declarație face o diferență tangibilă pentru viitorul nostru ca industrie, ca economie și ca societate. Aceste aeroporturi continuă să demonstreze ambiție, viziune și excelență în acțiunile lor durabile. Îi admir și aplaud pe fiecare dintre ei.”

David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a precizat cu această ocazie: „Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj continuă eforturile de reducere a emisiilor de carbon, iar prin semnarea Declarației de la Toulouse acesta s-a înscris în rândul aeroporturilor europene care promovează atingerea obiectivelor climatice globale, prin intermediul stabilirii unor parteneriate între toate nivelurile administrative și societate cu scopul atingerii obiectivului de decarbonizare a aviației la nivel european și global.

Aceste demersuri consolidează poziția Aeroportului Internațional Cluj drept aeroport de referință în Sud-Estul Europei și demonstrează punerea în aplicare a celor mai bune practici la nivel internațional pornind de la domeniul de activitate al acestuia.”

Lista aeroporturilor membre ACI care au semnat „Declarația de la Toulouse” poate fi găsită AICI.

Harta interactivă a aeroporturilor din Europa care fac parte din programul Airport Carbon Accreditation poate fi găsită AICI.

Pentru mai multe informații privind activitatea ACI Europe: Virginia Lee Director, Media & Communications, Tel: +32 2 552 09 82 Email: virginia.lee@aci-europe.org

ACI EUROPE reprezintă regiunea Europeană a Airports Council International (ACI), singura asociație profesională mondială a operatorilor aeroportuari. ACI EUROPE reprezintă peste 500 de aeroporturi din 55 de țări. Membrii ACI facilitează peste 90% din traficul aerian comercial din Europa. Transportul aerian susține 13,5 milioane de locuri de muncă, generând 886 miliarde EUR în activitatea economică europeană (4,4% din PIB). Ca răspuns la starea de Urgența Climatică, în iunie 2019, membrii ACI s-au angajat să reducă la zero emisiile de carbon pentru operațiunile aflate sub controlul lor până în 2050, fără compensare.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. O basculantă s-a răsturnat în șanț, la Fundătura, în Cluj. Șoferul, rănit ușor

Publicat

Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.

Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.

Au intervenit pompierii din Dej

Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.

Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Publicat

meditatii

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.

Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:

  • „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
  • „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
  • „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
  • „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
  • „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
  • „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.

Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Publicat

Petrescu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.

Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.

”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.

Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.

”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.

Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Figurine de Paște din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, decorate de copii la un atelier de creație, la Cluj

Publicat

La Festivalul Chocolate Saga din Cluj-Napoca a fost o atmosferă de poveste – dulce, colorată și plină de veselie. Reprezentanții cofetăriei Pralina au organizat un atelier de creație special pentru copii, care au avut ocazia să decoreze figurine din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, chiar în ton cu apropierea Paștelui.

Cu mâini curioase și multă imaginație, cei mici au dat viață figurinelor, alegând culori vesele și detalii haioase.

Unii iepurași au fost decorați cu floricele, fundițe, alții au fost „îmbrăcați” în buline sau inimioare din zahăr, iar ouăle s-au transformat în adevărate opere de artă comestibile.

A fost mai mult decât un simplu atelier – a fost o experiență care a reușit să îmbine creativitatea, jocul și bucuria de a lucra cu ceva atât de delicios. Iar părinții au privit toată activitatea desfășurată cu zâmbetul pe buze, cei mai câștigați, însă, fiind copiii care au plecat nu doar cu figurinele decorate, ci și cu o amintire dulce de la un weekend special.

Astfel, în cadrul atelierului s-a reușit să se îmbine magia copilăriei cu arta deserturilor.

Andreea Ungur

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate